:

Kan ett svenskt företag fakturerar i euro?

Innehållsförteckning:

  1. Kan ett svenskt företag fakturerar i euro?
  2. Hur fakturerar man inom EU?
  3. Är det moms inom EU?
  4. Hur fakturerar man utomlands?
  5. När ska man fakturera utan moms?
  6. Måste en faktura vara på svenska?
  7. Vilken valutakurs ska användas vid fakturering?
  8. Vilka svenska företag får redovisa i euro?
  9. Måste man betala moms inom EU?
  10. Hur bokför man EU moms?
  11. Är det moms på tjänster utanför EU?
  12. Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?
  13. Vilka företag är momsbefriade?
  14. Vad ska en faktura från utlandet innehålla?
  15. Hur skriver man belopp i euro?

Kan ett svenskt företag fakturerar i euro?

Frågor om utländsk valuta får praktisk betydelse i momshänseende både vad gäller fakturering och redovisningen i skattedeklarationen.

Hur fakturerar man inom EU?

Det är i huvudsak tre faktorer som är avgörande för hur momsen ska hanteras när du fakturerar utländska kunder:

  • Om du säljer till företag eller privatperson.
  • Om du säljer en vara eller en tjänst.
  • Om kunden finns inom eller utanför EU.

Den största skillnaden ligger i om du säljer något till ett företag (eller annan beskattningsbar person) eller om du säljer till en privatperson (eller annan icke beskattningsbar person). Vi går först igenom vad du behöver tänka på när ditt företag säljer till andra företag, för att sedan adressera försäljning till privatpersoner.

Om du säljer varor till företag i ett annat EU land, ska det normalt inte vara någon moms på fakturan. Men för att du ska kunna sälja varorna utan att lägga på moms på fakturan behöver nedan krav uppfyllas:

  • din köpare ska vid förvärvet uppge ett giltigt momsregistreringsnummer (kundens VAT nummer) i ett annat EU land.
  • du som säljare måste lämna en periodisk sammanställning med korrekta uppgifter om den unionsinterna leveransen.
  • du som säljare måste kunna visa handlingar som styrker att varan har transporterats till ett annat EU land.

Huvudregeln när du säljer tjänster inom EU till en beskattningsbar person (tillexempel ett företag) är att tjänsterna ska beskattas i det land där köparen har etablerat sin verksamhet. Du ska då inte ta ut moms, utan köparen (företaget) måste redovisa momsen i sitt land.

För att detta ska gälla behöver du kontrollera att köparen är en beskattningsbar person, exempelvis genom ett VAT-nummer (momsregistreringsnummer) och att köparen är etablerad utomlands.

Det finns dock en mängd undantag till huvudregeln. Bland annat vad gäller fastighetstjänster, persontransporter och restaurang- och cateringtjänster. För dessa är utgångspunkten att tjänsterna anses omsatta i de land där de fysiskt utförs.

Är det moms inom EU?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Hur fakturerar man utomlands?

För att den automatiska bokföringen av fakturan ska bli korrekt är det viktigt att du fyller i rätt uppgifter, dvs korrekt momsregistreringsnummer. Försäljningen bokförs då som en försäljning av varor/tjänster inom eller utanför EU. Följande konton används:

3105 - Försäljning varor till land utanför EU3108 - Försäljning varor till annat EU-land, momsfri3305 - Försäljning tjänster till land utanför EU3308 - Försäljning tjänster till annat EU-land

Fyller du inte i något VAT-nummer så kommer försäljningen att bokföras som om den skett inom Sverige. Detta görs om kunden till exempel är en privatperson (i utlandet) eller inte har giltigt momsregistreringsnummer. I så fall är det korrekt.

På kundens inställningar under Villkor & utlandskund ska du välja vilket land kunden är ifrån. Ställer du ej in att kunden är från utlandet kommer den automatiska bokföringen av fakturan att bli felaktig.

Du kan även ställa in att fakturan ska vara på engelska. Detta kommer inte uppdateras i systemet men däremot på den färdiga fakturan. Genom att förhandsgranska fakturan kan du se hur fakturan kommer se ut som skickas till kunden.

När ska man fakturera utan moms?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Måste en faktura vara på svenska?

En faktura ska innehålla viss information, klicka på bilden nedan för att se ett exempel på hur det kan se ut. När du klickar på ett nummer i fakturan får du lära dig mer om just den uppgiften.

Vilken valutakurs ska användas vid fakturering?

Ställningstagandet är en följd av de nya faktureringsregler som trädde i kraft den 1 januari 2013, nedan följer en sammanfattning av Skatteverkets bedömning.

Oavsett i vilken valuta säljaren fakturerar måste momsen i en faktura anges i svenska kronor när denna ska betalas i Sverige. Om säljaren har euro som redovisningsvaluta ska dock momsen istället anges i euro. Vid omräkning till svenska kronor eller euro får säljaren tillämpa antingen den växelkurs som noterats på Nasdaq OMX eller den växelkursen som offentliggjorts av Europeiska centralbanken. Samma metod ska användas när köparen själv räknar ut momsbeloppet (så kallad självfakturering). Vid omräkning mellan andra valutor än euro ska omräkningen göras med användande av växelkursen i euro för varje valuta för sig.

Vilka svenska företag får redovisa i euro?

Ett utländskt företag som ska bedriva näringsverksamhet i Sverige genom en filial är bokföringsskyldigt i Sverige för denna verksamhet. Filialen ska ha en egen bokföring som är skild från det utländska företagets bokföring.

För filialens bokföring gäller detsamma som för bokföringen i ett svenskt företag av motsvarande slag. Filialen ska därför tillämpa bokföringslagen och BFN:s normgivning. Det innebär bl.a. att

Måste man betala moms inom EU?

Från 1 juli 2021 gäller nya momsregler för handel inom EU. De två största nyheterna:

Monteringsleveranser av varor och försäljning av nya fordon hör till det som undantas från de nya reglerna, som skatteinformatör Ulf Nilsson och hans kollegor nu bland annat informerar om via fullbokade webbseminarier med tillhörande frågestund.

Hur bokför man EU moms?

Moms i EU. Momsen inom Europa. Inom EU finns det också ett moms-system. Det är många som tycker det är krångligt med moms och ännu värre att hantera EU-moms, men det har blivit allt vanligare eftersom det är så många IT och internetbaserade företag som säljer till hela världen idag. Därför har jag skapat den här sidan för att informera om hur EU-momsen hanteras, bokförs och rapporteras.

Letar du efter en lista över alla momssatser i varje land inom EU:s momsområde? Här har du en tabell som uppdateras löpande med alla aktuella momssatser för de länder som är med i EU:

Det är stora förändringar på gång av momssystemet inom EU. Preliminärt från 2021 (till privatkunder) och 2022 (till företag) tänker EU gå över till destinationsprincipen för moms, vilket innebär att du ska fakturera med kundlandets moms och momssats. Detta ska gälla både varor och tjänster precis som det gör för digitala tjänster redan nu. Säljer du en tjänst till privatperson eller företag i Tyskland ska du då fakturera med tysk moms trots att du har ett svenskt företag.

Om du säljer varor till kunder utanför EU, alltså till resten av världen, ska du inte lägga på någon moms varken till företag eller privatpersoner. Men säljer du tjänster anses dessa omsatta i Sverige om du säljer till privatperson utanför EU. Om du säljer till företagskund utanför EU ska du inte lägga på någon svensk moms.

Är det moms på tjänster utanför EU?

  • Varje EU-land fastställer sina egna momssatser av olika typer: normal sats, reducerad sats och särskild sats.
  • Normalt måste du betala moms för alla varor och tjänster, inklusive försäljningen till slutkunden.
  • Om du är en EU-baserad näringsidkare måste du i de flesta fall ta ut moms för din försäljning (utgående moms) och betala moms på dina inköp i EU (ingående moms).
  • För export till länder utanför EU ska du inte ta ut någon moms. I stället betalas momsen i importlandet. Du måste kunna visa att varan har exporterats till ett land utanför EU.
  • Läs mer: https://europa.eu/youreurope/vat_sv

Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?

Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du köper varor och tjänster från länder utanför EU.

När du som företagare köper en vara eller en tjänst från ett företag i ett land utanför EU ska du i regel själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration. Här hittar du mer information om vad som gäller, vilka undantag som finns och hur du ska gå till väga.

Vilka företag är momsbefriade?

Det råder en utbredd missuppfattning att man inte ska fakturera med moms om kunden har momsbefriad verksamhet. Detta är helt fel.

Om du har momspliktig verksamhet måste du fakturera med moms inom Sverige. Så de konstnärer/artister/tandläkare m.fl. som har momsbefriad verksamhet men som är registrerade/bor i Sverige måste du fakturera med moms.

Har kunden inte ett momsregistreringsnummer räknas DOM som PRIVATPERSONER om dom ej är momsregistrerade. Privatpersoner får alltid betala moms när man handlar mat på ICA osv men kan aldrig dra av någon moms, så blir det för momsbefriade konstnärer/artister/ideella organisationer också, de kan ej dra av någon moms men behöver heller inte lägga på någon moms på sin försäljning.

Du behöver inte bry dig om att dina kunder är momsregistrerade eller ej. Det som styr är OM DU ÄR MOMSREGISTRERAD. Är du momsregistrerad måste du fakturera med moms till alla i Sverige oavsett om dom har momsregistrering eller inte. Är du ej momsregistrerad fakturerar du alla utan moms.

Du kan få kritik och klagomål om du fakturerar någon som har momsbefriad verksamhet eftersom dom tycker att kostnaden blir 6%/12%/25% för hög eftersom dom inte har någon avdragsrätt för ingående moms när de har momsbefriad verksamhet. Men det är alltså inte ditt problem som företagare MED MOMSREGISTRERING. Du kan inte göra något åt det, du får inte fakturera utan moms bara för att kunden inte kan dra av den momsen (få igen den ingående momsen). När du som privatperson köper en TV på Elgiganten kan du inte kräva att dom ska fakturera dig utan moms för att du som privatperson inte är momsregistrerad och inte kan få igen momsen från staten. För privatpersoner blir momsen en kostnad. Precis så blir det för personer, organisationer och företagare som saknar momsregistrering. Dom blir från ett momsperspektiv privatpersoner. 

Vad ska en faktura från utlandet innehålla?

Varje faktura ska ha ett unikt löpnummer. Löpnumret ska skrivas i en obruten nummerserie under hela företagets räkenskapsår. Till exempel 2014-1, 2014-2, 2014-3 och så vidare.

Det är inte giltigt att bara ha datum som fakturanummer. Om datum används som fakturanummer måste ett löpnummer läggas till eftersom det är vanligt att flera fakturor skrivs ut under samma dag.

Tänk på att en kreditfaktura eller en påminnelsefaktura också ska ha ett unikt fakturanummer.  

Normalt skapar du en faktura och daterar den i anslutning till att du har levererat en vara eller slutfört en tjänst.

Fakturera gärna så fort som möjligt efter att varorna är levererade eller tjänsten utförd, på så sätt får du betalningen snabbast möjligt.  

Kundadress är kundens adress som du skickar fakturan till. Ange kundens namn och adress, tänk på att förkortningar inte godkänns utan hela namnet på kunden ska skrivas ut.

Hur skriver man belopp i euro?

I löpande text skrivs i regel hela namnet på valutan ut:

Då en valuta nämns flera gånger i en text, skrivs det fullständiga namnet på valutan ut vid första omnämnandet och därefter utan adjektiv, förutsatt att ingen risk för förväxling kan uppstå: