:

Måste man ha skydd mot ID-kapning?

Innehållsförteckning:

 1. Måste man ha skydd mot ID-kapning?
 2. Vilket är det bästa id skyddet?
 3. Måste man skydda sitt personnummer?
 4. Hur vanligt är det med ID-kapning?
 5. Hur gör man om man blivit id kapad?
 6. Hur vet jag om någon använder mitt personnummer?
 7. Vad ska man göra om man blivit id kapad?
 8. Vad kostar ett id-skydd?
 9. Kan någon ta lån med mitt personnummer?
 10. Hur vet jag att jag är kapad?
 11. Kan hackare komma åt BankID?
 12. Kan vem som helst få tag i mitt personnummer?
 13. Borde man ha id-skydd?
 14. Vad händer om någon får tag i mitt personnummer?
 15. Hur kan någon kapa mitt BankID?

Måste man ha skydd mot ID-kapning?

Ett id-skydd ingår i många hemförsäkringar. Det är i regel lika omfattande som de separata id-skydd som många specialförsäkringar erbjuder.

Id-stölder och id-kapningar är ett fenomen som har ökat i takt med att vi blir allt mer digitala i vår vardag. Det är ett brott där förövaren stjäl eller kapar din identitet för att använda den i obehörigt syfte.

Vilket är det bästa id skyddet?

Ett ID-skydd är en försäkring som hjälper dig om du blir utsatt för en ID-kapning. Syftet med försäkringen är att den ska hjälpa och varna när någon till exempel använder ditt personnummer eller andra känsliga personuppgifter för att ta lån, teckna abonnemang eller använder dina kortuppgifter. Om skadan redan är skedd så hjälper ID-skyddet dig att få ersättning för skadorna. 

Ett ID-skydd, eller bedrägeriskydd som man också kallar det, bör innehålla en rad olika skyddsåtgärder för att kunna täcka alla oförutsedda händelser som kan ske om dina personuppgifter hamnar i fel händer. För att du ska kunna känna dig trygg och veta att du får ersättning om olyckan är framme så bör ditt ID-skydd innehålla:

Måste man skydda sitt personnummer?

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågan handlar om behandling av personuppgifter som regleras i Dataskyddsförordningen (GDPR).

Hur vanligt är det med ID-kapning?

Information

Just nu har vår betalleverantör tekniska problem, detta innebär att det kan uppstå en fördröjning av ditt köp.

Hur gör man om man blivit id kapad?

Med id-kapning menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Ha kontroll på dina id-handlingar och var försiktig med dina inloggningsuppgifter. Var vaksam om någon tar en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt.

Id-kapning handlar om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe, visar upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan.

Id-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.

Hur vet jag om någon använder mitt personnummer?

Kontakta Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567 för att få hjälp. Du ska även anmäla det till Polisen så att du kan skicka en kopia på anmälan till Skatteverket.

 • Anmäl identitetsintrång hos Polisen Länk till annan webbplats.

Vad ska man göra om man blivit id kapad?

Kontakta Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567 för att få hjälp. Du ska även anmäla det till Polisen så att du kan skicka en kopia på anmälan till Skatteverket.

 • Anmäl identitetsintrång hos Polisen Länk till annan webbplats.

Vad kostar ett id-skydd?

ID-kapning eller ID-stöld är olovlig användning av annan persons identitet. Det vill säga någon annan använder din identitet för att ingå ekonomiska avtal och göra obehöriga köp i ditt namn. Det kan röra sig om att bedragaren kapar din identitet för att:

Kan någon ta lån med mitt personnummer?

Information

Just nu har vår betalleverantör tekniska problem, detta innebär att det kan uppstå en fördröjning av ditt köp.

Hur vet jag att jag är kapad?

Precis som vanliga kriminella arbetar hackers försiktigt för att inte bli upptäckta. Men det finns flera tecken som visar att de lurar där i din dator. Vi har signalerna du bör hålla utkik efter.

För en datakriminell är diskretion en dygd. Ju längre de kan hålla på i ditt system och samla information utan att bli upptäckta, desto "bättre jobb" gör de. Enligt en undersökning av Ponemon Insitutet är den genomsnittliga tiden för ett inbrott i datasystemet tills det upptäcks cirka 256 dagar.

Studien gällde ett extra farligt hot kallat APT, Advanced Persistent Threat, där hackare arbetar mycket aktivt för att dölja sin närvaro. I sällsynta fall ger de sig tillkänna för att då pressa offret på pengar.

Kan hackare komma åt BankID?

Det är inte alltid enkelt att upptäcka när man blir hackad. En förklaring till detta är att bedragare gärna smyger sig fram och drar ut på tiden så mycket som möjligt. Anledningen kan till exempel vara att de vill komma åt fler värdefulla uppgifter. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på detaljer som tyder på att något inte står rätt till. Okända uttag från bankkontot eller kreditkortet kan betyda att någon har kapat dina kortuppgifter. Om du plötsligt loggas ut från dina privata konton så kan detta vara tecken på att dina inloggningsuppgifter används av någon annan. På samma sätt kan även streamingtjänster kapas, och du kan då förlora kontrollen över abonnemangen.

Kan vem som helst få tag i mitt personnummer?

Omkring 75 000 svenskar får sina identiteter kapade varje år. För att du ska kunna spärra ditt personnummer, och på så sätt skydda dig mot id-stöld, har det tidigare krävts att du hamnat i bedragares klor och polisanmält det. Nu kan du dock spärra ditt personnummer i förebyggande syfte, utan att du råkat ut för något brott. Det är kreditupplysningsföretaget UC som lanserat en proaktiv spärr. Om du listar dig där så meddelas de anslutna nätbutikerna om någon försöker använda ditt personnummer för att handla.

– Vi märkte att många oroliga ringde in till oss och ville spärra sig även om inget hade hänt. Då bestämde vi oss för att börja erbjuda en sådan spärr, säger Anna Bülow, antibedrägeriexpert på UC.

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, rekommenderar alla som är oroliga att spärra sitt personnummer på förhand.

Borde man ha id-skydd?

ID-skydd innebär att du kan få hjälp om du skulle drabbas av en ID-stöld, det vill säga när någon använder dina personuppgifter utan att du vet om det, exempelvis för att ta lån eller köpa saker i ditt namn.

Ett ID-skydd kan inte förhindra en ID-stöld, men om du har ett ID-skydd kan du få råd och juridiskt stöd om du har blir utsatt för en ID-stöld.

Vad händer om någon får tag i mitt personnummer?

Det svenska personnumret är en offentlig handling, vilket innebär att vem som helst med enkla medel kan komma över ditt personnummer. Detta är en bidragande faktor till varför ID-kapningar är ett så utbrett problem. Så ofta som var tredje minut utsätts någon för ID-kapning i Sverige (Sifo 2019), och det får ofta allvarliga konsekvenser för den drabbade. Har du mySafetys ID-skyddsförsäkring och misstänker att du blivit utsatt för en ID-kapning så hjälper vi dig.

Det enda som behövs för att stjäla din identitet är att ha tillgång till ditt personnummer. En bedragare kan till exempel ha fått tag på det via en myndighet, kommit åt det genom din post, noterat det när du sagt det högt i en butik för att registrera ett kundklubbsköp, när en sajt blir hackad eller genom att ditt fysiska pass eller legitimation blivit stulet.

Hur kan någon kapa mitt BankID?

Bedragarna ringer upp människor från ett fejkat telefonnummer, som ser ut att komma från deras bank, och förmår dem att logga in med hjälp av sitt mobila Bank-id.

– Men när offret gör det har bedragarna redan förberett en inloggning på bankens hemsida, vilket gör att det är de som släpps in på kontot, säger Lars-Ove Wessberg på Polisens bedrägerisektion region Väst.