:

Hur gör man kontrolluppgift?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man kontrolluppgift?
  2. Hur får man sin kontrolluppgift?
  3. Hur får man ut kontrolluppgift från Skatteverket?
  4. Måste man skicka ut kontrolluppgifter?
  5. Vem ska skicka in kontrolluppgifter?
  6. Vem ska lämna kontrolluppgift?
  7. När får jag min kontrolluppgift?
  8. Varför får jag ingen kontrolluppgift?
  9. Vad händer om man inte lämnar kontrolluppgifter?
  10. När ska man få kontrolluppgift?
  11. Är kontrolluppgifter offentliga?
  12. När försvann kontrolluppgifter?

Hur gör man kontrolluppgift?

Från 1 januari 2019 ersätts systemet med årliga kontrolluppgifter av ett nytt system med redovisning av lön och skatteavdrag på individnivå varje månad via arbetsgivardeklarationen (AGI). För ett fåtal företag (företag med personalliggare och fler än 15 anställda) infördes reglerna redan 1 juli 2018.

Uppgifterna som ska lämnas på individnivå i arbetsgivardeklarationen är ungefär de samma som tidigare lämnats i den årliga kontrolluppgiften. Vissa uppgifter behöver man dock inte lämna i arbetsgivardeklarationen, t ex uppgifter om förmån av fri parkering och bilmodell vid bilförmån, mm.

Hur får man sin kontrolluppgift?

Kontrollera uppgifterna i deklarationen

Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för dig som anställd varje månad. Din lönespecifikation blir en kvittens på vilket skatteavdrag som arbetsgivaren har gjort och betalt in för just dig. Via Skatteverkets Mina Sidor kan du sedan säkerställa att det skatteavdrag som arbetsgivaren ska ha rapporterat överensstämmer med de uppgifter du har på lönespecifikationen. Uppgifterna uppdateras varje månad. Så i stället för att kontrollera uppgifterna nu i samband med deklarationen borde vi ta som vana och logga in på Skatteverket och se att uppgifterna stämmer mot våra lönespecifikationer. Då ligger man som anställd närmare i tid om det skulle vara fel och det blir lättare att korrigera.

Hur får man ut kontrolluppgift från Skatteverket?

I e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du läsa in uppgifter genom att antingen ladda upp en fil eller registrera uppgifterna direkt i e-tjänsten.

E-tjänsten öppnar i april för aktuellt inkomstår så du kan lämna uppgifterna löpande under året.

Måste man skicka ut kontrolluppgifter?

Du som arbetsgivare ska lämna in arbetsgivardeklaration varje månad, men det finns några undantag då du inte behöver göra det. Om du betalar ut lön eller ersättningar, men inte är skyldig att betala arbetsgivaravgifter eller göra skatteavdrag kan du istället välja att lämna kontrolluppgifter en gång per år.

Du behöver inte betala arbetsgivaravgift eller göra skatteavdrag om du:

Vem ska skicka in kontrolluppgifter?

Kontrolluppgift ska enligt huvudregeln lämnas av den som gett ut en ersättning eller en förmån (15 kap 4 § SFL). Detta gäller även om man inte är arbetsgivare till den personen som fått ersättningen.

Vem ska lämna kontrolluppgift?

Kontrolluppgifter – ränta, utdelning m.m. Inkomståret 2012 Information till dig som <strong>lämna</strong>r <strong>kontrolluppgift</strong>er om: Ränteinkomster Ränteutgifter Tomträttsavgäld Obligationer Schablonintäkt på investeringssparkonto Utdelning m.m. på delägarrätter Avyttring av delägarrätter och fordringsrätter Avyttring av optioner och terminer Avyttring av andelar i investeringsfonder Schablonintäkt på andelar i investeringsfonder Skogskonto, skogs<strong>ska</strong>dekonto och upphovsmannakonto Betalningar till och från utlandet Kontrolluppgifter för in komst år et 2012 <strong>lämna</strong>s senast den 31 januari 2013 på något av följande sätt: – Via <strong>Skatteverket</strong>s fi löverföringstjänst på www.<strong>ska</strong>tteverket.se, se sidan 5. – På cd, diskett eller annat datamedium till <strong>Skatteverket</strong>s inläsningscentral, se sidan 6. – På papper tillsammans med ett sammandrag till Skatte verket (det <strong>ska</strong>ttekontor där uppgifts<strong>lämna</strong>ren är reg istrerad). Denna utgåva fi nns bara som pdf-fi l på www.<strong>ska</strong>tteverket.se. SKV 373 utgåva 26 1

Checkar utställda av bank Vid inl

När får jag min kontrolluppgift?

En kontrolluppgift är en uppgift som till exempel företag, banker, försäkringsbolag, föreningar och myndigheter ska lämna till Skatteverket för att skatten ska bli rätt för privatpersoner och företagare. Det kan till exempel vara uppgift om lön, räntor, utdelning och försäljning av fastighet. Kontrolluppgifterna lämnar du till Skatteverket senast 31 januari året efter inkomståret. Uppgifterna förifylls på inkomstdeklarationerna.

I tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du lämna in och rätta kontrolluppgifter som avser inkomståret 2016 och framåt. Ska du bara lämna ett mindre antal kontrolluppgifter, max 50 stycken åt gången, kan du göra det direkt i tjänsten. Om du ska lämna in ett större antal kontrolluppgifter finns det en filöverföringstjänst som du också når via tjänsten.

Varför får jag ingen kontrolluppgift?

Eftersom arbetsgivare från och med januari 2019 blev skyldiga att redovisa AGI, Arbetsgivardeklaration på Individnivå, så kommer inte längre den årliga kontrolluppgiften att skickas ut. I AGI så redovisar arbetsgivaren vad de har betalat i skatt, lön och andra förmåner för sina anställda varje månad. Förändringen för dig som betalningsmottagare beror på nya redovisningsregler för arbetsgivare och andra utbetalare.

Genom att logga in på Mina sidor på Skatteverkets hemsida kan du se vilka uppgifter som utbetalare har redovisat månad för månad. En stor fördel för dig som betalningsmottagare är att du i god tid kan upptäcka om det betalas för lite skatt (avdragen skatt). Det ger dig bättre koll på din privatekonomi och du kan kontakta utbetalaren direkt om någon uppgift är felaktig och behöver ändras. Utbetalare kan till exempel vara din arbetsgivare, ditt pensionsbolag, Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan. Den som får pension via en pensionsförsäkring berörs dock inte av de nya reglerna. Källa, Skatteverket.

Vad händer om man inte lämnar kontrolluppgifter?

Allmän åklagare väckte vid Norrköpings tingsrätt åtal mot T.M. enligt följande gärningsbeskrivning.

Skattebrott. T.M. har som företrädare för ProCorol AB (556526-0030) med säte i Norrköping uppsåtligen eller av grov oaktsamhet underlåtit att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket för i bolaget anställd personal avseende 2002. Uppgifterna rör förhållanden som har betydelse för skyldigheten för annan att betala skatt. De löner som utbetalats till anställda under aktuell period uppgår till åtminstone 1,4 miljoner kr. T.M. har härigenom gett upphov till fara för att skatt skulle undandras det allmänna eller felaktigt tillgodoräknas eller återbetalas honom eller annan med åtminstone 400 000 kr. Lagrum: 2 § skattebrottslagen (1971:69).

När ska man få kontrolluppgift?

Numera lämnar de flesta arbetsgivare månadsuppgifter i arbetsgivardeklarationen istället för kontrolluppgifter. Arbetsgivare ska dock lämna den årliga kontrolluppgiften KU10 (SKV 2300) för

Arbetsgivare som har betalat ut ersättning under 100 kr till en person under ett inkomstår behöver inte lämna kontrolluppgift (eller arbetsgivardeklaration) om det.

Är kontrolluppgifter offentliga?

Du som vill ta del av allmänna handlingar från Skatteverket kan göra det på sidan Ta del av allmänna handlingar eller uppgifter.

När försvann kontrolluppgifter?

I e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du läsa in uppgifter genom att antingen ladda upp en fil eller registrera uppgifterna direkt i e-tjänsten.

E-tjänsten öppnar i april för aktuellt inkomstår så du kan lämna uppgifterna löpande under året.