:

Hur får man bort någon som står skriven på min adress?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man bort någon som står skriven på min adress?
  2. Hur man ta bort adress från Skatteverket?
  3. Vad kostar Adresslåset?
  4. Vad menas med Adresslåset?
  5. Hur blir man anonym på Ratsit?
  6. Hur utreder Skatteverket folkbokföring?
  7. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
  8. Hur förhindrar man att någon skriver sig på min adress?
  9. Har ingen adress att skriva mig på?
  10. Kan man förhindra att någon skriver sig på min adress?
  11. Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?
  12. Vill inte att min adress ska synas på nätet?
  13. Kan man ta bort sin adress från Ratsit?
  14. Kan man ta bort någons adress?
  15. Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Hur får man bort någon som står skriven på min adress?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag använda mig av folkbokföringslagen.

Hur man ta bort adress från Skatteverket?

När du har gjort flyttanmälan sprider Skatteverket din nya adress till många myndigheter, kommuner och regioner, till exempel:

Vad kostar Adresslåset?

Tjänsten Självbevakning kostar 159 kronor om året. Enligt Ratsit har 100 000 personer köpt den. Det innebär att Ratsit tjänat 16 miljoner. Den ”tunga” delen av självbevakningen är Ratsits ID-skydd.

Men trots att du köpt ID-skyddet ska du inte tro att Ratsit för den sakens skull skyddar dina personuppgifter. Inte ens på sin egen sajt. Vem som helst kan kolla upp dig på Ratsit utan att du har en aning om det. För en 50-lapp till kan en bedragare dessutom komma åt ditt personnummer.

Vad menas med Adresslåset?

Det är bara du själv som kan aktivera eller ta bort spärren med din e-legitimation. Det är inte möjligt att aktivera eller ta bort spärren via telefon, brev eller mejl.

Hur blir man anonym på Ratsit?

I menyn nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om Ratsit och våra produkter. Skulle du mot förmodan inte få svar på din fråga ber vi dig kontakta vår kundservice.

Hur utreder Skatteverket folkbokföring?

Myndigheter ska underrätta Skatteverket om det kan antas att en uppgift i folkbokföringen om en person som är eller har varit folkbokförd är oriktig eller ofullständig.

Det ska handla om en eller flera av de uppgifter som räknas upp i 2 kap. 3 § Lag (2001:182) om behandling av personuppgifter i Skatteverkets folkbokföringsverksamhet.

Det enklaste sättet att lämna underrättelsen är så här:

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: 

Hur förhindrar man att någon skriver sig på min adress?

Den som avsiktligt lämnar oriktig uppgift och skriver sig på någon annans adress, kan dömas för folkbokföringsbrott till böter eller fängelse i högst sex månader. Tidigare gav detta bara böter på upp till 1 000 kronor, trots att det var väldigt obehagligt för den småhusägare som drabbades.

- Villaägarna har jobbat för att få till stånd en skärpning av lagstiftningen, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Har ingen adress att skriva mig på?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Kan man förhindra att någon skriver sig på min adress?

Vi har i Sverige år 2017 en enorm byråkratisk lucka som är enkel för kriminella och illvilliga att utnyttja; vem som helst kan folkbokföra sig på vilken bostadsadress de vill.

Skatteverket har ett system där man som privatperson kan registrera sin identitet så att den blir skyddad; dvs. hindra andra från att folkbokföra din person någon annanstans. Du kan dock inte skydda din adress, och för den som vill adressändra är det fritt fram att skriva sig precis vart man vill.

Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Vill inte att min adress ska synas på nätet?

Det finns flera olika så kallade söksajter på nätet, som exempelvis Hitta.se, Eniro och Mr.Koll, som man kan använda för att snabbt kolla upp en adress eller telefonnummer. Om du inte vill att dina uppgifter ska visas när någon söker på ditt namn kan du faktiskt rätt enkelt ta bort dem från sajten.

Här nedanför går vi igenom hur du döljer dina personuppgifter på några av de vanligaste söksajterna.

Kan man ta bort sin adress från Ratsit?

Denna personuppgiftspolicy gäller för de tjänster som tillhandahålls genom denna och andra webbsiter, tjänster och applikationer, av Ratsit AB 556709-0526.

Vi använder information som vi samlar in om våra kunder och användare för fyra huvudsakliga skäl:

  • för att bedriva vår verksamhet och tillhandahålla (inklusive förbättra och anpassa) de tjänster och produkter vi erbjuder,
  • för att tillhandahålla personligt anpassade tjänster unikt anpassade för individuella användare,
  • för att skicka kommunikation, inklusive kampanjer till våra användare, samt
  • för att marknadsföra tjänster och visa reklam, i våra egna tjänster och webbsiter som stöds av reklam.
  • Introduktion
  • Innehåll
  • Personuppgifter vi samlar in
  • Hur vi använder personuppgifter
  • Anledningar till att vi delar dina personuppgifter
  • Hur du kommer åt och kontrollerar dina personuppgifter
  • Dina individuella rättigheter
  • Säkerhet för dina personuppgifter
  • Var vi sparar och behandla personuppgifter
  • Vårt bevarande av personuppgifter
  • Ändringar i denna personuppgiftspolicy
  • Kontakta oss

Vi samlar in uppgifter för att våra Tjänster ska fungera effektivt och ge dig bästa möjliga upplevelse. Vissa av dessa uppgifter tillhandahåller du direkt, exempelvis när du skapar ett konto i en applikation, administrerar ditt användarkonto för en Tjänst, köper en produkt i våra webb-butiker, laddar ned en app och registrerar dig som användare, registrerar dig för ett nyhetsbrev, eller kontaktar oss för support. Vi får en del av informationen genom att registrera hur du interagerar med våra Tjänster och produkter, exempelvis genom användning av teknik som cookies på våra siter och mottagning av användningsdata från programvara som körs på din enhet.Vi kan även hämta uppgifter från tredje part. Uppgifter som har hämtats från tredje part skyddar vi enligt de metoder som beskrivs i denna policy och enligt eventuella ytterligare begränsningar som gäller för informationens källa. Sådana tredjepartskällor kan variera över tid men har tidigare inkluderat:

  • Datamäklare som vi köper demografiska data av, för att komplettera information som vi samlar in.
  • Sociala nätverk, när du ger en av våra produkter åtkomst till dina uppgifter i ett eller flera nätverk.
  • Partners som vi samarbetar med för att erbjuda tjänster eller delta i gemensam marknadsföringsverksamhet.
  • Offentligt tillgängliga källor, till exempel öppna myndighetsdatabaser eller andra data som är tillgängliga för allmänheten.

Du kan göra val angående de uppgifter vi samlar in. När du blir ombedd att lämna personuppgifter kan du välja att avböja. Men om du väljer att inte ange uppgifter som är nödvändiga för att få tillgång till en produkt, tjänst eller funktion, finns det risk att du inte kommer att kunna använda den specifika produkten eller funktionen.

Kan man ta bort någons adress?

Övrigt/annat

Enl lokala skattemyndigheten kan en person skriva sig på min adress utan att jag vet om det. Däremot kan jag inte ta bort den personen från min adress? ????? Är det verkligen sant???

Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.