:

Kan man ändra sin deklaration i efterhand?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man ändra sin deklaration i efterhand?
 2. Hur långt tillbaka kan man rätta en inkomstdeklaration?
 3. Hur begär man omprövning av deklaration?
 4. Hur lång tid tar omprövning av deklaration?
 5. När får man pengarna om man ändrar i deklarationen?
 6. Vad räknas som ändring i deklarationen?
 7. Kan man rätta sin deklaration?
 8. Vad händer om man ljuger i deklarationen?
 9. Hur gör man en omprövning?
 10. Hur skriver man en omprövning?
 11. Hur går en omprövning till?
 12. När får man skatteåterbäring 2023 vid ändring?
 13. Vad händer om deklarationen inte stämmer?
 14. Vad händer om man blir granskad av Skatteverket?
 15. Vad ska man göra om deklarationen inte stämmer?

Kan man ändra sin deklaration i efterhand?

Nu har de flesta av de totalt drygt 7,4 miljoner inkomstdeklarationerna landat hos Skatteverket. Den som låg sömnlös i natt över att ha lämnat fel uppgifter eller den som har glömt att göra ett avdrag kan sova lugnt. Det går att begära ändringar i deklarationen hela fem år i efterhand.

Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Hur långt tillbaka kan man rätta en inkomstdeklaration?

Jag har lämnat in min deklaration men har insett att jag gjort fel, kan jag rätta min deklaration? Så här svarar Resultats experter.

Jag har lämnat in min deklaration men har insett att jag gjort fel, kan jag rätta min deklaration? 

Hur begär man omprövning av deklaration?

Det du behöver göra om du har glömt att redovisa något, det kan både vara ett avdrag eller en inkomst, är att rätta den inlämnade deklarationen. Det gör du genom att begära en omprövning av beslutet om skatt. En omprövning innebär att Skatteverket bedömer frågan en gång till och fattar ett nytt beslut.

När du vill begära en omprövning av ett beslut skriver du vad du vill ska ändras och varför. Ibland kan det vara lättare att lämna en ny deklaration och lämna de korrekta uppgifterna. Du kan, om det behövs, bifoga kopia på de handlingar som visar ditt avdrag eller liknande. Du behöver ange vilket beskattningsår som din begäran avser. Du kan antingen skriva brevet själv eller använda en blankett från Skatteverket. Om du använder blanketten är du säker på att du får med alla uppgifter som du behöver. Din begäran lämnar du till Skatteverket.

Hur lång tid tar omprövning av deklaration?

Kan man ringa dom och påskynda processen?

Såhär står det hos mig... Vill gärna ha skitet klart liksom för måste betala tillbaka och vill gärna snart veta hur mycket så jag börjar planera.

När får man pengarna om man ändrar i deklarationen?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

Vad räknas som ändring i deklarationen?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

Kan man rätta sin deklaration?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

Vad händer om man ljuger i deklarationen?

Under pandemiåren fick Skatteverket många frågor om vad som kunde deklareras för hemmakontoret. Många ville ha ersättning för möbler, bredbandskostnader eller ökade kaffe och- fruktinköp.

Hur gör man en omprövning?

En begäran om omprövning ska vara skriftlig (66 kap. 6 § första stycket SFL). Det innebär att det går bra med ett vanligt brev eller e-post. En begäran om omprövning kan alltså inte initieras muntligen, men väl kompletteras på det sättet.

Framställningen ska innehålla uppgifter om den enskildas identitet och den information som behövs för att Skatteverket ska kunna komma i kontakt med honom eller henne (19 § första stycket FL).

Skatteverket har en omfattande serviceskyldighet och för enskilda som har svårt att uttrycka sig i skrift bör Skatteverket vid behov ge vägledning när skrivelsen ska upprättas. Är det fråga om en begäran om omprövning som uppenbarligen ska bifallas är det inget som hindrar att Skatteverket gör rättelsen på eget initiativ (prop. 1989/90:74 s. 301).

Hur skriver man en omprövning?

Om du inte är nöjd med Försäkringskassans beslut kan du begära att vi omprövar beslutet. Det innebär att vi tar del av dina synpunkter och gör en ny prövning av ditt ärende. Vi tittar på eventuella nya underlag och allt som finns i ärendet sedan tidigare.

Vi måste få din begäran inom två månader från den dag du tagit del av beslutet. Använd blanketten Begäran—Omprövning av beslut. Du kan däremot inte använda blanketten för att överklaga ett beslut.

Hur går en omprövning till?

Anser du att ett beslut är felaktigt och inte följer de regler och bestämmelser som Kriminalvården lyder under, kan du be Kriminalvården ompröva det. Det står i ditt skriftliga beslut hur du går tillväga för att det ska omprövas.

Begäran om omprövning kan du göra inom tre veckor från det att du meddelats om beslutet. Vi stämmer av beslutet ytterligare en gång mot de lagar och regler vi måste följa. Din kontaktperson kan hjälpa dig om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga.

Om Kriminalvården omprövat ditt beslut, och du fortfarande tycker att det är fel, kan du överklaga till förvaltningsrätten. Det är en domstol som är fristående från Kriminalvården och sköter tvister mellan enskilda personer och myndigheter.

När får man skatteåterbäring 2023 vid ändring?

Om du har betalat in för mycket skatt under året betalas den överbetalda delen tillbaka till ditt konto efter att du deklarerat. Detta kallas för skatteåterbäring. I de fall du betalat för lite skatt under året behöver du betala in det återstående beloppet, även kallat kvarskatt.

Som privatperson har du möjlighet att göra avdrag på en rad olika kostnader. På så vis sänks den inkomst din skatt beräknas på och det betyder att du kommer betala mindre i skatt. De flesta avdragsgiltiga kostnaderna redovisas automatiskt i din deklaration men flera kostnader behöver du själv deklarera. Genom att göra avdrag kan du påverka den summa du får tillbaka i skatteåterbäring.

Vad händer om deklarationen inte stämmer?

7,9 miljoner svenskar ska deklarera i år. Det är för att Skatteverket ska kunna fastställa ett rättvist skatteuttag åt alla medborgare och företag. 

Det är väldigt sällsynt att folk inte får sin deklaration, men om du saknar den eller har tappat bort den ska du kontakta Skatteverket för att få en ny. 

Johan Schauman rekommenderar dig även att deklarera digital med hjälp av Mobilt Bank-ID och gå in och kika på deklarationen i e-tjänsten. 

Du kan deklarera fram till midnatt den 2 maj. Om du bara ska godkänna deklarationen kan du göra det med Mobilt Bank-ID i Skatteverkets app, eller använda säkerhetskoder du fått i deklarationen. 

Du öppnar deklarationen i appen – där du bör kontrollera så att uppgifterna stämmer. Därefter godkänner du och skriver under med Mobilt Bank-ID eller din kod. När deklarationen gått igenom får du en kvittens. Det går även att deklarera genom att sms:a eller ringa till Skatteverket. 

LÄS MER:  Sparekonomens åtta bästa tips för din deklaration 

Om det saknas uppgifter, eller du upptäcker fel i den förifyllda deklarationen, kan det bero på att Skatteverket saknat eller fått felaktiga uppgifter. I e-tjänsten hittar du den senaste versionen av din deklaration och om uppgifterna ändrats räcker det att godkänna den. Det kan du göra genom säkerhetskoder eller e-legitimation och då kan du även lägga till nya uppgifter. Du kan ändra din deklaration fram till den 2 maj. 

Vad händer om man blir granskad av Skatteverket?

Skatteverket ska också göra extra kontroller av hyresinkomster, som ökade stort 2020, och de nya RUT-tjänsterna som omfattar viss tvätt (ej kemtvätt), montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad. Även det nya avdraget för grön teknik kommer att granskas – ett avdrag som gäller för installation av solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon.

De vanligaste felen som små och medelstora företag gör är att dra av för privata kostnader som inte rör verksamheten och att man inte redovisar förmåner eller inkomster som bör beskattas. Enligt Skatteverket gör 4 av 10 företag dessa skattefel, som motsvarar cirka 8 miljarder kronor om året.

Vad ska man göra om deklarationen inte stämmer?

Om du eller din make inte gjorde några ändringar i skattedeklarationen förblir det beskattningsbeslut, det beskattningsintyg och de giroblanketter för kvarskatt som du fick i våras i kraft. Då får du inte ett nytt beskattningsbeslut per post på hösten.