:

Hur kollar jag VAT-nummer?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kollar jag VAT-nummer?
  2. Hur kan man kontrollera en köpares VAT-nummer?
  3. Är moms och VAT samma sak?
  4. Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?
  5. Måste man ange VAT nummer?
  6. Hur ser ett finskt VAT nummer ut?
  7. Vad betyder VAT på faktura?
  8. Hur fungerar VAT?
  9. Hur vet man om ett företag är momsregistrerat?
  10. Måste man ha momsregistreringsnummer på fakturan?
  11. Måste kundens VAT nummer stå på fakturan?
  12. Har Norge VAT nummer?
  13. Hur läser man av en faktura?
  14. Måste jag betala VAT?
  15. Får man tillbaka VAT?

Hur kollar jag VAT-nummer?

Leveranser inom gemenskapen

Om företaget inom EU sysslar med godsleveranser och erbjuder tjänster till ett annat företag som är registrerat i ett annat EU-medlemsland är det inte obligatoriskt att ange momsregistreringsnummret i följesedeln. Det kallas för ”leveranser inom gemenskapen” – I fall bägge företag har giltiga momsregistreringsnummer. På denna webbsida kan du kontrollera om giltighetstid av VAT-nummer i vilket EU-land som helst inte förfallit. Sedan kan du utfärda en följesedel utan att ange VAT-nummer. Det rekommenderas att kontrollera varje VAT-nummer separat. Om offentliga myndigheter som har mervärdeskatt i uppdrag skulle upptäcka att du av misstag missade att ange VAT-nummer på en viss följesedel ska du få betala boter för detta.

Hur kan man kontrollera en köpares VAT-nummer?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Är moms och VAT samma sak?

Nej, det är ingen skillnad mellan VAT-nummer och momsregistreringsnummer. VAT-nummer är den internationella benämningen, men syftar på precis samma sak som momsregistreringsnummer. Exempelvis om du gör affärer med företag utomlands kan du stöta på benämningen VAT-nummer.

VAT-nummer används för att underlätta handel mellan företag från olika länder. Det gör det möjligt att korrekt identifiera att företag är momsregistrerade och säkerställer att moms betalas och redovisas korrekt. Detta är viktigt eftersom momsen är en viktig inkomstkälla för många länder.

Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?

Nej, det är ingen skillnad mellan VAT-nummer och momsregistreringsnummer. VAT-nummer är den internationella benämningen, men syftar på precis samma sak som momsregistreringsnummer. Exempelvis om du gör affärer med företag utomlands kan du stöta på benämningen VAT-nummer.

VAT-nummer används för att underlätta handel mellan företag från olika länder. Det gör det möjligt att korrekt identifiera att företag är momsregistrerade och säkerställer att moms betalas och redovisas korrekt. Detta är viktigt eftersom momsen är en viktig inkomstkälla för många länder.

Måste man ange VAT nummer?

VAT-nummer betyder momsregistreringsnummer. VAT är en förkortning av Value Added Tax (mervärdesskatt). En privatperson har ett personnummer och ett bolag har ett organisationsnummer. När det sker en registrering till moms hos Skatteverket så sker detta på personnumret om det är en fysiker som driver enskild firma och på organisationsnumret om det är i bolagsform, t.ex. i ett aktiebolag, som verksamheten bedrivs. VAT-numret är det fullständiga registreringsnumret för moms. VAT-numret måste användas vid handel med varor inom EU och vid tjänstebeskattningen. Däremot kan person- och organisationsnumret användas vid handel inom Sverige om det av fakturor klart framgår att det angivna numret avser registrering för moms.

VAT-numret är en viktig förutsättning för att EU-handeln av varor och tjänster ska fungera. Köparens VAT-nummer ska bl.a. anges i fakturan och i en periodisk sammanställning. VAT-numret fungerar som ett körkort. Se vidare ordet EU-handel.

Respektive land inom EU har ett standardiserat format på sitt VAT-nummer. I Sverige är det landskoden som sätts ihop med person- eller organisationsnumret. Av tabellen nedan framgår samtliga medlemsländers VAT-nummer. Källa: Skatteverket under rubriken momsregistreringsnummer.

Hur ser ett finskt VAT nummer ut?

Momsnummer får endast användas av de företag och personer som införts i registret över momsskyldiga .

Momsnumret byggs upp utgående från FO-numret. Om FO-numret t.ex. är 1234567-8 läggs landskoden FI till framför numret och bindestrecket lämnas bort: FI12345678 .

Vad betyder VAT på faktura?

VAT-numret är det nummer du får när du registrerar dig för moms och är en internationell version av organisationsnumret. Svenska VAT-nummer har tilläggen ”SE” i början och förutsatt att det gäller en enskild firma även tillägget ”01” på slutet. VAT-numren ser olika ut i olika länder.

Genom att titta på första siffran i VAT-numret kan man få information om bolagsformen. I den här listan ser du vilken första siffra som gäller för olika bolagsformer i Sverige: Stat, kommun och landsting: 2 Aktiebolag: 5 Ekonomisk förening: 7 Stiftelse eller ideell förening: 8 Handelsbolag eller kommanditbolag: 9

Hur fungerar VAT?

Momsreglerna i Europa beror på var du befinner dig, vad du säljer, var din kund är baserad och om din kund är ett företag eller en individ. Även om reglerna skiljer sig i de olika länderna är följande steg för momsefterlevnad konsekventa om du säljer i EU.

Hur vet man om ett företag är momsregistrerat?

Momsnummer får endast användas av de företag och personer som införts i registret över momsskyldiga .

Momsnumret byggs upp utgående från FO-numret. Om FO-numret t.ex. är 1234567-8 läggs landskoden FI till framför numret och bindestrecket lämnas bort: FI12345678 .

Måste man ha momsregistreringsnummer på fakturan?

Varje faktura ska ha ett unikt löpnummer. Löpnumret ska skrivas i en obruten nummerserie under hela företagets räkenskapsår. Till exempel 2014-1, 2014-2, 2014-3 och så vidare.

Det är inte giltigt att bara ha datum som fakturanummer. Om datum används som fakturanummer måste ett löpnummer läggas till eftersom det är vanligt att flera fakturor skrivs ut under samma dag.

Tänk på att en kreditfaktura eller en påminnelsefaktura också ska ha ett unikt fakturanummer.  

Normalt skapar du en faktura och daterar den i anslutning till att du har levererat en vara eller slutfört en tjänst.

Fakturera gärna så fort som möjligt efter att varorna är levererade eller tjänsten utförd, på så sätt får du betalningen snabbast möjligt.  

Kundadress är kundens adress som du skickar fakturan till. Ange kundens namn och adress, tänk på att förkortningar inte godkänns utan hela namnet på kunden ska skrivas ut.

Måste kundens VAT nummer stå på fakturan?

Mervärdesskattelagen anger vilka uppgifter som ska framgå av en handling för att den ska kunna betecknas som en faktura.

I normalfallet ska en s.k. fullständig faktura utfärdas. I vissa fall får i stället en förenklad faktura utfärdas. En sådan faktura behöver inte innehålla lika många uppgifter som en fullständig faktura.

Har Norge VAT nummer?

VAT står for «Value Added Tax» og er en skatt som vi betaler når vi kjøper varer og tjenester. VAT er det engelske ordet som vi i Norge bruker for merverdiavgift / moms (MVA).VAT, eller MVA på norsk, krever bedriftene inn fra sine kunder på vegne av staten i det landet som kunden bor. Dette vil si at hvis du n\bor i Norge og kjøper varer og tjenester i utlandet så skal/kan den utenlandske butikken innkassere MVA på vegne av den norske stat.

I Norge så brukes det forskjellige MVA ut i fra hva slags vare eller tjeneste det er snakk om.

  • 25% – De fleste varer eller tjenester
  • 15% – Mat og drikke
  • 12% – Persontransport, kinobilletter og romutleie
  • 0% – Helsetjenester, undervisningstjenester og kulturtjenester.

Hur läser man av en faktura?

En faktura innehåller flera olika begrepp och det kan vara svårt att förstå vad de olika delarna innebär. Här hittar du förklaringar av din faktura i form av film, bilder och texter.

Om du har flera tjänster hos oss kan det innebära att du får flera fakturor från oss. Så här fakturerar vi:

Måste jag betala VAT?

  • Du är skyldig att betala tull och moms på varor som du beställer från länder utanför EU. Utöver det kan transportföretaget lägga på en avgift för att hantera ditt paket och göra din tulldeklaration.

  • Om du handlat från ett land utanför EU skyddas du inte alltid av EU:s konsumentlagstiftning. Om företaget vänder sig till svenska konsumenter gäller dock oftast svensk lagstiftning.

  • Har du en tvist med ett företag utanför EU som vänder sig till svenska konsumenter så kan eventuellt Allmänna reklamationsnämnden, ARN, pröva ditt ärende.

  • Tänk på att varor som är tillåtna att säljas i andra länder kan vara förbjudna i Sverige och att varor på nätet kan vara förfalskningar.

  • Konsumentlagstiftningen i Storbritannien är väldigt lik EU:s, men du behöver numera betala importmoms samt tullavgift för varor över 1700 kronor.

Får man tillbaka VAT?

När du handlar som privatperson i EU ska du bara betala moms en gång, nämligen i det land där du gör ditt inköp.

Du kan ta med dig hem vilken vara som helst som du köpt i ett annat EU-land, utan att behöva stanna vid gränsen eller deklarera den i tullen. Det enda villkoret är att dina inköp måste vara för ditt eget eller din familjs personliga bruk. Du får inte sälja vidare varorna.

Om du bor i ett land utanför unionen och besöker EU har du rätt att få tillbaka momsen på de varor som du köpt under vistelsen i EU. Visa upp varorna i tullen vid utresan senast tre månader efter att du köpte dem, tillsammans med momsåterbetalningsblanketten. Den brukar fyllas i av säljaren, men alla handlare deltar inte i systemet eftersom det är frivilligt. I vissa länder måste man ha handlat för ett visst belopp för att kunna få tillbaka momsen.