:

Kan man se vilka fastigheter en person äger?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man se vilka fastigheter en person äger?
  2. Hur får jag reda på vem som äger en fastighet?
  3. Finns fastighetsregistret hos Skatteverket?
  4. Var kan jag se min Fastighetsdeklaration?
  5. Är fastighetsregistret offentligt?
  6. Finns det mark som ingen äger?
  7. Är alla lagfarter offentliga?
  8. Vad såldes fastigheten för?
  9. Hur vet jag vad min fastighet är värd?
  10. Vad händer om man inte lämnar in Fastighetsdeklaration?
  11. Vem äger fastigheten kostnad?
  12. Finns det fastigheter utan ägare?
  13. Hur djupt ner i marken äger man sin mark?
  14. Hur djupt ner äger man sin mark?
  15. Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?

Kan man se vilka fastigheter en person äger?

En lagfart är en handling som bevisar att en person är ägare till en fastighet. I äldre tid och till och med 1875 skulle varje ansökan om lagfart prövas i tre efter sig kommande ting (1:a, 2:a och 3:e uppbudet). Till och med 1872 delas varje år i tre ting: Vinter-, sommar- och höstting. Från och med 1873 delas varje år i två ting: Vår- och höstting. Varje uppbud behandlades vid varje av dessa ting. Häradsrätten upprättade vid varje uppbud ett lagfartsprotokoll. Om inget hinder för ägarbytet fanns utfärdades ett fastebrev (det som idag motsvaras av lagfartsbeviset). Det hette att man fick fasta på sin fastighet. Årsskiftet 1875–1876 avvecklades systemet med tre uppbud. Från och med 1876 upprättades istället lagfartböcker, som fungerade som ett register till lagfartsprotokollen, ordnade topografiskt på fastighetsnamn.

Lagfartsprotokollen och avskrifter av fastebreven återfinns i häradsrättens arkiv och är det mest optimala forskningsmaterialet om man vill upprätta en ägarlängd på en fastighet. 1:a uppbudets protokoll innehåller värdefull information om allting i samband med ägarbytet inklusive avskrift av eventuellt köpebrev med köpeskilling mm. Ibland gick fastigheten över till den yngre generationen och då återfinns avskrifter av gåvobrev med tillhörande villkor.

Hur får jag reda på vem som äger en fastighet?

Beställ en ägarbild över en fastighet/adress med information om köpesumma, inteckningar ägare och ägarhistorik.

Börja fylla i gatuadressen i sökrutan här ovanför så kommer förslag på vilken adress ni eftersöker. Välj den som stämmer in på era önskemål och klicka på den gröna knappen 'Sök". Kontrollera på kartan att det är rätt adress och välj "Lägg i varukorg" om ni vill beställa ut informationen om fastigheten och ägare.

Finns fastighetsregistret hos Skatteverket?

I tjänsten anger du fastighetsbeteckning, kommun och vilket år du vill visa taxeringsvärde för. Du kan se beslutade taxeringsvärden från 2007 och framåt för alla fastigheter, både dina egna och andras. För att se taxeringsvärden som beslutats före 2007 kan du kontakta Skatteupplysningen på 0771-567 567 eller via mejl.

Var kan jag se min Fastighetsdeklaration?

Runt den 15 juni börjar Skatteverket skicka ut fastighetsdeklarationen till dig som har småhus. Fastighetsdeklarationen ska vara klar och skickas in senast den 2 november. Det kan vara bra att redan nu börja samla de uppgifter som krävs och undersöka om det skett någon ändring i fastigheten som kan ha utslag på taxeringsvärdet. Ta gärna hjälp av oss på Nabo så säkerställer vi att det blir rätt. 

Föreningar med småhus deklarerar vanligen sina småhus var tredje år, om inte större förändringar gjorts i fastigheten. Efter att fastighetsdeklarationen skickats in kommer din förening få nya taxeringsvärden. Det är Skatteverket som beslutar om fastighetstaxering för alla fastigheter i Sverige. Det värde som fastställs, taxeringsvärdet, utgör bland annat grunden för fastighetsskatten, alltså den skatt som utgår på dig och din förening som ägare av fastigheten.

Är fastighetsregistret offentligt?

Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2022

En särskild utredare ska se över regleringen av fastighetsregistret och föreslå lämpliga förändringar. Syftet med uppdraget är att stärka säkerhetsskyddet för registret och skapa en modern reglering för effektiv informationsförsörjning, som bättre tillgodoser samhällets behov av fastighetsinformation.

Finns det mark som ingen äger?

  • mark som har lämnats oskiftad
  • gemensam ägovidd
  • häradsallmänningar
  • allmänningsskogar 
  • besparingsskogar
  • gemensamhetsskog
  • sockenallmänningar
  • samfälld mark
  • fristående samfällda fiske- och vattenområden

Är alla lagfarter offentliga?

Då man beställer utdrag eller intyg ska man veta den aktuella fastighetsbeteckningen. Fastighetsbeteckningen kan man reda ut bl.a. med tjänsten på Lantmäteriverkets webbplats.

Vad såldes fastigheten för?

Några av de mest använda variablerna i registret är:

  • Köpeskilling (pris)
  • Taxeringsvärde
  • Köpeskillingskoefficient, K/T-tal (köpeskilling/taxeringsvärde)
  • Köpedatum (den dag då köparen är ny formell ägare)
  • Fastighetsbeteckning
  • Taxeringsenhet
  • Värderingsenhet
  • Typkod
  • Area (byggnad)
  • Areal (mark)
  • Uppgifter om köpare och säljare.

I registret finns många fler användbara variabler. Information om variabler som finns i registret finns tillgänglig i dokumentationen av mikrodata, MetaPlus.

Hur vet jag vad min fastighet är värd?

I tjänsten anger du fastighetsbeteckning, kommun och vilket år du vill visa taxeringsvärde för. Du kan se beslutade taxeringsvärden från 2007 och framåt för alla fastigheter, både dina egna och andras. För att se taxeringsvärden som beslutats före 2007 kan du kontakta Skatteupplysningen på 0771-567 567 eller via mejl.

Vad händer om man inte lämnar in Fastighetsdeklaration?

Hur och när din fastighet taxeras som färdigställd kan få stor betydelse för vilken fastighetsskatt och fastighetsavgift som ska betalas. Nu har Kammarrätten i Sundsvall kommit med ett nytt avgörande där de uttalat att en småhusbyggnad ska taxeras som färdigställd när den ”till övervägande del kan tas i bruk i funktionellt avseende”. Detta även om byggnaden rent faktiskt inte kunnat tas i bruk. Det här fallet avsåg ett småhus men är även tillämpligt på andra byggnadstyper.

- I fallet taxerades ett småhus som färdigställt år 2011, trots att vissa besiktningar och efterarbeten kvarstod och slutbesked lämnades först 2012. Detta fick till följd att byggnaden inte omfattades av den befrielse från fastighetsavgift som gäller för bostäder med värdeår från och med 2012, säger skatterådgivaren Sora Schnürer.

Vem äger fastigheten kostnad?

Användningen av fastighetsuppgifter förutsätter ett motiverat skäl. Myndigheterna har tillgång till omfattande uppgifter i sin verksamhet som myndighet. Övriga användare måste lämna in en utredning om uppgifternas användningsändamål. Fastighetsuppgifterna är offentlig information och användningen av dem regleras i lag.

Finns det fastigheter utan ägare?

Fastighet utan ägare vid avslutad konkursI samband med att ett aktiebolag begärs i konkurs kan det inträffa att en fastighet kommer att sakna ägare. Efter det att tingsrätten fastställt utdelningsförslag är en konkurs avslutad. Ett aktiebolag är upplöst i och med att en konkurs har avslutats utan överskott. Patent- och registreringsverket avregistrerar bolaget. Fastighet som inte kunde realiseras eller delas ut återgår till konkursgäldenären efter konkursens avslutande. Fastigheten ägs då av en juridisk person som inte existerar.Byggnader ska enligt plan- och bygglagen underhållas på visst sätt, bl a ska byggnads yttre hållas i vårdat skick. Om inte så sker kan en kommun med stöd av plan- och bygglagen ålägga byggnads ägare att vidta rättelse. Föreläggandet får förenas med vite.Mot vem ska då kommunen rikta föreläggande, enligt plan- och bygglagen, om fastigheten ägs av en juridisk person som inte existerar?Det faktum att fastigheter vid en konkurs har ett negativt värde före- kommer. Det kommer troligtvis att bli allt vanligare då minskning av fastig- hetsunderhållet kan vara ett sätt att spara i tider som företag har bekymmer. Därmed kommer säkert också fler fastigheter vid konkurser att återgå till konkursgäldenären efter konkursens avslutande, fastigheter som således kommer att ägas av juridiska personer som inte existerar. Det kan inte vara rimligt att kommunerna i ett hårt ansträngt läge kommer att tvingas till kostbara åtgärder för dessa fastigheter, enbart för att akut trygga människors säkerhet och hälsa. Det kan på dessa "övergivna" fastigheter finnas exempel- vis skorstenar/väggar som rasar, personer som utan tillstånd bedriver olika typer av verksamhet eller utövar fritidsaktiviteter till vilka det kan vara svårt att finna lokaler.Vi motionärer menar att det råder en oklarhet i lagstiftningen och att frågan lämpligen bör utredas och föranleda överväganden om åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

Hur djupt ner i marken äger man sin mark?

tis 20 dec 2016, 19:12#425053 Fastigheters begränsning regleras bland annat i Jordabalken 1 kap.

Den traditionella fastigheten är en tvådimensionell fastighet som är avgränsad horisontellt. Det betyder att fastigheten är avgränsad ”på marken”, men inte upp i luften eller ner i jorden. Vilket innebär att i princip äger man en kon ner mot jordens mitt och ut i rymden

Hur djupt ner äger man sin mark?

tis 20 dec 2016, 19:12#425053 Fastigheters begränsning regleras bland annat i Jordabalken 1 kap.

Den traditionella fastigheten är en tvådimensionell fastighet som är avgränsad horisontellt. Det betyder att fastigheten är avgränsad ”på marken”, men inte upp i luften eller ner i jorden. Vilket innebär att i princip äger man en kon ner mot jordens mitt och ut i rymden

Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?

För att gåva av fastighet rent skattemässigt ska räknas som gåva krävs att eventuell betalning understiger fastighetens taxeringsvärde (för det år som överlåtelsen sker). Om betalningen är lika hög eller högre än fastighetens taxeringsvärde räknas nämligen hela överlåtelsen som ett köp. (Om marknadsvärdet är lägre än taxeringsvärdet görs jämförelsen med marknadsvärdet istället.) 

Om fastigheten saknar taxeringsvärde kan Skatteverket fastställa ett jämförelsevärde som ni kan använda. Om fastigheten har förändrats i stor omfattning – t ex om skog avverkats eller en byggnad rivits eller omavstyckning skett – ska man jämföra med det taxeringsvärde som skulle ha gällt med hänsyn till fastighetens förändring.