:

Kan man köpa saker för friskvårdsbidrag?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man köpa saker för friskvårdsbidrag?
  2. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  3. Vad ingår i friskvårdsbidrag lista?
  4. Är massage friskvård?
  5. Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?
  6. Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?
  7. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
  8. Vad ska stå på kvittot för friskvård?
  9. Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?
  10. Är bindvävsmassage friskvård?
  11. Får man friskvårdsbidrag för liftkort?
  12. Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?
  13. Kan man ta skidhyra på friskvårdsbidrag?
  14. Är fotvård friskvård?
  15. Får man ta fotvård som friskvård?
  16. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  17. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  18. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  19. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  20. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  21. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  22. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  23. När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Kan man köpa saker för friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Exempel på skattefri motion är gymnastik, motionsdans, styrketräning, spinning, simning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash samt lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Andra former för utövande av motion och annan friskvård är till exempel tai chi, qigong och så kallad kontorsmassage. 

För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Vad ingår i friskvårdsbidrag lista?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Är massage friskvård?

Klassisk massage kallas ofta svensk massage utomlands och går ut på att lindra muskelspänningar med hjälp av tekniker såsom knådningar, cirkulerande tryck, töjningar och tapotement (en knackanderörelse med sidan av handen).  

Förebyggande massagebehandlingar av enklare slag utförda av naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor är godkända friskvårdsaktiviteter. Behandlingar som syftar till att rehabilitera skador är dock inte godkända.  

Akupressur kallas akupunktur utan nålar, och är en mjuk behandlingsform där akupressören trycker med fingrarna på olika punkter för att uppnå smärtlindring.  

Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?

Cykelfabrik, cykelgym och cykling som kärlek och filosofi. Tobias Adolfsson, grundare av cykelbutiken And the Revolution, missionerar cykling dygnet runt. Och har hittat ett sätt att nyttja cykling som friskvård.

Den sämsta frågan att ställa till Tobias Adolfsson måste vara: varför cykling? 

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som förebygger och boostar hälsan. Med detta menas enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Vad ska stå på kvittot för friskvård?

För dig som är anställd och ska registrera utlägg i PA-webben

  • Fota/scanna ditt kvitto
  • Spara som jpeg eller pdf
  • Gå in i PA-webben
  • Välj Min sida och därefter Resor/utlägg
  • Registrera ditt utlägg som ”Friskvårdsbidrag”. 
  • Dra in filen med ditt kvitto eller bläddra under ""dra filer hit för att bifoga eller bläddra" under valfri flik. 
  • Skicka ärendet. Ärendet går till din chef för attest.

Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har skidåkning inte ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning: – Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

De listor som Skatteverket tidigare haft med ”Ej Skattefria förmåner A-Ö inom motion och friskvård” kommer att plockas bort. Under bokstaven S kunde vi tidigare där hitta både Slalom, Snowboard och Spabesök.

Är bindvävsmassage friskvård?

OBS! VI INVÄNTAR BESKED FRÅN SKATTEVERKET ANGÅENDE MASSAGE MED LPG!

Då det har kommit till vår kännedom, att Skatteverket tidigare inte har godkänt hälsofrämjande massage med LPG som "friskvård" tidigare, så har vi skickat in förfrågan och inväntar besked innan vi kan erbjuda bindvävsmassage med LPG Alliance. Då det är en av de allra mest hälsofrämjande behandlingar vi känner till, så hoppas och tror vi på att Skatteverket godkänner denna behandling.

Får man friskvårdsbidrag för liftkort?

  • Domen räknar skidåkning som ”motion eller friskvård av enklare slag”, vilket är grundregeln för friskvårdsbidrag.
  • Friskvårdsbidraget innebär att företag/organisationer kan erbjuda alla anställda ersättning för utgifter i samband med fysisk aktivitet.
  • Det är arbetsgivaren som bestämmer om den godkänner utförsåkning och skidskola (eller annan aktivitet) som friskvårdsförmån.
  • Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.
  • En förutsättning är att all personal inom företaget/organisationen erbjuds förmånen, det vill säga möjligheten att åka skidor.
  • Reglerna gäller från och med 1 januari 2018.

Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidraget är ett fastställt belopp som dina anställda får spendera på motions- och friskvårdsrelaterade aktiviteter. Denna personalvårdsförmån kan du som arbetsgivare välja att erbjuda dina anställda. 

Detta betyder att dina anställda kan lämna in kvittot för bland annat gymkort, sportaktiviteter eller massage. Du som arbetsgivare betalar sedan ut en skattefri ersättning för detta.

Det är dock ingen skyldighet att erbjuda friskvårdspengar men det vanligaste är att företag erbjuder någon förmån kopplat till friskvård och hälsa.

Det allra vanligaste är att friskvårdsbidraget är skattefritt. För att det ska vara skattefritt krävs dock att vissa förutsättningar uppfylls:

  • Erbjudandet om friskvårdsbidraget ska rikta sig till alla anställda och alla ska erbjudas samma belopp,
  • Bidraget ska inte gå att byta mot pengar,
  • Friskvården eller aktiviteterna ska vara av mindre värde och enklare slag.

Notera att bidraget ska erbjudas alla anställda i aktiv tjänst. Detta innebär att föräldra- och tjänstlediga inte måste erbjudas friskvårdspengar.

Kan man ta skidhyra på friskvårdsbidrag?

En trevlig nyhet är att skidåkning är godkänt som skattefri friskvårdsförmån. En självklarhet tycker vi med tanke på att man är ute och andas frisk luft samtidigt som man tränar både kondition och styrka. Allt i kombination med en rejäl dos livsnjut såklart!

Hur använder jag friskvårdsbidraget när jag köper liftkort? För att du ska kunna nyttja friskvårdsbidraget när du köper liftkort behöver du ett kvitto som bevisar att det är just du som har använt liftkortet – vilket du redovisar till din arbetsgivare. Därför är det viktigt att endast göra ett köp per kvitto om ni är fler i familjen som ska utnyttja friskvårdsbidraget. När du gör ditt köp i vår onlinebokning registreras ditt liftkort tillsammans med ditt namn direkt på bekräftelsen. Om uppgifterna i bekräftelsen inte räcker kan man logga in på ”min sida” via en dator då det inte alltid fungerar via telefon. För att logga in använder du din mailadress du angav när du bokade samt en kod som följde med i bekräftelsen. Saknas eller fungerar inte koden i bekräftelsen kan du alltid fråga om en ny bekräftelse via inloggningssidan. Det går även att komma in på ”min sida” via bekräftelsen genom att klicka på den gröna rutan i bekräftelsen där det står ”hantera min bokning”. När man loggat in har man möjlighet att skriva ut det dokument som heter bekräftelse/ faktura där alla uppgifter finns med. Vi kan inte ordna kvitton för liftkort som ingår i en paketbokning, dvs ett erbjudande där både boende och liftkort ingår.

Är fotvård friskvård?

Behandlingen för dig som vill ha riktigt fina och fräscha fötter! Denna behandling kan du även nyttja som friskvård.

I behandlingen ingår: Mjukgörande fotbad eller våtinpackning, borttagning av förhårdnader och liktornar. Filning av hälar, nagelklippning, rensning av nagelband, polering av nagelplatta och avslutande lätt fotmassage.

SalongsbonusVarje krona blir poäng, bådebehandlingar & produkter.Läs mer

Får man ta fotvård som friskvård?

För en del innebär vinterhalvårets mörka tid även att det blir lite dunkelt i själen. Här kan ljusterapi vara ett effektivt botmedel för att lyfta humöret. Vid ljusterapi exponeras man för ett ljus som liknar det naturliga dagsljuset, vanligen i ett helt vitt rum. Det viktigaste är att man har ögonen öppna så att ljuset skickar signaler till hjärnan att justera hormonbalansen. En del leverantörer kombinerar även ljusterapi med uppvärmda rum, bekväma solstolar, ljud av vågskvalp, massage med mera. 

Hör körsång och friskvård ihop? Absolut! Sång förbättrar andningen och blodtrycket, tränar musklerna i bålen samt frigör massor med endorfiner som ökar lyckokänslan, sänker stresshormonerna och stärker immunförsvaret. Dessutom har människor som sjunger ihop väldigt kul tillsammans! Körsång på jobbet stöds av friskvårdsbidraget, så gå ihop ett gäng kollegor och öka både motivation och gemenskap genom att sjunga tillsammans.

Upplev känslan av frifall, som ett fallskärmshopp från 4000 meter. Bodyflight är en perfekt upplevelse för alla som gillar spänning! Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att dra ihop kompisgänget för en rolig aktivitet tillsammans. Testa allt från vanliga förstagångsflyg till längre flygtider med coach.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

  • Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

  • Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

  • Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

  • Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.