:

Varför har man en särskild postadress?

Innehållsförteckning:

  1. Varför har man en särskild postadress?
  2. Vad betyder särskild adress på Ratsit?
  3. Kan man vara skriven på en adress utan att bo där?
  4. Får inneboende skriva sig på adressen?
  5. Vad har man för adress om man sitter i fängelse?
  6. Hur lång tid tar särskild postadress?
  7. Kan jag se vem som sökt mig på Ratsit?
  8. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
  9. Vad händer om någon annan är skriven på min adress?
  10. Får man ha inneboende utan tillstånd?
  11. Vad händer med räkningar om man sitter i fängelse?
  12. Vad händer med räkningar när man sitter i fängelse?
  13. Hur ändrar man särskild postadress?
  14. Vad gör man om man inte har en adress?
  15. Kan man se vem som googlat ens namn?

Varför har man en särskild postadress?

Ibland är det inte möjligt för en person att ta emot post på den adress där hen är folkbokförd. Till exempel kan personen vara bosatt på en avlägsen och svårtillgänglig plats där post inte kan delas ut. Andra exempel är när personen vill ha sin post till en god man eller en institution. I sådana fall kan Skatteverket registrera en särskild postadress för personen i folkbokföringsdatabasen så att personen i stället kan få sin post till en annan adress. Detta innebär en förbättrad service gentemot allmänheten, myndigheter och andra som använder adressuppgifterna (prop. 1990/91:153 s. 103).

Även en person som i och för sig kan nås med post på folkbokföringsadressen kan i vissa fall ändå vilja få sin post till en annan adress. Skatteverket kan registrera en särskild postadress för personen, om postadressen är avsedd att gälla i minst sex månader (25 § andra stycket FOL).

Det huvudsakliga syftet med en särskild postadress är att komplettera en persons folkbokföringsadress. Bestämmelsen i 25 § andra stycket FOL utesluter dock inte att en särskild postadress används av en person som saknar en folkbokföringsadress. Skatteverket kan därför registrera en särskild postadress för en person som är folkbokförd på en kommun (13 § FOL) även om den i praktiken är personens enda fungerande adress.

En person som vill ha en särskild postadress ska anmäla detta skriftligt till Skatteverket (23 § FOL). Anmälan ska göras inom en vecka enligt 25 § andra stycket FOL.

En anmälan om särskild postadress ska enligt 28 § FOL innehålla följande uppgifter:

  • namn och personnummer,
  • datum för ändring av den särskilda postadressen,
  • en ny särskild postadress,
  • hur länge postadressen ska gälla.

Vad betyder särskild adress på Ratsit?

Man kan ha både en folkbokföringsadress och en särskild postadress. Om man av någon anledning till exempel vill ha sin post till en annan adress än till sin folkbokföringsadress kan man anmäla särskild postadress till Skatteverket. Särskild postadress benämns ofta som särskild adress i dagligt tal.

Den särskilda postadressen skall gälla i minst sex månader och man anmäler sin särskilda postadress till Skatteverkets e-tjänst. När den särskilda postadressen skall upphöra anmäler man även detta till Skatteverkets e-tjänst. 

Kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

20 april 2018 kl 10:18 Uppdaterad 13 juli 2021 kl 17:38

Tips & Råd Huvudregeln för var man ska vara skriven är egentligen väldigt enkel – ändå bryter många mot lagen utan att veta om det. Så här gör du rätt och skyddar dig mot bedragare.

Får inneboende skriva sig på adressen?

Den som avsiktligt lämnar oriktig uppgift och skriver sig på någon annans adress, kan dömas för folkbokföringsbrott till böter eller fängelse i högst sex månader. Tidigare gav detta bara böter på upp till 1 000 kronor, trots att det var väldigt obehagligt för den småhusägare som drabbades.

- Villaägarna har jobbat för att få till stånd en skärpning av lagstiftningen, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Vad har man för adress om man sitter i fängelse?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad händer med intagnas post?En person ska folkbokföras på den fastighet och i den kommun där han eller hon är att anse som bosatt (6 § folkbokföringslagen). Detta gäller även en person som är frihetsberövad. För en intagen som inte har kvar någon bostad ska personen anses vara bosatt i kommunen om personen kan hänföras till den kommunen men inte till en viss fastighet (13 § folkbokföringslagen). Förmodligen har mottagaren av ditt brev fortfarande kvar sin bostad vilket förklarar varför personen fortfarande stod skriven på adressen

Hur lång tid tar särskild postadress?

  • anmäla särskild postadress för dig själv och övriga familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress som du
  • avsluta tidigare anmäld särskild postadress för dig själv eller övriga familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress som du.

Kan jag se vem som sökt mig på Ratsit?

I menyn nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om Ratsit och våra produkter. Skulle du mot förmodan inte få svar på din fråga ber vi dig kontakta vår kundservice.

Kan man vara folkbokförd på två ställen?

Nej, flyttanmälan och adressändring är två olika saker. Flyttanmälan innebär att man meddelar att man har flyttat till en ny bostad, medan adressändring innebär att man ändrar den adress som man är folkbokförd på i folkbokföringsregistret.

Det kan ta olika lång tid att bli bokförd på en ny adress, beroende på var man bor i Sverige. I vissa kommuner kan det ta upp till en vecka, medan det i andra kan ske inom några dagar. Det är alltid en god idé att göra en adressändring så snart som möjligt efter att man har flyttat, för att säkerställa att man är bokförd på rätt adress så fort som möjligt.

Vad händer om någon annan är skriven på min adress?

Med tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du göra det här:

  • Se vilka personer som är folkbokförda på samma adress som du själv.
  • Meddela oss om någon av personerna är felaktigt folkbokförd på din adress.

Lämna så mycket information som du kan eftersom det hjälper oss att snabbare rätta felet. Du behöver inte veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd på din adress när du använder den här tjänsten. Genom att du använder tjänsten kan vi snabbt identifiera och åtgärda ett eventuellt fel. För att använda denna tjänst behöver du vara folkbokförd i Sverige, över 18 år och ha en e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation kan du använda den oinloggade tjänsten Meddela felaktig folkbokföring.

I tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du se vilka personer som är folkbokförda på din egen adress och meddela oss om något är fel.

Får man ha inneboende utan tillstånd?

Bostad & Fastighet

Jag undrar om ni kan hjälpa mig med en situation som jag har fått information om. En person har blivit tvungen att säga upp sin lägenhet pga hyresvärden för att hon hade en inneboende och bodde för lite i lägenheten. Hon hade en inneboende för att hon skulle få hjälp med hyran då hon studerade och behövde vara borta några gånger i månaden för att bo på en annan ort. Personen i fråga har en pågående skuldsanering och hyresvärdens jurist har pressat henne att lämna över lägenheten annars så skulle hon ta det vidare och informera kronofogden om dem extra inkomster som tillkom. Det rör sig om ca 1000kr extra. Personen är idag timanställd men arbetar efter ett fast schema. Kan man bli vräkt pga av att man har en inneboende och bor för lite i lägenheten? Juristen säger även att personen har tagit ut mer i procent en vad det är tillåtet. Igen så pratat vi om eventuellt 2% mer en man ska. Personen visste inte om detta och gjorde ett ärligt misstag. Personen är en ärlig person som försöker göra rätt för sig. Vad kan hon göra? Tyvärr så är uppsägningspappret signerat och hon måste flytta ut inom 2 veckor. Tack på förhand!

Vad händer med räkningar om man sitter i fängelse?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du undrar vem som ska betala räkningar m.m. för person som är frihetsberövad.

Utgångspunkten är att man själv får bekosta hyra, räkningar och liknande utgifter under fängelsevistelsen. Kriminalvården ger inte ekonomiskt stöd för den typen av utgifter. Ibland är det dock möjligt att få hjälp med exempelvis hyran av socialtjänsten. För att ta reda på om den möjligheten kan aktualiseras i din sons fall bör ni kontakta socialtjänsten i den kommun din son är bosatt i. Jag skulle rekommendera att ni också vänder er till de banker/företag räkningarna kommer ifrån och ser ifall det går att lösa någon form av betalningsplan under tiden din son är frihetsberövad.

Vad händer med räkningar när man sitter i fängelse?

Kriminalvården ger inte ekonomiskt stöd till hyra eller andra utgifter under tiden du avtjänar ditt straff. Ibland är det möjligt att få hjälp med hyran från din kommuns socialtjänst.  Kontakta socialtjänsten i din hemkommun för mer information.

Om du ska vara borta en längre tid är det viktigt att kontakta till exempel banken om du har lån eller företag där du har abonnemang för att be om en betalningsplan. Du kan också behöva avsluta eventuella prenumerationer. 

I de fall du inte kommer att ha kvar din bostad behöver du ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket. Kommer du inte längre ha någon tydlig anknytning till en specifik bostadsadress folkbokförs du på den kommun där du har starkast anknytning.

Hur ändrar man särskild postadress?

  • anmäla särskild postadress för dig själv och övriga familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress som du
  • avsluta tidigare anmäld särskild postadress för dig själv eller övriga familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress som du.

Vad gör man om man inte har en adress?

1 februari 2022 kl 08:30

Nyheter Du ska vara skriven där du bor. Men det är fortfarande många som inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott. Hem & Hyra reder ut vad det är som gäller.

Kan man se vem som googlat ens namn?

Nylanserade Googlad.nu talar om för dig om du ska börja se dig omkring. Hur många gånger per månad googlar någon ditt namn?

Många söker efter sitt eget namn och får lite lagom ångest över bilden som sökmotorn ger av en. Men hur många andra är lika intresserade? Det ska Googlad.nu ta reda på.