:

Hur byter man namn vid giftermål?

Innehållsförteckning:

 1. Hur byter man namn vid giftermål?
 2. Vad kostar det att byta efternamn vid giftermål?
 3. Hur lång tid tar namnbyte efter giftermål?
 4. Kan man byta efternamn innan vigseln?
 5. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
 6. Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?
 7. Är det gratis att byta efternamn?
 8. Måste man registrera giftermål?
 9. Hur mycket kostar det att byta namn?
 10. Hur byter man namn på BankID?
 11. Kan man byta sitt namn på Swish?
 12. Vad ska man tänka på när man byter efternamn?
 13. Får man byta efternamn till vad man vill?
 14. Vem registrerar giftermål?
 15. Hur länge tar det att registrera giftermål?

Hur byter man namn vid giftermål?

Du kan ändra ditt efternamn i Finland i följande situationer:  

 • Du bor i Finland och dina uppgifter har antecknats i det finländska befolkningsdatasystemet. 
 • Du är finsk medborgare och bor utomlands utanför Norge, Sverige eller Danmark. Om du bor i Norge, Sverige eller Danmark och vill byta namn, kontakta myndigheterna i ditt bosättningsland. 

Om ditt efternamn har ändrats genom beslut av en utländsk myndighet behöver du inte göra en ansökan om namnändring hos oss. Istället kan du be oss spara ditt nya namn utan kostnad.  

Så här anmäler du ett namn som ändrats utomlands

Om du vill ändra ditt efternamn när du gifter dig ska du inte göra en ansökan om ändring av efternamn utan följa anvisningarna på sidan Efternamn vid ingående av äktenskap. 

Vad kostar det att byta efternamn vid giftermål?

Övrigt/annat

Hej, jag vill byta efternamn min sambo vill inte gifta sig men jag vill heta hans efternamn i alla fall. Går det?

Hur lång tid tar namnbyte efter giftermål?

Så här nästan 4 månader efter att skilsmässan vann laga kraft, så har jag bytt tillbaka till mitt flicknamn. Ett rätt fånigt begrepp egentligen eftersom jag var straxt över 30 när jag gifte mig och absolut ingen flicka längre. Det känns rätt märkligt men ändå helt naturligt att byta tillbaka till mitt ursprungliga namn nu när jag inte är gift längre. Dottern har valt att ta dubbelnamn, vilket känns bra. Annars hade det känts lite konstigt att vi heter olika. Nu har hon i alla fall mitt efternamn som en del av sitt. Undrar hur lång tid det tar innan jag vänjer mig vid mitt nygamla namn…

Hur har ni andra gjort som bytt namn när ni gifte er, har ni bytt tillbaka, eller behållit namnet?

Kan man byta efternamn innan vigseln?

Sommaren är högsäsong för bröllop i Sverige. Hälften av alla som gifter sig i Sverige gör det under sommaren. Viktigt att tänka på är att ansöka om hindersprövning före bröllopet. Det kostar ingenting och görs hos Skatteverket.

– Vi prövar att det inte finns något hinder för personerna att gifta sig och utfärdar intyg om det. Det kostar ingenting om man ansöker direkt hos oss, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

Att betala med kort är enkelt och säkert. Läs mer om hur du beställer ett ett helt nytt bankkort eller ansöker om kreditkort, om du inte har något sedan tidigare.

Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?

För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

Är det gratis att byta efternamn?

Via ansökningsblanketter hos Skatteverket byter du efternamn. Beroende på om du vill byta eller ändra ett dubbelt efternamn, byte till ett annat efternamn eller om du vill ändra ett efternamn som du redan har finns det olika blanketter att använda sig av. Beroende på detta blir också handläggningstider för namnbyte olika. Vill du byta förnamn eller efternamn utan avgift är handläggningstiden ungefär en månad och vid byte av efternamn med avgift är tiden mellan en till två månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden längst och tar ungefär två till tre månader.

Måste man registrera giftermål?

Borgerlig vigsel är en juridisk status som finns i alla EU-länder. Men för andra partnerskap, t.ex. registrerade partnerskap och samboförhållanden, gäller andra regler än för äktenskap.

Reglerna för äktenskap och vigsel skiljer sig åt mellan EU-länderna. Här är de största skillnaderna:

 • Makarnas rättigheter och skyldigheter, t.ex. när det gäller tillgångar och namn som gift.
 • Förhållandet mellan borgerlig och religiös vigsel – i vissa EU-länder jämställs vigsel i kyrkan eller andra trossamfund med en borgerlig vigsel, i andra inte. Om du flyttar till ett annat EU-land efter att ha gift dig enbart i kyrkan eller hos ett trossamfund, bör du ta reda på om det påverkar ditt civilstånd i det land du har flyttat till.
 • Rätten för samkönade par att få gifta sig finns i EU-länderna Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike samt i Island, Norge och Schweiz.

Hur mycket kostar det att byta namn?

If you have a Facebook account, you can manage how different data is used to personalize ads with these tools.

Ad settings

Hur byter man namn på BankID?

Vi använder cookies för att göra din upplevelse här på webbplatsen smidig och säker. En del cookies används för att tjänster ska fungera eller kunna förbättras, andra för att skräddarsy din upplevelse.

Kan man byta sitt namn på Swish?

Du ansluter dig till Swish via internetbanken eller appen. Där kopplar du ihop ditt bankkonto med ditt mobilnummer. När du gjort detta kan du börja ta emot pengar via ditt mobilnummer. För att kunna skicka pengar behöver du även ladda ner Swish-appen "Swish Betalningar" och Mobilt BankID. Det går även bra att ansluta sig till tjänsten via bankkontor eller genom att ringa oss.

Ja, du kan ansluta dig till Swish utan att ha en smartphone. Men har då endast möjlighet att ta emot Swishbetalningar.

Är du under 18 år gör vårdnadshavare anslutningen i sin mobil eller internetbank. Du kan även besöka ett av våra bankkontor tillsammans med en vårdnadshavare för anslutning.

För att kunna använda Swish behöver du ha en telefon med ett operativsystem som stödjer Swish. För att uppdatera operativsystemet (Android eller iOS), gå till Inställningar i din mobila enhet.

Kan du inte använda Swish trots att du har uppdaterat? Då är din mobila enhet sannolikt för gammal för Swish.

Du behöver också ha din BankID-app på samma enhet som du har Swish-appen.

Vad ska man tänka på när man byter efternamn?

Övrigt/annat

Jag har ansökt om att få ändra namn till min mormors morfars mors efternamn men fått avslag med motiveringen att det är ett namn 5 generationer tillbaka och inte 4 generationer som lagen föreskriver. Men så som det formuleras på Skatteverkets hemsida ska generationerna vara "räknat från dina föräldrar". Gör man det så blir avståndet från min mor och bakåt 4 generationer, då är lagkravet uppfyllt i mitt fall... Hade varit mycket tacksam för er hjälp att klarlägga vilken räknevariant som gäller i detta fall.

Får man byta efternamn till vad man vill?

Ett personnamn fungerar i teorin som en etikett på en person, för att man ska kunna urskilja personen och identifiera hen i relation till andra personer. Men namnet blir också en del av ens person och är ofta viktigt för vår identitet. De allra flesta är nöjda med det namn som de som barn tilldelas av sina föräldrar, och skulle aldrig kunna tänka sig att byta bort vare sig förnamn eller efternamn, medan andra tycker att det namn de bär inte passar dem. En del får smeknamn som de tar i mer eller mindre officiellt bruk, medan andra väljer att byta namn helt och hållet.

Som nybliven förälder står man inför en svår men rolig uppgift, nämligen att hitta ett namn som ens barn gillar och identifierar sig med. Det namn som barnet sedan får är ett namn som avspeglar föräldrarnas smak, ibland kanske något påverkat av omgivande närståendes goda råd. Vissa föräldrar vill att deras barn ska få ett traditionellt namn, som kanske finns i släkten, andra att det ska vara modernt. En del föräldrar vill också att namnet ska vara gångbart internationellt. Andra vill kanske att barnet ska få ett unikt namn som det är ensamt om i förskolegruppen. Namn följer trender och mode. Vissa namn har varit vanliga under olika perioder, och 2000-talet präglas till viss del av en strävan att namnen ska vara unika (något du kan läsa mer om i artikeln Inte bara Alice och William i Namnbloggen).

Vem registrerar giftermål?

Man bokar tid till vigseln via telefon, per e-post, i samband med ett kundbesök eller elektronisk tidsbokning, om en sådan möjlighet finns.

Hur länge tar det att registrera giftermål?

Hur lång handläggningstid har Skatteverket för handlingar till äktenskapsregistret?

Det tar cirka 2 veckor innan du får tillbaka din registrerade ansökan om du har betalat ansökningsavgiften, ni båda har undertecknat ansökan och ärendet är rätt skött i övrigt.