:

Kan man dra av för renovering i deklarationen?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dra av för renovering i deklarationen?
  2. Hur mycket avdrag för renovering?
  3. Vad räknas som förbättringsutgifter bostadsrätt?
  4. Vilka kostnader kan man dra av vid försäljning av bostadsrätt?
  5. Vilka renoveringar är avdragsgilla?
  6. Vad är förbättrande reparationer och underhåll?
  7. Får man dra av hela mäklararvodet?
  8. Vad är förbättrande reparationer?
  9. Måste man ha kvitton för avdrag?
  10. Får man dra av vitvaror i deklarationen?
  11. Får man dra av flyttstädning?
  12. Får man dra av för flyttstädning i deklarationen?
  13. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Kan man dra av för renovering i deklarationen?

För kostnader för om-, ny- eller tillbyggnader som har gjorts under tiden man ägt en bostad har man alltid avdragsrätt vid en försäljning, oavsett när om-, ny- eller tillbyggnaden gjordes.

– Dit räknas större förändringar i utnyttjandet av bostadens yta, till exempel om man flyttar ett kök till ett annat rum. Det ska vara väsentliga förändringar, inte bara att man renoverar köket, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker.

För reparationer är kostnader avdragsgilla om reparationerna har inneburit en förbättring av standarden i bostaden, jämfört med hur det var när man köpte den. Och dessa kostnader är endast avdragsgilla om arbetet gjorts under försäljningsåret eller de senaste fem åren före försäljningen.

Hur mycket avdrag för renovering?

Under hösten var det många turer kring reseavdraget. För beskattningsåret 2022 som nu ska redovisas i deklarationen gäller fortfarande att schablonbeloppet för avdraget för resor till och från arbetet med egen bil är 18,50 kr per mil.

Tänk på att för att man ska får göra avdrag för resor med egen bil krävs att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda. Du behöver bl.a. gjort en tidsvinst på 2 timmar genom att använda egen bil istället för allmänna transportmedel. Även om du har använt bil men inte uppfyller förutsättningarna för avdraget får du avdrag för de utgifter du skulle haft om du hade åkt med allmänna transportmedel. Läs mer om förutsättningarna för avdrag för resor med egen bil. Skatteverket har även en tjänst där du kan beräkna ditt reseavdrag.

Vad räknas som förbättringsutgifter bostadsrätt?

Med bostadsrätt menar vi i detta inlägg en privatbostadsrätt i en äkta bostadsrättsförening. För det fall du har frågor om en näringsbostadsrätt eller en privatbostadsrätt i en oäkta förening ber vi dig kontakta oss.

Har du under 2022 sålt din bostadsrätt ska du redovisa försäljningen på din inkomstdeklaration som du lämnar in 2023. Det kan dock vara en idé att se till att ha koll på alla belopp och avdrag redan nu.

Vilka kostnader kan man dra av vid försäljning av bostadsrätt?

Grattis till bostadsförsäljningen! Kom ihåg att försäljningen ska deklareras året efter att du har sålt din bostad. Här går vi igenom vad du ska tänka på – innan, under och efter deklarationen.

Du ska deklarera din bostadsförsäljning innan den 2 maj, året efter försäljningen. Att deklarera är enklare än många tror, det viktigaste är att du har koll på alla uppgifter som rör bostadsförsäljningen. För att deklarera loggar du in på Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1. Under fliken ”bilagor” finner du blanketten ”Försäljning av privatbostad”. Klicka på den för att börja deklarera din bo-stadsförsäljning.

Vilka renoveringar är avdragsgilla?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Vad är förbättrande reparationer och underhåll?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

Får man dra av hela mäklararvodet?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Vad är förbättrande reparationer?

Förbättringsutgifter är utgifter för ny-, till- och ombyggnader samt förbättrande reparationer och underhåll på fastigheter som är avdragsgilla vid en försäljning.

En försäljning av en fastighet ska deklareras till Skatteverket året efter att kontraktet undertecknats. Innan deklarationen lämnas in kan avdrag för förbättrande reparationer och ny-, till- och ombyggnation göras. Utgifter för avdragna förbättringsutgifter ska kunna styrkas med kvitton. Saknas kvitton kan andra handlingar som till exempel bygglov och ritningar fungera som bevis för att styrka avdragskraven. Skatteverket avgör om avdragen är tillåtna eller inte.

Måste man ha kvitton för avdrag?

Jag har precis som många andra sparat varenda kvitto under mitt 30-åriga husägande. Har sålt 4 hus under perioden. Stora renoveringar har genomförts på alla 4 husen. Dvs jag har gjort stora avdrag för renovering, om-tillbyggnad.

Ingen gång har skattemyndigheten bett att få se ett enda kvitto.

Får man dra av vitvaror i deklarationen?

Underskott av kapital? Wifi hemma? Det finns mängder av saker du har rätt att dra av – inte bara som företagare utan även som privatperson och löntagare. Exakt vilka avdrag du får göra beror bland annat på din boendesituation och på din arbetsform. Det är exempelvis mycket lättare att köpa och dra av teknik om du har en enskild firma än om du har en fast tjänst på ett kontor. Men även där finns en gråzon!

Många avdrag är så ovanliga att de knappast är relevanta för gemene man. De mindre vanliga posterna handlar om alltifrån utgifter för att plocka kottar till omkostnader för att bedriva valkampanjer. Vi har därför begränsat våra avdragstips till saker vi tror kan vara av intresse för de allra flesta.

Får man dra av flyttstädning?

Ja, om du anlitar oss för flyttstädning har du rätt till RUT-avdrag. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Det är ett avdrag för hushållsnära tjänster. RUT-avdraget dras av direkt på din faktura. 

Får man dra av för flyttstädning i deklarationen?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Om en bostadsrätt anses vara en privatbostadsrätt, näringsbostadsrätt eller oäkta bostadsrätt beror både på den faktiska användningen av bostaden och på egenskaperna hos bostadsföretaget (till exempel bostadsrättsföreningen). Det i sin tur påverkar hur eventuell vinst beskattas och hur du ska deklarera försäljningen.

Med privatbostad menas en bostad vars yta till mer än 50 procent används eller är avsedd att användas av dig som ägare eller dina närstående för permanent boende eller som fritidsbostad. Uppfylls inte kraven är bostaden en så kallad näringsbostadsrätt. Bedömningen av om bostadsrätten är en privatbostad eller inte görs alltid på försäljningsdagen.

En privatbostadsrätt eller näringsbostadsrätt måste vara en del i ett privatbostadsföretag (till exempel en äkta bostadsrättsförening), annars är det en oäkta bostadsrätt, det vill säga en andel i ett oäkta bostadsföretag.

Om du har sålt en privatbostadsrätt kan du använda tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Du räknar ut vinst eller förlust så här:

Försäljningspris- försäljningsutgifter- inköpspris- förbättringsutgifter- kapitaltillskott- andel av inre reparationsfond vid försäljningen+ andel av inre reparationsfond vid köpet+ återföring av uppskovsbelopp= vinst eller förlust