:

Hur deklarerar jag utdelning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur deklarerar jag utdelning?
  2. Hur deklarera skatt på utdelning?
  3. Är utdelning skattepliktig?
  4. Måste man fylla i K4-blankett?
  5. Måste man deklarera aktieutdelning?
  6. Måste man deklarera utdelning?
  7. När är utdelning skattefri?
  8. Kan man deklarera K4 digitalt?
  9. När ska K4 vara inne?
  10. Vad händer om man inte fyller i K10?
  11. När ska man redovisa utdelning?
  12. Hur redovisar man utdelning till Skatteverket?
  13. Är utdelning bättre än lön?
  14. Vad händer om man inte skickar in K4?
  15. Hur fyller jag i blankett K4?

Hur deklarerar jag utdelning?

Du får beräkna och tillgodoräkna dig ett gränsbelopp när du äger aktier vid beskattningsårets ingång. Du får inte tillgodoräkna dig något gränsbelopp samma år du startar bolaget eller köper aktier av någon annan.

Räkna fram gränsbeloppet enligt förenklingsregeln eller huvudregeln. Du får växla mellan reglerna genom åren och välja den som ger högst gränsbelopp. Däremot får du bara använda förenklingsregeln i ett av eventuellt flera fåmansföretag där du har kvalificerade aktier.

Hur deklarera skatt på utdelning?

K10-blanketten är en bilaga du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag lämnar in till Skatteverket tillsammans med din inkomstdeklaration. Ett fåmansbolag är (bland annat) ett aktiebolag eller en ekonomisk förening där fyra eller färre personer äger mer än 50% av rösterna för samtliga andelar i bolaget.

K10-blanketten kan i vissa situationer vara extra komplicerad och kräva att du tar hjälp av experter för att blanketten ska bli rätt ifylld. Exempelvis kan det röra sig om att det har kommit in nya delägare, att någon delägare har lösts ut eller att bolaget har förvärvat ett annat bolag.

Låt våra experter hjälpa dig med din deklaration!

Du som ska fylla i K10-blanketten är ägare till kvalificerade andelar i fåmansbolag. Att det ska vara ”kvalificerade” andelar innebär att du själv, eller närstående, under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren, ska ha varit ”verksam i betydande omfattning” i bolaget.

En person ska alltid anses verksam i betydande omfattning om hans eller hennes arbetsinsatser har stor betydelse för vinstgenereringen i företaget.

Om du INTE är verksam i betydande omfattning i bolaget (och inte heller någon närstående) är andelarna du äger “okvalificerade”.

Utdelning och vinst vid försäljning av okvalificerade andelar beskattas då med 25%. Observera att det kan finnas situationer då andelarna i bolaget ändå är kvalificerade om du eller närstående är verksam i betydande omfattning i ett annat bolag. 

Det finns inget krav på att lämna in K12-blanketten om det inte har skett någon försäljning eller utdelning under året.

Är utdelning skattepliktig?

Om du är en egenföretagare som driver ett aktiebolag kan du välja att antingen ta ut din lön direkt från bolaget, eller få pengar i form av utdelningar.

Skattesatsen varierar mellan 20 och 60% när det kommer till utdelning. För noterade aktier, det vill säga aktier som är listade på börsen, är skattesatsen i regel ungefär 30%. För onoterade aktier som också är okvalificerade, det vill säga om aktieägaren inte arbetar aktivt i företaget ligger den på 25%. När det gäller kvalificerade aktier beror skattesatsen helt på gränsbeloppet.

Vid lönutdrag måste du först av allt betala arbetsgivaravgiften som ligger på 31,42%, och sedan den vanliga inkomstavgiften. Detta kanske låter värre, men då måste du också ha i åtanke alla de förmåner som ingår i till exempel arbetsgivaravgiften, bland annat sjukförsäkring och pension. Utdelning påverkar inte på något sätt pensionsförmånerna. Ett bra sätt att maximera din lön samtidigt som du maximerar dina pensionsförmåner kan vara att ta ut precis tillräckligt mycket lön så att du precis håller dig under gränsen, samtidigt som du maximerar pensionspoängen du får, samtidigt som du hamnar under gränsen för den statliga skatten.

Som tidigare sagt så är skattesatsen för aktier som är noterade med liten variation 30%, och den för aktier som ej är noterade, samt okvalificerade 25%. Utdelningen i ett aktiebolag är inte på något sätt avdragningsbar och bolaget måste därmed skatta både för utdelningen och privatvinsten. Således blir det en dubbeldeklarering som måste göras, alltså både för privatpersoner och för själva företaget. Den skatt som måste betalas på kapitalet är 20%, och själva utdelningen på 30%.

Måste man fylla i K4-blankett?

I de flesta fall kan du inte öppna den ifyllnadsbara blanketten i webbläsaren. Du måste ladda ner den och själv spara den på din dator. Öppna den sedan i en pdf-läsare, exempelvis Acrobat Reader. Vissa webbläsare gör detta automatiskt men om det inte fungerar behöver du göra det själv.

Måste man deklarera aktieutdelning?

Hej

Vår dotter flyttade till Luxemburg direkt efter studenten. Har bott där sedan dess (är idag 40 år). De (hon och hennes man) köpte en fastighet i Luxemburg för 10,5 år sedan. Den 16 augusti 2013 valde hon att flytta tillbaka till Sverige med barnen (har varit svensk medborgare hela tiden). Bodde hos föräldrar och sökte jobb i Sverige. Flyttade till eget boende i slutet av oktober och fick arbete 7/1 2014 - har inte haft någon inkomst i Sverige 2013 - barnbidraget betalades ut från Luxemburg eftersom pappan till barnen bor kvar. Levde på sparade pengar + föräldrar. Den 23 december sålde de sitt hus nu har hon en fråga - skall husförsäljningen tas upp i kommande deklaration och om hon blir skattskyldig för vinsten på försäljningen.

Måste man deklarera utdelning?

När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).

När är utdelning skattefri?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

Kan man deklarera K4 digitalt?

Om du sparar på en traditionell depå och har sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också ett bolag du äger aktier i som har försatts i konkurs.

Skatteverket vill att du ska redovisa om du gjorde vinst eller förlust på det du sålde föregående år. Blanketten som du ska lämna kallas för K4. Där redovisar du dina värdepappersförsäljningar med inköpspris (omkostnadsbelopp), antal och försäljningssumma vilket på sista raden ger en vinst eller förlust som du ska skatta för. Oavsett om du deklarerar online eller skickar in din deklaration med vanlig post har du nytta av vår K4-tjänst.

När ska K4 vara inne?

2 april. Det är datumet du inte får missa om du vill få tillbaka skattepengar redan i april.

Då ska inkomstdeklaration 1 vara inlämnad och godkänd utan ändringar.

Vad händer om man inte fyller i K10?

Du har lämnat K10 i samband med din privata deklaration tidigare år och det har inte skett några förändringar i ägarstrukturen för de bolag du lämnat in K10 för.

Ok, det var inte något av de enkla fallen. Då behöver man gräva lite djupare i regelverket.

När ska man redovisa utdelning?

Inför årsskiftet är en rekommendation att förbereda hanteringen av kontrolluppgifter i god tid. Detta för att minimera felfaktorn. Här är två vanliga kontrolluppgifter:

  • KU20. Har du inlånade medel i ditt företag och det finns en revers som säger att du ska erhålla ränta måste du lämna kontrolluppgift på ränta och avdragen skatt (30 procent). Räntan och skatteavdraget ska redovisas till Skatteverket i arbetsgivardeklarationen den månad den är tillgänglig för mottagaren.
  • KU31. Har du haft årsstämma/extrastämma under året och det har beslutats utdelning ska du lämna kontrolluppgift till Skatteverket. KU31 ska innehålla information om utdelning och eventuellt skatteavdrag. Man har ingen skyldighet att göra skatteavdrag på utdelning utan eventuellt skatteavdrag är frivilligt. Skatten ska redovisas och betalas till Skatteverket den period som utdelningen är tillgänglig för mottagaren.

För dig som företagsägare är det viktigt att se över löneuttaget innan årsskiftet. Här tänker vi på 3:12-reglerna. Ta hjälp av din rådgivare att räkna på ditt löneuttag så du uppfyller lönekravet och kan utnyttja lönebaserat utrymme.

Det finns flera beloppsgränser att tänka på när man ser över sitt löneuttag. Här är fem olika nivåer som är bra att ha med sig när man ser över sitt löneuttag innan årsskiftet:

  • Tillfällig föräldrapenning: beräknas på sjukpenninggrundande inkomst om högst 362 200 kronor per år (inkomstår 2022).
  • Sjukpenning och föräldrapenning: beräknas på sjukpenninggrundande inkomst om högst 483 000 kronor (inkomstår 2022).
  • 540 700 kronor* är brytpunkten för statlig skatt 2022.
  • 572 970 kronor för maximal pensionsavsättning under inkomstår 2022.
  • 681 600 kronor maximalt löneuttagskrav, enligt 3:12-reglerna inkomstår 2022. *Skiktgränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

Hur redovisar man utdelning till Skatteverket?

Du ska redovisa utdelning från ditt kupongbolag på sammanställningsblankett SKV 3700 samt på tillhörande bilagor med utdelningsuppgifter. Vilka bilagor du ska bifoga beror på vilka utdelningsberättigade som tagit emot utdelning.

För svenska juridiska personer:

Är utdelning bättre än lön?

Som ny egenföretagare kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig lön att ta ut från ditt aktiebolag. Eftersom du är både din arbetsgivare och arbetstagare finns det inget större behov att skriva ett anställningsavtal som fastställer din lön. Därför är det du själv som bestämmer hur mycket du får i lön baserat företagets inkomster.

Överskottet som finns kvar när alla aktiebolagets utgifter är betalda ligger till grund för din lön. Baserat på hur stor företagets vinst blir varje månad finns det alltså möjlighet att ta ut olika stor lön från månad till månad.

Tänk på att din lön inte är samma sak som lönekostnad, vilket är den kostnad det innebär för aktiebolaget att betala din lön. I lönekostnaden ingår bland annat arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, och innan lönen landar på ditt privata konto beskattas summan med ytterligare drygt 30 procent. Om du har en ett överskott på 50 000 kronor kan du räkna med att få ut ungefär 28 000 kronor i din plånbok.

Allt du behöver veta om skatter och avdrag som egenföretagare.

Vad händer om man inte skickar in K4?

När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).

Hur fyller jag i blankett K4?

Anna köpte 500 aktier i november 2009. I juni 2022 sålde hon samtliga aktier.

Har du köpt aktier vid ett tillfälle och sålt alla vid ett tillfälle behöver du inte göra någon genomsnittsberäkning. Detta gäller om det inte skett någon händelse i bolaget som påverkar omkostnadsbeloppet.