:

Vilken adress ska man skicka deklarationen till?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken adress ska man skicka deklarationen till?
 2. Var ska jag lämna min deklaration?
 3. Hur skickar jag in deklaration?
 4. Kan man lämna deklarationen direkt till Skatteverket?
 5. Måste man ha frimärke på brev till Skatteverket?
 6. Hur skickar man in bilagor till Skatteverket?
 7. Kan man skicka rekommenderat brev till Skatteverket?
 8. Kan man deklarera i kivra?
 9. Kan man deklarera på papper?
 10. Vad händer med Kivra när man dör?
 11. Vem är ägare till Kivra?
 12. Måste man skickar in bilagor till Skatteverket?
 13. Vill inte få räkningar i Kivra?
 14. Vill inte ha mina räkningar i Kivra?
 15. Vad är bäst Kivra eller min Myndighetspost?

Vilken adress ska man skicka deklarationen till?

Begränsat skatteskyldig, med eller utan gränsgångarregeln? Om man bor i Sverige och arbetar i Danmark är man "almindeligt begrænset skattepligtig" i Danmark.

Får du minst 75% (beräknas på ett speciellt sätt) av din intjänade arbetsinkomst från Danmark, kan du välja att bli beskattad enligt "grænsegængerreglerne". Detta ger dig möjlighet till att göra avdrag för vissa privata utgifter som till exempel nettoränteutgifter.

Läs mer i vår artikel om Avdrag - begränsat skattskyldig

Var ska jag lämna min deklaration?

När du postar deklarationen behöver du ha ett frimärke på kuvertet. Posta din deklaration tillsammans med eventuella bilagor till adressen:

Hur skickar jag in deklaration?

5 mars: Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen elektroniskt.

6-10 mars: Du som har digital brevlåda får din deklaration som en pdf-fil dit.

14 mars: Den digitala deklarationen öppnar. Kräver e-legitimation och inloggning på Skatteverkets sajt.

Det viktigaste att tänka på är att vara ute i god tid. Vissa uppgifter, som försäljning av bostad, går att förebereda redan innan Skatteverkets e-tjänster öppnar. Då sparas de på ”mina sidor” och kan hämtas in när det är dags att deklarera.

Det kan vara krångligt att själv räkna ut hur mycket man ska deklarera och vilka avdrag man ska göra.

– Då rekommenderar jag våra e-tjänster, säger Emelie Köhn på Skatteverket.

Det vanligaste avdraget är resor till och från arbetet. I inkomstdeklarationen för 2021 gjorde cirka 780 000 människor reseavdrag med över 21 miljarder kronor, uppger Skatteverket.

– Vi vet att det ofta blir fel när man gör det avdraget, säger Emelie Köhn. 

Viktigt att komma ihåg är att man bara kan göra avdrag om man har resekostnader över 11 000. Ska man göra avdrag för resor med egen bil måste avståndet vara minst fem kilometer och man behöver också göra en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt.

– Om man har fått en deklaration så ska man deklarera, säger Emelie Köhn.

Om man skulle glömma att deklarera skickas det ut en påminnelse om att man ska skicka in en deklaration.

Kommer det ändå inte in någon deklaration till Skatteverket kommer de att besluta om skatten ändå, enligt uppgifter myndigheten fått in från exempelvis banken och arbetsgivaren.

Huruvida man får pengar tillbaka eller inte beror på bland annat på hur mycket skatteavdrag som har gjorts från inkomsterna under året. Ibland är det så enkelt som att den avdragna skatten under året är större än den skatt man slutligen ska betala.

Det kan också vara så att man till exempel redovisar kapitalförluster eller har stora ränteutgifter som man får dra av i kapital.

Kan man lämna deklarationen direkt till Skatteverket?

Tjänsten är till för redovisningsbyråer som ansvarar för:

Tjänsten är till för dig som hjälper andra med hela Inkomstdeklaration 1, som ska lämnas av:

 • fysiska personer (privatpersoner)
 • personer som har enskild näringsverksamhet
 • delägare i fåmansföretag, handelsbolag och kommanditbolag
 • dödsbon.

Du kan filöverföra hela Inkomstdeklaration 1 och 2, det vill säga deklarationens första sida, bilagor och eventuella övriga upplysningar. Deklarationen skrivs sedan under på Mina sidor av kunden, behörig firmatecknare eller deklarationsombud.

Måste man ha frimärke på brev till Skatteverket?

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Vill du brevrösta från utlandet får du skicka brevrösten tidigast den 25 april 2024. Du kan förtidsrösta från utlandet tidigast den 16 maj 2024.

Våren 2024 kommer vi publicera information om vilka utlandslokaler som har röstmottagning och brevröstningsmaterial.

Förtidsröstningen börjar tidigast 24 dagar före valdagen. Datum och öppettider varierar mellan olika lokaler. Eftersom förtidsrösterna ska hinna transporteras till Sverige så stänger förtidsröstningen vid olika tidpunkter. Du kan inte rösta utomlands på valdagen.

Hur skickar man in bilagor till Skatteverket?

När du postar deklarationen behöver du ha ett frimärke på kuvertet. Posta din deklaration tillsammans med eventuella bilagor till adressen:

Kan man skicka rekommenderat brev till Skatteverket?

Du som ska lämna en bilaga till deklarationen deklarerar enklast i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Där finns rätt bilaga skapad åt dig med flera ifyllda uppgifter. Alla uträkningar och överföringar sker automatiskt. Logga in med e-legitimation, till exempel Mobilt bank-id.

Kan man deklarera i kivra?

Du har sett allt. Teckningar och tabeller, deklarationer och dagboksanteckningar. Du har verkat genom maktskiften och milstolpar – ständigt närvarande, aldrig som huvudroll. Kanske tog vi dig för givet? Kanske föll du i glömska i handskfacken, på råvindarna och längs hyllplanen. Men du fortsatte. År in och år ut. Det föddes och dogs och skrevs ut och makulerades. I tysthet samlade du ihop dem, papprena som utgör själva tillvaron. Så vi borde sätta punkt. Ge bukett. Skriva kort. Posta vitsord. Något slutar, något nytt tar vid. En uppladdningstjänst i Kivra, till exempel. Tack för allt du höll ihop, men nu får du stämpla ut.

Kan man deklarera på papper?

När du postar deklarationen behöver du ha ett frimärke på kuvertet. Posta din deklaration tillsammans med eventuella bilagor till adressen:

Mellan den 21 mars och 2 maj finns det tillfälliga deklarationsbrevlådor på ett antal orter, där du kan lämna deklarationen dygnet runt.

Vad händer med Kivra när man dör?

Om endast en person ska ärva så räcker det med en registrerad bouppteckning. Detta är väldigt vanligt eftersom det tillämpas på makar och registrerade partners. Om ena maken dör så ska den andra maken ärva allt, det är en ensam person som ska ärva allt trots att det finns barn i familjen. Barnen har nämligen rätt till arv först när även den andra föräldern avlider. 

Om det endast är en som ska ärva allt så övergår tillgångarna från dödsboet till den personen när bouppteckningen registreras hos Skatteverket. Det behövs då ingen arvskifteshandling, men man kan behöva se till att viss egendom registreras på en. Ett exempel är fastigheter där den nya ägare måste anmälas och ansöka om ny lagfart hos Lantmäteriet. Om man haft en gemensam hyresrätt med den avlidne så måste hyreskontraktet ändras till rätt namn.

Vem är ägare till Kivra?

“Vi kunde ha varit tydligare i vår kommunikation för ett par år sedan när det kom till vad som faktiskt skulle vara gratis för alltid.”

Så sa bokföringstjänsten Bokios medgrundare och vd Viktor Stensson för ett par år sedan då en stor del av tjänsten började kosta pengar. Flera funktioner lades bakom betalvägg men det skulle fortfarande kunna gå att använda gratisversionen för enklare ärenden. 

Måste man skickar in bilagor till Skatteverket?

När du postar deklarationen behöver du ha ett frimärke på kuvertet. Posta din deklaration tillsammans med eventuella bilagor till adressen:

Vill inte få räkningar i Kivra?

När du postar deklarationen behöver du ha ett frimärke på kuvertet. Posta din deklaration tillsammans med eventuella bilagor till adressen:

Mellan den 21 mars och 2 maj finns det tillfälliga deklarationsbrevlådor på ett antal orter, där du kan lämna deklarationen dygnet runt.

Vill inte ha mina räkningar i Kivra?

Om du inte vill få fakturorna från Ellevio via Kivra behöver du logga in på ditt Kivrakonto och gå in på Avsändare. Sök därefter fram "Ellevio" och ta bort oss som avsändare.

Behöver du hjälp, vänligen kontakta Kivra

Vad är bäst Kivra eller min Myndighetspost?

Med en uppkopplad enhet och e-legitimation kan du läsa din digitala post dygnet runt var du än befinner dig.

Digital post skickas på ett säkert sätt och ingen obehörig kan läsa eller komma åt din post eftersom du loggar in med din e-legitimation.