:

När är det aktuellt med nedsättning av värdet för bilförmån?

Innehållsförteckning:

  1. När är det aktuellt med nedsättning av värdet för bilförmån?
  2. Hur deklarera tjänstebil 3000 mil?
  3. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?
  4. När sänks förmånsvärdet?
  5. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde?
  6. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  7. Vad är reducerat förmånsvärde?
  8. Vad händer med förmånsvärdet 2023?
  9. Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?
  10. Vad kostar förmånsbil månaden 2023?
  11. Hur påverkar förmånsvärdet min lön?

När är det aktuellt med nedsättning av värdet för bilförmån?

En taxibil som körs minst 6 000 mil i verksamheten under kalenderåret och av olika förare kan få ett lägre förmånsvärde. Det beror på att möjligheten att köra den privat är begränsad. Det kan till exempel gälla en taxibil som körs av en anställd på heltid måndag till fredag, men av en annan anställd på helgen.

Förmånsvärdet kan då som mest justeras ner till 40 procent av ett prisbasbelopp. Det lägsta förmånsvärdet blir då 19 320 kronor för år 2022 och 21 000 kronor för år 2023.

Hur deklarera tjänstebil 3000 mil?

För dig som är enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare värderas bilförmån på samma sätt som för anställda.

Den som har dispositionsrätt till en bil förutsätts använda den privat, och måste därför kunna visa att bilen endast använts i ringa omfattning, för att undvika bilförmån.

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?

För dig som är enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare värderas bilförmån på samma sätt som för anställda.

Den som har dispositionsrätt till en bil förutsätts använda den privat, och måste därför kunna visa att bilen endast använts i ringa omfattning, för att undvika bilförmån.

När sänks förmånsvärdet?

Miljöbilar har oftast ett högre nybilspris än en jämförbar bil utan miljöteknik. Förmånsvärdet kan då sättas ner till en nivå som motsvarar förmånsvärdet för den jämförbara bilen utan miljöteknik.

Har bilen registrerats 2022-07-01 eller senare gäller nya regler för hur nedsättningen hanteras. De nya reglerna innebär att nybilspriset för miljöanpassade bilar, vid beräkningen av förmånsvärdet, sätts ned med ett fast schabloniserat belopp som utgår från bilens miljöteknik. Nedsättningens storlek ska vara 350 000 kronor för elbilar och vätgasbilar, 140 000 kronor för laddhybrider och 100 000 kronor för gasbilar. Nedsättningsbeloppets storlek får dock inte överstiga 50 procent av bilens nybilspris.

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde?

Men vad krävs då för att elbil som förmånsbil ska bli en bra idé för mig som privatperson? Enligt Stefan Tokics, ansvarig för inköp och prissättning på Danske Bank, är det första du behöver göra att tänka igenom om det är praktiskt för dig att ha en elbil. Framförallt behöver du tänka igenom vad du har för möjligheter att ladda i vardagen, för om det är komplicerat kan en elbil bli en både dyr och krånglig affär.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Vad är reducerat förmånsvärde?

Beskattningen av bilförmån utgår från att de förare som använder förmånsbilen mycket i tjänsten inte kör så mycket på fritiden. Därför sänks förmånsvärdet för de förare som kör mer än 3 000 tjänstemil per kalenderår. En nedsättning görs till 75 procent av fullt förmånsvärde oavsett hur mycket mer än 3 000 tjänstemil föraren kör per år. Även om företaget på grund av förväntad omfattande tjänstekörning har gjort nedsättning av preliminärskatten, så kan det i slutet av året visa sig att föraren inte kommer upp i 3 000 tjänstemil. Då ska naturligtvis inte heller någon nedsättning göras. Det höjda förmånsvärdet korrigeras dock inte på eventuellt resterande löneutbetalningar under året. Istället anger företaget fullt förmånsvärde på kontrolluppgiften, vilket betyder att föraren ska betala full skatt på förmånen. Med största sannolikhet innebär det att föraren måste betala kvarskatt på skillnaden mellan den preliminära skattebetalningen och den faktiska skattekostnaden för bilförmånen. Enligt lagen om uppbörd av skatt och arbetsgivaravgifter behöver företaget dock inte korrigera sina redan inbetalda nedsatta arbetsgivaravgifter.

Tillbaka

Vad händer med förmånsvärdet 2023?

Prisbasbeloppet har nu fastställts av regeringen till 52 500 kronor för år 2023, en höjning med 4 200 kr. Prisbasbeloppet används bland annat inom socialförsäkrings systemet och inom skattesystemet för beräkning av bilförmån.

 Höjningen av Prisbasbeloppet innebär en ökad förmånsbeskattning för alla förmånsbils innehavare med 1 218 kr per år.

Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.

Vad kostar förmånsbil månaden 2023?

En av fördelarna med att välja elbil är att den har mycket låg fordonsskatt, vilket har en positiv effekt på förmånsvärdet eftersom skatten räknas in som en del av förmånsvärdet. För en Polestar 2 är fordonsskatten bara 360 kr/år, likt alla elbilar. Motsvarande ny bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor kostar 9 406 kr/år i skatt under de tre första åren och det inkluderas alltså som en del av förmånsvärdet.

Elbilar har också fördelen att deras förmånsvärde sätts ned med ett schablonbelopp på 350 000 kronor eller maximalt 50 % av nypriset. Det betyder att förmånsvärdet på en uppgraderad Polestar 2 ligger på från 2 438 kr/månad i beräknat preliminär nettokostnad efter 50 % marginalskatt. Motsvarande bil med förbränningsmotor skulle ha ett förmånsvärde (2023-01-01) på 4 600 kr/månad i nettokostnad beräknat med 50 % marginalskatt.

Hur påverkar förmånsvärdet min lön?

Att använda företagsbilen för privat bruk räknas som en skattepliktig förmån. Tanken med förmånsvärdet är att det ska motsvara den besparing som föraren gör jämfört med att äga bilen själv.

Val av bilmodell påverkar vad den får för förmånsvärde. Andra faktorer som påverkar är hur många mil du kör i tjänsten, bilens extrautrustning och fordonsskatten. Beloppet läggs på din lön och innebär därför en förhöjd skatt som anställd. 

Det totala förmånsvärdet är en sammanslagning av fyra delar: prisbeloppsdelen, räntedelen, prisdelen och fordonskattsdelen. Regeländringarna från 1 juli 2021 påverkar det ränte- och prisrelaterade beloppet av förmånsvärdet.