:

Hur mycket är fastighetsskatt på industrifastighet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket är fastighetsskatt på industrifastighet?
  2. Hur taxeras industrifastigheter?
  3. Hur får man reda på taxeringsvärdet?
  4. Hur beräknas taxeringsvärde Lantbruksfastighet?
  5. Hur värderar man en industrifastighet?
  6. Är det tillåtet att bo i en industrifastighet?
  7. Vad kostar en industrifastighet?
  8. Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?
  9. Är taxeringsvärdet viktigt?
  10. Kan man sänka taxeringsvärdet?
  11. Vad är bäst högt eller lågt taxeringsvärde?
  12. Hur mycket är taxeringsvärdet av marknadsvärdet?
  13. Vad gäller för industrifastighet?
  14. Hur mycket får man låna till industrifastighet?
  15. Kan man bjuda under taxeringsvärde?

Hur mycket är fastighetsskatt på industrifastighet?

Fastighetsskatten heter idag kommunal fastighetsavgift. Det är den skatt man betalar till staten eller kommunen varje år när man äger en fastighet. Fastighetsavgiften betalas till kommunen. Du behöver inte göra någon inbetalning av din fastighetsavgift, den är förtryckt i din deklaration.

Det är andra förutsättningar än de vi nämner ovan för till exempel jordbruksfastigheter och hyresfastigheter och obebyggda fastigheter. Den typ av fastigheter kommer vi inte gå igenom här. I denna artikel är det endast vanliga hus som behandlas.

Hur taxeras industrifastigheter?

Skatteverket lanserar en ny e-tjänst för att underlätta taxering av hyreshus och industrifastigheter, som kommer att taxeras 2013. Med  hjälp av e-tjänsten kan fastighetsägare redan nu  lämna in sin fastighetsdeklaration.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer att använda den nya elektroniska tjänsten. Den är lätt att använda och minskar dessutom risken för fel, säger Erik Rydelid, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. 

Hur får man reda på taxeringsvärdet?

Ett taxeringsvärde är det samlade värdet av en fastighet du äger och är det som ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Som standard brukar taxeringsvärdet vara ungefär 75 procent av fastighetens marknadsvärde och det är Skatteverket som tar beslutet för vad ditt taxeringsvärde blir. För att fastighetsavgiften inte ska bli för hög finns det ett takbelopp som varierar för varje år. 2021 var takbeloppet 8 524 kronor för småhus.

Hur beräknas taxeringsvärde Lantbruksfastighet?

Marken på din lantbruksfastighet delas upp i ägoslagen produktiv skogsmark med eller utan avverkningsrestriktioner, skogligt impediment, betesmark, åkermark och övrig mark. Här får du information om hur du fyller i dessa delar av fastighetsdeklarationen.

Ekonomibyggnader är byggnader som är inrättade för jordbruk eller skogsbruk. Det kan till exempel vara djurstallar, logar, maskinhallar, lagerhus, magasin eller växthus.

Hur värderar man en industrifastighet?

Driftnetto är det ekonomiska överskott som återstår efter att alla kostnader för drift, underhåll och skatt har dragits av från hyresintäkterna på en fastighet. Det kan ses som ett mått på fastighetens lönsamhet och används ofta av fastighetsägare och investerare för att bedöma en fastighets värde och potential. Driftnetto är ett av fastighetsbranschens mest använda nyckeltal. Det används av fastighetsbolag både i Sverige och globalt där det kallas Net Operating Income (NOI).

Ett högre belopp innebär att det finns mer pengar kvar när alla kostnader för att driva fastigheten betalats. Normalt uttrycker du det i kronor per uthyrningsbar area (kr/m2). För fastigheter med tomträtt så tar du även med tomträttsavgälden som en kostnad i beräkningen ovan.

⚠️ 2 viktiga saker att kolla om du jämför driftnetto mellan olika bolag!

Är det tillåtet att bo i en industrifastighet?

Vi jobbar med allt från små industrifastigheter upplåtna med hyres- eller bostadsrätt till stora logistikanläggningar med tiotusentals kvadratmeter i lokalarea. Vare sig du ska köpa, sälja, hyra eller hyra ut kan våra rådgivare ge dig en helhetslösning för hela processen. Det spelar ingen roll om du letar du efter en fastighet för eget bruk, för förvaltning eller utveckling, vi hjälper dig med hela processen.

Under 25 år har vi på Bjurfors Näringsliv utvecklat ett brett kontaktnät av bland annat fastighetsbolag, byggaktörer och finansiärer. Med vårt nätverk i grunden får du som söker efter industrifastigheter i Stockholm, Göteborg eller Malmö en trygg och lönsam helhetslösning.

Vad kostar en industrifastighet?

Vi på Tectum har många års erfarenhet av att uppföra och leverera industribyggnader av olika slag. Vi specialiserar oss bland annat på industribyggnader och industrihallar, det vill säga större stålbyggnader som kan användas som lagerhall, industrilokal eller industrihotell.

Här visas prisexempel på några av våra storsäljare, men vi räknar förstås på era egna önskemål också. Varje stålbyggnad är omsorgsfullt ritad och beräknad av våra duktiga konstruktörer. Vårt material till Er byggnad tar vi från välkända leverantörer.

Isolerad byggnad och 1,5 i snözon samt terrängtyp 2, inkl. slutmontage: (Sverige är indelat i olika snözoner och terrängtyper vilket påverkar priset).

Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Det kan vara både ett tomtvärde och ett byggnadsvärde beroende på hur ägarförhållandena ser ut. Taxeringsvärdet ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Ju högre taxeringsvärde desto högre avgift. Men äger du ett hus som har ett taxeringsvärde över 1 060 000 kronor betalar du ändå inte mer än takbeloppet för fastighetsavgiften, vilket för inkomståret 2020 är 8 349 kronor för småhus.

Taxeringsvärdet på din fastighet kan också ha betydelse om du behöver ta ett banklån och vill ha din fastighet som säkerhet. Ditt försäkringsbolag kan också titta på taxeringsvärdet om du råkar ut för en skada på huset och de behöver räkna på ersättning. Dessutom använder kommunen taxeringsvärdet när de ska beräkna tomträttsavgälder. Och det används i vissa fall som underlag vid friköp av tomträtter, samt vid en fastighetsvärdering.

Är taxeringsvärdet viktigt?

Alla arbetsgivare som tecknat tjänstepension för sina anställda ska betala en särskild löneskatt på pensionskostnaderna, bland annat för ITP 2 i Alecta.

Den särskilda löneskatten är 24,26 procent av det totala beloppet för pensionskostnaderna. Som arbetsgivare redovisar du själv kostnaderna till Skatteverket. Alecta rapporterar inga belopp.

Vi skickar inte ut några underlag, men om du har behörighet i vårt internetkontor kan du själv hämta det. I internetkontoret får du en totalsumma för ITP 2-premierna som du alltså själv redovisar till Skatteverket. 

Kan man sänka taxeringsvärdet?

Den allmänna fastighetstaxeringen görs vart sjätte år och innebär att alla fastighetstyper förutom småhus (villor) och lantbruk får nya taxeringsvärden. En tumregel är att taxeringsvärdet för en fastighet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet två år innan taxering. I vissa situationer kan det finnas undantag och vara lägre även om det fortfarande är rättvisande.

En tumregel är att taxeringsvärdet för en fastighet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet två år innan taxering.

I år (2019) är det dags för en allmän fastighetstaxering och med tanke på de senaste årens högkonjunktur kommer den innebära kraftigt höjda taxeringsvärden för många fastigheter.

Vad är bäst högt eller lågt taxeringsvärde?

När Skatteverket räknar ut ditt taxeringsvärde var tredje år så tittar de på hur marknadsvärdet för ditt hus ser ut i ditt område under en viss period – alltså hur mycket ditt hus anses vara värt på bostadsmarknaden under perioden. Den period de tittar på är de två år som följer direkt efter den senaste taxeringen.

Men nu tänker du kanske att bostadsmarknaden går ju upp och ner, väldigt hastigt ibland, och tre år är en ganska lång tid där mycket kan hända. Därför är inte denna uträkning alltid helt korrekt vid alla tidpunkter under den här treårsperioden. När Skatteverket kommit fram till vilket marknadsvärde din fastighet har så blir taxeringsvärdet 75% av denna summa – och detta baserar man sedan din beskattning på. 

Hur mycket är taxeringsvärdet av marknadsvärdet?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Det kan vara både ett tomtvärde och ett byggnadsvärde beroende på hur ägarförhållandena ser ut. Taxeringsvärdet ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Ju högre taxeringsvärde desto högre avgift. Men äger du ett hus som har ett taxeringsvärde över 1 060 000 kronor betalar du ändå inte mer än takbeloppet för fastighetsavgiften, vilket för inkomståret 2020 är 8 349 kronor för småhus.

Taxeringsvärdet på din fastighet kan också ha betydelse om du behöver ta ett banklån och vill ha din fastighet som säkerhet. Ditt försäkringsbolag kan också titta på taxeringsvärdet om du råkar ut för en skada på huset och de behöver räkna på ersättning. Dessutom använder kommunen taxeringsvärdet när de ska beräkna tomträttsavgälder. Och det används i vissa fall som underlag vid friköp av tomträtter, samt vid en fastighetsvärdering.

Vad gäller för industrifastighet?

  • Nybyggnad och tillbyggnad kräver oftast bygglov
  • Yttre eller inre ändringar av en byggnad
  • Ny användning av en byggnad
  • Uppföra, flytta eller ändra vissa anläggningar
  • Sätta upp eller ändra skyltar och strålkastare
  • Hur länge gäller ett bygglov
  • Tidsbegränsat bygglov för vissa åtgärder
  • Kommunen kan minska eller utöka bygglovsplikten
  • Avgifter och blanketter
  • Vem gör vad?
  • Relaterad information

Att bygga en ny byggnad eller göra en tillbyggnad kräver oftast bygglov. En tillbyggnad är när du ökar en byggnads volym åt något håll, antingen uppåt, nedåt eller åt sidan. Även byggnader utan väggar, till exempel större skärmtak eller carportar, kräver bygglov. Även vissa saker som du kanske inte tänker på som byggnader räknas som byggnader. Exempel på det är husbåtar, husvagnar och serveringsvagnar som står uppställda på samma plats under lång tid.

Att flytta en byggnad till en annan plats räknas som rivning på den ursprungliga platsen och nybyggnad på den nya platsen. Det kräver därför både rivningslov och bygglov.

För en- och tvåbostadshus samt ekonomibyggnader finns vissa undantag från bygglovsplikten, läs mer om detta på sidan Att bygga utan bygglov.

Om byggnaden ligger i ett område med detaljplan behöver du bygglov för att ändra utseende på byggnaden genom att

  • byta kulör på byggnaden, till exempel från gul till röd färg
  • byta fasadbeklädnad, till exempel från puts till trä
  • byta material på taket, till exempel från tegel till plåt.

För en- och tvåbostadshus finns undantag, som du kan läsa om på sidan Att bygga utan bygglov.

Hur mycket får man låna till industrifastighet?

Fastighetslån passar bra om ditt företag eller din bostadsrättsförening ska köpa en ny fastighet, renovera eller bygga om en befintlig fastighet. Du kan låna till kommersiella fastigheter, hyresfastigheter, villor, fritidshus, bostadsrätter och lantbruksenheter.

Ett fastighetslån går att få med fast eller rörliga räntor och individuellt anpassad återbetalningstid. Om du representerar en bostadsrättsförening under ombildning, så hjälper vi självklart till även med medlemmarnas finansiering.

Kan man bjuda under taxeringsvärde?

Bostad & Fastighet

Hej. Jag är intresserad av att köpa en fastighet, där byggnaden är av mycket dåligt skick. Taxeringsvärde är 1.086.000 kr vilket ger en indikation på att marknadsvärdet borde vara 1.448.000 kr. Ett förvärv under marknadsvärde utgör gåva, om jag förstått det rätt. Vilket ger följdeffekter för mig som köpare, om jag senare skulle sälja fastigheten. Nu till min fråga. Vad händer om det verkliga marknadsvärdet inte ens är i närheten av 1.488.000 kr, och kanske inte ens överstiger taxeringsvärdet? Om en mäklare värderar fastigheten och det inte finns något intresse alls? Ex jag lägger ett bud på 1.000.000 kr som säljaren accepterar, och inga andra bud finns. Då är ju det marknadsvärdet. Utgör förvärvet då ett köp eller en gåva? Jag har ju trots allt betalat ett faktiskt marknadsvärde. Tack på förhand