:

Vad är datum för bosättning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är datum för bosättning?
  2. När ska jag betala vinstskatt?
  3. Vad är inköpsdatum?
  4. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  5. När ska skatten betalas 2023?
  6. Får man ha dubbel bosättning?
  7. När ska vinstskatt betalas 2023?
  8. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  9. När räknas en bostad som såld?
  10. Vilket datum köpte du den nya bostaden enligt köpekontraktet?
  11. Kan man slippa betala vinstskatt?
  12. Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?
  13. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
  14. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  15. Vad krävs för dubbel bosättning?

Vad är datum för bosättning?

Om du söker uppskov skall du därefter fylla i kompletterande uppgifter på sidan 2. Tänk på att om du ansöker om preliminärt uppskov så skall du vid nästa års taxering begära slutligt uppskov på blankett K2.

För att kunna söka uppskov så måste småhuset/bostadsrätten (ursprungsbostaden) vara en permanentbostad. Med permanentbostad menas att du ska ha bott i bostaden - antingen minst ett år omedelbart före försäljningen - eller minst tre av de senaste fem åren

Ett takbelopp kommer att räknas ut automatiskt och har du en vinst över det så kommer den överskjutande delen att gå till beskattning. Men om den är lägre så får du preliminärt uppskov med hela den vinsten.

Från och med 2020-07-01 är det nya takbeloppet 3 000 000 kronor per bostad. Mellan 2016-06-21 och 2020-06-30 fanns det inget tak utan då kunde du göra uppskov med hela vinsten.

När ska jag betala vinstskatt?

När du har sålt en bostad ska du deklarera försäljningen. Det gäller alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Här är en guide som innehåller det du behöver veta och göra när du säljer en bostad.

Räkna ut om försäljningen gick med vinst eller förlust genom att använda beräkningshjälpen. Ju fler uppgifter du har om din försäljning, desto mer exakt kommer din beräkning att bli. Du behöver veta vad du köpte din bostad för och vad du sålde den för.

Vad är inköpsdatum?

Baltazar: Vad är det för vits med att begära uppskov på skatten om man sålt en lägenhet och gjort en vinst? Är det inte lika bara att betala direkt?

Tommy Wret: Det beror bl a på hur hög räntan är om det skall vara lönsamt begära uppskov eller inte.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

När ska skatten betalas 2023?

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

Den 5 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil dit.

Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.

Får man ha dubbel bosättning?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du har alltså flyttat från Malmö till Stockholm för en anställning men behållt din bostad i Malmö under ungefär ett år. Din frågor gäller din inkomstdeklaration och skatteavdrag, regler om detta finns i Inkomstskattelagen (IL). Jag utgår från att du är ensamstående eftersom du inte skriver något om familj. Med en familj hade reglerna om avdrag kunnat vara annorlunda om ni bott på olika orter.

När ska vinstskatt betalas 2023?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

När räknas en bostad som såld?

Vinstskatt kallas även för kapitalvinstskatt eller reavinstskatt - och är en skatt du måste betala om du säljer din bostad med vinst. (Om du har sålt med förlust - går vi igenom det lite längre ned i artikeln.) Skatten ligger idag på 22 procent av vinsten - och du ska deklarera och betala skatten till Skatteverket. Vilka avdrag du får göra beror på om du sålt en bostadsrätt eller en fastighet.

Ordet reavinst - eller realisationsvinst - är ett äldre uttryck för kapitalvinst.

Försäljningen ska deklareras året efter du skrivit kontrakt. Vinstskatten ska betalas in samma år som du deklarerar. För att undvika kostnadsränta kan du göra en egen inbetalning, ävenkallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto. Oavsett om du har gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

Tänk på: Du deklarerar din fastighetsförsäljning samma inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet. Dagen för tillträde till bostaden spelar ingen roll. (Inkomstår är kalenderåret före året då deklarationen lämnas in).

Eventuell vinst vid en försäljning ska tas upp i inkomstdeklarationen tillsammans med övriga inkomster. Du behöver dock inte skatta på hela vinsten om du har sålt en privatbostad utan endast 22/30 tas upp till beskattning. Så här fungerar det:

Om vi säger att du köper en lägenhet för 2 miljoner kronor - och säljer den för 3 miljoner kronor och du inte har några andra avdrag. Då har du alltså gjort en vinst på 1 miljon kronor.

Vilket datum köpte du den nya bostaden enligt köpekontraktet?

I rent juridisk mening övergår äganderätten till en ny bostad successivt, men det är vid tillträdet övergången fullbordas. Det är nämligen då köparen genomför slutbetalning av köpeskillingen samt får nycklarna till sin nya bostad och kan flytta in. För säljaren är det alltså snarare fråga om ett frånträde av bostaden, men att prata om det som tillträde är absolut vanligast.

Tillträdet kan ta alltifrån 30 minuter upp till flera timmar. Den största delen av tiden går till att vänta på att köparens och säljarens banker ska genomföra de nödvändiga transaktionerna. Men förutom det ska även dokument gås igenom och nycklarna till den nya bostaden lämnas över.

1. Mäklaren kallar till möte. Inför tillträdet kommer mäklaren och parterna överens om en tidpunkt. Därefter skickar mäklaren ut en kallelse med uppgifter om tid och plats. För det mesta behöver du bara ta med dig din legitimation till mötet, men om du behöver ta med något annat kommer mäklaren att informera om detta i kallelsen.

Kan man slippa betala vinstskatt?

EES-området (Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet) består av de 27 EU-länderna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike) samt Island, Liechtenstein och Norge.

Du kan inte få bostadsuppskov om du säljer eller köper en bostad i Storbritannien efter utgången av år 2020.

Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?

EES-området (Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet) består av de 27 EU-länderna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike) samt Island, Liechtenstein och Norge.

Du kan inte få bostadsuppskov om du säljer eller köper en bostad i Storbritannien efter utgången av år 2020.

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

När du tar emot pengar via Swish finns det ingen automatisk skatteavdrag. Det är ditt ansvar som mottagare att redovisa inkomsten till Skatteverket och betala skatt på den om det behövs. Detta gäller oavsett om pengarna är en gåva eller betalning för en tjänst eller vara.

För att redovisa din inkomst från Swish-betalningar kan du använda dig av Skatteverkets tjänst ”Inkomstdeklaration 1”. Där kan du ange beloppet du har tjänat och betala den skatt du är skyldig.

Vad krävs för dubbel bosättning?

För att avdrag ska ges för dubbel bosättning krävs att den som ska göra avdraget har fått arbete på en ny ort längre än fem mil från den gamla bostadsorten och har flyttat till den nya arbetsorten. En bostad har samtidigt behållits på den gamla bostadsorten.

För dubbel bosättning kan alla personer få avdrag under minst två år. Gifta och samboende kan få utökad tid till sammanlagt fem år med avdrag för dubbel bosättning om det beror på den andra makens förvärvsverksamhet (anställning eller eget företagande) på den gamla bostadsorten. Vid synnerliga skäl kan avdraget ges under längre tid än fem år.