:

Måste man deklarera sålda aktier?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man deklarera sålda aktier?
  2. Hur redovisar man sålda aktier?
  3. Vad händer om man inte deklarerar försäljning av aktier?
  4. Hur räknar man ut skatten på sålda aktier?
  5. Vad gäller vid försäljning av aktier?
  6. Vad händer när man säljer aktier?
  7. Måste man fylla i K4?
  8. När betala skatt på sålda aktier?
  9. När får man pengarna vid försäljning av aktier?
  10. När ska K4 vara inne?
  11. Vad händer om man inte skickar in K4?
  12. Hur vet jag om jag behöver K4?
  13. Måste man fylla i K4 blankett?

Måste man deklarera sålda aktier?

Ovanligt många måste redovisa aktieförsäljningar i årets deklaration, ett tydligt symptom på 2021 års heta börs. Det finns två beräkningsmetoder att välja på vid deklarationen. Vilken som är bäst för dig att använda avgörs hur stor procentuell vinst du gjort på aktien. 

Hur redovisar man sålda aktier?

styrelse ändras måste du göra en ändringsanmälan till Bolagsverket. Du behöver tillgång till aktiebolagets aktiebrev och aktiebok för att ändra aktieinnehavet. Du kan göra ändringsanmälan i våra e-tjänster.

Vad händer om man inte deklarerar försäljning av aktier?

De flesta värdepapper redovisar du på bilaga K4, men det finns några undantag. I tabellen ser du vilken bilaga och vilket avsnitt som gäller för olika värdepapper.

Värdepapper

Hur räknar man ut skatten på sålda aktier?

Hur mycket, och på vilket sätt, du betalar skatt på dina aktier beror på vilken sparform du har. Här går vi igenom allt du behöver veta om skatt på aktier.

Det finns olika sätt att handla med aktier och du beskattas olika beroende på vilket konto du har dina aktier på. Här kan du läsa om hur du ska skatta på dina aktier om du har ett ISK, en kapitalförsäkring eller om du handlar på någon typ av aktiekonto.

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier och andra värdepapper. Inom ditt ISK kan du köpa och sälja aktier utan att betala skatt vid varje enskild affär.

Istället betalar du en schablonskatt på en viss procent per år. Schablonskatten är baserad på ditt kontos värde, samt hur många insättningar du gjort under året.

Här kan du läsa mer om hur skatten på ISK fungerar

Vad gäller vid försäljning av aktier?

Ett aktieöverlåtelseavtal är ett avtal som avser köp och försäljning av aktier i ett aktiebolag. Ett aktieöverlåtelseavtal kan vara mycket enkelt eller väldigt komplicerat. Det kan vara alltifrån en enstaka sida till hundratals sidor. Omfattningen av aktieöverlåtelseavtalet beror på verksamhetens komplexitet och hur många villkor affären är förknippad med.

Hur aktieöverlåtelseavtalet utformas beror på hur omfattande den aktuella affären är, vilken typ av verksamhet som bedrivs i det bolag där aktierna finns och vilket intresse säljaren samt köparen har av att gardera sig för olika potentiella scenarier. Säljarens främsta intresse är, naturligtvis, att få betalt och köparens primära intresse är att den verksamhet som förvärvas ska vara välmående. Aktieöverlåtelseavtalets syfte är att tillgodose dessa intressen.

Till skillnad från börsbolag har privata bolag inget noterat värde. Priset måste då förhandlas fram och en rad andra frågeställningar måste regleras och skrivas in i aktieöverlåtelseavtalet. 

Vad händer när man säljer aktier?

  • Du behöver pengarna till annat än aktieinvesteringar
  • Du tror inte längre på den aktien du vill sälja

Den första är rätt enkel och hör starkt ihop med anledningen till varför du en gång köpte dina aktier. Du hade kanske ett tydligt sparmål och nu är det dags att realisera detta målet. Exempelvis att köpa bostad, ta ut pensionen, genomföra en större resa eller något annat du sparat till. Enda rådet där är att från start ha ett mål som sträcker sig över flera år. Aktiemarknaden är volatil på kort sikt och är därmed mer lämplig att spara på en längre tidshorisont. När det väl är dags att använda pengarna för konsumtion så är det enkelt att sälja, för detta var ju din ambition från början.

Den andra anledningen, att sälja när du inte längre “tror på aktien” kräver mer förklaring och ett robust förhållningssätt för att lyckas med.

När man väl gjort sin analys av ett bolag och bestämt sig för att köpa är det få som också satt en säljkurs eller åtminstone satt rimliga kriterier för att sälja av. Mitt råd är att när du köper en aktie, ska du alltid ha en målkurs, som ska motsvara en nivå då du anser att aktien är övervärderad. Förslagsvis kan du sätta en målkurs för 3-5 års sikt och har du sedan uppnått hela eller delar av vinsten tidigare, säljer du av och gör en ny analys. Alternativt att du reviderar den målkursen.

Poängen är att ha redan innan du köper en uppfattning om när det inte längre är värt att äga aktien. Detta är sällan så enkelt som en prisnivå. Då aktiepriset är en spegling av företag du investerat i är det mer relevant att kolla på företaget. Försök bygg en uppfattning om när företaget inte längre rör sig i rätt riktigt, för då kan det vara läge att sälja.

Måste man fylla i K4?

Vi skickar inför deklarationen alltid kontrolluppgifter till Skatteverket avseende ditt konto.

Kontrolluppgifterna som har skickats för just dig finner du på sidan för deklaration och underlaget heter "Deklarationsunderlag".

När betala skatt på sålda aktier?

Hur dina aktier beskattas beror på vilket konto du har dina aktier i. På ett aktie- & fondkonto betalar du 30 % i skatt varje gång du säljer med vinst eller vid utdelningar (kapitalvinstskatt), medan på ISK och kapitalförsäkring betalar du en procentsats per år som är baserad på kontots värde (schablonskatt), det vill säga inte vid varje försäljning du gör.

Läs om beskattning för respektive konto i följande avsnitt:

  • 1 Beskattning för VP-konto, depå och aktie- och fondkonto
  • 2 Beskattning för ISK
  • 3 Beskattning för kapitalförsäkring

När får man pengarna vid försäljning av aktier?

Har du sålt aktier och undrar när pengarna kommer? Alla svenska börser tillämpar två likviddagar. Det innebär att det alltid tar två bankdagar från det att du sålt en aktie tills dess att den nya ägaren registreras och pengarna levereras.

Att köpa och sälja aktier kan, om man inte har någon erfarenhet, tyckas svårt och komplicerat. Det blir inte mindre komplicerat av det faktum att man inte äger en aktie även om man köpt den. Men du kan vara lugn. Reglerna har alltid funnits och tidigare var det till och med tre likviddagar som gäller. Nu är det alltså två dagar.

När ska K4 vara inne?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

Vad händer om man inte skickar in K4?

Vi drar automatiskt 30 procent preliminärskatt på dina ränteintäkter och rapporterar in dessa till Skatteverket, under förutsättning att du är skattskyldig i Sverige. När det är dags att deklarera finns ränteintäkter och dragen skatt förtryckt på deklarationen.

Vinster och förluster kan uppstå vid försäljning via andrahandsmarknaden och beskattas i inkomstslaget kapital.

Kapitalförlust uppstår exempelvis om du säljer dina fordringar till ett pris som understiger summan av de återstående amorteringarna i kontot. På samma vis uppstår en kapitalvinst om amorteringarna för de fordringar du förvärvat överstiger det pris du köpt fordringarna för.

För privatpersoner beskattas kapitalvinster med 30% och kapitalförluster är avdragsgilla till 70 %. Vinster och förluster redovisas på blanketten K4, avsnitt D och kan självklart kvittas mot varandra.

Hur vet jag om jag behöver K4?

I takt med att dagarna blir allt ljusare närmar vi oss också deklarationstider. Här har vi samlat några tips som svarar på de vanligaste frågorna kring deklarationen. I listan nedan kan du direkt klicka dig in på det område du vill läsa mer om. Men missa inte våra inledande fyra snabba tips för en lyckad deklaration.

Men vill du göra det enkelt för dig börjar du med våra fyra snabba tips

Måste man fylla i K4 blankett?

Du deklarera alltid för affärer och händelser som skedde under föregående år. Har du till exempel sålt en aktie under 2019 så deklarerar du försäljningen 2020.