:

Hur beskattas vinstutdelning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas vinstutdelning?
  2. Måste man betala skatt på utdelningar?
  3. När ska man betala skatt på utdelning?
  4. Hur stor utdelning får man ta ut?
  5. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  6. Vad är bäst lön eller utdelning?
  7. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?
  8. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?
  9. Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?
  10. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  11. Är utdelning bättre än lön?
  12. När lönar det sig att ta utdelning?
  13. Är det bättre att ta utdelning än lön?

Hur beskattas vinstutdelning?

Själva aktiebolaget betalar skatt på vinsten från verksamheten. Från 2021 är bolagsskatten 20,6%. På den lön eller utdelning som du som delägare tar ut från bolaget blir det lönebeskattning/utdelningsbeskattning.

Aktiebolaget är ett självständigt skattesubjekt. Det betyder bland annat att bolaget självt skattar för sin vinst och lämnar en egen deklaration (inkomstdeklaration 2).

Måste man betala skatt på utdelningar?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

När ska man betala skatt på utdelning?

Om du är en egenföretagare som driver ett aktiebolag kan du välja att antingen ta ut din lön direkt från bolaget, eller få pengar i form av utdelningar.

Skattesatsen varierar mellan 20 och 60% när det kommer till utdelning. För noterade aktier, det vill säga aktier som är listade på börsen, är skattesatsen i regel ungefär 30%. För onoterade aktier som också är okvalificerade, det vill säga om aktieägaren inte arbetar aktivt i företaget ligger den på 25%. När det gäller kvalificerade aktier beror skattesatsen helt på gränsbeloppet.

Vid lönutdrag måste du först av allt betala arbetsgivaravgiften som ligger på 31,42%, och sedan den vanliga inkomstavgiften. Detta kanske låter värre, men då måste du också ha i åtanke alla de förmåner som ingår i till exempel arbetsgivaravgiften, bland annat sjukförsäkring och pension. Utdelning påverkar inte på något sätt pensionsförmånerna. Ett bra sätt att maximera din lön samtidigt som du maximerar dina pensionsförmåner kan vara att ta ut precis tillräckligt mycket lön så att du precis håller dig under gränsen, samtidigt som du maximerar pensionspoängen du får, samtidigt som du hamnar under gränsen för den statliga skatten.

Som tidigare sagt så är skattesatsen för aktier som är noterade med liten variation 30%, och den för aktier som ej är noterade, samt okvalificerade 25%. Utdelningen i ett aktiebolag är inte på något sätt avdragningsbar och bolaget måste därmed skatta både för utdelningen och privatvinsten. Således blir det en dubbeldeklarering som måste göras, alltså både för privatpersoner och för själva företaget. Den skatt som måste betalas på kapitalet är 20%, och själva utdelningen på 30%.

Hur stor utdelning får man ta ut?

Reglerna för utdelning i fåmansbolag kan vara lite komplicerade och det skiljer lite vad som gäller beroende på bolagets struktur. I den här artikeln förutsätter vi att

  • Du äger minst 4% av aktiebolaget vid ingången av året du betalar ut utdelningen. Om du alltså utbetalar utdelning 2023 så ska du ha ägt aktierna vid ingången av 2023.
  • Du uppfyller kraven på kvalificerade andelar i fåmansföretag. Lite förenklat ska ni då vara maximalt fyra ägare som kontrollerar mer än hälften av rösterna.

Så om du äger aktiebolaget själv, eller t.ex. till hälften vardera tillsammans en annan person så uppfyller du förutsättningarna.

Hur mycket utdelning till 20% skatt?

Fråga: Jag undrar hur mycket utdelning jag kan ta ut ur mitt företag enligt fåmansföretagsreglerna?

Svar från juristen: Du vill förmodligen bara ta ut så mycket utdelning att det beskattas som inkomst av kapital. Utdelning från fåmansföretag upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital med 20 procent i skatt och utdelning därutöver som inkomst av tjänst med 30–58 procent i skatt.

Vad är bäst lön eller utdelning?

Äger du aktier i ett fåmansföretag som går med vinst har du i huvudsak två olika alternativ för att plocka ut ersättning från bolaget – utdelning och lön. Vad du väljer kommer bland annat påverka hur mycket skatt du får betala samt din framtida pension, varpå det kan vara viktigt att fundera igenom beslutet noga. Svaret på vilket alternativ som är mest fördelaktigt är inte svart eller vitt, utan det är flera olika aspekter som behöver vägas in. Vi går igenom de två alternativen på djupet så att du enklare kan anpassa ersättningen efter just din situation.

Den stora skillnaden mellan att plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön ligger i beskattningen samt i olika tryggheter och förmåner. Utdelning är möjligt att plocka ut lågbeskattat upp till en viss gräns, ett så kallat gränsbelopp, till en skattesats på 20%. Hur stort gränsbeloppet är varierar och bestäms av 3:12-reglerna, som är ett regelverk för hur ägare av fåmansföretag blir beskattade vid utdelning och kapitalvinst från det egna bolaget.

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?

Häromveckan bloggade min kollega Tobias kring den optimala lönen för dig som företagare.

Som ett komplement till lön är ofta utdelning skattemässigt fördelaktigt för dig som äger hela eller delar av ett aktiebolag. Enkelt uttryckt innebär utdelning att en del företagets vinst kan fördelas som utdelning till ägarna. Skatten på utdelning medför ofta en lägre skatt än för lön. Du behöver uppfylla vissa krav för att du skall kunna ta ut utdelning i ett fåmansbolag. Grundregeln är att du behöver äga minst 4 % av aktiebolaget vid ingången av året du betalar ut utdelningen och att det är maximalt fyra delägare som kontrollerar minst hälften av rösterna i företaget.

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?

Reglerna för utdelning i fåmansbolag kan vara lite komplicerade och det skiljer lite vad som gäller beroende på bolagets struktur. I den här artikeln förutsätter vi att

  • Du äger minst 4% av aktiebolaget vid ingången av året du betalar ut utdelningen. Om du alltså utbetalar utdelning 2023 så ska du ha ägt aktierna vid ingången av 2023.
  • Du uppfyller kraven på kvalificerade andelar i fåmansföretag. Lite förenklat ska ni då vara maximalt fyra ägare som kontrollerar mer än hälften av rösterna.

Så om du äger aktiebolaget själv, eller t.ex. till hälften vardera tillsammans en annan person så uppfyller du förutsättningarna.

Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?

Den del av utdelningen eller försäljningen av aktierna som beskattas till 20 % styrs av ditt gränsbelopp. Endast utdelning under ditt gränsbelopp blir beskattat till 20 %. Det finns två sätt att beräkna ditt gränsbelopp, förenklingsregeln eller huvudregeln. Du får använda den av reglerna som ger dig det högsta gränsbeloppet.

Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

Aktieutdelning, vinstutdelning, eller helt enkelt utdelning handlar om att dela ut medel från ett aktiebolag till dess ägare fördelat på antal aktier per ägare. Det som delas ut är vanligen pengar, men kan även vara exempelvis saker eller fordringar. Aktieutdelning är ett sätt för aktiebolag att ersätta ägarna för satsat kapital och/eller arbetsinsats. Men hur mycket som får delas ut till ägarna när årsredovisningen är fastställd beror på bolagets utdelningsbara medel och om kraven kring utdelning i aktiebolagslagen (ABL) kan uppfyllas, vilket vi ska fokusera på nu.

Vill du istället veta hur du blir beskattad på utdelningen enligt 3:12-reglerna, läs den här 3:12-artikeln.

Är utdelning bättre än lön?

Beskattningen av arbetsinkomst omnämns vanemässigt som hög medan kapitalinkomst som t.ex. utdelning ofta anses vara lågt beskattad. Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. Ur denna snårskog av bestämmelser för fåmansföretagare har det vuxit fram ett antal tumregler som inte sällan hanteras som absoluta sanningar. Jag ska försöka bena ut dessa ”sanningar” då det börjar närma sig bolagsstämma och beslut om utdelning för många företagare.

En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer. Ett sådant förfarande kan vara rationellt, men långt ifrån en absolut sanning. Om man tar sig tid och räkna på det kan resultatet bli en överraskning.

När lönar det sig att ta utdelning?

  • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
  • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
  • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv beror på din situation; hur hög lön du har och hur du tänker kring pension och andra sociala förmåner”.

Den allmänna tumregeln är att du bör ta ut lön om du hamnar under gränsen för statlig inkomstskatt. Då är det fördelaktigt att ta ut lön från bolaget. När i månaden eller på året du tar ut lön spelar ingen roll, det står dig fritt att välja själv. Som vi tidigare nämnt ligger lönen till grund för viktiga sociala förmåner och ersättningar och därför är det viktigt att lönenivån är rimlig. Det ger en trygghet som utdelning inte ger.

Även denna tumregel har förstås undantag; har du till exempel kort tid kvar till pensionen kan situationen se annorlunda ut. På Skatteverkets webbplats kan du alltid läsa mer och där hittar du också de senaste siffrorna.

När man pratar om lön och brytpunkt syftar man på gränsen för statlig inkomstskatt. När du tar ut lön från ditt aktiebolag ligger brytpunkten år 2021 på 537 200 kronor. Därefter betalar du ytterligare 20 procent i statlig inkomstskatt.

Är det bättre att ta utdelning än lön?

– Det kan vara mer fördelaktigt skattemässigt att ta ut utdelningar i stället för lön för fåmansbolag som omfattas av de så kallade 3:12-reglerna. Detsamma gäller även för företagare med löneuttag över brytpunkten för statlig skatt. Prata därför med din revisor vad som är mest lämpligt för dig och ditt företag.

– Men för de allra flesta ska man tänka på utdelningar som en guldkant i tillvaron och ett resultat av hårt arbete under året. En klok strategi kan därför vara att avvakta med utdelningar tills du klarar dig på lönen och har ett buffertsparande. Detta är extra viktigt att ha med sig i dessa tider med stora kostnadsutmaningar för många företag.