:

Vad innebär en deklaration?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär en deklaration?
  2. Vad visar deklarationen?
  3. Vilka avdrag kan man göra 2023?
  4. Hur Dekla?
  5. När brukar man få deklaration?
  6. Vilka får deklaration?
  7. Hur mycket ränta får man dra av i deklarationen?
  8. Vad händer om man inte skickar in deklarationen?
  9. Får man dra av vitvaror i deklarationen?
  10. Kan man göra avdrag för hemmakontor?
  11. När kan man DEKL?
  12. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  13. Vem är skyldig att deklarera?
  14. Hur vet man om man får tillbaka skatt?
  15. Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Vad innebär en deklaration?

Förenta Nationerna strävar genom sitt arbete efter att förverkliga de mål som finns angivna i stadgan. Tills dessa hör

  • fred och säkerhet
  • social och ekonomisk utveckling
  • respekten för mänskliga rättigheter
  • internationell lagstiftning.

För att närma sig dessa mål har FN antagit en rad deklarationer och resolutioner.

Vad visar deklarationen?

Skattedeklaration kallas den månatliga deklaration av moms och arbetsgivaravgifter som svenska näringsidkare lämnar till Skatteverket. Termen skall inte sammanblandas med självdeklaration.

Skattedeklarationen lämnas in den 12:e varje månad under förutsättning att företaget har en årsomsättning understigande 40 miljoner kronor, annars skall den vara inlämnad den 26:e, och samma dag skall den skatt och de avgifter som redovisas i deklarationen också vara inbetalda på den skattskyldigas skattekonto. I skattedeklarationen redovisar man arbetsgivaravgifter och avdragna skatter för sina anställda avseende månaden före deklarationen lämnas in samt den utgående och ingående momsen för månaden innan dess. De båda delarna av skattedeklarationen avser således inte samma redovisningsperiod (månad).

Vilka avdrag kan man göra 2023?

Att ha lån kostar pengar. Den största lånekostnaden är som bekant ränta, vilket vi årligen betalar över 100 miljarder kronor för i Sverige. Då är det bra att det finns ett skatteavdrag som kallas ränteavdraget.

Ränteavdraget betyder att man får kvitta en viss del av sina totala ränteutgifter under året mot den sammanlagda skatt man betalar för sin inkomst (både från arbete och ränteinkomster). På så sätt minskas den skatt vi behöver betala till staten.

ROT och RUT innebär i all korthet att man får dra av en viss procent av arbetskostnaden för rot- och rut-tjänster* i så kallad skattereduktion (30 procent för ROT, 50 procent för RUT). I själva verket är det dock utföraren av arbetet som gör avdraget direkt på fakturan till dig, för att sedan registrera detta hos Skatteverket. På så sätt är avdragen redan uträknade och förtryckta på din deklaration. ROT- och RUT-avdragen räknas ihop och kan sammanlagt vara upp till max 75 000 kronor per person och år. 1. Dubbelkolla om du har rätt till ROT-avdrag

 Om du är osäker på om du har rätt till ROT-avdrag kan du alltid ringa skatteverket för att kontrollera dina tidigare deklarationer och ge dig ett preliminärt yttrande.

*ROT innefattar tjänster som klassas som ”Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad” på bostaden. RUT innefattar hushållsarbete.

Hur Dekla?

Om du har någon text i din CSS-fil som inte är kodad i ASCII, till exempel icke-ASCII-tecken i fontnamn, i värden för egenskapen ”content”, i selektorvärden, etc., så måste du försäkra dig om att CSS-parsern vet hur den ska korrekt transformera dessa bytes till tecken, så att den förstår din CSS-kod. Denna artikel beskriver hur du kan göra detta.

När brukar man få deklaration?

  • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
  • Andra viktiga datum kring deklarationen
  • Skatteregler som påverkar din skatt

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

Vilka får deklaration?

Du som har fått en inkomstdeklaration ska deklarera. Har du inte fått någon deklaration ska du ändå deklarera om du kan svara ja på något av följande påståenden:

  • Du har varit bosatt i Sverige under hela 2022 och har haft inkomst av tjänst, till exempel lön eller pension, eller inkomst av aktiv näringsverksamhet på sammanlagt 20 431 kronor eller mer.
  • Du har varit bosatt i Sverige en del av året och har haft en skatte- eller avgiftspliktig inkomst på 100 kronor eller mer.
  • Du har haft kapitalinkomst på 200 kronor eller mer. Kapitalinkomster kan till exempel vara när du har sålt fonder, aktier, kryptovaluta, sålt eller hyrt ut en bostad eller fått utdelning eller ränteinkomster. Observera att du inte behöver lämna Inkomstdeklaration 1 om du enbart har haft kapitalinkomster (till exempel ränta, utdelning, eller schablonintäkt) som Skatteverket har fått kontrolluppgifter om.
  • Du har från ett fåmansföretag fått något av följande:
    • utdelning på aktier, eller vinst vid försäljning av aktier, som ska tas upp som inkomst under "Tjänst"
    • andra ersättningar eller förmåner som ska tas upp som inkomst under "Tjänst".
  • Du har haft inkomst av passiv näringsverksamhet på sammanlagt 100 kronor eller mer.
  • Du ägde fastighet (till exempel villa, fritidsfastighet eller tomt) eller del av en fastighet den 1 januari 2022.
  • Du har fått ett föreläggande om att lämna inkomstdeklaration. Ett föreläggande kommer med posten eller i din digitala brevlåda och skickas till dem som ska deklarera men som inte har gjort det.

Hur mycket ränta får man dra av i deklarationen?

Ränteavdrag, eller räntereduktion som det egentligen heter, är en skattereduktion som innebär att du har rätt att göra avdrag på dina räntekostnader i din inkomstdeklaration. Ränteavdraget är främst förknippat med bolån men går att göra för alla typer av lån. Ränteavdraget är 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kronor och 21 procent på räntekostnader över 100 000 kronor. Det finns ingen övre beloppsgräns.

Tanken med ränteavdraget är att människor ska ges större möjligheter att låna och i längden kunna äga en egen bostad. Det blir billigare för dig att låna pengar genom att kostnaden för att låna större belopp sänks.

Vad händer om man inte skickar in deklarationen?

5 mars: Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen elektroniskt.

6-10 mars: Du som har digital brevlåda får din deklaration som en pdf-fil dit.

14 mars: Den digitala deklarationen öppnar. Kräver e-legitimation och inloggning på Skatteverkets sajt.

Det viktigaste att tänka på är att vara ute i god tid. Vissa uppgifter, som försäljning av bostad, går att förebereda redan innan Skatteverkets e-tjänster öppnar. Då sparas de på ”mina sidor” och kan hämtas in när det är dags att deklarera.

Det kan vara krångligt att själv räkna ut hur mycket man ska deklarera och vilka avdrag man ska göra.

– Då rekommenderar jag våra e-tjänster, säger Emelie Köhn på Skatteverket.

Det vanligaste avdraget är resor till och från arbetet. I inkomstdeklarationen för 2021 gjorde cirka 780 000 människor reseavdrag med över 21 miljarder kronor, uppger Skatteverket.

– Vi vet att det ofta blir fel när man gör det avdraget, säger Emelie Köhn. 

Viktigt att komma ihåg är att man bara kan göra avdrag om man har resekostnader över 11 000. Ska man göra avdrag för resor med egen bil måste avståndet vara minst fem kilometer och man behöver också göra en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt.

– Om man har fått en deklaration så ska man deklarera, säger Emelie Köhn.

Om man skulle glömma att deklarera skickas det ut en påminnelse om att man ska skicka in en deklaration.

Kommer det ändå inte in någon deklaration till Skatteverket kommer de att besluta om skatten ändå, enligt uppgifter myndigheten fått in från exempelvis banken och arbetsgivaren.

Huruvida man får pengar tillbaka eller inte beror på bland annat på hur mycket skatteavdrag som har gjorts från inkomsterna under året. Ibland är det så enkelt som att den avdragna skatten under året är större än den skatt man slutligen ska betala.

Det kan också vara så att man till exempel redovisar kapitalförluster eller har stora ränteutgifter som man får dra av i kapital.

Får man dra av vitvaror i deklarationen?

Underskott av kapital? Wifi hemma? Det finns mängder av saker du har rätt att dra av – inte bara som företagare utan även som privatperson och löntagare. Exakt vilka avdrag du får göra beror bland annat på din boendesituation och på din arbetsform. Det är exempelvis mycket lättare att köpa och dra av teknik om du har en enskild firma än om du har en fast tjänst på ett kontor. Men även där finns en gråzon!

Många avdrag är så ovanliga att de knappast är relevanta för gemene man. De mindre vanliga posterna handlar om alltifrån utgifter för att plocka kottar till omkostnader för att bedriva valkampanjer. Vi har därför begränsat våra avdragstips till saker vi tror kan vara av intresse för de allra flesta.

Kan man göra avdrag för hemmakontor?

Har du en enskild firma kan du välja att göra ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar där, för verksamhetens räkning. Observera att gränsen på 800 timmar är en absolut gräns. Arbetar du bara 799 timmar får du inte dra av något alls för hemmakontoret med den här metoden.

Du får göra ett schablonavdrag med 2000 kr per år om arbetsrummet finns i en fastighet som ägs av dig, din maka, din make eller din registrerade partner. Har du arbetsrummet i en bostadsrätt eller en hyresrätt får du göra ett avdrag med 4000 kr per år. I detta schablonavdrag ingår samtliga merkostnader för arbetsrum i bostaden som kostnader för värme, vatten, el, internet/bredband, med mera.

Observera även att makes arbete får räknas med om makarna driver verksamheten gemensamt eller barns arbete om barnet fyllt 16 år. Du behöver vidare inte ha någon avskild del av lägenheten eller villan som arbetslokal. Du kan t.ex. arbeta i vardagsrummet eller vid köksbordet.

När kan man DEKL?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda nät- eller mobilbanken. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Vem är skyldig att deklarera?

    Det finns många tips för att så tillbaka på skatten snabbare. Det första man ska göra är att skaffa en digital brevlåda och välja att deklarera digitalt eller via Skatteverkets app. Den digitala brevlådan måste skaffas senast den 1 mars. Man måste också anmäla ett konto för sin skatteåterbäring senast samma datum. Om man vill ha tillbaka på skatten tidigt kan man inte lägga till eller ändra något i sin deklaration. Man får bara godkänna den, och detta måste göras senast den 28 mars. För många kan pengarna som fås tillbaka vara ett välkommet tillskott i kassan. Om man inte får pengar tillbaka, utan tvärtom måste betala restskatt betyder det dock inte att man måste betala in denna tidigare bara för att man följt dessa steg, utan den kan betalas in som vanligt. Många i Sverige behöver dock inte deklarera och de kan varken bli skyldiga att betala till baka något eller få tillbaka några pengar när det är så dags. Men vad gör man om man inte ska deklarera?

    Hur vet man om man får tillbaka skatt?

    Skatteåterbäring innebär att det betalats in för mycket skatt på dina inkomster under ett år - vilket gör att du vid Skatteverket deklaration får tillbaka dessa pengar. Men du måste själv deklarera för att få ta del av pengarna och de kommer sättas in direkt på ditt konto tidigast i april. Du får göra precis vad du vill med din skatteåterbäring - du kan spara pengarna eller köpa något du gått och spanat på under året.

    Om du får kvarskatt istället betyder det att du måste betala tillbaka det belopp som saknas. Det kan kännas väldigt tufft och orättvist eftersom man inte alltid kan påverka hur beskattningen går till hos sin arbetsgivare.

    Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

    Jag vet att det är svårt att säga exakt men pratar vi liksom om 10% 50% eller 80% av alla, på ett ungefär?

    Vem blir granskad i år? Skatteverket har särskilda kontrollinsatser varje år och i år kommer verket att granska de som: