:

Vad är en Mervärdesskattedeklaration?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Mervärdesskattedeklaration?
  2. Vilka datum ska momsen betalas 2023?
  3. Hur kontrollerar jag Momsrapporten?
  4. Hur räknar man ut hur mycket moms som ska betalas in till Skatteverket?
  5. Hur fyller man Mervärdesskattedeklaration?
  6. När ska mervärdesskatten betalas?
  7. Vad händer om man inte betalar in momsen i tid?
  8. Hur redovisas momsen och när?
  9. Vad gör jag om Momsrapporten inte stämmer?
  10. Vad händer om man inte redovisar moms?
  11. När behöver man inte betala moms?
  12. När betalar man 6% moms?
  13. Hur bokför man kvitto utan moms?
  14. Är moms och mervärdesskatt samma sak?
  15. Hur ofta redovisas momsen till Skatteverket?

Vad är en Mervärdesskattedeklaration?

En av de plikter som företag har gentemot Skatteverket är att redovisa momsen i en så kallad momsdeklaration. Du behöver även göra detta trots att du inte betalat in någon moms under den gällande perioden (då anger du beloppet 0 kronor istället). Ibland kallas momsdeklaration även för mervärdesskattedeklaration. 

Moms heter VAT (value added tax) på engelska. Momsdeklaration brukar kallas för VAT return eller VAT declaration.

Vilka datum ska momsen betalas 2023?

För aktiebolag finns det två olika datumguider, en för mindre företag med upp till 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms och en för större företag med mer än 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms.

Mindre företag »

Hur kontrollerar jag Momsrapporten?

Uppdaterad 2023-01-03

Moms, eller mervärdesskatt, är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta inbakad i priset och därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare, däremot, ska du deklarera och betala moms. Läs mer hos Skatteverket. 

Hur räknar man ut hur mycket moms som ska betalas in till Skatteverket?

Moms är en skatt som betalas på nästan all konsumtion av varor och tjänster. Som företagare betalar du in moms till staten, men momsen är ingen kostnad. Du betalar visserligen moms på dina inköp (exempelvis om du köper en ny kontorsstol) men i de flesta fall har du rätt att göra avdrag för samma moms.

Enkelt förklarat ska du betala in skillnaden mellan den moms du lägger till på utgående försäljning (utgående moms) och den moms du betalar när du köper in någonting (ingående moms).

Hur fyller man Mervärdesskattedeklaration?

Hur ofta du ska deklarera moms beror på företagets omsättning. Det kan vara en gång per år, varje kvartal eller varje månad. Så här ser bestämmelserna ut beroende på hur mycket din verksamhet omsätter.

Om omsättningen ändras under året och du vill deklarera oftare kan du ansöka om ändring i redovisningsperioden. Det kan du göra på Verksamt.se eller genom att fylla i blankett SKV4639 på Skatteverkets hemsida. Om du ångrar dig och vill ändra tillbaka till din gamla period kan du göra det först efter 24 månader.

Skickar du inte in momsdeklarationen i tid kan du behöva betala en förseningsavgift på 625 kronor. I vissa fall kan du dock få anstånd med att deklarera senare, till exempel om du är sjuk eller har ett allvarligt fel på datasystemet. I dessa fall ska du skicka en skriftlig ansökan om anstånd så att Skatteverket får den senast på deklarationsdagen.

När ska mervärdesskatten betalas?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

  • din försäljning
  • utgående moms (moms på det du har sålt)
  • ingående moms (moms på det du har köpt in.

Vad händer om man inte betalar in momsen i tid?

Gå in på Skatteverkets webbplats. På ditt skattekonto kan du se ditt aktuella saldo. Om du har tappat bort ditt förtryckta inbetalningskort hittar du information där om hur du ska gå tillväga för att betala din kvarskatt. Du kan även betala med Swish.

Hur redovisas momsen och när?

Är ditt beskattningsunderlag för moms större än 1 miljon kr (men inte över 40 milj kr) ska momsen redovisas var tredje månad i momsdek­larationen. Du kan dock begära att få redovisa moms varje månad.

Redovisningsperioderna för dig som redovisar moms var tredje månad är:

Vad gör jag om Momsrapporten inte stämmer?

Momsrapporten visar en rapport som följer Skatteverkets mall. Varje konto du har i kontoplanen kan ha en momskod på sig. Saldot för de konton som har en momskod kommer att presenteras under respektive rubrik i momsrapporten för den period du har valt.

Har du valt att använda BAS-kontoplanen som tillhandahålls i Kapitas så har de vanligaste kontona redan förvalda momskoder. Har du skapat en egen kontoplan måste du lägga upp momskoderna manuellt under inställningarna för kontoplan.

Vad händer om man inte redovisar moms?

Hur ofta man behöver redovisa och betala in momsen skiljer sig åt mellan företag. Skatteverket skickar varje år ut ett registerutdrag till företag på vilket det står hur ofta momsen ska redovisas. Några generella regler finns listat nedan:

  • Enskilda firmor och verksamheter med momspliktig omsättning på upp till 1 miljon kr per år kan välja att redovisa momsen en gång per år, kvartalsvis eller månadsvis.
  • Verksamheter med en omsättning mellan 1–40 miljoner kr per år kan välja att redovisa momsen kvartalsvis eller månadsvis.
  • Verksamheter med en omsättning på mer än 40 miljoner kr per år måste redovisa momsen varje månad.

Om ditt företag i nuläget lämnar in momsdeklaration varje kvartal, men vill börja redovisa moms på månadsbasis kan du ansöka om att ändra din redovisningsperiod hos Skatteverket. Tänk dock på att den nya redovisningsperioden, om den blir godkänd, börjar gälla först efter 24 månader. 

Samma procedur gäller för dig som vill redovisa mer sällan än varje månad. Detta är dock endast ett alternativ om du har en enskild firma eller ett mindre företag med en omsättning på under 40 miljoner kronor per år. 

När behöver man inte betala moms?

Som företagare kan du behöva ha koll på ett antal begrepp och skatter och avgifter som bolaget kan behöva betala in. Bland annat: 

Alla aktiebolag betalar skatt i form av bolagsskatt. Det är skatt på den vinst som företaget haft under året. Bolagsskatten betalas på vinsten innan den fördelas till ägarna i form av utdelning. Det är en skatt som betalas av bolaget själv, inte av ägarna personligen. Sedan januari 2021 utgör bolagsskatten 20,6 % av vinsten.

När betalar man 6% moms?

Hur räknar man ut moms? På den här sidan kan du använda vår momsräknare för att beräkna moms på ett pris och se summan exklusive samt inklusive moms.

Vår momsräknare hjälper dig att lägga till eller ta bort moms på ditt pris. Välj mellan 6%, 12% och 25% moms eller skriv in en egen momssats.

I Bokio får du hjälp att beräkna moms helt automatiskt. Både när du bokför, fakturerar dina kunder och ska göra momsdeklaration. Skapa konto och kom igång med enkel bokföring, fakturering och mycket mer!

Hur bokför man kvitto utan moms?

Vissa funktioner kräver en betalplan

Den här guiden visar hur du använder Bokios smarta bokföringsmallar för att sedan redigera bort den moms som automatiskt beräknas. Välj en bokföringsmall som passar och skriv in totalsumman på fakturan eller kvittot (inkl moms om den står redovisad). 

Är moms och mervärdesskatt samma sak?

Moms, även kallat meromsättningsskatt eller mervärdeomsättningsskatt, är en mervärdesskatt som betalas till staten vid inköp av varor och tjänster.

 Tips! Här hittar du alla viktiga datum för momsdeklarationen

Momsen är nästan alltid inräknad i priset av varor och tjänster när de köps privat medan företagare själva måste lägga på mervärdesskatten vid försäljning av egna varor och tjänster.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Hur ofta redovisas momsen till Skatteverket?

Är du redan momsregistrerad är det snabbaste sättet att ta reda på när du ska deklarera att logga in i tjänsten Lämna momsdeklaration.

Du kan också se datumen i Viktiga datum.