:

När behöver man inte föra körjournal?

Innehållsförteckning:

 1. När behöver man inte föra körjournal?
 2. Får chefen kolla min körjournal?
 3. Vad händer om jag inte har körjournal?
 4. Får man köra hem med firmabil?
 5. Måste man ha körjournal enskild firma?
 6. Måste man ha elektronisk körjournal?
 7. Kan företaget se vad jag surfar på mobilen?
 8. Får företag filma sina anställda?
 9. Vad händer om man kör företagsbil privat?
 10. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 11. Får man köra privat med företagsbil?
 12. Får man köra en företagsbil privat?
 13. Vad kostar en elektronisk körjournal?
 14. Kan arbetsgivare kolla sökhistorik?
 15. Kan arbetsgivaren se vad jag gör på telefonen?

När behöver man inte föra körjournal?

  Om du vid revision ska få dra av dina utgifter för förflyttning i tjänsten krävs det verifikationer som styrker dina transporter med fordon. Det finns inga lagar som reglerar hur dessa verifikationer ska se ut. Begreppet ”körjournal” är ett som skatteverket anammat och valt som samlingsbegrepp på de loggfiler/verifikationer som ska styrka fordonets använding i tjänsten vid en kontroll av skatteverket.

Generellt kan sägas att skatteverket är betydligt mer noga med fordon som ägs av företaget än med privata fordon som används i tjänsten där man får ta ut s.k. skattefri milersättning. Ofta får man rådet från redovisningsbyråer att man bör helst äga fordonet privat som används i tjänsten. Detta för att det finns färre regler och blir enklare att följa bestämmelser från skatteverket. För många mindre företag kan det dock kännas märkligt att tvingas köpa ett fordon privat som är till för företaget enbart för att man ska kunna följa de överdrivet hårda krav som finns på dokumentation för fordon som ägs och framför i företaget.

Får chefen kolla min körjournal?

Inför förhandlingen med facket är det viktigt att arbetsgivaren sätter sig in i vad dataskyddslagen säger om behandling av personuppgifter.

– När förhandlingen är klar bör arbetsgivaren också informera personalen om vad som kommer att ske, kanske genom att visa en ny eller uppdaterad policy. Fundera över vilket syftet är med att införa positioneringsteknik. En arbetsgivare som vill använda denna teknik för att uppfylla Skatteverkets krav på körjournaler, kan stödja sig på rättslig förpliktelse.

Vad händer om jag inte har körjournal?

Det finns tre vanliga scenarion där en körjournal är nödvändig:

 • För att undvika skatteskyldighet för bilförmån vid privat körning, får bilen endast användas högst 10 gånger per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. Företagsägare och anställda måste följa dessa riktlinjer för att undvika bilförmån. Notera att även resor mellan hemmet och jobbet eller hemresor på helger från annan ort räknas som privata resor.

 • Om du kör 3000 mil eller mer i tjänsten med en förmånsbil. Kan du få en lägre bilförmån på 75 procent av värdet. Klicka här för bilförmånsberäkning.

 • Får man köra hem med firmabil?

  Någon som har mer koll på detta med Firmabil?På mitt förra jobb fick vi tillåtelse att ta med firmabilen hem pga långa resor till och från arbetet. Fick även hämta bilen på firman under helgen ifall vi skulle behöva den på Måndagen.Av ren olyckshändelse krockade vi med bilen under en helg. Resultarade i sparken från jobbet samt självrisk på 9.000 och misstänkt för olovlig körning.

  Men nu är frågan. Nu ser man annat folk köra omkring med sina firmabilar under helgerna"alltså mitt förra jobbs bilar" Finns de på något sätt man kan gå tillväga för att sätta dit dom ?Skatteverket?  Vill göra allt för att sätta dit dom..All hjälp behövs

  Måste man ha körjournal enskild firma?

  En företagsbil kan underlätta många moment i arbetslivet, både för företaget och för dig som är anställd.  

  Under 2018 fanns det cirka 300 000 tjänstebilar registrerade i Sverige. Det är många som anser att tjänstebilen är en nödvändighet för att klara jobbet och hålla kontakten med kunder såväl som leverantörer.

  Måste man ha elektronisk körjournal?

  Ofta är det personer som har förmånsbil som för körjournal. Anledningen är att de måste kunna visa upp för arbetsgivaren hur mycket de har kört i tjänsten och hur mycket de har kört privat. Kör du mer än 3 000 mil per år i tjänsten får du en sänkning av ditt förmånsvärde, vilket betyder att du inte behöver betala lika mycket skatt för din förmånsbil.

  Ibland står arbetsgivaren för bilens drivmedel när anställda kör i jobbet. Då måste de anställda också föra körjournal, oavsett om de har förmånsbil eller inte, för att visa vilka resor de gjort i jobbet och som de borde få ersättning för.

  Kan företaget se vad jag surfar på mobilen?

  Alla sidor du besöker, alla appar du använder och mycket av din aktivitet i telefonen lämnar spår, som kan sparas på arbetsplatsens nätverksserver. Det här innebär att din arbetsgivare kan ha tillgång till information om vad du gjort på jobbmobilen.

  Får företag filma sina anställda?

  Från den 1 augusti 2018 gäller en ny kamerabevakningslag. Den gäller när det finns fast monterade kameror på ett sätt som gör att personer kan bli övervakade.

  Ibland kan det vara praktiskt att ha övervakningskameror för att till exempel kunna vistas på annan plats men ändå kunna övervaka vad som händer i lokalen. Eller för att kunna ha dokumentation ifall något inträffar som t.ex. ett inbrott. 

  Vad händer om man kör företagsbil privat?

  En tjänstebil är en bil som ägs (alt. leasas) av ett företag och som är avsedd att användas i tjänst. Det finns tjänstebilar som enbart får användas i arbetet, men det finns också tjänstebilar som den anställde får använda privat.

  Är det värt att ha förmånsbil 2023?

  Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

  Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

  Får man köra privat med företagsbil?

  En företagsbil kan underlätta många moment i arbetslivet, både för företaget och för dig som är anställd.  

  Under 2018 fanns det cirka 300 000 tjänstebilar registrerade i Sverige. Det är många som anser att tjänstebilen är en nödvändighet för att klara jobbet och hålla kontakten med kunder såväl som leverantörer.

  Får man köra en företagsbil privat?

  Man pratar ofta om antingen tjänstebilar eller förmånsbilar. Oberoende av vilken slags bil det är du väljer så går det att göra avdrag för de kostnader som bilen innebär. Skillnaden är dock om det är företaget eller du som privatperson som är den som ska göra de avdrag du har rätt till. 

  Det kan också vara bra att känna till att om du som har ett företag både kommer använda bilen privat och i ditt arbete så kan det bli klurigt att välja vilken av de två olika biltyperna som är bäst. Då måste du vara extra noga med att fundera på vad som gör att du faktiskt kan spara pengar. 

  Det finns ett par saker som spelar in när du ska avgöra hur du köper en bil på företaget så att du sparar pengar. Det allra viktigaste är vad bilen kostar och hur mycket fordonet används privat jämfört med i jobbet. 

  Desto mindre bilen körs privat och desto billigare den är ju lägre blir skillnaden ekonomiskt sett mellan att ha en tjänstebil och en förmånsbil. I de allra flesta fallen brukar det dock gälla att en tjänstebil är billigare men det gäller alltså att göra en kalkyl på det för att vara säker på att det också gäller i din situation. 

  Ett företag kan också göra avdrag för den värdeminskning som bilen får i takt med att den blir äldre. Det kan däremot inte en privatperson göra. Därför tjänar man ofta mer på att välja en tjänstebil, åtminstone om man ska köpa en något dyrare bilmodell som dessutom kommer bli använd för privat bruk. 

  Vad kostar en elektronisk körjournal?

  Marknadsledande elektronisk körjournal med den senaste GPS-spårningsteknologin som uppdateras enligt Skatteverkets senaste krav. Passar för dig med servicebil, tjänstebil, förmånsbil och privatbil.

  Få korret milersättning och alla resor fördelade på tjänsteresa och privatresa automatiskt. Vi utvecklare de senaste tidsbesparande uppdateringarna hela tiden som direkt blir aktiverade kostnadsfritt för alla kunder.

  Kan arbetsgivare kolla sökhistorik?

  Det finns visserligen ett antal yrken där arbetsgivare ska kolla upp din eventuella brottshistorik, exempelvis när du söker jobb inom den psykiatriska vården, när du vill jobba på skola och förskola, eller vid installation av larm. Söker du ett jobb inom en annan yrkeskategori, som ett vanligt tjänstemannajobb, har företaget enligt polisen inte rätt att kräva att du ska visa ett registerutdrag. Du kan dock själv välja att visa det.

  – Men vem kan säga nej? Vägrar du är risken stor att du inte får jobbet. I praktiken är det svårt för en enskild människa att stå upp mot detta, säger Ia Hamn.

  Många tänker kanske att: Spelar det någon roll? Jag har ju rent mjöl i påsen.

  Kan arbetsgivaren se vad jag gör på telefonen?

  Idag är det flera företag som erbjuder sina anställda förmånen att ha en jobbmobil som de även får använda privat. Men hur privat är egentligen din jobbtelefon? Det är något som tidningen Kollega reder ut.

  Något som många företag erbjuder sina anställda som en förmån är en jobbtelefon, som även får användas privat och likaså brukar detta gälla för jobbdatorn. Vill man däremot köpa mobilskal och andra skydd till telefon och dator brukar man få stå för den kostnaden själv. Men något som man kanske inte tänker på är att arbetsgivaren faktiskt får och kan gå igenom både telefon och dator om de så vill, förutsatt att detta är jobbrelaterat. Fast för en nyfiken arbetsgivare kan just privat och arbetsrelaterat vara något som är svårt att skylla på eftersom att många tänker att eftersom det är företagets IT-utrustning som används så ska de också ha rätten att kolla hur detta används. Eller?