:

Hur beräknas schablonintäkt på depå?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beräknas schablonintäkt på depå?
  2. Vad är schablonintäkt på deklarationen?
  3. Hur beskattas schablonintäkten?
  4. Hur mycket är schablonskatt?
  5. Vad är schablonskatt på ISK?
  6. Hur beräknas schablonintäkt på fondandelar?
  7. Hur räknar man ut schablonbelopp?
  8. När ska man inte ha pengar på ISK?
  9. Vad är nackdelen med ISK?
  10. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  11. Vad är schablonskatten på ISK 2023?
  12. Kan man använda schablonmetoden på fonder?
  13. Hur räknar man ut schablonintäkt periodiseringsfond?
  14. När får man inte använda schablonmetoden?
  15. När kan man använda schablonmetoden?
  16. Har du ett Investeringssparkonto?
  17. Vad är skatten på ditt Investeringssparkonto?
  18. Vad är Schablonintäkten för 2020?

Hur beräknas schablonintäkt på depå?

Många av oss har redan fått årets inkomstdeklaration i den digitala brevlådan. Det går att deklarera från och med den 16 mars, och deklarationen ska vara inne senast den 3 maj. För oss fondsparare kan det vara en del saker som behövs tas upp i deklarationen och det kan kännas svårt att veta hur man ska göra. Men här nedan följer en sammanställning för vad som gäller för fonder i deklarationen. 

Har du ett direktsparande i fonder (”vanligt” sparande i fond på en depå eller fondkonto, det vill säga utan koppling till pensionssparande, kapitalförsäkring eller investeringssparkonto) ska du betala en årlig schablonskatt. På din deklaration, under rubriken Inkomster – Kapital, står en förtryckt schablonintäkt. Den beräknas som 0,4 procent av värdet på ditt fondinnehav den 1 januari 2021. På denna inkomst ska du betala 30 procent i skatt.

Vad är schablonintäkt på deklarationen?

Schablonintäkt kommer du först lägga märke till när du ska betala skatt. Som tur är behöver du inte bekymra dig. Den är redan beräknad och ifylld på din blankett. I teorin behöver du faktiskt inte göra något. Dock kvarstår frågan, vad är egentligen Schablonintäkt? Schablonintäkten är 0,4% av värdet för dina fonder den 31 december varje år. På Schablonintäkten får du sedan betala 30% i skatt. Det betyder att du i praktiken betalar 0.12% i skatt på värdet av dina fondandelar. Det spelar ingen roll hur dina fonder har rört sig under året, om dem stigit eller sjunkit i värde. Det enda schablonintäkten kollar på är värdet den 31 december. Nu ska vi gå igenom hur du kan räkna på din egen schablonintäkt för att kontroller skatteverkets uppgifter.

Det är faktiskt väldigt enkla beräkningar. Vi antar att du har tre olika fonder.

Hur beskattas schablonintäkten?

Schablonräntan är statslåneräntan plus 1 procentenhet, alltså 2,94 %.  Schablonintäkten ska sedan beskattas med 30 %. 30 % av 2,94 % = 0,882. 

Skatten på ISK 2023 blir då 0,882 %, jämfört med 0,375 % förra året.

Hur mycket är schablonskatt?

När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).

Vad är schablonskatt på ISK?

Schablonräntan är statslåneräntan plus 1 procentenhet, alltså 2,94 %.  Schablonintäkten ska sedan beskattas med 30 %. 30 % av 2,94 % = 0,882. 

Skatten på ISK 2023 blir då 0,882 %, jämfört med 0,375 % förra året.

Hur beräknas schablonintäkt på fondandelar?

När vi beskriver reglerna om beskattning av fonder, både vid löpande avkastning och avyttring (t ex försäljning), är det viktigt att påpeka att dessa regler inte gäller innehav som finns placerat på ett investeringskonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. Dessa innehav beskattas i stället genom de specifika regler som gäller för ISK respektive KF (se artikeln Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring).

Någon uttrycklig definition av fond (investeringsfond) finns inte i skattelagstiftningen. Med svenska fonder menar lagstiftaren sannolikt fonder som faller under den civilrättsliga lagstiftningen.

Hur räknar man ut schablonbelopp?

K10-blanketten är en bilaga du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag lämnar in till Skatteverket tillsammans med din inkomstdeklaration. Ett fåmansbolag är (bland annat) ett aktiebolag eller en ekonomisk förening där fyra eller färre personer äger mer än 50% av rösterna för samtliga andelar i bolaget.

K10-blanketten kan i vissa situationer vara extra komplicerad och kräva att du tar hjälp av experter för att blanketten ska bli rätt ifylld. Exempelvis kan det röra sig om att det har kommit in nya delägare, att någon delägare har lösts ut eller att bolaget har förvärvat ett annat bolag.

Låt våra experter hjälpa dig med din deklaration!

Du som ska fylla i K10-blanketten är ägare till kvalificerade andelar i fåmansbolag. Att det ska vara ”kvalificerade” andelar innebär att du själv, eller närstående, under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren, ska ha varit ”verksam i betydande omfattning” i bolaget.

En person ska alltid anses verksam i betydande omfattning om hans eller hennes arbetsinsatser har stor betydelse för vinstgenereringen i företaget.

Om du INTE är verksam i betydande omfattning i bolaget (och inte heller någon närstående) är andelarna du äger “okvalificerade”.

Utdelning och vinst vid försäljning av okvalificerade andelar beskattas då med 25%. Observera att det kan finnas situationer då andelarna i bolaget ändå är kvalificerade om du eller närstående är verksam i betydande omfattning i ett annat bolag. 

Det finns inget krav på att lämna in K12-blanketten om det inte har skett någon försäljning eller utdelning under året.

När ska man inte ha pengar på ISK?

Du kan när som helst välja att ta ut pengar från ditt ISK konto.  Du betalar ingen skatt när du tar ut pengar och det är vanligen gratis att ta ut pengar från din ISK.  Alla banker som vi har granskat erbjuder gratis uttag från ditt ISK konto.

Vad är nackdelen med ISK?

Från och med årsskiftet 2011/2012 lanserades en ny sparform i Sverige, investeringssparkontot (ISK). Tanken med investeringssparkontot är att förenkla för dig som sparare att köpa aktier och fonder med mera utan att behöva slita håret i stycken när det är dags att deklarera affärerna.

Tanken är också att främja sparande genom att göra det möjligt att byta värdepapper utan att behöva utlösa reavinstskatt. Lagstiftaren ville även erbjuda ett alternativ till kapitalförsäkringarna som blivit mycket populära och liknar ISK i sin utformning.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

I exemplet så uppgår kapitalunderlaget på ett investeringssparkonto (ISK) till 100 000 kronor år 2023.

Eftersom statslåneräntan den 30 november 2022 var 1,94 procent beräknas schablonintäkten till 2,94 procent* av kapitalunderlaget = 2 940 kronor. Med 30 procent skatt på kapitalinkomst blir skatten för innehavet på investeringssparkontot 882 kronor för 2023.

Vad är schablonskatten på ISK 2023?

I takt med att räntorna stiger får vi även en högre skatt på investeringssparkonto (ISK). Men Private Bankings affärsjurist Rickard Krantz tycker även i fortsättningen att sparformen är förmånlig på lång sikt.

Kan man använda schablonmetoden på fonder?

Annons: Behöver du hjälp? Prova Småspararguiden Rådgivning!

FRÅGA: Jag har en Fond, SEB småbolag C/R. Fonden har utvecklats bra. Jag har haft fonden minst 15 år. Kan man använda schablonbeskattning vid försäljning av fonden? Jag skulle spara bra med skattepengar på det.

Hur räknar man ut schablonintäkt periodiseringsfond?

Periodiseringsfonder kan användas av de flesta aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor. De som inte får använda periodiseringsfonder är privatbostadsföretag och investmentföretag. Reglerna är delvis annorlunda beroende av företagsform, till exempel med hänsyn till vilket belopp som får avsättas.

Detta blogginlägg kommer fortsättningsvis att fokusera på periodiseringsfonder i aktiebolag. Många av frågorna är dock generella och kan appliceras på flera företagsformer.

En periodiseringsfond är en obeskattad reserv och kan användas för att skjuta upp beskattningen av delar av det skattemässiga resultatet. Detta förklaras tydligare genom exempel längre ned i detta blogginlägg.

Det kan finnas flera anledningar till att ett företag gör en avsättning till periodiseringsfond. En anledning kan vara att det ger möjligheten att jämna ut resultat och skatt mellan olika räkenskapsår. En annan anledning är att det kan förbättra likviditeten, eftersom skatt behöver betalas först vid en senare tidpunkt. Om ett företag gör vinst under ett år och en förlust under ett senare år kan en periodiseringsfond även innebära en lägre beskattning totalt sett. Detta förklaras närmare i ett exempel längre ned i detta blogginlägg.

I ett aktiebolag får maximalt 25% av det skattemässiga resultatet sättas av till periodiseringsfond.

När får man inte använda schablonmetoden?

Omkostnadsbeloppet är den totala summan du betalar när du köper aktier. I den summan inkluderas priset för aktien, alltså den kurs du köper aktien till, samt courtaget.

Oftast är det bara aktiens pris och courtaget som räknas in i omkostnadsbeloppet. Men om det tillkommer några andra avgifter, som till exempel valutapåslag eller stämpelskatt, ska även dessa inkluderas i omkostnadsbeloppet.

Omkostnadsbeloppet är bra att räkna ut så att du vet exakt hur mycket du har betalat för dina aktier totalt. På så sätt kan du lättare veta om du gör vinst eller förlust om du skulle vilja sälja aktierna.

Omkostnadsbeloppet är även viktigt att känna till i de fall du ska deklarera dina aktieaffärer, om du har sålt aktier med vinst. Skatteverket vill då veta vad du betalade när du köpte aktierna, och vad du fick när du sålde dem.

När kan man använda schablonmetoden?

Om du har gjort en kapitalvinst (gått plus, för att använda ett vardagligt uttryck) vid försäljning av värdepapper ska du redovisa denna i din inkomstdeklaration eftersom vinsten ska beskattas. För att beräkna beskattningsunderlaget måste du först dra av det så kallade omkostnadsbeloppet från vinsten.

Omkostnadsbeloppet är vanligtvis anskaffningsutgiften, alltså det du har betalat för dina värdepapper. Om du har fått värdepapper som till exempel gåva eller vid arv övertar du den tidigare ägarens omkostnadsbelopp.

För att räkna ut det belopp som du ska deklarera vid en värdepappersförsäljning ska du alltså dra av omkostnadsbeloppet från vinsten. Detta gör du med hjälp av en så kallad kapitalvinstberäkning. För att kunna beräkna detta behöver du ta reda på inköpspriset.

När du säljer värdepapper – till exempel aktier – har Skatteverket i de flesta fall ditt försäljningspris via banken, vilket oftast är angivet i deklarationen när du får den. Du behöver dock fylla i inköpspriset, det vill säga anskaffningsvärdet för dina aktier. Om du har köpt aktierna i den “digitala eran” kan du vanligtvis hitta avräkningsnotorna i din digitala historik över köp och försäljning. En avräkningsnota är ett skriftligt kvitto på en transaktion där du antingen har köpt eller sålt aktier eller andra värdepapper.

När du beräknar omkostnadsbelopp för de aktier du har sålt måste du ta hänsyn till händelser som skett i bolaget från att du köpte aktierna till att du sålde dem. Exempel på sådana händelser är nyemission, fondemission, aktiesplit, inlösen eller utdelning av aktier.

Har du ett Investeringssparkonto?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper.

Vad är skatten på ditt Investeringssparkonto?

Skatten på ditt investerings­sparkonto kommer alltså att bli 53,06 kronor. ISK eller värdepappersdepå? Med ISK betalar du en låg skatt på kapitalet varje år, oavsett om dina tillgångar ökat eller minskat i värde, och för 2020 är skatten alltså 0,375 %.

Vad är Schablonintäkten för 2020?

Schablonintäkten beräknas nu genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan plus en procentenhet. Statslåneräntan den 30 november 2019 var -0,09 %, alltså ska kapitalunderlaget multipliceras med 1,25 %. Schablonskattesatsen för 2020 blir alltså 30 % av 1,25 %, dvs 0,375 %.