:

Måste jag vara skriven där jag är inneboende?

Innehållsförteckning:

 1. Måste jag vara skriven där jag är inneboende?
 2. Måste man göra flyttanmälan och adressändring?
 3. Vad händer om man inte bor där man är skriven?
 4. Kan man skriva sig på vilken adress som helst?
 5. Måste man meddela hyresvärd om inneboende?
 6. Hur länge får man ha en inneboende?
 7. Hur mycket kostar en adressändring?
 8. Hur gör man lättast en adressändring?
 9. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
 10. Hur många personer kan vara skrivna på samma adress?
 11. Hur registrerar man sig som inneboende?
 12. Hur länge kan man bo som inneboende?
 13. Får man ha inneboende utan att meddela hyresvärden?
 14. När räknas det som inneboende?
 15. Är det värt med adressändring?

Måste jag vara skriven där jag är inneboende?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Ert hyresförhållande förändras inte som sådant eftersom hon trots folkbokföring endast är din inneboende. Det är dock alltid bäst att ha ett hyresavtal mellan er, dels för er egen skull ifall det någon gång skulle uppstå en konflikt men dels också om det i någon situation skulle behöva bevisas att personen endast är din inneboende och inget annat.

Måste man göra flyttanmälan och adressändring?

Vad gäller egentligen kring adressändring vid flytt och hur kan du ta kontroll över var din post hamnar? Det finns olika aktörer som assisterar vid adressändring och flyttanmälan, men vad gör dessa aktörer och hur påverkar detta dig och din flytt? Vi leder dig genom de ringlade labyrinter inom folkbokföring, eftersändning och adressändring!

Få saker är så spännande som att flytta. Som experter på flytthjälp och med många anslutna flyttfirmor pratar vi månatligen med tusentals personer som ska flytta adress och adressändra. De olika boenden man har genom åren, agerar ofta de milstolpar som ramar in livet. Uppväxten i barndomshemmet, flytten hemifrån, första egna lägenheten, ett gemensamt hem att dela med den person som också delar ens liv. Att flytta är spännande och ett startskott för en ny period i livet. Men bara för att man är på väg till något nytt, bör man inte lämna för mycket bakom sig. En av de viktigaste sakerna att få med är posten. Räkningar, kallelser, information från vården, skola etc. skickas ut till folkbokföringsadressen.

Vad händer om man inte bor där man är skriven?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.

Kan man skriva sig på vilken adress som helst?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Det är olagligt att folkboföra sig på fel adress

Måste man meddela hyresvärd om inneboende?

Om du bara vill hyra ut en del av lägenheten till en inneboende och du själv bor kvar i den, behöver du inte fråga hyresvärden om lov. Men hyresvärden kan reagera om det uppstår problem kring uthyrningen. Till exempel om den inneboende stör grannarna eller använder lägenheten självständigt, utan att värden gett tillstånd till det.

Du som är förstahandshyresgäst ansvarar för att hyran betalas och för att den som hyr i andra hand sköter sig. Du kan bli uppsagd om din hyresgäst stör grannarna.

Hur länge får man ha en inneboende?

Jag hyr en lägenhet i andra hand och vill ha inneboende. Är det okej? I kontraktet står inget om det och hur mycket är jag skyldig att berätta?

Ja, du kan ha en inneboende och behöver inte tala om det för förstahandshyresgästen. Men jag kan tycka att det hör till god ton att tala om det och kanske även fråga om förstahandshyresgästen har något emot det.

Hur mycket kostar en adressändring?

Med de här enkla stegen beställer du eftersändning och adressändrar när du flyttar. Om du tillfälligt ska bo någon annanstans, till exempel åka till sommarstället eller på en resa, så ska du beställa tillfällig eftersändning.

Hur gör man lättast en adressändring?

 • Anmäl flytt för dig själv och övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet.

Här kan du se Skatteverkets film om hur du gör en flyttanmälan på webben.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket.

Använd tjänsten Flyttanmälan – då tar vi emot din anmälan direkt.

Kan man vara folkbokförd på två ställen?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: 

Hur många personer kan vara skrivna på samma adress?

Hem & Hyra är Sveriges största bostadstidning med en pappersupplaga på cirka 540 000 exemplar. Den ägs av Hyresgästföreningen och bevakar bostadsfrågor, främst ur ett Hyresgästperspektiv.

Granskningen om handeln med falska adresser, som Expressen nu återpublicerar, ingår i tidningens nystartade digitala satsning Hem & Hyra Arabiska, som syftar till att nå läsare med arabiska som förstaspråk.

Hem & Hyra har kartlagt hur nyanlända bryter mot lagen för att ta sig fram i det system som blir allt svårare att överblicka för myndigheter. Där många tjänar pengar på de mest utsatta, och där frivilligorganisationer ersätter skattefinansierade hjälp- och kontrollinstanser.

Folkbokföring är den grundläggande registreringen av alla som bor i Sverige. Den styrs av folkbokföringslagen och sköts av Skatteverket.

Grundregeln är att du ska vara skriven där du bor. Du anses bo där du oftast sover. Det spelar ingen roll om du är inneboende, hyr i andra hand eller har förstahandskontrakt.

Sedan 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter om var du bor, eller att inte anmäla till Skatteverket när du flyttar. Det kallas folkbokföringsbrott. Straffet är böter eller fängelse i upp till två år.

Hur registrerar man sig som inneboende?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Hur länge kan man bo som inneboende?

Bostad & Fastighet

Jag har en lägenhet. Får min syster bo med mig ibland? Får hon bo där själv när jag reser på jobb typ en vecka?

Får man ha inneboende utan att meddela hyresvärden?

Att hyra ut ett rum är lite enklare än att hyra ut hela bostaden. Du behöver nämligen inget tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, förutsatt att du själv bor i bostaden. Om du inte planerar att bo i bostaden räknas det som en fullständig uthyrning, vilket kräver tillstånd om det gäller en bostadsrätt eller hyresrätt. Ska du hyra ut hela bostaden bör du istället läsa guiden om att hyra ut bostadsrätt, hyresrätt eller hyra ut hus.

När räknas det som inneboende?

I den här artikeln går vi igenom vad kan man göra för att dryga ut intäkterna och hur gör man om man vill hyra ut ytor och utrymmen som man inte använder. Kanske du har du en stuga på tomten, ett garage eller en källare som inte används. Varför inte förvandla tomma ytor till en mysig minibostad som kan hyras ut till den som behöver.

Alla former av andrahandsuthyrning har ökat kraftigt det senaste året. Men det som ökar lite extra är annonsering efter inneboende som från januari i fjol till januari i år ökade med 90 procent på Blocket. Det berättade Dagens industri den gångna veckan.

Är det värt med adressändring?

Konsumentenheten vill varna för Svensk Adressändring AB

Ska du genomföra en adressändring så är det en adressavisering du gör till Skatteverket och det gör du genom att klicka dig vidare till Adressaviserings webbplats. Tjänsterna där är helt kostnadsfria.