:

Kan man ta reda på om någon ansökt om skilsmässa?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ta reda på om någon ansökt om skilsmässa?
  2. Kan man kolla om en person är gift?
  3. Hur registrerar man att man är gift?
  4. Hur bevisar man att man är gift?
  5. Kan man söka i folkbokföringen?
  6. Kan man gifta sig två gånger med samma person?
  7. Kan man se andras skilsmässa?
  8. Var söker man om skilsmässa?
  9. Var hittar jag mitt vigselbevis?
  10. När uppdateras civilstånd?
  11. Var kan man se sitt äktenskapsförord?
  12. Hur kan man se civilstånd?
  13. Kan man söka på personer på Skatteverket?
  14. Är det lagligt att gifta sig med sin morbror?
  15. Kan man gifta sig utan vittnen?

Kan man ta reda på om någon ansökt om skilsmässa?

Om du vill skilja dig ska du ansöka om det hos tingsrätten där du bor. Ansökan kan vara gemensam eller enskild.

Kan man kolla om en person är gift?

Hej,Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vill du ta reda på om en person är gift och när giftermålet i sådana fall ägde rum kan du kontakta Skatteverket. Se vidare här för kontaktuppgifter till Skatteupplysningen.

Hur registrerar man att man är gift?

Äktenskap ingås mellan två personer. Från och med den 1 maj 2009 gäller nya regler som rör äktenskap. Två personer av samma kön kan ingå äktenskap på samma villkor som par av olika kön. Bestämmelserna i äktenskapsbalken gäller alla par oavsett makarnas kön.

I vissa fall är äktenskap inte önskvärt från samhällets synpunkt, av sociala och medicinska skäl. Därför finns regler om hinder mot äktenskap. För att få gifta sig måste båda personerna ha fyllt 18 år.

Personer som är släkt med varandra i rätt upp- eller nedstigande led, till exempel mor och son, får inte gifta sig med varandra. Inte heller helsyskon får ingå äktenskap. Halvsyskon kan däremot få tillstånd av länsstyrelsen att gifta sig med varandra.

Den som redan är gift eller registrerad partner får inte så länge äktenskapet eller partnerskapet består ingå ett nytt äktenskap.

Hur bevisar man att man är gift?

Det kan till exempel handla om datum och andra uppgifter om skilsmässor och bodelningar.

Vissa familjerättsliga handlingar måste registreras. Det är Skatteverket som beslutar om registrering. Vänd dig därför till Skatteverket för registrering av

Kan man söka i folkbokföringen?

Folkbokföring är Skatteverkets sätt att registrera personer i Sverige. 

En av anledningarna till att man folkbokförs är att samhället lättare skall kunna planera för bland annat bostäder, skolor och vägar. Skatteverket registrerar bland annat namn, adress och personnummer i folkbokföringsregistret.

För att man skall  folkbokföras i Sverige behöver man ha en adress och man folkbokförs där man bor och har sin huvudsakliga dygnsvila. Folkbokföringsuppgifter används bland annat i kreditupplysningsregister där en folkbokförd person förekommer från det att man är 16 år. 

Kan man gifta sig två gånger med samma person?

Vi behandlar dina data för att leverera innehåll eller annonser och mäter leveransen av sådant innehåll eller annonser för att extrahera insikter om vår webbplats. Vi delar denna information med våra partners baserat på samtycke och berättigat intresse. Du kan utöva din rätt att samtycka till eller invända mot ett berättigat intresse, baserat på ett specifikt syfte under eller på partnernivå i länken under varje syfte. Dessa val kommer att signaleras till våra leverantörer som deltar i ramverket för öppenhet och samtycke. Mer information

Alltid aktiv

Kan man se andras skilsmässa?

Läs mer genom att välja de alternativ som stämmer för dig.

Välj om du vill se de olika stegen i skilsmässan för gemensam eller enskild ansökan.

Var söker man om skilsmässa?

  • Ni skic­kar till­sam­mans eller en­skilt in en an­sö­kan om skils­mäs­sa till dom­sto­len. I vissa fall går skils­mäs­san igenom direkt här.
  • I andra fall får ni en sex må­na­der lång vän­te­tid (be­tän­ke­tid).
  • Vid be­tän­ke­tid skic­kar ni till­sam­mans eller en­skilt in en andra an­sö­kan om skils­mäs­sa när vän­te­ti­den har pas­se­rat
  • I Sve­ri­ge är det möj­ligt att ansöka om skils­mäs­sa till­sam­mans eller ensam. Det finns inget som kräver att ni måste vara av samma åsikt eller att ni måste komma över­ens om att ni vill skilja er.

    Det räcker med att en av er vill skiljs sig, skic­kar in an­sö­kan och dom­sto­len dömer till skils­mäs­sa. Det finns inget den andra per­so­nen kan göra för att för­hind­ra skils­mäs­san.

    • Ni kan till­sam­mans ansöka om skils­mäs­sa genom att till­sam­mans fylla i en blan­kett, skriva under och skicka den till dom­sto­len.
    • Om endast en av vill ansöka om skils­mäs­sa ska en blan­kett som kallas för stäm­nings­an­sö­kan fyllas i, skri­vas under och skic­kas till dom­sto­len.

    Var hittar jag mitt vigselbevis?

    Ansökan sker genom Skatteverkets blankett SKV 7881. Observera att om båda parter är svenska medborgare görs två äktenskapscertifikat, och då behöver båda parter fylla i varsin blankett.

    Blanketten lämnas in personligen till Sveriges ambassad i Budapest eller till konsulatet i Ljubljana, tillsammans med följande handlingar i original:

    • Giltigt pass från dig och din framtida maka/make.
    • Slovenskt ID-kort eller folkbokföringsintyg som visar var ni är bosatta. Dokumentet ska inte vara äldre än tre månader.
    • Personbevis i form av Familjebevis från Skatteverket för den sökande där civilstånd framgår. Dokumentet ska inte vara äldre än tre månader.
    • Om en part tidigare varit gift behövs lagakraftvunnen skilsmässodom.

    När uppdateras civilstånd?

    I vårt samarbete med Eniro ger vi dig möjlighet att välja målgrupp online utifrån civilstånd, inkomst, boendetyp och mycket mer.

    Informationen uppdateras dagligen mot SPAR-registret (Skatteverket) och NIX-registret både vad gäller adresser, fasta telefonnummer och mobila telefonnummer.

    Var kan man se sitt äktenskapsförord?

    Du kan själv kontrollera vilka typer av cookies du vill acceptera genom att ta ställning nedan. Läs mer här

    Cookies

    Hur kan man se civilstånd?

    Civilstånd avser en persons familjerättsliga ställning. Skatteverket registrerar uppgifter i folkbokföringen om en persons civilstånd, till exempel ogift, gift, skild, änka eller änkling.

    Kan man söka på personer på Skatteverket?

    Mrkoll är en söktjänst för information om privatpersoner, utvecklad för konsumenter. Vi samlar information från offentliga register och hanterar den för att göra den lättförstålig. Vi sammanställer information om personer som är 16 år eller äldre. Totalt finns cirka 8.4 miljoner individer sökbara i tjänsten.

    Du kan söka med hjälp av ett fullständigt namn, delar ur ett namn och/eller kombinera en gatu- eller postadress. Du kan också söka med hjälp av ett personnummer.

    Är det lagligt att gifta sig med sin morbror?

    Jag såg till min förvåning att man får gifta sig med sina syskonbarn. Dvs om alla parter är över 18 då. Det trodde jag då inte!

    Har ni någon gång stött på sådana konstellationer? Vad är det för människor?

    Kan man gifta sig utan vittnen?

    En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. I Linköpings kommun finns det officiella förrättare som får förrätta borgerlig vigsel.