:

Har det någon betydelse var barnet är skrivet?

Innehållsförteckning:

  1. Har det någon betydelse var barnet är skrivet?
  2. Vart ska barnet stå skrivet?
  3. Hur skriver man sig på en annan adress?
  4. Hur Folkbokför jag mitt barn?
  5. Hur långt får man flytta om man har delad vårdnad?
  6. Vad händer med vårdnaden om en förälder flyttar?
  7. Kan barn vara skrivna på 2 adresser?
  8. Kan man vara skriven på en adress man inte bor på?
  9. Kan man vara folkbokförd på en adress och bo på en annan?
  10. Hur registrerar man ett nyfött barn?
  11. Vem ska köra barnet om en har flyttat?
  12. Måste båda föräldrarna godkänna flytt?
  13. Hur långt bort får en förälder flytta?
  14. När får barnet själv bestämma över sitt umgänge?
  15. Får barn bestämma var de vill bo?

Har det någon betydelse var barnet är skrivet?

Om ni har gemensam vårdnad om barnet så innebär detta i princip att alla beslut som rör barnet ska fattas gemensamt. Förutsättningarna för detta är att föräldrarna är överens vilket inte alltid är fallet efter en separation.

I svensk lag finns ensam eller gemensam vårdnad. Gemensam vårdnad är det som i vardagligt tal benämns som ”delad vårdnad”. Är föräldrarna gifta när de får barn så får de per automatik gemensam vårdnad då barnet föds. Om föräldrarna inte är gifta så blir mamman ensam vårdnadshavare om inte föräldrarna gemensamt anmäler fader- eller föräldraskapet till socialstyrelsen. Om föräldrarna har gemensam vårdnad så kvarstår detta normalt även efter en eventuell separation eller en skilsmässa.

Vart ska barnet stå skrivet?

Att jag vill ha sonen skriven hos mig handlar absolut inte om pengar. Det handlar om en hjärtesak. Han är mitt allt och jag har levt helt och hållet för honom sedan den dag han föddes medans pappa faktiskt inte tagit något större ansvar alls.

Hur gör man i denna fråga? Har försökt läsa runt på internet men allt känns just nu så nytt och skrämmande och skulle hemskt gärna höra era åsikter och tankar kring detta!

Hur skriver man sig på en annan adress?

Att flytta till en ny adress och bostad är i sig en spännande nyhet för de flesta och i Sverige är det en lagstadgat krav på att du som flyttar alltid måste genomföra en adressändring och registrera din nya adress i folkbokföringsregistret i Sverige.

Det är enkelt att adressändra i Sverige. Allt man egentligen behöver göra är att fylla i samtliga uppgifter här. Fyll i det stegvisa formuläret för att på så sätt sammanställa de uppgifter du lämnar i den blankett om flyttanmälan som sedan mejlas över till den e-postadress du uppger i beställningen.

Hur Folkbokför jag mitt barn?

Att flytta till en ny adress och bostad är i sig en spännande nyhet för de flesta och i Sverige är det en lagstadgat krav på att du som flyttar alltid måste genomföra en adressändring och registrera din nya adress i folkbokföringsregistret i Sverige.

Det är enkelt att adressändra i Sverige. Allt man egentligen behöver göra är att fylla i samtliga uppgifter här. Fyll i det stegvisa formuläret för att på så sätt sammanställa de uppgifter du lämnar i den blankett om flyttanmälan som sedan mejlas över till den e-postadress du uppger i beställningen.

När barn flyttar är det samma beställningsformulär som gäller för även vuxna

Hur långt får man flytta om man har delad vårdnad?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! På din fråga är föräldrabalken (1949:381) (FB) samt brottsbalken (1962:700) (BrB) tillämpliga.

Huvudregeln vid gemensam vårdnadHuvudregeln är att vid gemensam vårdnad får en vårdnadshavare inte flytta hur hen vill med barnet eftersom att vårdnadshavarna gemensamt ska bestämma över barnets angelägenheter (6 kap. 13 § FB). Att flytta är ett sådant beslut som är av ingripande betydelse för barnets framtid som rör barnets personliga angelägenheter i enlighet med 6 kap. 11 § FB, och som ska beslutas om gemensamt. Sådana beslut får inte fattas ensamt av endast en vårdnadshavare såvida inte barnets bästa uppenbarligen kräver det (6 kap. 13 § 2 st FB).

Vad händer med vårdnaden om en förälder flyttar?

Jag och mitt ex har en dotter på fyra år och vi har gemensam vårdnad. Nu har mitt ex sagt att hon vill flytta till en annan stad åtta mil från min bostad. Jag vill inte att hon ska ta med sig dottern när hon flyttar utan vill att dottern ska fortsätta gå i den förskola hon går i nu och fortsätta med sina kamrater i skolan när hon blir så gammal.

Vad är det som gäller i det här läget? Har mamman rätt att flytta iväg med vår dotter eller inte? Vad har jag för rättigheter att kräva att dottern går kvar här? Varken jag eller mamman är kriminella eller något sådant utan är två normala föräldrar.

Kan barn vara skrivna på 2 adresser?

En kort fråga:

Min man och jag ska separera. Har två barn som vi ska ha varannan vecka, så gott det går (vi jobbar skift).

Kan man vara skriven på en adress man inte bor på?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Kan man vara folkbokförd på en adress och bo på en annan?

20 april 2018 kl 10:18 Uppdaterad 13 juli 2021 kl 17:38

Tips & Råd Huvudregeln för var man ska vara skriven är egentligen väldigt enkel – ändå bryter många mot lagen utan att veta om det. Så här gör du rätt och skyddar dig mot bedragare.

Hur registrerar man ett nyfött barn?

Blanketten ”Anmälan om uppgifter om barnet” samt anvisningar skickas automatiskt per post till barnets moder efter dess födelse. Du får blanketten inom 2-4 veckor efter barnets födelse. Bekanta dig noggrant med anvisningarna innan du fyller i blanketten.

Du kan anmäl barnets namn och modersmål med webblanketten. Anmälan bekräftas av vårdnadshavare eller av båda vårdnadshavare, om barnet har två vårdnadshavare. För att använda webblanketten behöver du nätbankskoder eller mobilcertifikat. 

WebblankettenLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik

Vem ska köra barnet om en har flyttat?

Här kan du som vårdnadshavare samtycka till flyttanmälan för ditt barn. Du kan också välja att inte samtycka.

Måste båda föräldrarna godkänna flytt?

I Sverige anses gemensam vårdnad vara det bästa för barnet. När två föräldrar som haft gemensam vårdnad separerar, fortsätter de att ha gemensam vårdnad om barnet. Det betyder att de tillsammans har ansvaret för att uppfostra barnet och ta vad lagen kallar ingripande beslut rörande dess framtid, frågor som rör exempelvis skolgång och boendeort.

"Ju längre bort en förälder flyttar, desto svårare blir det att behålla gemensam vårdnad om barnen. Stora avstånd kräver tydligare arrangemang för att gemensam vårdnad ska fungera"

Hur långt bort får en förälder flytta?

Att flytta till en annan kommun med ditt barn behöver inte vara ett problem. Det beror på hur långt bort kommunen ligger från barnets nuvarande hemort. Men hur långt får man då flytta vid delad vårdnad? Ett officiellt avstånd finns inte, men om flytten kommer att innebära att barnet måste byta skola eller försvårar upprätthållandet av kontakten med den andra föräldern måste båda vårdnadshavare godkänna flytten. Det här gäller även om du ska flytta utomlands med barnet och har delad vårdnad.

Om vårdnadshavarna inte kan komma överens om var barnet ska bo ska de nuvarande förhållandena bestå. Barnet ska alltså bo kvar där hen redan bor, och att motsätta sig regeln och kan vara straffbart. Här är det extra viktigt för båda föräldrar att tänka på vad som är bäst för barnet och att försöka att hitta en lösning som passar alla parter.

Om det här inte fungerar, och du trots allt vill flytta med ditt barn kan du ansöka om ensam vårdnad. Tänk på att få ensam vårdnad oftast är en svår process om det inte finns speciella förhållanden som tyder på att ensam vårdnad kommer att vara bättre för barnet. Här är det viktigt att ta kontakt med en advokat för att få tips på det bästa tillvägagångssättet.

När får barnet själv bestämma över sitt umgänge?

När rätten ska fatta beslut kring var ditt barn ska bo någonstans så bestäms allt med utgångspunkt i vad som är bäst för barnet. Barnet ska få information och ges möjlighet att komma till tals. Domstolen tar mer och mer hänsyn till barnets egen vilja ju äldre och mognare barnet blir. Detta innebär att barnet får säga sin åsikt i frågan och får större inflytande i takt med sin ålder. Ditt barn har dock ingen juridisk rätt att bestämma vart barnet vill bo förrän barnet fyllt 18 år även om det är vanligt att domstolen tillmäter barn som är nästan 18 års vilja mycket stor betydelse.

Får barn bestämma var de vill bo?

Vi har växelvis boende, men min son säger att han inte vill bo hos sin pappa. Får han bestämma själv när han är över 12 år?

Svar: