:

Hur många har detta namn?

Innehållsförteckning:

 1. Hur många har detta namn?
 2. Hur många är det som heter potatis?
 3. Vilket namn är det ovanligaste?
 4. Hur många har samma namn som jag?
 5. Vilket namn har flest i Sverige?
 6. Vilket namn heter flest?
 7. Kan man heta Gud?
 8. Vad är det värsta namnet?
 9. Vilka namn är förbjudna?
 10. Vilka släktnamn får man ta?
 11. Hur mycket kostar det att byta namn?
 12. Vilket namn är finast?
 13. Vem har flest namn i världen?
 14. Vad är det finaste tjej namnet?
 15. Vilket är det finaste namnet i Sverige?

Hur många har detta namn?

Funderar du på vad du ska ge dina framtida barn för namn? Då kan den här listan från Statistiska centralbyrån komma till användning...

0:48

Hur många är det som heter potatis?

Populäritet idag: Oförändrad Placering på namntoppen 2022: Inte i topp 100 Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0 Antal män med namnet i Sverige: 0 Hur många heter Potatis + sök på alla andra namn Namnsdag: 11 Juli Se alla som har namnsdag 11 Juli »

Potatisen kommer ursprungligen ifrån ordet "potata-patos" som betyder "gula guden" på latin. Det kan lätt uppstå total förvirrelse gällande namnet. Är det en rotfrukt eller ett namn? Vi kan gladeligen meddela att det är en rotfrukt och även ett namn då en person i Sverige faktiskt heter så.

Vilket namn är det ovanligaste?

Att hitta ovanliga och unika namn för ditt barn kan vara spännande men också tidskrävande. Vissa människor väljer att skapa flicknamn som är ovanliga på egen hand eller så anpassar de stavningen av redan populära namn. Ett exempel är det engelska namnet Allyson i listan ovan, som även kan stavas som Alyson, Alison och Allison.

Hur många har samma namn som jag?

Vi känner tyvärr inte till betydelsen av namnet Sama. Vet du vad Sama betyder? I så fall får du gärna föreslå en ny betydelse.

423 kvinnor heter Sama i förnamn. Av dessa har 405 Sama som tilltalsnamn. Snittåldern är 16.4 år.

4 män heter Sama i förnamn. Av dessa har 3 Sama som tilltalsnamn.

Diagrammet ovan visar antal nyfödda barn som har fått tilltalsnamnet Sama uppdelat per år och kön. De år som endast en flicka/pojke fått namnet visas som noll i diagrammet då det i datan från SCB är satt till just noll. Källa: SCB.

Vi saknar data om antal barn som fick namnet Sama före 1998.

Vilket namn har flest i Sverige?

För länspecifik statistik, välj från listan nedan eller välj län på kartan till vänster.

Vilket namn heter flest?

Sverige började föra statistik redan 1749. Idag har SCB i uppdrag är att förse Sverige med oberoende statistik om samhället på flera olika områden. Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma.

För att göra statistik finns metoder för att samla in, bearbeta och analysera siffermaterial. SCB:s statistik görs utifrån vetenskapliga principer. Det finns flera olika typer av statistiska undersökningar.

Kan man heta Gud?

Namntrender kommer och går. Ofta är dessa kopplade till vår samtid och kultur. Hjältar och hjältinnor blir förebilder som inspirerar föräldrar att döpa sina barn efter dem. Karaktärerna i Astrid Lindgrens älskade böcker och filmer har till exempel alltid varit en stor inspirationskälla. Många små är därför döpta efter barnen i Bullerbyn, Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga. Populära sånger som Hey Jude, Rosanna och Jolene har varit källan till många namntrender.

Hur gärna du än vill ge ditt barn ett alldeles unikt namn, så är det till syvende och sist Skatteverket som bestämmer. Det är den myndigheten som avgör vad du får döpa ditt barn till och reglerna är ganska strikta.

Den 1 juli 2017 skärptes Sveriges namnlag till att inte bara innefatta namn som är olämpliga. Numera krävs även att “god namnsed” följs.

Enligt Statistiska Centralbyrån finns det trots de strikta reglerna ett antal svenskar som faktiskt bär unika namn. Faktum är att år 2020 döptes 4 199 pojkar och 4 489 flickor till ett unikt namn, eller med en unik stavning på namnet. Antalet ärenden som överklagas till Skatteverket har dock ökat sedan namnlagen skärptes, i några få fall ända upp till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Samtidigt har Skatteverkets avslag på namnansökningar ökat med hela 87 procent, till totalt cirka 900.

Vad är det värsta namnet?

Go to sweden

Jag praktiserade på en förskola en gång för drygt 10 år sen där det var en liten tjej som hette Star. Fånigt. Det är mitt bidrag. Ville bara få det ur mig. Bra tack hej.

Vilka namn är förbjudna?

Finns det några namn som man inte får heta eller döpa sitt barn till i Sverige? Ja det gör det och här kan du se en lång lista på just sådana namn.

I Sverige är det hos Skatteverket som en ansöker om namn för ett nyfött barn eller om en i vuxen ålder vill byta förnamn. Det finns dock vissa regler om vilka förnamn som är okej att ta. Skatteverket skriver på sin webbplats:

Vilka släktnamn får man ta?

Namnlagen ger alltså ett utökat skydd för unika släktnamn. Det betyder att alla namn som bärs av färre än 2000 personer är skyddade (det rymmer med råge även den talrikaste ätt på Riddarhuset). Man får dock ta upp ett äldre släktnamn om det har burits av någon i rakt uppstigande led inom fyra generationer. Det betyder att du kan ta upp din mormors mormors adliga namn om du vill.

Men den här texten handlar inte om vad du får göra utan hur jag tänker mig att vi överlag bör resonera kring vårt historiska arv.

Hur mycket kostar det att byta namn?

Via ansökningsblanketter hos Skatteverket byter du efternamn. Beroende på om du vill byta eller ändra ett dubbelt efternamn, byte till ett annat efternamn eller om du vill ändra ett efternamn som du redan har finns det olika blanketter att använda sig av. Beroende på detta blir också handläggningstider för namnbyte olika. Vill du byta förnamn eller efternamn utan avgift är handläggningstiden ungefär en månad och vid byte av efternamn med avgift är tiden mellan en till två månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden längst och tar ungefär två till tre månader.

Vilket namn är finast?

Väntar du smått? Då ska du kolla in vår lista över fina pojknamn. Här har vi samlat några av de finaste pojknamnen – både klassiska namn och några lite mer ovanliga.

Vem har flest namn i världen?

Sverige började föra statistik redan 1749. Idag har SCB i uppdrag är att förse Sverige med oberoende statistik om samhället på flera olika områden. Statistik är inte exakt, men välgjord statistik beskriver verkligheten så nära man kan komma.

För att göra statistik finns metoder för att samla in, bearbeta och analysera siffermaterial. SCB:s statistik görs utifrån vetenskapliga principer. Det finns flera olika typer av statistiska undersökningar.

Vad är det finaste tjej namnet?

Att hitta ett flicknamn är ett viktigt beslut som kommer påverka din dotters hela liv. Det kan vara svårt att välja ett flicknamn, därför har vi samlat gamla och nya namnförslag från er besökare i listan nedan.

A

Vilket är det finaste namnet i Sverige?

Statistiska centralbyrån, SCB, har släppt sin årliga statistik över de mest populära namnen som gavs till nyfödda förra året.

Nu står det klart vilka namn som var mest populära att ge nyfödda pojkar och flickor 2022: William och Astrid. Det visar den årliga namnstatistiken från Statistiska centralbyrån.