:

Hur kan jag se min deklaration på nätet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan jag se min deklaration på nätet?
  2. Hur loggar jag in på mitt Skattekonto?
  3. Hur godkänner jag min deklaration med sms?
  4. Kan jag se min skatt?
  5. När kan jag se min deklaration på Skatteverket?
  6. Hur får jag min deklaration i pappersform?
  7. Hur kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?
  8. När kan man se pengar på skattekontot?
  9. Kan man deklarera på mobilen?
  10. Kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?
  11. Vart ser jag min skattedeklaration?
  12. När kan man se sin deklaration på Skatteverket?
  13. Varför kan jag inte se min deklaration?
  14. Varför har jag inte fått min deklaration?
  15. Varför har jag inte fått min deklaration i Kivra?
  16. När ska deklarationer lämnas in på papper?
  17. När ska deklarationen komma digitalt?
  18. Hur ska du Deklarera med Skatteverkets e-tjänst?

Hur kan jag se min deklaration på nätet?

Vill du helt slippa använda pappersblankett så finns det möjlighet att få själva deklarationen digitalt. Sedan några år tillbaka skickar man ut deklarationen till så kallade digitala brevlådor. Det betyder att du får deklarationen direkt när Skatteverket släpper den och slipper att vänta på den traditionella posten. Det innebär även att ledtiderna blir kortare och du har möjlighet att få skatteåterbäringen redan i april. Men vill du enbart deklarera digitalt är det mycket enklare.

Skatteverket har två tjänster för digital deklaration, e-tjänsten samt appen.

Hur loggar jag in på mitt Skattekonto?

Sköt dina skatteärenden i MinSkatt. Logga in med nätbankskoder eller mobilcertifikat.

Om du sköter ärenden på någon annans vägnar behöver du en Suomi.fi-fullmakt.

Hur godkänner jag min deklaration med sms?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

Kan jag se min skatt?

I desember hvert år får du informasjon fra Skatteetaten om skattekortet ditt og grunnlaget for beregning av skattetrekk. Er du registrert som digital bruker, får du meldingen elektronisk.

Du er selv ansvarlig for å sjekke at grunnlaget for at beregningen av skattetrekket ditt er korrekt. Hvis grunnlaget er feil, må du bestille endring av skattekortet på skatteetaten.no.

NAV får skattekortet automatisk fra Skatteetaten. Du skal derfor ikke levere det til NAV.

Se informasjon om skattekort hos Skatteetaten. Ta kontakt med Skatteetaten hvis du har spørsmål om skattekortet ditt. 

Du må sjekke at utbetalingene dine ikke trekkes etter tabell fra mer enn én arbeidsgiver eller pensjonsutbetaler for samme tidsperiode.

När kan jag se min deklaration på Skatteverket?

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

Den 5 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil dit.

Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.

Hur får jag min deklaration i pappersform?

Du skaffar bank-id eller mobilt bank-id hos den bank där du är kund.

  • Lista över banker som utfärdar Bank-id och Mobilt bank-id Länk till annan webbplats.

Hur kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?

Du skaffar bank-id eller mobilt bank-id hos den bank där du är kund.

  • Lista över banker som utfärdar Bank-id och Mobilt bank-id Länk till annan webbplats.

När kan man se pengar på skattekontot?

Till varje avsnitt brukar vi skapa en sammanfattning med höjdpunkterna och våra guldkorn från avsnittet. Du får väldigt gärna följa oss på Instagram, Instagram, TikTok, LinkedIn, Youtube, Twitter och andra sociala medier.

Vi försöker publicera något nästan varje dag mellan de veckovisa avsnitten. 🙂

Gilla gärna inlägget, det hjälper oss att sprida det till fler. Tack än en gång för att du följer oss. 🙏

Det är tack vare sponsringen och stödet som vi får via Patreon som vi kan driva RikaTillsammans. För det här är vi väldigt tacksamma. Det är inget som vi tar för givet. Stort tack till dig som stödjer oss. 🙏

Men! Vi vill självklart även ge något tillbaka. Därför får du som blir en del av vår Patreon-communty bland annat följande:

  • Reklamfri podcast + forum - det minsta vi kan ge dig är att du får tillgång till podcast- och video-avsnitten samt forumet utan reklam.
  • Extra-material - redan idag finns det över 300 inlägg och ca 40 extraavsnitt i FikaTillsammans-podden som är exklusiva för dig på Patreon. Det är allt från inspirationsföreläsningar, bonusmaterial, intervjuer, analyser av investeringar och mycket annat.
  • Prioriterade svar på kommentarer - jag har ingen möjlighet att personligen svara på alla kommentarer och trådar på Youtube, Facebook, Instagram, bloggen, forumet - men här på Patreon, som t.ex. i "Ställ en fråga du har funderat på"-tråden svarar jag på alla kommentarer.
  • Förslag på spekulationer till Lekhinken - på Patreon unnar vi oss att från tid till annan komma med tips på "teckna-sälja"-spekulationer vid börsintroduktioner, alternativa investeringar (t.ex. vin) och annat som kan vara intressant jämte ens bassparande i en indexfond / fondrobot.

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Kan man deklarera på mobilen?

I appen Skatteverket kan du godkänna din deklaration, göra reseavdrag och se hur mycket skatt du ska få tillbaka eller betala.

Kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?

Mobilt bank-id är en e-legitimation för smarttelefoner och surfplattor. Med Mobilt bank-id kan du legitimera dig och göra elektroniska underskrifter.

Mobilt bank-id är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Du kan använda Mobilt bank-id både när du surfar från den enhet där du har Mobilt bank-id installerat och när du vill nå e-tjänster från en dator. Det enda som krävs är att du har med dig den telefon eller surfplatta där du har Mobilt bank-id installerat och att den har åtkomst till internet.

Vart ser jag min skattedeklaration?

Om du eller din make inte gjorde några ändringar i skattedeklarationen förblir det beskattningsbeslut, det beskattningsintyg och de giroblanketter för kvarskatt som du fick i våras i kraft. Då får du inte ett nytt beskattningsbeslut per post på hösten.

När kan man se sin deklaration på Skatteverket?

Här hittar du viktiga datum för dig som privatperson och för ditt företag.

Observera att om ett datum för redovisning och inbetalning för moms- och arbetsgivaravgifter infaller på en lördag, söndag, allmän helgdag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton gäller i stället påföljande vardag.

Varför kan jag inte se min deklaration?

I den här texten kommer du få läsa om hur det svenska skattesystemet fungerar. Du kommer också få läsa om deklaration och hur du gör för att deklarera.

Skatt är en avgift för att betala för offentliga utgifter. Vi betalar skatt på vår inkomst, och på varor och tjänster.

Varför har jag inte fått min deklaration?

Du har kompletterat eller korrigerat den förhandsifyllda skattedeklarationen. Om du har kompletterat eller korrigerat den förhandsifyllda skattedeklarationen får du ett nytt beskattningsbeslut efter att vi har behandlat uppgifterna som du deklarerade. Beloppet eller betalningsdatumet på skatteåterbäringen kan ändras. Om utbetalningsdagen för din skatteåterbäring har flyttats framåt anges detta i det nya beskattningsbeslutet och i MinSkatt. Du får det nya beskattningsbeslutet före utgången av oktober.

Din maka eller make ändrade sin skattedeklaration.Makars beskattning slutförs alltid samtidigt. Om din maka eller make kompletterar sin skattedeklaration kan dagen då beskattningen slutförs och likaså dagen då skatteåterbäringen betalas ändras både för dig och hen. 

Skatteförvaltningen fick uppgifter som påverkar din beskattning från annat håll. Skatteförvaltningen kan även få uppgifter som påverkar din beskattning exempelvis av din arbetsgivare. Du får även då information om ändringen av både dagen då din beskattning slutförs och betalningsdagen på din skatteåterbäring.

Varför har jag inte fått min deklaration i Kivra?

  • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
  • Andra viktiga datum kring deklarationen
  • Skatteregler som påverkar din skatt

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

När ska deklarationer lämnas in på papper?

På Mina sidor kan du se om din deklaration har kommit in till Skatteverket. Deklarationer som lämnas digitalt visas vanligtvis inom två dagar. För deklarationer som lämnas in på papper kan det vid hög belastning ta upp till 14 dagar innan de visas. Mina sidor. Dölj text.

När ska deklarationen komma digitalt?

Deklarationen kommer i mars eller april Du som har en digital brevlåda ska ha fått deklarationen digitalt den 4–11 mars. Om du inte har en digital brevlåda, ska du ha fått deklarationen med posten senast den 15 april. Du ska ha haft en viss inkomst

Hur ska du Deklarera med Skatteverkets e-tjänst?

Skatteverket har två tjänster för digital deklaration, e-tjänsten och appen. Skatteverkets e-tjänst för att deklarera på nätet. För att deklarera med Skatteverkets e-tjänst för inkomstdeklarationså behöver du en e-legitimation och ett svenskt personnummer. Skatteverket tillåter BankID, Mobilt BankIDoch e-legitimation från Telia och Svenska Pass.