:

Är det värt med Förmånscykel?

Innehållsförteckning:

 1. Är det värt med Förmånscykel?
 2. Hur beräknas förmånsvärde cykel?
 3. Hur gör man avdrag för cykel i deklarationen?
 4. Kan man göra avdrag för elcykel?
 5. Hur fungerar Cykelförmån?
 6. Vad kostar en förmånscykel i månaden?
 7. Är det lönsamt med förmåns cykel?
 8. Får man bidrag för elcykel 2023?
 9. Kan man få bidrag för att köpa elcykel?
 10. Hur mycket får en förmånscykel kosta?
 11. Hur mycket tjänar man på Förmånscykel?
 12. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 13. Vem kan få Förmånscykel?
 14. Får man köpa cykel för friskvårdsbidrag?

Är det värt med Förmånscykel?

Hej forumet!

Som en del av er säkert reda känner till så infördes en skattelättnad den 1 januari 2022 som innebär att en cykelförmån bara ska beskattas för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor under ett beskattningsår. [Länk till Skatteverket 37]

Hur beräknas förmånsvärde cykel?

Den anställde får upp till 25-50% lägre kostnad istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar, elcyklar och nu med helt nya regler och förmånsvärden för 2022 och framåt!

Hur gör man avdrag för cykel i deklarationen?

Här sitter man och ska deklarera, och i vanlig ordning så tänker man, kan man dra av för något… Googlar lite grann och får upp att man får dra av 350 kr om man använder cykel till jobbet. Så min fråga om nån har koll, kan jag dra av 350 kr för att jag tar cykeln eller måste det på nått sätt överstiga 11000 kr. Fattar inte riktigt Skatteverkets formulering.

Nån som är duktig på detta?

Kan man göra avdrag för elcykel?

För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsatte regeringen 350 miljoner kronor till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. Bidraget har efter perioden valts att inte förlängas och är således borttaget. Det är alltså inte längre möjligt att ansöka om bidrag för elcykel. Är du ändå sugen på att köpa en cykel har vi mängder av modeller med motor att kolla vidare på.

Efter regeringens satsning elcykelpremie har utfallet utvärderats. 89 396 personer beviljades premie och drygt 368 miljoner kronor betalades ut för elcyklar som köptes från september 2017 och ett år framåt. Det genomsnittliga beloppet som betalades ut var 4100 kronor vilket motsvarer ett cykelköp på cirka 16 400 kr.

Hur fungerar Cykelförmån?

En cykelförmån behöver under vissa förutsättningar bara beskattas för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor under ett beskattningsår.

Förutsättningarna är:

Vad kostar en förmånscykel i månaden?

En förmånscykel är en möjlighet att få en cykel genom sin arbetsgivare. Som anställd betalar du för cykeln genom avdrag på din bruttolön och tack vare en fördelaktig beskattning blir priset betydligt lägre än om du själv köper cykeln i en butik. Dessutom betalar du cykeln med oskattade pengar, så nettoffekten beror till slut på din skattesats.

BikeleaseCykla till jobbet eller på fritiden med en förmånscykel.

Alla anställda i Sverige kan få förmånscykel, oavsett om du arbetar åt ett småföretag eller ett större företag.

Är det lönsamt med förmåns cykel?

Även Örebro kommun erbjuder ”Förmånscykel” och har gjort det i ett tag.

Ett bra initiativ, tyckte jag som kommunanställd, men ...

Får man bidrag för elcykel 2023?

Den så kallade elfordonspremien är en klimatpolitisk åtgärd där regeringens tanke är att underlätta för människor att transportera sig mer miljövänligt. Genom att rabattera priser på exempelvis elcyklar och elmopeder så hoppas man kunna underlätta för folk att börja pendla eldrivet och lämna den gamla bensindrivna bilen hemma. Under perioden 2018-2020 avsätter regeringen 350 miljoner kronor till denna premie vilket förhoppningsvis ska räcka till alla som vill köpa ett lätt eldrivet fordon under de kommande åren.

Kan man få bidrag för att köpa elcykel?

Det är tyvärr inte möjligt att ansöka om något elcykelbidrag för år 2023.

Detta då bidraget inte längre är en del av den svenska regeringsbudgeten.

Hur mycket får en förmånscykel kosta?

Kostnaden varierar på ditt val av cykel och tillbehör samt din marginalskatt. Kostnaden kan även variera något på om du kommer använda cykeln i ditt arbete eller om din arbetsgivare vill hjälpa till med ett arbetsgivarbidrag. Det finns även ett par olika fördelaktiga servicepaket som påverkar priset men dessa är naturligtvis valfria.  Vilken cykel du än väljer, vilken marginalskatt du än har eller vilket servicepaket du än väljer så blir kostnaden enormt fördelaktig gentemot ett direktköp i butiken. För en noggrannare uträkning och pris kan du använda kalkylatorn nedanför. Priset för cykeln utgår från cykelns ordinariepris och kan ej utnyttjas med andra rabatter eller kampanjer.

Hur mycket tjänar man på Förmånscykel?

Jag arbetar inom Malmö stad. Vi har blivit erbjudna förmånscyklar som betalas med bruttolönen. Den cykeln som jag är intresserad av kostar drygt 300 kr brutto och kommer att kosta mig drygt 200 kr netto. Jag har förstått att detta kan påverka pension, SGI osv. Påverkar summor i denna storleken mycket eller är det “kaffepengar”? Är det så förmånligt som man tror?

dec '21

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Emma får använda sin arbetsgivares elcykel privat. Cykelns marknadsvärde (vad det skulle kosta att köpa cykeln) är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.

Vid beräkning av förmånsvärdet för en elcykel bör även batteriet vara med i beräkningen av värdeminskningen. En årlig värdeminskning som motsvarar 20 procent av cykelns marknadsvärde inklusive batteri kan användas för elcyklar.

Vem kan få Förmånscykel?

Förmånscykel är ett prisvärt sätt att få en bra cykel genom din arbetsgivare. Som anställd betalar du för cykeln genom avdrag på din bruttolön. Från 1 januari 2022 beskattas förmånscyklar först när förmånsvärdet överstiger 3 000 kr per år, vilket gör att en cykel för 22 000 kr väsentligen är skattefri!

Med förmånscykel sparar du vanligen 25-40% jämfört med att köpa cykeln kontant. Och för dig som arbetsgivare är förmånen helt kostnadsneutral.

Får man köpa cykel för friskvårdsbidrag?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A