:

Var kan man anmäla sin arbetsgivare?

Innehållsförteckning:

  1. Var kan man anmäla sin arbetsgivare?
  2. Kan man anmäla sin chef anonymt?
  3. Kan man polisanmäla sin arbetsgivare?
  4. Hur anmäler man en arbetsplats?
  5. Hur anmäler man en dålig chef?
  6. Får man kritisera sin arbetsgivare?
  7. Vad krävs för att en chef ska få sparken?
  8. Vad gör man om chefen kränker?
  9. Vad krävs för att sparka en chef?
  10. När chefen använder härskarteknik?
  11. Vad räknas som illojalitet mot arbetsgivare?
  12. Får man ifrågasätta sin chef?
  13. Hur många varningar krävs för uppsägning?
  14. Får en chef pratar om anställda?
  15. Vad räknas som mobbning på jobbet?
  16. Hur ska du anmäla Arbetsskador till arbetsgivaren?
  17. När ska du logga in som arbetsgivare?
  18. Vem är ansvarig för att anmäla Arbetsskador?
  19. Hur ska du anmäla arbetsskadan?

Var kan man anmäla sin arbetsgivare?

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag utgår från att du har som avsikt att försöka komma till rätta med arbetsförhållandena men att du trivs på jobbet, och vill därför inte riskera att förlora det eller komma i konflikt med ägarfamiljen.

Kan man anmäla sin chef anonymt?

Detta är en tjänst för att meddela allvarliga missförhållanden inom organisationen. Du kan anmäla anonymt, om du önskar.

Inom Kommunal är vi angelägna om att leva efter våra gemensamma riktlinjer och principer. Vi vill därför göra det möjligt att tidigt fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden inom vår verksamhet. 

Kan man polisanmäla sin arbetsgivare?

Arbetsgivaren ska se till att allt arbete som utförs på arbetsplatsen är så säkert som möjligt. Om någon anställd skadas eller dör till följd av slarv eller oaktsamhet från arbetsgivaren, ska det anmälas som ett arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöbrott kan kortfattat beskrivas som lagöverträdelser av en arbetsgivare, som antingen medför eller har potential att orsaka skador, sjukdom eller dödsfall på grund av arbetsrelaterade aktiviteter. Vid arbetsplatsolyckor är det inte olyckan i sig som kan vara ett brott, utan straffbarheten ligger i att arbetsgivaren inte har förebyggt den eller åtminstone inte gjort vad som skäligen kunnat krävas av hen. Brott mot arbetsmiljölagstiftningen kan leda till straffrättsligt ansvar för fysiska personer och företagsbot för såväl fysiska som juridiska personer.

Arbetsgivaren ska se till att allt arbete som utförs på arbetsplatsen är så säkert som möjligt. Om någon anställd skadas eller dör till följd av slarv eller oaktsamhet från arbetsgivaren, ska det anmälas som ett arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöbrott kan kortfattat beskrivas som lagöverträdelser av en arbetsgivare, som antingen medför eller har potential att orsaka skador, sjukdom eller dödsfall på grund av arbetsrelaterade aktiviteter. Vid arbetsplatsolyckor är det inte olyckan i sig som kan vara ett brott, utan straffbarheten ligger i att arbetsgivaren inte har förebyggt den eller åtminstone inte gjort vad som skäligen kunnat krävas av hen. Brott mot arbetsmiljölagstiftningen kan leda till straffrättsligt ansvar för fysiska personer och företagsbot för såväl fysiska som juridiska personer.

Hur anmäler man en arbetsplats?

Om du tipsar Arbetsmiljöverket om missförhållanden på jobbet kan en nitisk chef genom offentlighetsprincipen hitta vem som slagit larm. Vill du vara säker på att förbli anonym bör du därför använda det som kallas en arbetstagares anmälan.

Tipsen till Arbetsmiljöverket om missförhållanden på jobbet ökar, det berättade vi i Du&jobbet nyligen. Sannolikt är det ändå många anställda som drar sig för att vända sig till myndigheten av rädsla för att chefen ska eftersöka vem som slagit larm.

Hur anmäler man en dålig chef?

Vad finns det för vanliga tecken på att din chef är en dålig chef? Det finns självklart många olika beteenden som kan klassas som dåliga i en chefsroll. Här listar vi fem av de vanligaste beteenden som klassas som dåliga hos en chef.

  • Dålig kommunikation: En dålig chef lyssnar inte på sina medarbetare, ger otydliga instruktioner och kommunicerar inte förväntningar tydligt.
  • Favoritism: En dålig chef behandlar vissa medarbetare bättre än andra och skapar en ojämn arbetsmiljö som kan leda till missnöje och konflikter.
  • Brister i ledarskap: En dålig chef kan sakna vision, vara inkonsekvent i sina beslut och ha svårt att delegera ansvar, vilket hindrar lagets prestation och utveckling.
  • Mikrohantering: En dålig chef övervakar och kontrollerar medarbetarnas arbete i onödan, vilket kan leda till stress och låg arbetsmoral.
  • Oempatiskt beteende: En dålig chef bryr sig inte om medarbetarnas välbefinnande, ignorerar deras behov och visar brist på stöd och uppskattning.

Lästips: Vi förklarar hur bra ledarskap kan driva företaget framåt, vanliga misstag du kan göra som chef och ger tips till dig som nybliven chef.

Får man kritisera sin arbetsgivare?

Alla anställda är bundna av lojalitetsplikten. Den innebär att man inte får skada sin arbetsgivare. Lojalitetsplikten gäller både på arbetstid och på fritiden.  

Det kan vara att prata skit om din arbetsgivare och sprida lögner. 

Vad krävs för att en chef ska få sparken?

Det är i lagen om anställningsskydd som majoriteten av regelverket som omgärdar avsked och uppsägningar återfinns. Eftersom det finns olika anledningar till att en arbetsgivare säger upp medarbetare, varierar reglerna kring vad som krävs för att få sparken mellan olika situationer. I Lagen om anställningsskydd, även känd som LAS, återfinns bland annat paragrafen som innebär "sist in, först ut". Detta appliceras när företaget måste göra nedskärningar till följd av arbetsbrist. Om du av någon anledning befinner dig i en situation där du hotas av uppsägning eller avskedning, kan du vända dig till ditt fackförbund för att få hjälp.

Vad gör man om chefen kränker?

Råder omtanke, respekt och hövlighet på din arbetsplats? Att bli oförskämt eller orättvist behandlad av en kollega, chef eller arbetsgrupp kan vara kränkande särbehandling. Det är handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att man hamnar utanför socialt.  

Exempelvis kan det röra sig om nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden, sexistiska skämt eller att bli ignorerad, även digitalt. Beteendena kan ske i det tysta, öppet eller däremellan. Det är hur en person upplever situationen som räknas.  

Vad krävs för att sparka en chef?

Hej och stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår att det här är en otroligt påfrestande situation för dig. Inledningsvis vill jag påpeka att en anställning enbart kan avslutas på ett begränsat antal sätt. Jag uppfattar det som att du inte vill sluta på din arbetsplats och kommer därför att utgå från det i mitt svar.

När chefen använder härskarteknik?

Har du fått höra att du är för gammal eller ung för att fatta vad det handlar om? Då blev du utsatt för Tidsmetoden. Ett subtilt sätt att få medarbetaren att ta på sig uppdrag är Komplimangmetoden: Att man får höra hur duktig och stark och tjusig man är samtidigt som man får jobb. ”Du som är så stark, du kan väl bära min väska”, är ett exempel.

En vanlig härskarteknik är Offerkoftan, där personen ofta berättar hur mycket denne sliter hemma och på jobbet, när hen får en fråga om en insats. Det handlar inte om att slippa undan, utan att lida inför andra.

Vad räknas som illojalitet mot arbetsgivare?

Lojalitetsplikten er det sentrale i et spørsmål om hvorvidt en arbeidstaker har opptrådt illojalt. Innholdet i lojalitetsplikten er at den ansatte forventes å ta nødvendige og tilstrekkelig hensyn til virksomhetens interesser.

Får man ifrågasätta sin chef?

I offentlig verksamhet har du som anställd större rätt att framföra kritik offentligt. Det beror på att du arbetar för att tjäna allmänna intresset. Offentlig verksamhet ska bedrivas så öppet som möjligt och medborgarna har rätt till sådan insyn att de kan ställa rättmätiga krav på politikerna.

Därmed har du som anställd rätt – och kanske också skyldighet – att påtala fel och brister, ur demokratisk synpunkt. Däremot får du inte bryta mot den tystnadsplikt som finns i många offentliga verksamheter.

Även i offentlig sektor är det klokt att först vända dig till ansvariga chefer med dina synpunkter. Ge dem möjlighet att göra något åt problemen innan du funderar på att göra din kritik offentlig.

Hur många varningar krävs för uppsägning?

SVAR: Det som i dagligt tal kallas att ”få sparken” heter formellt att bli avskedad. Det kan man bli om man brutit mot anställningsavtalet på ett så allvarligt sätt att arbetsgivaren inte behöver varna först. Stöld mot arbetsgivaren, hot och våld på arbetsplatsen och i vissa fall sexuella trakasserier är grund för avskedande. Om man kört bil berusad i jobbet kan det också vara skäl för avsked. Men det är inte helt självklart eftersom arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar om en anställd har en alkoholsjukdom.

SVAR: Nej, det har ingen betydelse. Poängen är att man inte har rätt att ta med sådant som tillhör arbetsgivaren utan tillåtelse. Det är inte pengavärdet på det man tar som avgör om det är avskedandegrund. 

– Det är en sådan förtroendeskada så det behöver inte arbetsgivaren acceptera, säger Ellinor Gudmundsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd. 

Däremot kan det vara så att arbetsgivaren vet om att det sker och inte bryr sig om att anställda då och då tar hem exempelvis matrester. Då är det svårare att plötsligt avskeda någon för det som man hittills accepterat.

Får en chef pratar om anställda?

Hej. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sekretess mellan arbetsgivare och arbetstagare kan variera beroende på arbetsplatsens egna avtal och policys, men det finns vissa områden där tystnadsplikten är lagstadgad. De områdena ska jag redogöra för nedan.

Vad räknas som mobbning på jobbet?

Vart ska du vända dig om du blivit utsatt för mobbning på jobbet? Vilka skyldigheter har du som kollega eller chef om du ser att någon på din arbetsplats blir diskriminerad eller trakasserad? Här hittar du svaren.

Hur vanligt är det egentligen att vuxna utsätts för mobbning på arbetsplatsen? Enligt Arbetsmiljöupplysningen upplever så mycket som var tionde person i arbetslivet att de någon gång blivit utsatta för mobbning eller kränkande särbehandling på arbetsplatsen. En allvarlig siffra, då det ofta leder till sämre självkänsla, depression eller fysisk och psykisk ohälsa för den utsatta. 

Hur ska du anmäla Arbetsskador till arbetsgivaren?

Du som är arbetsgivare ska anmäla arbetsskador till antingen Försäkringskassan eller Arbetsmiljöverket, eller båda. Det är typen av arbetsskada som avgör vart anmälan går. Prata med skyddsombudet och den som har drabbats av skadan

När ska du logga in som arbetsgivare?

Du som arbetsgivare kan tidigast sjukanmäla en medarbetare från dag 15 i sjukperioden. Senast dag 21 ska du ha gjort sjukanmälan. Fördel med att logga in som arbetsgivare. Om du ska utföra flera olika ärenden, slipper du fylla i dina uppgifter flera gånger. Kom igång med e-tjänsterna

Vem är ansvarig för att anmäla Arbetsskador?

Ja, du som arbetsgivare är enligt lag ansvarig att anmäla arbetsskador och kan dömas till böter om du inte fullföljer din anmälningsskyldighet. Det är varken medarbetare eller arbetsgivare som avgör om en medarbetare fått en arbetsskada i lagens mening, det ansvaret ligger bland annat på Försäkringskassan.

Hur ska du anmäla arbetsskadan?

1. Anmäl skadan. Du som arbetsgivare ska alltid anmäla arbetsskadan till Försäkringskassan. Ta reda på vad som hände när medarbetaren skadade sig och anmäl arbetsskadan så fort som möjligt. Anmäl arbetsskada (anmalarbetsskada.se) 2. Meddela arbetsplatsens skyddsombud att du har anmält arbetsskada