:

Hur får man bort en person som är skriven på min adress?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man bort en person som är skriven på min adress?
  2. Vad händer om någon annan är skriven på min adress?
  3. Kan man förhindra att någon skriver sig på min adress?
  4. Får inneboende skriva sig på adressen?
  5. Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?
  6. Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?
  7. Vad är ett Folkbokföringsbrott?
  8. Vill dölja min adress?
  9. Får man ha inneboende utan tillstånd?
  10. När anses man bo på en adress?
  11. Vad räknas som Folkbokföringsbrott?
  12. Hur mycket böter för Folkbokföringsbrott?
  13. Vad är straffet för felaktig folkbokföring?
  14. Hur blir man anonym på Ratsit?
  15. Kan man ta bort sin adress på nätet?

Hur får man bort en person som är skriven på min adress?

Övrigt/annat

Enl lokala skattemyndigheten kan en person skriva sig på min adress utan att jag vet om det. Däremot kan jag inte ta bort den personen från min adress? ????? Är det verkligen sant???

Vad händer om någon annan är skriven på min adress?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Kan man förhindra att någon skriver sig på min adress?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag använda mig av folkbokföringslagen.

Får inneboende skriva sig på adressen?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: 

Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?

Allmän åklagare väckte vid Göteborgs tingsrätt åtal mot M.K. för folkbokföringsbrott enligt 42 § första stycket första meningen folkbokföringslagen (1991:481). Åklagaren påstod att följande hade hänt.

M.K. har varit folkbokförd och underlåtit att fullgöra sin skyldighet enligt folkbokföringslagen att anmäla flytt eftersom han tillbringat sin dygnsvila på annan plats än där han var folkbokförd. Det hände i vart fall under en period mellan den 1 maj 2020 och den 1 juni 2020 i Göteborgs stad eller på okänd plats i landet. Förfarandet innebar fara i bevishänseende. M.K. begick gärningen med uppsåt.

Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?

Underrättelseskyldigheten i 32 c § folkbokföringslagen innebär att sekretessen bryts enligt 10 kap. 28 § offentlighets- och sekretesslagen, OSL. Uppgifter som omfattas av underrättelseskyldigheten kan därmed lämnas till Skatteverket utan hinder av sekretess. Skyldigheten inbegriper att underrätta Skatteverket om vilket uppgift i folkbokföringen som kan antas vara oriktig eller ofullständig. Det kan handla om till exempel namn, adress, födelsetid och civilstånd.

Regeringen skriver i förarbetena att skyldigheten kommer att omfatta både den situationen då den underrättande myndigheten uppmärksammat att uppgifterna om en folkbokförd person förefaller vara fel och dessutom har kunskap om vad som kan utgöra den korrekta uppgiften och då en aktör har uppmärksammat att en uppgift förefaller vara fel, utan att känna till den korrekta uppgiften (se prop. 2020/21:160 s. 35).

Vad är ett Folkbokföringsbrott?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga aktualiserar bestämmelser i folkbokföringslagen. 

Vill dölja min adress?

Det kan tyckas underligt att sajter får basunera ut personliga uppgifter på det här sättet, särskilt efter att relativt nya, europeiska lagstiftningar, såsom gdpr, införts just för att värna om vår integritet och rätt till anonymitet på nätet.

I Sverige är dock den svenska grundlagen och yttrandefriheten fortfarande otroligt kraftfull, vilket gör det lagligt för alla utgivare med ett utgivningsbevis att dela med sig av information som finns att hämta i Folkbokföringen. Sajterna listade under som vägrar ta bort personuppgifter har därför sett till att förskansa sig ett utgivningsbevis och hänvisar till detta.

Om du tycker det här låter konstigt, är du inte den enda. I skrivande stund pågår juridiska processer för att se om det här egentligen är en rimlig tolkning av lagstiftningen.

Du kommer snart märka att på grund av tryckfriheten är det omöjligt att bli helt och hållet borttagen från vissa sajter, men du kan bli raderad ur deras publika sök.

Om du av någon anledning är orolig för din egen säkerhet kan du förstås ansöka om att få skyddad identitet och därmed plockas bort helt från Folkbokföringen. Då försvinner du också från sajterna som är listade nedan.

Det finns olika typer av skyddad identitet, läs mer på Polisens hemsida om olika typer av sekretessbeläggning och skyddade personuppgifter. Hos Skatteverket kan du läsa mer om hur du går till väga för att ansöka om att få skyddade uppgifter.

Får man ha inneboende utan tillstånd?

Du får ha inneboende oavsett vad hyresavtalet säger. Men det är viktigt att känna till att det är du som är ansvarig för lägenheten och för alla som vistas i den. 

För att hyra ut till en inneboende krävs inget tillstånd från din hyresvärd så länge du själv bor i lägenheten. Du måste använda lägenheten i ”beaktansvärd utsträckning”. Det vill säga att du måste bo permanent i din lägenhet alternativt att du använder lägenheten som ett nödvändigt bostadkomplement i samband med arbete eller studier. I det sistnämnda fallet ska du bo i lägenheten minst två till tre dagar i veckan, alternativt 80 till 100 dagar per år.

När anses man bo på en adress?

Den grundläggande registrering som sker av den svenska befolkningen kallas för folkbokföring. Hur den går till regleras av Folkbokföringslagen. I samband med flytt, giftermål eller namnbyte ska du vända dig till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Saker som påverkas är bland annat var du betalar skatt, rättighet till olika bidrag och var du ska rösta.

Inom folkbokföringen finns en grundregel som säger att du ska bokföras där du bor, oavsett vem som är ägare till den aktuella bostaden. Du kan till exempel vara inneboende hos någon annan och inte själv äga bostaden, men ändå vara folkbokförd på adressen. Skatteverkets definition är att du anses vara bosatt på den adress där du regelbundet sover för natten.

Vad räknas som Folkbokföringsbrott?

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mikrobiell påväxt och fukt har upptäckts på Haverdals förskola utanför Halmstad

Hur mycket böter för Folkbokföringsbrott?

Upsala Nya Tidning är Upplands ledande mediehus. Koncernen ägs till 50% av de Johanssonska stiftelserna genom ett helägt förvaltningsbolag samt till 50% av mediekoncernen NTM. Läs mer om NTM.

© Upsala Nya Tidning. Allt material på unt.se är skyddat enligt upphovsrättslagen.

Vad är straffet för felaktig folkbokföring?

SFS nr: 1991:481 Departement/myndighet: Finansdepartementet S3 Utfärdad: 1991-05-30 Ändrad: t.o.m. SFS 2022:1698 Ändringsregister: SFSR (Regeringskansliet) Källa: Fulltext (Regeringskansliet)

1 §    /Upphör att gälla U:2023-09-01/ Folkbokföring enligt denna lag innebär fastställande av en persons bosättning samt registrering av uppgifter om identitet, familj och andra förhållanden som enligt lagen (2001:182) om behandling av personuppgifter i Skatteverkets folkbokföringsverksamhet får förekomma i folkbokföringsdatabasen.

Hur blir man anonym på Ratsit?

I menyn nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om Ratsit och våra produkter. Skulle du mot förmodan inte få svar på din fråga ber vi dig kontakta vår kundservice.

Kan man ta bort sin adress på nätet?

Det finns flera olika så kallade söksajter på nätet, som exempelvis Hitta.se, Eniro och Mr.Koll, som man kan använda för att snabbt kolla upp en adress eller telefonnummer. Om du inte vill att dina uppgifter ska visas när någon söker på ditt namn kan du faktiskt rätt enkelt ta bort dem från sajten.

Här nedanför går vi igenom hur du döljer dina personuppgifter på några av de vanligaste söksajterna.