:

Kan man gifta sig borgligt utomlands?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man gifta sig borgligt utomlands?
  2. Hur gör man för att gifta sig utomlands?
  3. Är ett utländskt giftermål giltigt i Sverige?
  4. Hur mycket kostar en borgerlig vigsel?
  5. Kan man gifta sig borgligt i Spanien?
  6. Hur lång tid tar det att gifta sig borgerligt?
  7. Kan jag hämta min flickvän till Sverige?
  8. Kan man gifta sig via internet?
  9. Har gift mig utomlands?
  10. Får man medborgarskap i Sverige om man gifter sig?
  11. Vad sägs på en borgerlig vigsel?
  12. Måste man ha ringar vid borgerlig vigsel?
  13. Vilka länder får man inte gifta sig med vem man vill?
  14. Måste man ha ring vid borgerlig vigsel?
  15. Vad sägs under en borgerlig vigsel?

Kan man gifta sig borgligt utomlands?

Många par väljer också att gifta sig utomlands på en ambassad. Allra populärast är ambassaden i kärlekens stad Paris där väntelistan kan vara uppåt ett halvår.

Sammanlagt har 21 svenska ambassader världen över vigselrätt. Men liksom Svenska kyrkan måste utrikesdepartementet rätta sig efter värdlandets regler. Vigselförrättare är ambassadören eller dennes andreman och sker på ambassaden.

Hur gör man för att gifta sig utomlands?

Svenskt sommarbröllop med ljusa nätter och doft av midsommarblomster är inte det enda alternativet. Allt fler lockas av att förenas utomlands, på tropiska stränder eller i romantiska sydländska städer.

Bröllopsexperten Johanna Kajson startade för fyra år sedan Sveriges första bröllopspod. Hon har märkt att utlandsbröllop blir alltmer populärt för varje säsong och tror att det finns många orsaker till den växande trenden. 

Är ett utländskt giftermål giltigt i Sverige?

Ansökan sker genom Skatteverkets blankett SKV 7881. Observera att om båda parter är svenska medborgare görs två äktenskapscertifikat, och då behöver båda parter fylla i varsin blankett.

Blanketten lämnas in personligen till Sveriges ambassad i Budapest eller till konsulatet i Ljubljana, tillsammans med följande handlingar i original:

  • Giltigt pass från dig och din framtida maka/make.
  • Slovenskt ID-kort eller folkbokföringsintyg som visar var ni är bosatta. Dokumentet ska inte vara äldre än tre månader.
  • Personbevis i form av Familjebevis från Skatteverket för den sökande där civilstånd framgår. Dokumentet ska inte vara äldre än tre månader.
  • Om en part tidigare varit gift behövs lagakraftvunnen skilsmässodom.

Hur mycket kostar en borgerlig vigsel?

TEXT MOA ASKENGREN   FOTO STOCKHOLMS STAD/YANAN LI, LINDA AHLGREN Har ni inte kunnat bestämma er för kyrkklockor eller borgerlig vigsel? Kanske har du och din partner olika livsåskådningar. Ni kanske kommer från olika kulturer? Ni kanske är ateister, eller har olika religioner? Då kan en borgerlig vigsel vara ett bra mellanting, ingen behöver offra sin personliga tro och ceremonin kan bli en underbar dröm.

» Klicka här för att boka tid för borgerlig vigsel i Stockholms Stadshus eller privat på annan plats

Kan man gifta sig borgligt i Spanien?

Många par som firar sitt bröllop i Spanien, gifter sig i förväg borgerligt hemma i Sverige först. Ett par veckor senare, firar de sitt bröllop i Spanien tillsammans med vänner och familj. Det här är det absolut enklaste sättet att gifta sig på om man vill ha ett utlandsbröllop. Ni behöver inte heller tänka på något pappersarbete, då allting redan är fixat i Sverige.

Nej, absolut inte. Eller risken är i alla fall väldigt liten. Mitt råd är att endast se det som byråkrati. Jag kan lova er, att dagen då ni säger ja till varandra framför alla också kommer kännas som er riktiga bröllopsdag! Dessutom behöver ingen veta om att ni redan är lagligt gifta.

Hur lång tid tar det att gifta sig borgerligt?

Hitta till RådhusetAdressen till Rådhuset är Gustaf Adolfs torg 1. Karta

TolkOm någon av er inte förstår svenska eller engelska måste ni ha egen tolk med er. Tolken kan även vara vittne.

Kan jag hämta min flickvän till Sverige?

Det enklaste sättet att ansöka om uppehållstillstånd är att göra en webbansökan. Webbansökningar går direkt till Migrationsverket i Sverige. Migrationsverkets webbplats

Om du själv inte har möjlighet att söka via internet kan du be anhöriga i Sverige fylla i det elektroniska ansökningsformuläret, bifoga kopior av dokument och betala eventuell ansökningsavgift för din räkning. Migrationsverkets webbplats

Om du ändå inte kan använda webbansökan kan du lämna in en ansökan på svenska ambassaden. För att kunna göra detta måste du först boka en tid på ambassaden.

Kan man gifta sig via internet?

"Faktum är att ett äktenskapsförord kan vara det mest omtänksamma man kan göra för varandra" säger Nordeas familjerättsjurist Caroline Törnquist som förklarar ämnet.

Har gift mig utomlands?

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Om du vill gifta dig utomlands kan du göra det vid vissa svenska ambassader - se vilka nedan. Du kan även gifta dig i Svenska kyrkan utomlands.

Får man medborgarskap i Sverige om man gifter sig?

Hej och tack för din fråga,

Du kan ansöka om medborgarskap nu. Från vad du har berättat verkar det som att du uppfyller villkoren, dvs. att du har haft din hemvist i Sverige sedan 3 år, att du sedan 2 är gift med en svensk medborgare, och att ni har bott tillsammans de senaste 2 åren. När du ansöker om medborgarskap kommer Migrationsverket även bedöma hur bra du har anpassat dig till det svenska samhället. Det kan därför vara bra att tänka på att du även kan behöva visa vilka svenskkunskaper du har och om du kan försörja dig.

Vad sägs på en borgerlig vigsel?

En borgerlig vigsel innehåller samma juridiska moment som en kyrklig vigsel.

Hurra, ni ska gifta er! Det finns i huvudsak två olika slags vigslar, kyrklig och borgerlig. De innehåller samma juridiska moment och i Sverige är båda enligt lag "samma sak".

  • Läs också: Här är allt du vill veta om kyrklig vigsel – prästen svarar på vanliga frågor

Måste man ha ringar vid borgerlig vigsel?

Den borgerliga vigselakten tar mindre än en halv minut. Vigselförrättaren frågar kort och gott:

”Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Tar alltså du Evert Malm denna Anna Lund. till din hustru?” (mannen svarar: Ja) ”Tar du Anna Lund denna Evert Malm. till din man?” (kvinnan svarar: Ja) ”Jag förklarar er för äkta makar.”

Vilka länder får man inte gifta sig med vem man vill?

Om du är medborgare i ett land utanför EU och vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver du uppehållstillstånd. Du kan få uppehållstillstånd om du är gift, har ingått partnerskap eller har varit sambo med någon som nu bor i Sverige.

Familjemedlemmen i Sverige måste vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd, permanent uppehållsrätt, permanent uppehållskort eller ha tidsbegränsat uppehållstillstånd som flykting, som alternativt skyddsbehövande, på grund av verkställighetshinder eller på grund av särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter.

Både du och din familjemedlem måste vara över 18 år för att du ska kunna få ett uppehållstillstånd i Sverige.

Måste man ha ring vid borgerlig vigsel?

En vigsel är den ceremoni då ett juridiskt giltigt äktenskap ingås. Vigseln kan vara kyrklig eller borgerlig. Bröllopet är vigseln och den tillhörande festen. Ofta används orden som synonymer till varandra.

Vad sägs under en borgerlig vigsel?

När ansökan är godkänd skickar Skatteverket blanketterna "Intyg hinders­prövning" och ”Intyg vigsel" till er. Intygen är giltiga i fyra månader och måste vara Eskilstuna kommun tillhanda senast 7 dagar innan vigseln. Om så inte sker avbokas vigseln.

Vigsel sker i första hand vardagar klockan 9.00-16.00 i Eskilstuna stadshus. Antalet gäster i stadshuset är begränsat till 20 personer. Båda ska ha med sig giltig legitimation till vigseln.

Önskemål om annan tid och plats anger ni i beställningen. Om vigseln ska ske utanför Eskilstuna kommun betalar ni reseersättning till vigsel­förrät­taren med 18,50 kr per mil.