:

Var kan jag se mina kontrolluppgifter?

Innehållsförteckning:

  1. Var kan jag se mina kontrolluppgifter?
  2. Hur kan jag se min deklaration?
  3. Hur fyller man i Arbetsgivardeklaration på individnivå?
  4. Hur långt tillbaka kan man rätta en inkomstdeklaration?
  5. Hur får man ut kontrolluppgift från Skatteverket?
  6. Kan man ta reda på vad någon tjänar?
  7. Kan jag se min deklaration på Skatteverket?
  8. När kan jag se min deklaration på Skatteverket?
  9. Vad händer om man inte lämnar in Arbetsgivardeklaration?
  10. Måste man skicka ut kontrolluppgifter till anställda?
  11. Vad händer om man ljuger i deklarationen?
  12. Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?
  13. Kan Skatteverket se mitt konto?
  14. Vad kan man begära ut från Skatteverket?
  15. Hur tar jag reda på vad mina kollegor tjänar?

Var kan jag se mina kontrolluppgifter?

Både KU18 och KU19 visar utbetalning från pensionsförsäkring och erlagd preliminär skatt under föregående år, men KU19 gäller för försäkrade som bor utomlands.

Näringsidkare, och personer som saknar pensionsrätt i sin anställning, kan göra avdrag för de premier som de betalar in till privat pensionsförsäkring. De får därför KU50, som visar hur mycket premier de har betalat in under föregående år.

Hur kan jag se min deklaration?

Över 5.7 miljoner svenskar får sin deklaration i Kivra. Och det är inte så konstigt. Inga papper att hålla reda på, du vet var du har den och kommer åt den dygnet runt, var som helst.

Hur fyller man i Arbetsgivardeklaration på individnivå?

Arbetsgivardeklarationen innebär att du en gång i månaden berättar för Skatteverket hur stora skattepliktiga utgifter du har haft för din anställde. Uppgifterna är bruttolöner, olika förmåner, kostnadsavdrag, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt. Redovisningen ska ske för samtliga anställda och en arbetsgivardeklaration ska även innehålla uppgift om betalnings­mottagare. 

Bruttolön Här ingår samtliga löner och ersättningar, inklusive den skattepliktiga delen av milersättningen och traktamenten, samt belopp som är avsatta till vinstandelsstiftelse. 

FörmånerHär avses bil, bränsle, mat, bostad med mera som bekostas av företaget och används privat av den anställde. 

Utgifter i arbetetVissa yrkesgrupper beviljas skattelättnader för att de använder exempelvis egna instrument, verktyg eller fordon i tjänsten. I arbetsgivardeklarationen redovisas skatteavdraget och enligt en procentsats som är beslutad av Skatteverket. Villkoret är att utgifterna motsvarar minst 10 procent av den anställdes bruttoersättning.

Som arbetsgivare beräknar du underlaget för skatteavdrag på lön och förmåner.

Hur långt tillbaka kan man rätta en inkomstdeklaration?

Skicka in en begäran om omprövning till Skatteverket. Det kan använda blanketten Begäran om omprövning (SKV 6891) eller skriva ett brev. Glöm inte att skriva under begäran.

Du bör även bifoga underlag som visar hur du kommit fram till de belopp du redovisar, exempelvis en K4 bilaga och årssammandrag för varje aktuellt år.

Hur får man ut kontrolluppgift från Skatteverket?

När ett aktiebolag lämnar utdelning till en aktieägare ska bolaget eller den som sköter utbetalningen åt bolaget, till exempel en bank eller Euroclear, redovisa denna och den avdragna preliminära skatten eller innehållna kupongskatten till Skatteverket på KU31.

Du som ska redovisa utdelning till Skatteverket kan göra det via e-tjänsten för kontrolluppgifter, antingen direkt i e-tjänsten eller genom att föra över filer. Redovisa gärna innehållen kupongskatt och avdragen preliminär skatt i samma fil.

Kan man ta reda på vad någon tjänar?

På ratists populära verktyg lönekollen kan du se vad vem som helst tjänar direkt på skärmen. Pris? 39 kr för en lönekoll eller 59 kr för 10 lönekollar.

Hur mycket någon tjänar har länge varit ett känsligt samtalsämne, framförallt i Sverige där ämnet i viss mån är tabubelagt. Svenskar är ofta privata med sin ekonomi/lön och många anser att det är oartigt att fråga vad någon tjänar. I andra länder (exempelvis USA) är det enligt erfarenhet snarare tvärtom, många vill berätta vad de tjänar och att prata om löner är ingen grej. 

Hur som helst, oavsett om det är tabubelagt eller inte är det många som är nyfikna och vill veta vad någon tjänar – det kan vara allt från en kändis till en kollega eller en familjemedlem. Utöver nyfikenhet kan ytterligare en anledning att kolla någons lön vara vid lönesamtal, då man kan jämföra sin lön med personer inom samma område (vanligtvis kollegor) och använda lönesiffrorna vid löneförhandling.

Kan jag se min deklaration på Skatteverket?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

När kan jag se min deklaration på Skatteverket?

I e-tjänsten har du alltid tillgång till de senaste uppgifterna. Ska du lämna en bilaga finns rätt bilaga skapad åt dig där flera uppgifter redan finns. Alla uträkningar och överföringar sker automatiskt. Du ser också hur det du har ändrat eller lagt till påverkar din skatt.

På alla sidor i e-tjänsten kan du få hjälp. Genom att klicka på länken "Hjälp" längst upp till höger i e-tjänsten får du hjälp med avsnittet eller bilagan du för tillfället befinner dig i.

I e-tjänsten har du alltid tillgång till de senaste uppgifterna. Ska du lämna en bilaga finns rätt bilaga skapad åt dig där flera uppgifter redan finns. Alla uträkningar och överföringar sker automatiskt. Du ser också hur det du har ändrat eller lagt till påverkar din skatt.

På alla sidor i e-tjänsten kan du få hjälp. Genom att klicka på länken "Hjälp" längst upp till höger i e-tjänsten får du hjälp med avsnittet eller bilagan du för tillfället befinner dig i.

Vad händer om man inte lämnar in Arbetsgivardeklaration?

En arbetsgivardeklaration är till för dig som har ett företag registrerat som arbetsgivare (Arbetsgivarregistrerat företag). I arbetsgivardeklarationen ingår bruttolön, förmåner, arbetsgivaravgift samt avdragen preliminärskatt. De som appliceras för “utgifter i arbetet” ska även deklarera det i AGI:n.

Arbetsgivardeklarationen ska för de flesta företagen alltid lämnas in den 12:e varje månad (förutom januari och augusti som lämnas in den 17:e i månaden). Men detta varierar beroende på hur mycket ditt företag omsätter. Om ditt företag omsätter mer än 40 mkr så ändras inlämningsdagen från den 12:e till den 26:e varje månad.

Till exempel: Har du betalat ut lön för februari månad ska du skicka in arbetsgivardeklarationen senast den 12 mars (26 mars vid omsättning över 40 mkr).

OBS! Om den 12:e eller 26:e i månaden infaller på en helg eller röd dag ska rapportering ske nästkommande vardag.

Måste man skicka ut kontrolluppgifter till anställda?

Från 1 januari 2019 ersätts systemet med årliga kontrolluppgifter av ett nytt system med redovisning av lön och skatteavdrag på individnivå varje månad via arbetsgivardeklarationen (AGI). För ett fåtal företag (företag med personalliggare och fler än 15 anställda) infördes reglerna redan 1 juli 2018.

Uppgifterna som ska lämnas på individnivå i arbetsgivardeklarationen är ungefär de samma som tidigare lämnats i den årliga kontrolluppgiften. Vissa uppgifter behöver man dock inte lämna i arbetsgivardeklarationen, t ex uppgifter om förmån av fri parkering och bilmodell vid bilförmån, mm.

Vad händer om man ljuger i deklarationen?

Under pandemiåren fick Skatteverket många frågor om vad som kunde deklareras för hemmakontoret. Många ville ha ersättning för möbler, bredbandskostnader eller ökade kaffe och- fruktinköp.

Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

Kan Skatteverket se mitt konto?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Vad kan man begära ut från Skatteverket?

Du som vill ta del av allmänna handlingar från Skatteverket kan göra det på sidan Ta del av allmänna handlingar eller uppgifter.

Hur tar jag reda på vad mina kollegor tjänar?

Fråga experten

Är kollegors löneuppgifter sekretessbelagda? Dvs kan jag som anställd få ta reda på via lönekontoret vad mina kollegor har i lön för att se hur jag ligger till i den jämförelsen? Är det olika seder kring denna fråga inom olika branscher, eller t ex i privat resp offentlig sektor? Vad gäller enligt lagen?