:

Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?
  2. Hur får jag reda på taxeringsvärdet på en fastighet?
  3. Är taxeringsvärden offentliga?
  4. Hur tar man fram taxeringsvärde?
  5. Kan man sänka taxeringsvärdet?
  6. Är taxeringsvärdet viktigt?
  7. Kan man se taxeringsvärde?
  8. Kan man bjuda under taxeringsvärde?
  9. Kan man bjuda under taxeringsvärdet?
  10. Vad händer om man har fel taxeringsvärde?
  11. Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?
  12. Kan man buda lägre än utgångspriset?
  13. Vilken budgivare vinner oftast?
  14. Får en mäklare ljuga om bud?
  15. Får mäklare avslöja budgivare?

Kan man sälja en fastighet under taxeringsvärdet?

Med avyttring avses försäljning, byte och liknande överlåtelser av tillgångar. Andra exempel på sådana överlåtelser är apport, expropriation, upplåtelse av nyttjanderätt på obegränsad tid och marköverföring genom fastighetsreglering om ersättning utgår i pengar (44 kap. 3 § IL, 45 kap. 5–6 §§ IL).

Gåva av fastighet mot ersättning i form av en annan fastighet kan för gåvotagare anses vara byte av fastighet och föranleder kapitalvinstbeskattning (RÅ 1991 ref. 98).

Skatteverket anser att kontinuitetsmetoden ska användas vid byte av tillgångar med olika marknadsvärden. Detta gäller vid byten där det inte finns något inslag av gåva och skillnaden i ersättning inte avser något annat, såsom t.ex. en arbetsinsats eller en utdelning etc. Marknadsvärdet (det allmänna saluvärdet) på den tillgång en person får vid bytet tas därmed upp som ersättning för den bortbytta tillgången. Detta marknadsvärde får också anses vara den förvärvade tillgångens anskaffningsutgift. Hänsyn ska även tas till eventuell kontant ersättning som ingått i bytet (Skatteverkets ställningstagande Byten av tillgångar med olika marknadsvärden utan gåvoavsikt eller inslag av något annat).

För att en gåva ska föreligga ska tre kriterier vara uppfyllda:

  • den ska bygga på frivillighet
  • det ska finnas en gåvoavsikt
  • det ska ske en förmögenhetsöverföring från givaren till gåvomottagaren.

En gåva ses som en benefik överlåtelse. En gåva utlöser inte kapitalvinstbeskattning.

Hur får jag reda på taxeringsvärdet på en fastighet?

När du vill få fram ett taxeringsvärde är det till Skatteverket du ska vända dig. För att ta reda på taxeringsvärdet på ditt hus loggar du bara in på Mina sidor på Skatteverkets webbsida. Är du nyfiken på hur taxeringsvärdet kan komma att justeras vid till exempel en större utbyggnad kan du också göra olika testberäkningar där. Vill du ta reda på ett taxeringsvärde på någon annans fastighet behöver du först uppgifter om vilken fastighetsbeteckning som fastigheten har och i vilken kommun den ligger.

Är taxeringsvärden offentliga?

Skatteverket har börjat skicka ut deklarationer för fastighetstaxeringen 2022. Den innebär att alla hyreshus ska taxeras. Många fastigheter kommer att få kraftigt höjda taxeringsvärden och de lokala variationerna är stora. Nytt för i år är att Skatteverket kommer att vara mer restriktiv vid bedömning för anstånd och att förseningsavgifter kommer tas ut.

Fastighetsskatten är en allt större kostnad för fastighetsägare och hyresgäster. Exempelvis kan nämnas ökade taxeringsvärden i Uppsala med +23 procent, Stockholm +15 procent och Västerås +13 procent. Det finns därför anledning att se över vilka uppgifter som ska deklareras och vilka möjligheter som finns för att sänka taxeringsvärdet.

Hur tar man fram taxeringsvärde?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Det kan vara både ett tomtvärde och ett byggnadsvärde beroende på hur ägarförhållandena ser ut. Taxeringsvärdet ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Ju högre taxeringsvärde desto högre avgift. Men äger du ett hus som har ett taxeringsvärde över 1 060 000 kronor betalar du ändå inte mer än takbeloppet för fastighetsavgiften, vilket för inkomståret 2020 är 8 349 kronor för småhus.

Taxeringsvärdet på din fastighet kan också ha betydelse om du behöver ta ett banklån och vill ha din fastighet som säkerhet. Ditt försäkringsbolag kan också titta på taxeringsvärdet om du råkar ut för en skada på huset och de behöver räkna på ersättning. Dessutom använder kommunen taxeringsvärdet när de ska beräkna tomträttsavgälder. Och det används i vissa fall som underlag vid friköp av tomträtter, samt vid en fastighetsvärdering.

Kan man sänka taxeringsvärdet?

Det är dags för fastighetstaxering igen. Senast den 1 november ska deklarationer och eventuella ändringar vara inlämnade till Skatteverket. Här är tio tips på hur du sänker ditt taxeringsvärde.

1. Har du trots åtgärder inte lyckats få ned radonhalten under gränsvärdet 200 Bq/m3, får du ytterligare 2 procents sänkning av taxeringsvärdet.

Är taxeringsvärdet viktigt?

Ett taxeringsvärde är samlat värde av en fastighet. Detta ligger till grund för vad du får betala i fastighetsavgift. Om fastigheten är obebyggd består taxeringsvärdet endast av det eventuellt tomtvärde. För en fastighet med byggnad på ofri grund får markägaren ett taxeringsvärde som består av tomtvärdet – och den som äger byggande på ofri grund får då istället ett taxeringsvärde som består av byggnadsvärdet på fastigheten.

Taxeringsvärdet fastställs vid fastighetstaxeringen och ska motsvara 75% av fastighetens marknadsvärde.

Att tänka på: När du letar efter en ny bostad kan det vara bra att ta reda på vad taxeringsvärdet är på det hus eller den fastighet du planerar att köpa. Taxeringsvärdet kan ha en betydelse om du skall låna pengar hos en bank med fastigheten som säkerhet eller få försäkringsersättning för skador på fastigheten

Skatteverket som justerar taxeringsvärdet och det görs var tredje år baserat på ett genomsnitt av tidigare års försäljningspriser. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet för fastigheten i värdeområdet, två år före taxeringsåret som det avser. Vid småhustaxeringen 2018 är det försäljningar under åren 2014-2016 som avgör om taxeringsvärdet gått upp eller ned sedan förra taxering gjordes.

Inför taxeringen tar Skatteverket, tillsammans med Lantmäteriet och oberoende fastighetsvärderare, fram försäljningsstatistik för olika områden som används som underlag vid taxeringen. Det är alltså var en fastighet ligger, Skatteverket använder sig av värdeområden, som till stor del bestämmer taxeringsvärdet.

Exempel: Om vi ska ta fram ett taxeringsvärde för 2018 används försäljningsstatistiken under 2014–2016 för att utreda marknadspriserna. Därefter räknas marknadspriset om till 2016-års prisnivå. Sedan blir taxeringsvärdet 75 % av det uppskattade marknadsvärdet.

Kan man se taxeringsvärde?

Skatteverket har utvecklat en ny e-tjänst som gör det möjligt att få uppgifter om beslutade taxeringsvärden direkt på Skatteverkets webbplats. Tjänsten heter ”söka taxeringsvärde”.

Skatteverket har utvecklat en ny digital tjänst som gör att man närsomhelst på dygnet kan söka fram information om taxeringsvärde utan att sitta i telefonkö, med bland annat fastighetsmäklare som främsta målgrupp för satsningen.

Kan man bjuda under taxeringsvärde?

Har kikat lite smått på en fastighet idag. Den är nu till salu igen efter att ha varit borta från marknaden ett tag. Innan dess var den till salu i flera år. Vet inte om den varit i annan ägo här emellan, men tveksamt. Det finns MYCKET som behöver åtgärdas och priset ligger väldigt högt jämfört med andra fastigheter i området. OM jag fortsätter att vara intresserad efter en lite mer omfattande titt så undrar jag hur fräck man kan vara angående pris? Jag vill egentligen inte betala mer än ca taxeringsvärdet och det ligger ute för det dubbla....

Kan man bjuda under taxeringsvärdet?

Vill man lägga ett bud som är under utgångspriset så är det alltid fritt fram. Det är säljaren som får ta ställning till om budet skall accepteras eller inte.

Det är en vanlig taktik att lägga bud under utgångspriset för att testa om säljaren kan tänka sig att acceptera det eller inte. Ett bud under utgångspriset kan även göra de andra spekulanterna lite osäkra. De kan börja undra varför budet är så lågt, är det något fel på bostaden?

Vad händer om man har fel taxeringsvärde?

Om du äger en fastighet får du en fastighetsdeklaration vart tredje eller sjätte år. Ifall det har skett större förändringar på fastigheten eller om den är nybildad kan du däremellan få en särskild fastighetstaxering.

Fastighetsdeklarationen används för att beräkna taxeringsvärdet.  Taxeringsvärdet utgör bland annat underlag för vilken fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. 

Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?

Taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet som bestäms av Skatteverket. Är fastigheten ett hus består taxeringsvärdet dels av ett byggnadsvärde, dels av ett tomtvärde. Är fastigheten obebyggd består den endast av ett tomtvärde. Taxeringsvärde räknas ut på samma sätt oavsett om det är ett hus med bostadsrätter, en villa eller en jordbruksfastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75% av marknadsvärdet på fastigheten.

- När Skatteverket räknar ut taxeringsvärdet räknar de på det sannolika marknadsvärdet i det värdeområde som fastigheten ligger i, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Värdeområde är ett sätt att dela upp fastigheter utifrån vilket marknadsvärde de haft vid försäljningar under de senaste två åren samt om det finns geografiska faktorer som kan påverka en fastighets taxeringsvärde, till exempel buller från en motorväg. Andra saker som påverkar taxeringsvärdet är bland annat tomtstorleken, om det finns vatten och avlopp samt storlek och skick på bebyggelsen på tomten.

Kan man buda lägre än utgångspriset?

Nej, det finns ingen lag som reglerar hur en budgivning ska gå till, däremot finns det sådant som är bra att både köpare och säljare känner till. Var beredd på att mäklaren kommer att fråga dig om du har din finansiering ordnad. En spekulant är alltid fri att formulera sina bud och villkor. Ett exempel är att budet ska vara dolt för andra spekulanter. Andra villkor kan vara att budet är tidsbegränsat eller att det gäller under förutsättning att säljaren accepterar en besiktningsklausul i kontraktet.

Budgivning sker oftast genom så kallad öppen budgivning. Spekulanterna lämnar sina bud till mäklaren, ofta genom sms eller telefonsamtal. Mäklaren redovisar löpande buden till säljaren och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att lägga nya bud. Numera redovisar de allra flesta mäklare budgivningen på nätet, nästan i realtid.

Det händer att en spekulant lägger ett bud som enbart är avsett för säljaren. Budet är då villkorat av att det  ska vara dolt för andra spekulanter. Förhoppningen är att säljaren ska vilja skriva kontrakt omgående.

Vissa väljer att gå ut högt direkt, medan andra är mer avvaktande. Om någon metod fungerar bättre än någon annan låter vi vara osagt. Men det kan vara bra att känna till dem – och genomskåda om någon av de andra budgivarna använder sig av dem.

Vilken budgivare vinner oftast?

  • Det är alltid fritt fram att lägga bud på en bostad
  • Det är fritt fram att lägga bud på flera bostäder samtidigt
  • Ett bud är inte juridiskt bindande, vilket innebär att man inte är tvungen att köpa bostaden även om man vinner budgivningen. Man har alltså alltid rätt att dra sig ur budgivningen eller dra tillbaka sina bud utan några konsekvenser
  • Det är fritt fram att lägga vilket bud man vill men vi rekommenderar att man håller sig till jämna 5 000-tal eller 10 000-tal för att inte irritera säljaren
  • Man har ingen rätt att veta vilka de andra budgivarna är förrän man köpt bostaden
  • Man har rätt att veta hur många andra budgivare som är med i budgivningen samt vilka bud som lagts
  • Vanligtvis registrerar man sig i budgivningen med bank-id

I videon ovan förklarar Fastighetsbyrån reglerna för budgivningar i Sverige på ett pedagogiskt sätt.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

En eller två dagar efter visningen kontaktar mäklaren alla spekulanter som varit på visningen via telefon eller sms. Den som vill kan då lägga ett bud på bostaden och alla de andra spekulanterna som varit på visning meddelas via telefon eller sms vilka bud som hittills kommit in. Som spekulant får man inte veta vilka andra personer som är med i budgivningen men man får veta hur många som deltar i budgivningen och vilka bud som lagts. Det är fritt fram att lägga bud på bostaden och man kan bjuda vilken summa man vill. Vanligtvis brukar man höja budet med minst 5 000 kr eller 10 000 kr.

Får en mäklare ljuga om bud?

Vassa armbågar, låga löner och oetiska knep i en manschauvinistisk bransch. Sofia, 35, jobbade som mäklare på några av landets största firmor. ”Arbetet målas upp som guld och gröna skogar, men så är det verkligen inte”, säger hon.

Får mäklare avslöja budgivare?

  • Säljaren bestämmer vem som får köpa – inte mäklaren.

  • Bud är inte bindande.

  • Budgivningen är öppen tills kontraktet är undertecknat.

  • Mäklaren ska framföra alla bud till säljaren.

  • Bud kan förenas med olika typer av villkor.

Säljaren bestämmer – i samråd med mäklaren – hur budgivningen ska gå till. Säljaren kan när som helst ändra upplägget eller avbryta försäljningen, även mitt under pågående budgivning.

Det är också säljaren som bestämmer vem som får köpa, till vilket pris och vid vilken tidpunkt. Säljaren behöver inte sälja till den som har lämnat det högsta budet. Det kan finnas andra faktorer som är avgörande för säljarens val av köpare. Exempelvis när köparen kan överta bostaden eller anledningen till att köparen vill ha bostaden eller fastigheten.

Säljaren är inte juridiskt bunden av ett löfte om att sälja. Inte heller att sälja till det pris som har presenterats i marknadsföringen.