:

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Innehållsförteckning:

 1. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
 2. Är det moms på Stallhyra?
 3. Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?
 4. Måste man betala skatt på Airbnb?
 5. Kan Skatteverket se Airbnb?
 6. Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?
 7. Vad ska man ta i Stallhyra?
 8. Hur mycket kan man ta i Stallhyra?
 9. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
 10. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 11. Hur mycket får man behålla Airbnb?
 12. Hur utreder Skatteverket folkbokföring?
 13. Vad gäller vid privat uthyrning?
 14. Måste man ha bygglov för stall?
 15. Hur nära bostadshus får man bygga stall?

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Sedan 2013 finns ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Det innebär att om du hyr ut för mer än 40 000 kronor sammanlagt under året, kommer du endast behöva skatta för de hyresintäkter som överstiger det beloppet. Hyr du däremot ut för mindre än 40 000 kronor, kommer din uthyrning vara helt skattefri! Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

Detta innefattar t.ex. villa och radhus, ovservera att en bostadsrättslägenhet inte är en ägarlägenhet.

Förutom schablonavdraget får du göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Detta avdrag är tänkt att täcka dina driftskostnader, till exempel sophämtning, vatten och el.

Är det moms på Stallhyra?

Om du får överskott av din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt för det. Nästan alla inkomster inom hobbyverksamhet är skattepliktiga.

Fatima och Robin äger en häst tillsammans. Genom att samäga hästen tillsammans delar de på både kostnaderna och den ekonomiska risken som ingår i ägandet, exempelvis om hästen skulle bli sjuk eller halt.

Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?

Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor per år (gäller för 2023). Det betyder att om du till exempel tjänar 22 000 kronor på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengarna får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!

Måste man betala skatt på Airbnb?

Under året genomför Skatteverket en mängd kontroller av uthyrning av bostäder, sedan problemet har uppdagats. Det är både uthyrare på Airbnb och andra förmedlare som granskas.

– Vi har sett en rejäl ökning av sådan här uthyrning de tre-fyra senaste åren, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hyr du ut din bostad är det skattefritt om inkomsterna inte är högre än 40 000 kronor på ett år. Hyr du ut din bostad tillfälligt, i upp till sammanlagt 16 veckor med en omsättning på max 50 000 kronor, behöver du inte heller betala skatt.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Hej Mattias,

För att kunna räkna på detta måste du först avgöra om det är du eller förmedlingsbolaget som räknas som hyresvärd. Så några frågor:

Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?

Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och Skatteverkets bedömning är att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige. Inkomster på över 40 000 kronor från uthyrning av bostäder ska deklareras. Skatteverket kommer särskilt att granska detta i år.

På Skatteverkets webbplats finns en beräkningshjälp där den som hyrt ut fyller i uppgifter om uthyrningen. Tjänsten hjälper till att räkna ut om uthyrningen behöver deklareras.

Vad ska man ta i Stallhyra?

Posted mars 20, 2018

En ständigt återkommande fråga på hästforum tycker jag; vad som är rimligt att betala i stallhyra och vad som bör ingå i densamma.

Hur mycket kan man ta i Stallhyra?

Vad är egentligen rimligt för en hyresgäst att betala och hur mycket ska stallägaren “bjussa” på?

Det här är en fråga som kan vara oerhört svår att svara på och jag har funderat mycket på vad som egentligen kan vara rimligt. Ridsporten är dyr att hålla på med och att ha sin häst uppstallad på en anläggning kostar många tusenlappar varje månad. Samtidigt så är det ju ännu mer kostsamt att äga den där anläggningen som kostar X antal miljoner och att driva den så allt går runt ekonomiskt. Dessutom är det gränslöst mycket tid som går åt till arbete på och underhåll av gården.   

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga handlar om en överföring från utlandet. Överföringen i sig utlöser ingen skattskyldighet, däremot har din bank en skyldighet att lämna en kontrolluppgift till Skatteverket om att pengar har förts in. Kontrolluppgiftsskyldigheten möjliggör för Skatteverket att kontrollera om de införda pengarna borde ha beskattats i mottagarlandet. Om Skatteverket begär in underlag kommer de nog specificera vad de vill ha in. Det är nog möjligt att begära avräkning för den utländska skatten i din svenska inkomstdeklaration.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

När du tar emot pengar via Swish finns det ingen automatisk skatteavdrag. Det är ditt ansvar som mottagare att redovisa inkomsten till Skatteverket och betala skatt på den om det behövs. Detta gäller oavsett om pengarna är en gåva eller betalning för en tjänst eller vara.

För att redovisa din inkomst från Swish-betalningar kan du använda dig av Skatteverkets tjänst ”Inkomstdeklaration 1”. Där kan du ange beloppet du har tjänat och betala den skatt du är skyldig.

Hur mycket får man behålla Airbnb?

Det som skiljer Airbnb från många andra tjänster för andrahandsuthyrning är att det är smidigt att hyra ut hela eller delar av bostaden under kort tid, exempelvis enstaka dygn.

De flesta andra hyresförmedlingar förmedlar andrahandsuthyrning på lite längre sikt, från en vecka upp till flera månader och ibland även flera år. Med Airbnb kan man till exempel hyra ut sin bostad när man själv är på semester eller bara borta över helgen. Man kan även hyra ut enskilda rum i sin bostad för att tjäna lite extra pengar.

Om du istället vill hyra ut din bostad under lång tid så är hemsidan Samtrygg.se toppenbra med alla de hjälpmedel och trygghetslösningar de erbjuder sina uthyrare och hyresgäster. Samtrygg erbjuder till exempel hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Du får hyra ut ditt hus hur mycket du vill. Det finns inga gränser och du behöver inga tillstånd.

Hur utreder Skatteverket folkbokföring?

Med tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du göra det här:

 • Se vilka personer som är folkbokförda på samma adress som du själv.
 • Meddela oss om någon av personerna är felaktigt folkbokförd på din adress.

Lämna så mycket information som du kan eftersom det hjälper oss att snabbare rätta felet. Du behöver inte veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd på din adress när du använder den här tjänsten. Genom att du använder tjänsten kan vi snabbt identifiera och åtgärda ett eventuellt fel. För att använda denna tjänst behöver du vara folkbokförd i Sverige, över 18 år och ha en e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation kan du använda den oinloggade tjänsten Meddela felaktig folkbokföring.

I tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du se vilka personer som är folkbokförda på din egen adress och meddela oss om något är fel.

Vad gäller vid privat uthyrning?

I dagligt tal säger man att man hyr ut en bostadsrätt i andra hand. Men samma regler gäller även om bostadsrättshavaren lånar ut lägenheten. En andrahandsupplåtelse blir det så snart du som bostadsrättshavaren har lämnat över lägenheten till någon annan person för självständigt brukande, det vill säga under en viss tid utan att själv vistas i lägenheten. Det spelar då ingen roll om det är en nära släkting eller någon annan som bor i lägenheten och inte heller om du tar ut någon hyra eller inte. Vill du upplåta lägenheten i andra hand måste du först få styrelsens tillstånd. Annars riskerar du att bli uppsagd.

Det är alltid du som bostadsrättshavare som har ansvaret, både för lägenheten och för dina skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen som medlem. Detta ansvar inkluderar exempelvis att betala avgiften till föreningen, se till att grannarna inte blir störda och att den så kallade vårdnadsplikten sköts. Vårdnadsplikten innebär att man känner ansvar för och vårdar lägenheten och de allmänna utrymmen man använder i fastigheten. Det är därför viktigt att kontrollera den som ska bo i andra hand i lägenheten noga. Man kan begära referenser, kontrollera med kronofogden om det finns några aktuella ärenden och begära att få en aktuell inkomstuppgift.

Lägenheten är din egendom. Tänk på att ha kvar din bostadsrättstilläggsförsäkring och hemförsäkring som skydd om något skulle hända i lägenheten. I vissa fall finns en gemensam bostadsrättstilläggsförsäkring i föreningen och då finns det skyddet automatiskt, men andrahandshyresgästen kan inte själv teckna någon sådan tilläggsförsäkring. Har du kvar möbler i lägenheten är det extra viktigt med en hemförsäkring som skyddar vid skador. Också andrahandshyresgästen bör ha en hemförsäkring för sina saker och för att kunna ersätta dig för eventuella skador. Tala med era försäkringsbolag om vilket skydd ni har och behöver.

Måste man ha bygglov för stall?

För dig som går i tankarna kring att bygga ett stall finns det många olika saker att fundera över. Dels behöver du bestämma budget, men även komma fram till hur stallet ska användas genom åren. Är stallet endast till för din egen häst eller några få hästar? Eller är tanken att hyra ut stallplatser till många?

Hur nära bostadshus får man bygga stall?

Förprövning En ny-, om- eller tillbyggnad av ett stall eller förvaringsutrymme för hästar eller för djur som föds upp eller hålls för produktion av livsmedel, ull, skinn eller pälsar får inte uppföras, byggas till eller byggas om utan förhandsgodkännande från länsstyrelsen, s.k. förprövning.

Kravet på förprövning gäller även när en byggnad som tidigare inte har använts som djurstall ska inredas och användas som djurstall.