:

Är Hotell avdragsgillt?

Innehållsförteckning:

 1. Är Hotell avdragsgillt?
 2. Vad får dras av i enskild firma?
 3. Kan företaget betala hotell?
 4. Vad är avdragsgillt i enskild firma?
 5. Hur bokförs hotellkostnader?
 6. Är hotellfrukost avdragsgill?
 7. Vad är nackdelen med enskild firma?
 8. Vad är nackdelar med enskild firma?
 9. Får man dra av moms på hotell?
 10. Vad kan jag dra av på företaget?
 11. Vilka kostnader har en enskild firma?
 12. Får man dra av friskvård i enskild firma?
 13. Hur mycket moms på hotell?
 14. Hur bokför man frukost?
 15. När lönar det sig med enskild firma?

Är Hotell avdragsgillt?

– Det måste finnas en direkt anknytning mellan representationen och din verksamhet. För att du ska kunna dra av momsen måste ditt företag ha rätt till att få tillbaka eller vara skyldigt att betala moms.

Vad får dras av i enskild firma?

Med skatteavdrag avses alla de här kostnaderna som företagaren får dra av sin beskattningsbara inkomst. Avdraget i fråga minskar summan som företagaren betalar skatt på. Med andra ord minskar skattens slutsumma med hjälp av skatteavdrag. En firmaföretagare uppger själv de kostnader som ska dras av i skattedeklarationen för näringsverksamhet.

En firmaföretagare, alltså en företagare som är enskild näringsidkare, kan göra avdrag på följande kostnader som hör till företagsverksamheten:

Kan företaget betala hotell?

hundratusentals personer och många företag är säsongsbaserade. Det fungerar i princip på samma sätt som att driva företag året om. Men ska du anställa personer under en säsong eller kortare tid bör du tänka på det här:

 • Som arbetsgivare kan du bli säsongsregistrerad – när du registrerar dig som arbetsgivare väljer du hur många månader på året som du faktiskt kommer att betala ut lön.
 • Du kanske har en glasskiosk som är aktiv 4–5 månader om året. Då väljer du löneutbetalning för lika många månader. Du behöver inte ange exakta datum men det är upp till dig som arbetsgivare att själv att hålla koll på och lämna in arbetsgivardeklarationer när du väl gör löneutbetalningar.
 • Är du säsongsregistrerad som arbetsgivare och det inte blir några lönebetalningar under året – kanske regnar sommaren bort för glasskioskägaren – måste du i januari året därpå lämna den sista deklarationen med en nolla.
 • Har du säsongsanställda från andra länder är det viktigt att veta om de ska vistas i Sverige kortare eller längre tid än 6 månader eftersom reglerna ser olika ut. Textbeskrivning av poddavsnittet Internationell anställning
 • Här registrerar du dig som arbetsgivare

”Hål i väggen”, lyxkrogar, gatukök, personalmatsalar, cateringverksamhet, centralkök och pizzabutiker och så vidare räknas alla som restauranger.

Och har du en restaurang ska du också ha en personalliggare. Det betyder att det i verksamhetslokalen ska finnas en förteckning där du fyller i när personalen kommer och går. Personalliggaren ska vara en inbunden bok eller i elektronisk form. Fysiska böcker hämtar du på Skatteverkets servicekontor.

Alla som är verksamma i lokalen ska tas upp i personalliggaren, det gäller alltså även lärlingar, prao-elever och praktikanter.

Vad är avdragsgillt i enskild firma?

Att göra avdrag i sin enskilda firma innebär att du drar av kostnader som du har för att tjäna pengar. Detta görs naturligt när man köper materiel eller varor men det finns även en hel del fler avdrag som du kan göra. Här tipsar vi dig om dessa!

Missa inte att göra rätt avdrag i din enskilda firma

Hur bokförs hotellkostnader?

Företagets utgifter i samband med tjänsteresor debiteras kontogrupp 58 Resekostnader, alternativt konto 5890 Övriga resekostnader. Om en anställd betalat dricks t.ex. i samband med taxiresa ingår denna utgift i resekostnaden.

Utbetalt reseförskott debiteras konto 1610 Kortfristiga fordringar hos anställda, alternativt underkontot 1611 Reseförskott. När den anställde lämnar reseräkning avseende tjänsteresan krediteras tidigare använt konto, t.ex. konto 1610, och aktuellt utgiftskonto, t.ex. konto 5800 Resekostnader, debiteras med resekostnaderna och konto 2640 Ingående moms debiteras med momsen.

Är hotellfrukost avdragsgill?

 • hotellfrukost som ingår i priset för övernattning vid tjänsteresa
 • kost på allmänna transportmedel som ingår i priset för resan
 • pedagogisk lunch och liknande för lärare, vårdpersonal med flera
 • representation (intern och extern), som till exempel personalfest
 • måltider som nyttjas av FN-personal.

Du beskattas inte heller för kostförmån om du får en måltid från någon som saknar samband med arbetsgivaren och måltiden lämnas utan krav på en motprestation från dig.

Vad är nackdelen med enskild firma?

...är att en enskild firma är kopplad till dig som person och registreras på ditt personnummer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person med ett unikt organisationsnummer.

 • Enskild firma, som också kallas enskild näringsverksamhet, kan passa en mindre verksamhet som du ska driva ensam.
 • En enskild firma registreras på dig som individ och du är personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Din privatekonomi och företagets ekonomi är därmed helt sammankopplade.
 • Med en enskild firma tar du inte ut någon lön från företaget. Istället är det företagets vinst som du tar ut och betalar skatt på.

Vad är nackdelar med enskild firma?

En enskild firma kan du ha om du som privatperson vill driva ett företag. Många väljer att påbörja sin företagskarriär med att starta en enskild firma. Det finns både för- och nackdelar med att driva ett företag som enskild firma.

En enskild firma kan du ha om du som privatperson vill driva ett företag. Många väljer att påbörja sin företagskarriär med att starta en enskild firma. Det finns både för- och nackdelar med att driva ett företag som enskild firma.

Får man dra av moms på hotell?

Det korta svaret är att momsen blir en kostnad för taxiresor utomlands.

I Sverige är momsen på taxiresor 6% som du kan dra av (lyfta) i din bokföring som ingående moms som du kvittar mot den utgående momsen du har på försäljning. Men hur gör man med taxiresor utomlands? Momsens.se fick nyligen in en fråga angående taxiresor utomlands och vad som gäller i t.ex. Ryssland och andra länder utanför EU.

När det gäller taxiresor så anses dessa alltid omsatta i det land de konsumeras. Du kan inte boka in rysk moms i din svenska bokföring och dra av den, utan momsen blir en kostnad. Men på första sidan av momsens.se skriver du väldigt tydligt att momsen aldrig är en kostnad! Precis, men detta gäller för inköp i Sverige från svenska företag. Köper man varor och tjänster utomlands blir det lite annorlunda och betydligt mer komplicerat med momsen. Som turist kanske du vet att man kan göra "VAT refunds" på flygplatserna och få igen momsen på de saker eller tjänster man köpt. Men detta gäller inte på samma sätt för t.ex. taxiresor. Momsen blir alltså ofta en kostnad när du åker taxi utomlands. I Ryssland har man pratat om att införa VAT refund för turister men det blev aldrig något av det ännu i alla fall. Så det går inte få igen några momspengar alls där på inköp just nu. Enda sättet att få igen moms är att registrera ditt företag i Ryssland. För dig som reser ofta till Ryssland, eller har mycket affärer dit eller där, kan det vara bra att uppdatera dig på alla momsregler här via KPMG VAT essentials for Russia. Texten är dock på engelska och skriven för ekonomer så den kan vara lite tungläst. Om du har åkt taxi över flera landsgränser är det momssatsen i det land färden startar som avgör vilken moms det blir och vilket lands moms det blir.

Man får oftast bara igen hälften eller inget alls av momsen på hyrbil.

Att få igen momsen på hyrbil är ännu svårare än hotell och taxi. Hälften av EU-länderna medger inget avdrag alls för hyrbil. I Sverige kan man bara få igen 50% och Italien 40% av momsen på hyrbilar. Kostnader som uppkommer i samband med att man kör hyrbil kan ibland vara möjliga att få igen (t.ex. vägtullar i Frankrike där man inte får igen någon moms alls för själva hyrbilen).

Vad kan jag dra av på företaget?

Skatteverket har samlad information på sin webbplats om vad du kan göra avdrag för i ditt företag och vilka belopp och procentsatser som gäller. Du kan bland annat ta del av ett avdragslexikon för enskild näringsverksamhet

Vilka kostnader har en enskild firma?

Ordet avdragsgill vållar en del huvudbry. För det första innebär avdragsgill att du kan ta upp något som en kostnad i ditt företag. Men det finns ej avdragsgilla kostnader som ändå tas upp i bokföringen. I de fall en kostnad inte är avdragsgill så ska den inte sänka resultatet som ska beskattas. De kostnader som du bokför i en enskild firma såsom ej avdragsgilla måste du således återföra till beskattning i deklarationen. Som nämnts är dock vissa avdragsgilla kostnader att beteckna som förmåner och en del av dem ska förmånsbeskattas, dvs. beläggas med arbetsgivaravgifter och kommunalskatt medan andra är skattefria.

Får man dra av friskvård i enskild firma?

Det finns en oerhört stor orättvisa vad gäller avdrag för friskvård i enskild firma. Om du inte visste det sedan tidigare – du kan alltså inte dra av för friskvård som enskild näringsidkare. Det innebär att du inte får göra avdrag för gymkort, massage, sjukgymnastik i enskild firma. Detta är inte rätt anser jag eftersom det är möjligt att göra avdrag om du har ett aktiebolag (om du är anställd av företaget). Varför det ser olika ut är oklart.

I detta inlägg berättar jag om en möjlighet att gå runt reglerna.

Hur mycket moms på hotell?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Hur bokför man frukost?

Här kan du räkna ut momsen både framlänges och baklänges genom kalkylatorn här nedan. Kalkylatorn anger även hur stor del som momsen är. Du kan välja mellan momssatserna 6%, 12% och 25%. Förinställt är det på 25% då det är den vanligaste momssatsen. Om du vill lära dig mer om moms kan du läsa sammanställningen nedanför momsuträknaren.

Du kan välja att fylla i vilket fält som helst så räknas de andra ut. Du kan välja momssatsen i rullistan. Där finns alternativen 6 %, 12 % och 25 % OBS! Notera att ingen avrundning sker i räknaren, vid prissättning och fakturering bör det göras.

När lönar det sig med enskild firma?

Planerar du att ombilda från enskild firma till aktiebolag eller starta ett aktiebolag så bör du se över företagets situation och fatta beslut om att göra det innan årsskiftet. Du behöver äga bolaget redan vid ingången av 2023 för att få tillgodoräkna dig lågbeskattat utdelningsutrymme på 2,75 inkomstbasbelopp (IBB), vilket motsvarar 204 325 kr för beskattningsåret 2023 (2,75 IBB året innan, dvs 74 300 * 2,75).

Det är lätt att haka på trender, sedan en tid märker man en trend i att ombilda enskild firma till Aktiebolag. Det är mycket tal om att det är bättre att ha aktiebolag, för då kan du ta utdelning, men det är inte en allmängiltig sanning som säger att det kommer bli bättre ekonomiskt för dig. Så innan du tar steget bör du analysera helhetsbilden för just ditt företag. Den ekonomiska situationen för dig som fysisk person är det som ska påverka det slutliga beslutet.