:

Vilka av de anställda på försäkringsföretag omfattas av lagen om Försäkringsdistribution?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka av de anställda på försäkringsföretag omfattas av lagen om Försäkringsdistribution?
  2. Vad är försäkringsrörelselagen?
  3. Vad finns det för olika försäkringsbolag?
  4. Vad kostar det att starta försäkringsbolag?
  5. När kan försäkringsbolag neka försäkring?
  6. Får försäkringsbolag neka försäkring?
  7. Hur får man ersättning från försäkringsbolag?
  8. Hur mycket pengar får man från försäkring?
  9. Vilket är Sveriges bästa försäkringsbolag?
  10. Vilket försäkringsbolag är billigast?
  11. Hur tjänar ett försäkringsbolag pengar?
  12. Hur mycket tjänar man på försäkringsbolag?
  13. Vad ska man tänka på när man tecknar en försäkring?
  14. Hur långt i efterhand kan man anmäla en skada?
  15. Vad händer om man ljuger för försäkring?

Vilka av de anställda på försäkringsföretag omfattas av lagen om Försäkringsdistribution?

Försäkringsförmedlare omfattas av lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution. Alla försäkringsförmedlare står under Finansinspektionens tillsyn, men det är bara vissa kategorier som behöver tillstånd från Finansinspektionen.

Just nu kan du som rapporterar ändring av anställda och ändring av klagomålsansvarig få ett felmeddelande efter genomförd registrering. Trots felmeddelandet så går registreringen igenom. Du kan själv kontrollera ändringen genom att logga ut och in igen. Finns ändringen kvar är allt i sin ordning.

Vad är försäkringsrörelselagen?

Ett företag som vill driva försäkringsrörelse måste först få ett tillstånd av FI enligt försäkringsrörelselagen (SFS 2010:2043). Tillstånd kan ges till ett försäkringsaktiebolag, ett ömsesidigt försäkringsbolag eller en försäkringsförening.

Ett svenskt försäkringsföretag kan även driva försäkringsrörelse i andra EES-länder. Försäkringsföretaget måste anmäla till FI innan den gränsöverskridande verksamheten påbörjas. 

Vad finns det för olika försäkringsbolag?

Försäkringar skyddar enskilda personer och företag mot oförutsedda händelser. Idén med försäkring är enkel. Det handlar om att sprida risker över en större grupp och över tid. En försäkringstagare delar sin risk med ett större kollektiv istället för att själv bära hela risken. Varje försäkringstagare betalar en premie som speglar den risk man tillför kollektivet. De ekonomiska effekterna av olika risker kan vara för stora för den enskilde att klara själv. Genom att försäkra sig kan enskilda och företag minska sina risker. På så sätt bidrar försäkringar till trygghet, ekonomisk stabilitet och tillväxt i samhället.

För att kunna försäkra sig mot en viss risk eller händelse måste vissa kriterier vara uppfyllda. En skada ska vara plötslig och oförutsedd. Det går inte att försäkra något som man med säkerhet vet kommer att inträffa. Det ska också vara möjligt att beräkna och uppskatta omfattningen och kostnaden av en skada. För händelser som kan orsaka omfattande förluster kan försäkringsföretag använda sig av en återförsäkring för att minska sin egen risk. Om en risk anses vara alltför stor kan försäkringsföretag avstå ifrån att erbjuda försäkring. För de vanligaste typerna av försäkring, som hemförsäkring och personförsäkring, är försäkringsföretagen i princip skyldiga att bevilja försäkring.

Vad kostar det att starta försäkringsbolag?

Vilken eller vilka typer av försäkringar som du som företagare behöver beror självklart på hur din verksamhet ser ut. Har du ett aktiebolag så behöver du en försäkring för aktiebolag som är helt anpassat till din bransch.

Många småföretagare har varken eget kontor eller egna anställda, så det viktiga är att identifiera vad som är värdefullt inom ditt företag och hur eventuella skador skulle påverka verksamheten ekonomiskt. 

Beroende på vilken bransch och typ av företag du har så finns det helt olika behov av försäkringsskydd för dig som företagare. För att ditt företag ska vara korrekt försäkrat behöver du en sammansättning av flera olika typer av försäkringar. Det viktigaste är att hitta rätt skydd för just ditt företag. Allas behov ser olika ut och det är därför bra om en rådgivare ser över vad just du behöver.

När kan försäkringsbolag neka försäkring?

När du ansöker om en personförsäkring - alltså till exempel en sjuk-, liv- eller barnförsäkring -  kan försäkringsbolaget kräva att du fyller i en hälsodeklaration. Du måste lämna upplysningar som kan ha betydelse för om du kan få försäkringen beviljad, utvidgad eller förnyad. Det är viktigt att du lämnar riktiga uppgifter om ditt hälsotillstånd. I annat fall riskerar du att bolaget nekar dig ersättning eller säger upp din försäkring om du drabbas av en skada eller sjukdom.

Får försäkringsbolag neka försäkring?

En anmälare har i en anmälan till DO lämnat sammanfattningsvis följande uppgifter. Anmälaren ansökte våren 2017 om en olycksfalls- och sjukdomsförsäkring hos försäkringsbolaget. I samband med ansökan fyllde hon även i en hälsodeklaration. Anmälaren fick kort därefter ett standardavslag på sin försäkringsansökan och blev samtidigt erbjuden en enklare olycksfallsförsäkring. Skälet som angavs var dövhet.

Anmälaren har frågat efter en motivering till avslaget och blivit hänvisad till försäkringsbolagets medicinska riskbedömningsansvarig. Denne har uppgett att den ansökta försäkringen inte kan beviljas med tanke på att anmälarens dövhet i kombination med annan sjukdom eller olycksfall skulle kunna innebära en ökad risk för nedsatt arbetsförmåga, och därmed ökad risk för ersättning från försäkringen. Ur försäkringskollektivets synvinkel finns en oklar, ökad skadekostnad bland till exempel döva personer. Försäkringsbolaget kunde i anmälarens fall varken göra undantag och avgränsa försäkringen eller höja premien för att kompensera den framtida risken. Avslaget förändrades därför inte.

Hur får man ersättning från försäkringsbolag?

Ersättning för inkomstförlust vid en personskada ska motsvara skillnaden mellan den inkomst du hade före och den du har efter skadan. Beräkningen blir densamma vid alla typer av skadestånd vare sig det är fråga om trafikolycka eller en ansvarsskada (t ex om du halkar på en trottoar som någon försummat att sanda eller om du blir misshandlad). Ersättningen regleras i Skadeståndslagen kapitel 5.

Löntagare

Hur mycket pengar får man från försäkring?

Vem som helst kan få en allvarlig sjukdom, ibland tidigare än väntat. Och även den som är försiktigheten själv kan cykla omkull och skada tänderna, eller halka och bryta ett ben. Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring kan du känna dig trygg med att du får bra hjälp om det händer dig något.

  • Du kan få ersättning för många olika slags sjukdomar
  • Ersättning om du skadar tänderna eller bryter benet i skidbacken
  • Ekonomiskt skydd om du inte längre kan arbeta

Om du råkar ut för en sjukdom eller ett olycksfall som gör att du får en fysisk funktionsnedsättning kan du få ersättning. Du kan också få ersättning om din förmåga att arbeta blir nedsatt.

Vi ersätter också kostnader vid exempelvis sjukhusvistelse, rehabilitering och tandskador.

Vilket är Sveriges bästa försäkringsbolag?

Ska du skaffa ny försäkring eller funderar du på att byta den du har? Då kanske denna lista kan ge dig lite inspiration. Här hittar du nämligen de bästa försäkringsbolagen när kunderna själva får säga vad de tycker.

Under flera år har vi svenskar blivit allt mer nöjda med våra försäkringsbolag men årets undersökning visar på ett möjligt trendbrott. I spåren av pandemin förändras våra kundbeteenden och för branschen gäller det att hänga med när kundernas förväntningar och krav förändras.

Vilket försäkringsbolag är billigast?

Letar du efter en bra och prisvärd bilförsäkring? Jämför enkelt i lugn och ro med hjälp av Försäkrios jämförelse av bilförsäkringar. I Sverige är det lag om att du måste ha minst en trafikförsäkring när du äger en bil. Det är ett grundskydd som ersätter personskador i samband med en olycka samt viss skada på andras egendom om du skulle vara vållande till olyckan. Utöver trafikförsäkringen finns också halv- eller helförsäkringar som även skyddar maskinskador och andra typer av problem och olyckor som kan uppstå med bilen. Även om många bilförsäkringar är liknande kan det skilja en hel del mellan olika försäkringsbolag och därför är det viktigt att läsa på innan du tecknar en bilförsäkring.

  • Jämför bilförsäkringar
  • Vad kostar en bilförsäkring?
  • Bästa bilförsäkringen 2022?
  • Vad ingår i en bilförsäkring?
  • 5 saker att tänka på när du väljer bilförsäkring
  • Frågor och svar om bilförsäkring
  • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och rabatt. Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
  • Priset för försäkringar kan variera en del mellan de olika försäkringsbolagen, framförallt när det gäller hel- eller halvförsäkring. Enklaste sättet att få svar på vilket bolag som du ska teckna din försäkring hos är genom att jämföra bolagen och de försäkringar de erbjuder.

Hur tjänar ett försäkringsbolag pengar?

Det beror lite på vad du menar med "tjänar" i detta sammanhang. Försäkringsbolag säljer risktäckning för ett pris som kallas premie som kunderna betalar, och på det sättet intjänar ett försäkringsbolag pengar (intäkter). Men, försäkringsbolaget har stora kostnader, framförallt för ersättningskrav, driftskostnader och återförsäkring. Intäkter minus kostnader ska ge ett överskott, en vinst. Och det är vinsten man oftast menar när man säger att ett bolag tjänar pengar.

Riskförsäkring bygger på att det finns många försäkringstagare, dvs personer som inte vill ta hela risken själv utan vill få hjälp med risktäckning (att försäkringsbolaget tar över en (väldefinierad) del av risken mot en premie) och att det går att estimera en sannolikhet för skadehändelser och kravbelopp. Detta görs med statistik. Försäkringstagarna vill alltså skydda sig mot stora förluster genom att gå samman i ett kollektiv. Försäkringsbolaget erbjuder ett juridiskt och tekniskt ramverk för detta. En försäkring är ett kontrakt där försäkringsbolaget villkorligt åtar sig att göra en framtida utbetalning mot förskottsbetalningar. En försäkring kan ju inte skydda mot en skada men den kan skydda mot de ekonomiska konsekvenserna av en skada. Det är ganska komplicerad matematik som används för att modellera försäkringar och räkna ut premiernas storlek.

Hur mycket tjänar man på försäkringsbolag?

En Skadetekniker försäkringsbolag i Sverige tjänar i snitt 39 600 kr i månadslön.

Beroende på var en Skadetekniker försäkringsbolag arbetar kan lönen skilja sig åt. Vi har sammanställt mängder av lönestatisk så att du kan djupdyka och lära dig mer om de olika lönespannen.

Nedan finner du bland annat statistik för högst och lägst avlönade yrken inom denna yrkeskategori. Och du kan även undersöka hur lönefördelningen ser ut inom Yrken med krav på högskolekompetens eller motsvarande där yrket Skadetekniker försäkringsbolag ingår.

Vad ska man tänka på när man tecknar en försäkring?

Alla behöver vara försäkrade. Du har då ett ekonomiskt skydd om olyckan är framme. Men vilka försäkringar som just du behöver beror mycket på din livssituation och vad du äger.  

Ett sätt att tänka kring sitt försäkringsbehov är att dela in försäkringarna i grupper: Krav enligt lag, nödvändiga och bra att ha. Andra försäkringar kan du till och med fundera på att prioritera bort.

Hur långt i efterhand kan man anmäla en skada?

Innan du anmäler ska du alltid ställa dig frågan: Har du de bästa underlag som du kan få fram? Brister i underlagen kan gå ut över dig, genom att du inte får rätt ersättning. 

  • För sakförsäkringar är det ofta viktigt att styrka att du ägde egendomen, till exempel när du råkat ut för en stöld. Orginalkvitto är inget krav, utan andra sätt att styrka innehavet är fotografier, intyg och kontoutdrag. 
  • För personförsäkringar är ofta det viktigaste att du har tydliga läkarintyg och intyg för medicinsk invaliditet. Ersättning för ärr underlättas om du kan skicka tydliga bilder.
  • Läs mer i Begära ersättning för personskador om ersättning för ärr, trafikskador, och halkolyckor. Se även hur du bör anmäla en skada som gäller barnförsäkringar.

Vad händer om man ljuger för försäkring?

För att förenkla finns det olika nivåer för körsträcka i bilförsäkringen, så kallade körsträckeklasser. De är samma oberoende av försäkringsbolag.

Om du skulle råka ut för en skada och det visar sig att du har kört längre än vad du är försäkrad för kan det betyda att du får en lägre ersättning. Har du bara lite högre körsträcka jämfört med vad du anmält behöver det inte alltid påverka. Har du däremot överstigit gränsen tydligt, eller kanske under flera år i rad, kan det göra att ersättningen sjunker ordentligt. Har du kört mindre än du anmält påverkar det inte ersättningen.

Passa på att se över din bilförsäkring och jämför de olika nivåerna för att se vilken som passar dig bäst.

Hör av dig till oss så snart som möjligt om du märker att du kommer köra längre än beräknat under försäkringsåret, så att du får rätt skydd i din bilförsäkring.