:

Får man flytta utomlands med barn?

Innehållsförteckning:

  1. Får man flytta utomlands med barn?
  2. Kan man få barnbidrag om man flyttar utomlands?
  3. Vad händer om man inte anmäler flytt utomlands?
  4. Kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?
  5. Måste man anmäla flytt utomlands till Skatteverket?
  6. Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?
  7. Vad händer med vårdnaden om en förälder flyttar utomlands?
  8. Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?
  9. Hur länge kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?
  10. Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?
  11. Kan man vara folkbokförd i två olika länder?
  12. Vad är 183 dagars regeln?
  13. Hur långt bort får en förälder flytta?
  14. Vem ska köra barnet om en har flyttat?
  15. Hur många månader får man bo utomlands?

Får man flytta utomlands med barn?

Är det möjligt att flytta utomlands med barnen?

Vi börjar med att svara på frågan i rubriken och vi göra detta med dessa ord: självklart! Det går alldeles utmärkt att flytta utomlands med barnen och om vi ser till det rent sociala så kommer förmodligen dina barn att ha det lättare att acklimatisera sig till det nya landet än vad du och din partner har. Barn är nyfikna av naturen och blir sociala utan krav – något som alltid leder till nya gemenskaper, vänner och olika typer av intressen och hobbys.

Kan man få barnbidrag om man flyttar utomlands?

När du flyttar med barn måste du vara extra uppmärksam att du har alla dokument som krävs.  Kom ihåg att både du och barnet behöver ha ett giltigt pass eller id-kort när ni flyttar utomlands. I Norden och Schengen området räcker det med id-kort, men flyttar ni till exempel till USA måste både du och barnet ha ett pass. Kolla upp att passet är giltigt i god tid innan avgång och förnya det vid behov. Detta sker hos polisen. Tänk på att ditt körkort inte är ett giltigt identitetsbevis.

Vissa länder begär födelsebevis och kan be efter extra dokument om du och barnet har olika efternamn. Om endast ena föräldern är med under flytten, måste du vara beredd på att bevisa den andra förälderns samtycke till barnets flytt. Syftet med detta är för att förhindra internationella bortföranden av barn.

Om ni flyttar till USA måste även barnet ha ett visum. Om barnet är under 14 år måste inte barnet närvara under en intervju. Ett visum kostar lika mycket för ett barn som för en vuxen. Mer om visum till USA och dess kostnader kan du läsa om på USA-esta. Om du behöver ett visum för en utlandsflytt till ett annat land lönar det sig att kolla upp informationen kring deras regler hos ambassaden.

När du flyttar utomlands och planerar att vara borta från Sverige mer än ett år, måste du komma ihåg att anmäla din flytt till Skatteverket. Detta gäller både för dig och ditt barn. Det finns en skild blankett för flyttanmälan för barn. Om barnet är mellan 16 och 18 år kan antingen barnet själv eller vårdnadshavaren göra flyttanmälan. Är barnet under 16 år är det endast vårdnadshavaren som kan göra anmälan. Ni registreras som utflyttade från och med den dagen ni flyttar, förutsatt att anmälan är gjord senast den dagen.

Om bosättningen i det nya landet är över 3 månader, måste du oftast anmäla flytten till de lokala myndigheterna. Ta reda på i förväg hur reglerna ser ut för det landet du flyttar till. Du kan även kontakta landets ambassad för ytterligare information.

Vem ska godkänna flyttanmälan för barn? Skatteverket har samlat ihop information om detta för olika scenarion. Bland annat för två vårdnadshavare som tillsammans flyttar med barnet, vårdnadshavare som har separerat och vårdnadshavare som inte kommer överens om barnets utlandsflytt. Läs mer om detta på deras hemsida.

Vad händer om man inte anmäler flytt utomlands?

Beroende på om din utlandsflytt är tills vidare eller under en kortare period finns det en hel del skillnader, särskilt vad gäller försäkringar och var du ska vara folkbokförd och betala skatt. Förutsatt att du flyttar från Sverige i mer än ett år så är det framförallt Skatteverket och Försäkringskassan du behöver vända dig till för att fylla i blanketter och registrera din flytt.

Kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?

När du lämnar Sverige för mer än ett års tid är du skyldig att anmäla detta till Skatteverket. Senast en vecka före flytten utomlands ska du ha anmält detta till Skatteverkets folkbokföringsenhet och till Försäkringskassan. Det är viktigt att ta reda på om motsvarande inskrivning i det nya landet krävs, samt hur det i så fall går till. Det skiljer sig från land till land. Är du utomlands mindre än ett år ska du stå kvar i folkbokföringen i Sverige. Om det visar sig att du sedan fortsätter vara utomlands mer än ett år ska du anmäla detta till Skatteverket. Utsända i svenska statens tjänst samt EU-parlamentariker kan vara folkbokförda i Sverige längre än ett år. Hör efter med Skatteverket om vad som gäller för just din situation.

När du flyttar tillbaka till Sverige ska du återinskriva dig snarast genom att personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor för att bli folkbokförd i Sverige – använd blanketten ”Anmälan flyttning till Sverige”. Det är viktigt att alla familjemedlemmar som varit med i utlandet skriver in sig. Det gör man bäst samtidigt och så snart ni har kommit till Sverige. Du ska uppge var du ska bo och när du kom tillbaka. Ta med pass och identitetshandlingar men även annan dokumentation i original. Skatteverket tar egna kopior. Det är bra om det finns en vidimerad originalöversättning ifall texten är på ett annat språk än engelska, eftersom det skyndar på alla processer.

Måste man anmäla flytt utomlands till Skatteverket?

En person som har flyttat in från utlandet och uppfyller förutsättningarna för folkbokföring är skyldig att anmäla flytten till Skatteverket. En sådan anmälan ska vara skriftlig och göras inom en vecka efter det att personen har vistats i landet i tre månader (23 § FOL och 26 § första stycket FOL). Skyldigheten att anmäla flytt enligt 26 § första stycket FOL omfattar samtliga personer som flyttar in från utlandet och som ska folkbokföras med stöd av 3 § FOL, d.v.s.

  • personer som anses bosatta i Sverige
  • personer med dubbel bosättning med egentlig hemvist i Sverige.

Den som är under 18 år och flyttar till Sverige är part i ärendet om flytt. Barn kan dock inte – om det inte är särskilt reglerat - företräda sig själva i ärendet eftersom de saknar rättslig handlingsförmåga (9 kap. 1 § FB). När det gäller ärenden om flytt till Sverige finns emellertid särskild reglering om att ett barn som har fyllt 16 år har rätt att självt göra en anmälan enligt 26 § FOL och företräda sig självt i ärendet (30 § FOL).

Om barnet inte företräder sig självt måste det företrädas av någon annan. I de flesta fall företräds barnet av hens vårdnadshavare. Om barnet har två vårdnadshavare ska anmälan göras gemensamt av dem båda. En vårdnadshavare kan med stöd av de allmänna fullmaktsreglerna vara ombud för den andra vårdnadshavaren.

Om barnet som flyttar till Sverige är ensamkommande kan det företrädas av en god man enligt lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn. Den gode mannen ska i vårdnadshavarnas ställe ansvara för barnets personliga förhållanden och sköta dess angelägenheter innan barnet har fått uppehållstillstånd. När barnet får uppehållstillstånd ska istället en särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § FB förordnas för barnet. Om en särskild vårdnadshavare utses så upphör godmanskapet. Godmanskapet ska också upphöra om någon av barnets föräldrar eller någon annan vuxen person som trätt i föräldrarnas ställe anländer till Sverige och kan vara barnets vårdnadshavare och förmyndare (2, 5 och 10 §§ lagen [2005:429] om god man för ensamkommande barn).

Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

Hej Bertil, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar det som att du har fått ett jobberbjudande i Asien och funderar på att flytta dit för att arbeta i minst 1 år. Och du undrar hur du ska göra för att slippa betala skatt i både Sverige och landet som du kommer att flytta till för att arbeta då du beskriver att du kommer vara skattskyldig i landet där du planerar att arbeta.

Din fråga aktualiserar inkomstskattelagen som förkortas IL samt avräkningslagen.

Vad händer med vårdnaden om en förälder flyttar utomlands?

Vad gäller egentligen när en förälder väljer att flytta till ett annat land? Här går vi igenom vad som gäller angående vårdnad och boende vid en sådan flytt.

Föräldrabalken, kapitel 6, reglerar frågor om vårdnad, umgänge och barns boende. Vid gemensam vårdnad har båda föräldrarna rätt att bestämma i frågor som berör barnen. Frågan om boende för barnen kräver samtycke från båda föräldrarna. Endast i vissa specifika undantagsfall får den ena föräldern fatta egna beslut som berör barnen. I föräldrabalken beskrivs dessa undantag.

Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?

Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska du rapportera det till Skatteverket minst en vecka före avresa. Detsamma gäller om du i början bara har planerat att stanna utomlands en kortare period men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett år eller mer. Det är viktigt att notera att detta gäller alla som bor i Sverige, oavsett om de har svenskt pass eller inte. Om din avresa ställs in eller skjuts upp måste du meddela Skatteverket senast det tidigare angivna avresedatumet. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där hittar du också formuläret du behöver fylla i: Flytta utomlands. 

Hur länge kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?

Både Finland och Sverige tillåter dubbelt medborgarskap. En finsk medborgare som blir eller har blivit svensk medborgare 1.6.2003 eller senare, förlorar inte sitt finska medborgarskap.

Om du ansöker om medborgarskap i något annat land än Sverige och vill behålla ditt finska medborgarskap bör du ta reda om landets lagstiftning tillåter flerfaldigt medborgarskap.

Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?

Både Finland och Sverige tillåter dubbelt medborgarskap. En finsk medborgare som blir eller har blivit svensk medborgare 1.6.2003 eller senare, förlorar inte sitt finska medborgarskap.

Om du ansöker om medborgarskap i något annat land än Sverige och vill behålla ditt finska medborgarskap bör du ta reda om landets lagstiftning tillåter flerfaldigt medborgarskap.

Kan man vara folkbokförd i två olika länder?

Om du är under 18 år och flyttar till Sverige med dina föräldrar gäller samma regler om folkbokföring som för vuxna.

Om du inte har fyllt 18 år och ska flytta till Sverige utan dina föräldrar ska du besöka Skatteverkets servicekontor för att folkbokföra dig. Om du ska flytta till en person i Sverige ska den personen följa med till servicekontoret.

För att folkbokföra dig i Sverige ska du ha för avsikt att bo i Sverige i minst ett år. Det är viktigt att du tar med dig ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort i original. Om du är under 16 år ska din förmyndare vara med vid anmälan om inflyttning i Sverige. Annars måste du ta med dig ett personligt brev från dina föräldrar/förmyndare. Brevet ska innehålla deras kontaktuppgifter och de ska skriva att de godkänner att du flyttar från det andra nordiska landet till Sverige.

Vad är 183 dagars regeln?

Nu ändras alltså denna regel, och från och med första januari 2021 införs ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp i svensk lagstiftning som innebär att 183-dagarsregelen inte längre kan tillämpas i situationer när arbetet som utförs i Sverige kan ses som uthyrning av arbetskraft till en svensk tjänsteköpare – den ekonomiska arbetsgivaren.

Enligt Margita Beijer, som är skatterådgivare inom internationell beskattning hos Grant Thornton, är detta en åtgärd som föreslogs redan 2017.

– Det är ett vanligt fenomen inom många branscher, till exempel bygg och anläggning, IT och vården, att man sätter i system att låta utländsk personal arbeta i Sverige. Där blir man enligt nuvarande regler inte skattskyldiga i Sverige utan i sitt hemland under förutsättning att man håller sig inom de 183 dagarna. Därmed anser man att det blir en snedvridning av konkurrensen gentemot de företag som använder personal som är skattskyldiga i Sverige, säger hon.

Hur långt bort får en förälder flytta?

I Sverige anses gemensam vårdnad vara det bästa för barnet. När två föräldrar som haft gemensam vårdnad separerar, fortsätter de att ha gemensam vårdnad om barnet. Det betyder att de tillsammans har ansvaret för att uppfostra barnet och ta vad lagen kallar ingripande beslut rörande dess framtid, frågor som rör exempelvis skolgång och boendeort.

"Ju längre bort en förälder flyttar, desto svårare blir det att behålla gemensam vårdnad om barnen. Stora avstånd kräver tydligare arrangemang för att gemensam vårdnad ska fungera"

Vem ska köra barnet om en har flyttat?

Hej,

Vad roligt att du vänder dig till oss på Lawline. Jag förstår att din situation är mycket jobbig.

Hur många månader får man bo utomlands?

  • jobba
  • studera
  • söka jobb
  • bo där som pensionär
  • bo med min familj
  • göra något annat

Du har rätt att bo i vilket EU-land som helst där du är anställd, driver eget företag eller är utsänd av din arbetsgivare.

Om du blir arbetslös medan du bor i ett annat land får du bo kvar om du

  • är tillfälligt oförmögen att arbeta på grund av sjukdom eller olycksfall
  • är inskriven som ofrivilligt arbetslös (om du har varit anställd i mindre än ett år före arbetslösheten behåller du samma rättigheter som landets invånare i minst sex månader)
  • går en yrkesutbildning (om du inte är ofrivilligt arbetslös måste utbildningen ha anknytning till ditt tidigare jobb).

I vissa EU-länder måste du anmäla din närvaro inom en rimlig tid efter ankomsten. Om du inte gör det riskerar du böter eller någon annan form av straff.

Efter tre månader som arbetstagare i landet bör du registrera dig hos de lokala myndigheterna (ofta kommunen eller polisen). När du registrerar dig får du ett intyg som bekräftar din uppehållsrätt i landet.

Om du har bott lagligt i ett annat EU-land i fem år har du automatiskt permanent uppehållsrätt i landet. Det betyder att du kan stanna i landet så länge du vill.

Du får dock göra vissa avbrott under femårsperioden:

  • Tillfälliga avbrott på mindre än sex månader per år.
  • Längre avbrott för obligatorisk militärtjänstgöring.
  • En sammanhängande frånvaro på ett år av angelägna skäl, t.ex. graviditet och förlossning, allvarlig sjukdom, arbete, yrkesutbildning eller utstationering till ett annat land.