:

Hur bokföra försäljning av tjänst utanför EU?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra försäljning av tjänst utanför EU?
  2. Är det moms på tjänster utanför EU?
  3. Är det moms på försäljning utanför EU?
  4. Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?
  5. Hur bokför man moms utanför EU?
  6. Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?
  7. Vad ska en faktura innehålla utanför EU?
  8. Vilka regler gäller vid handel med utlandet?
  9. När ska man fakturera utan moms?
  10. Hur bokföra moms utanför EU?
  11. Vilka tjänster är momsbefriade?
  12. Vad är momsbefriad verksamhet?
  13. Kan företag sälja utan moms?
  14. Hur mycket får man sälja momsfritt?

Hur bokföra försäljning av tjänst utanför EU?

Vid försäljning av tjänster till momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i länder utanför EU (export) är omsättningen momsfri för en säljande redovisningsenhet.

En försäljning av tjänster till en köpare räknas som export om tjänsterna utförs åt en momsregistrerad eller icke momsregistrerad person som tillhör ett land utanför EU. En redovisningsenhet som exporterar tjänster behöver inte lämna en exportdeklaration till det svenska tullverket.

Är det moms på tjänster utanför EU?

I Bokio hanterar du detta genom att välja den vanliga mallen för Inköp varor med den momssats som varan hade haft om den hade sålts i Sverige (det finns också mallar som heter specifikt Inköp varor inom EU X% moms). I detta fall väljer vi mallen Inköp varor 25% moms.

Normalt när man gör inköp från ett land utanför EU så betalas ingen moms till säljaren. Man har i dessa fall genomfört en import vilket innebär att du själv, eller via ombudet, måste lämna en importdeklaration för att eventuellt betala tull för de importerade varorna.

Liksom vid inköp av varor inom EU kan du använda dig av mallen Inköp varor 25% moms (eller annan momssats) och sedan välja att säljaren är från icke EU-land. Det finns också en mall som heter Inköp varor utanför EU, den går också bra att använda.

Är det moms på försäljning utanför EU?

För att avgöra om en tjänst ska beskattas i Sverige eller ett annat land ska du ta ställning till följande:

  • Är köparen en beskattningsbar person (till exempel ett företag) eller en icke beskattningsbar person (till exempel en privatperson)?
  • Vad är det för typ av tjänst?

Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?

Fakturor från andra EU-länder som avser varuleverans till Sverige ska aldrig inkludera moms, förutsatt att företaget uppger ett giltigt VAT-nr. Vid beställning av varor från andra EU-länder ska universitetets VAT-nr uppges, SE202100315301, för att leverantören ej ska debitera utländsk moms. Utöver VAT-nr krävs för momsfrihet att varan levereras från annat land till Sverige. Om leverantören inte har kännedom om vårt VAT-nr kommer denne att debitera utländsk moms. Om ni felaktigt blivit debiterade för sådan moms bör felet korrigeras i samråd med leverantören innan betalning sker. Be att denne ställer ut en ny faktura utan moms, eller be att få en kreditfaktura på momsbeloppet - sänd i så fall fakturan till betalning tillsammans med kreditfakturan.

I normalfallet ska både ingående och utgående moms (så kallad förvärvsmoms) bokföras av köparen vid betalning av varor från momsregistrerade leverantörer i andra EU-länder. Denna bokning av förvärvsmoms sker av den centrala ekonomifunktionen och deklareras tillsammans med svensk moms varje månad. Momsdeklarationen sköts av den centrala ekonomifunktionen.

Hur bokför man moms utanför EU?

I Bokio hanterar du detta genom att välja den vanliga mallen för Inköp varor med den momssats som varan hade haft om den hade sålts i Sverige (det finns också mallar som heter specifikt Inköp varor inom EU X% moms). I detta fall väljer vi mallen Inköp varor 25% moms.

Normalt när man gör inköp från ett land utanför EU så betalas ingen moms till säljaren. Man har i dessa fall genomfört en import vilket innebär att du själv, eller via ombudet, måste lämna en importdeklaration för att eventuellt betala tull för de importerade varorna.

Liksom vid inköp av varor inom EU kan du använda dig av mallen Inköp varor 25% moms (eller annan momssats) och sedan välja att säljaren är från icke EU-land. Det finns också en mall som heter Inköp varor utanför EU, den går också bra att använda.

Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?

Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du köper varor och tjänster från länder utanför EU.

När du som företagare köper en vara eller en tjänst från ett företag i ett land utanför EU ska du i regel själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration. Här hittar du mer information om vad som gäller, vilka undantag som finns och hur du ska gå till väga.

Vad ska en faktura innehålla utanför EU?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Till varor räknas även fastigheter, gas, kyla och el. Tjänster är allt annat som kan säljas. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Vilka regler gäller vid handel med utlandet?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

När ska man fakturera utan moms?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Hur bokföra moms utanför EU?

Du har köpt in varor från en leverantör i ett land utanför EU för 10 000 Euro till en valutakurs på 10 kronor. Då du bokför med fakturametoden så bokför du först när du tar emot fakturan så här.

Vilka tjänster är momsbefriade?

I Sverige omfattas nästan alla varor av moms, men det finns en del undantag som Skatteverket listar som kan vara bra att känna till. Om du tittar på t.ex. din hemförsäkring så ser du att det inte finns någon moms där, inte heller på din olycksfallsförsäkring. Det beror på att försäkringar är undantagna från momsplikten, dvs dom är momsfria eller momsbefriade. Om du är artist slipper du också fakturera ditt gage med moms. Båtar som ska transportera passagerare på öppet hav, yrkesmässiga båtar för handel och fisk samt sjöräddning är undantagna från momsplikten. När det gäller finanstjänster så finns det undantag även om mycket är momsbefriat inom bank och finans. Även konstnärer har en gräddfil i momssystemet som gör att de kan sälja sina alster utan att bry sig om momsen. Ett av de lite mera obskyra momsundantagen är gravskötsel som slipper moms, i livet efter detta befrias du äntligen från momsen! Kanske därför som faraonerna byggde så stora pyramider? Var det helt enkelt fråga om skatteplanering mån tro?

Vad är momsbefriad verksamhet?

  • Endast ca 2 av 10 personer i Sverige direktäger en aktie

  • Av dessa 20 % äger ca 40 % bara en enda aktie.

  • Ungefär 60 % av Sveriges vuxna befolkning har inget ISK-konto

  • 85 % av Sveriges befolkning har inte ett konto på Avanza 127

  • En 40-åring har i median ca 75 000 SEK i sparande på Avanza 127, lika mycket som en 50-åring

  • Hälften av kunderna på Avanza 127 har inte 50 000 SEK, dvs 92 % av Sveriges befolkning.

  • Endast 7 % av kunderna på Avanza 127 har en miljon, dvs 1 % av Sveriges befolkning.

  • Mediansparandet på alla kunder på LYSA 27 är ca 50 000 SEK

  • 87 % av Sveriges vuxna befolkning har under 100 000 SEK på sitt ISK

  • Median-månadssparandet på Avanza 127 är ca 1500 SEK

  • Genomsnittsparandet på Avanza 127 är ca 3000 SEK

  • En 40-åring har i genomsnitt ca 380 000 SEK i sparande på Avanza 127

  • Median och genomsnitts-Avanzianen slår inte en indexfond

  • Den genomsnittlige aktieägaren äger 4,2 aktier

  • Om du har 10 Mkr i total förmögenhet (hus, pensioner etc) till hör du världens topp-1%

  • En genomsnittlig 40-åring har ca 1.2 Mkr i total pension

  • 27 % av svenskarna klarar inte en oförutsedd utgift på 3 000 SEK

  • Medianlönen i Sverige 2020 var 32 400 SEK/mån

  • Genomsnittslönen i Sverige 2020 var 37 900 SEK/mån

  • Fakta om topp-1% i Sverige med högst lön 100

Avanza 127 och Nicklas Andersson publicerar från tid till annan kul data på Twitter och på Avanza 127-bloggen. Nedanstående graf är baserad på deras data. Notera att i årsskiftet 2021/2022 hade Avanza 127 ca 1.4 miljoner kunder, det vill säga drygt 14 procent av den svenska befolkningen. Det innebär också att när du jämför dig med en avanzian, så jämför du dig automatiskt med topp-15 % av den rikaste delen i Sverige.

Om man istället tittar på genomsnittet så ser grafen ut så här:

Så här ser det ut på månadssparandet för medianavanzianen.

Jämför det med genomsnittsmånadssparandet så ser det ut som:

För ett tag sen lanserade Avanza 127 en funktion med sparmål. I varje sparmål kan du se hur många som har uppnått det målet tidigare. Problemet är att man ofta bara ser sin nivå och nästkommande. Här kommer en sammanställning av nivåer upp till 50 Mkr.

Kan företag sälja utan moms?

Den moms som du tar ut när du säljer momspliktiga varor och tjänster kallas utgående moms.

Om du bedriver näringsverksamhet och levererar varor eller tjänster måste du normalt

  • registrera dig hos skattemyndigheten i det land där du bedriver din verksamhet
  • debitera dina kunder moms och redovisa momsen för skattemyndigheten.

Hur mycket får man sälja momsfritt?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.