:

Hur mycket skatt ska jag betalar aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket skatt ska jag betalar aktiebolag?
  2. Hur mycket är bolagsskatten 2022?
  3. Vilka betalar 50% skatt?
  4. Vad är det för skatt på aktieutdelning?
  5. När lönar det sig att ha aktiebolag?
  6. Hur mycket skatt på årets resultat?
  7. Hur mycket är bolagsskatten 2023?
  8. När betalar man 52% skatt?
  9. Varför betalar jag 30% skatt?
  10. Hur stor utdelning är skattefri?
  11. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  12. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  13. Vad menas med 3 12 regeln?
  14. Vad kan jag ta ut i lön aktiebolag?
  15. Hur beräknar jag bolagsskatt?
  16. Vad är skattesatsen på ett aktiebolag?
  17. Vad är bolagsskatt?
  18. Vad är beskattningen för aktiebolag?

Hur mycket skatt ska jag betalar aktiebolag?

Som företagare kan du behöva ha koll på ett antal begrepp och skatter och avgifter som bolaget kan behöva betala in. Bland annat: 

Alla aktiebolag betalar skatt i form av bolagsskatt. Det är skatt på den vinst som företaget haft under året. Bolagsskatten betalas på vinsten innan den fördelas till ägarna i form av utdelning. Det är en skatt som betalas av bolaget själv, inte av ägarna personligen. Sedan januari 2021 utgör bolagsskatten 20,6 % av vinsten.

Hur mycket är bolagsskatten 2022?

Bolagsskatt, eller corporate tax på engelska, är en statlig skatt på 20,6 procent av den årliga vinsten i aktiebolag eller ekonomisk förening. Även stiftelser och ideella föreningar i Sverige kan behöva betala bolagsskatt.

Medan aktiebolaget beskattas för verksamhetens vinst, blir bolagets ägare beskattade för lönen och eventuell utdelning på aktierna. Arbetsgivaravgifter och delägarnas personalskatt betalas i efterskott, medan bolagsskatten betalas i förskott i form av preliminära inbetalningar.

Skattereglerna för ekonomiska föreningar är i stort sett desamma som för aktiebolag.

Vilka betalar 50% skatt?

  • Vad är inkomstskatt?
  • Vad är statlig skatt?
  • Vad är skiktgräns och brytpunkt (statlig skatt)?

Inkomstskatt, på engelska income tax, är en skatt som anställda betalar till kommun och landsting (kommunalskatt) på sitt arbete. För kommunalskatten är skattesatsen lika för alla oavsett inkomst, men olika kommuner har olika skattesatser. 2022 låg kommunalskatten i Sverige mellan 29 och 35 procent. 

När en anställd tjänar över en viss gräns, över den så kallade brytpunkten för statlig skatt, så får man också betala inkomstskatt till staten. Detta kallas statlig skatt eller statlig inkomstskatt.

Vad är det för skatt på aktieutdelning?

Om du är en egenföretagare som driver ett aktiebolag kan du välja att antingen ta ut din lön direkt från bolaget, eller få pengar i form av utdelningar.

Skattesatsen varierar mellan 20 och 60% när det kommer till utdelning. För noterade aktier, det vill säga aktier som är listade på börsen, är skattesatsen i regel ungefär 30%. För onoterade aktier som också är okvalificerade, det vill säga om aktieägaren inte arbetar aktivt i företaget ligger den på 25%. När det gäller kvalificerade aktier beror skattesatsen helt på gränsbeloppet.

Vid lönutdrag måste du först av allt betala arbetsgivaravgiften som ligger på 31,42%, och sedan den vanliga inkomstavgiften. Detta kanske låter värre, men då måste du också ha i åtanke alla de förmåner som ingår i till exempel arbetsgivaravgiften, bland annat sjukförsäkring och pension. Utdelning påverkar inte på något sätt pensionsförmånerna. Ett bra sätt att maximera din lön samtidigt som du maximerar dina pensionsförmåner kan vara att ta ut precis tillräckligt mycket lön så att du precis håller dig under gränsen, samtidigt som du maximerar pensionspoängen du får, samtidigt som du hamnar under gränsen för den statliga skatten.

Som tidigare sagt så är skattesatsen för aktier som är noterade med liten variation 30%, och den för aktier som ej är noterade, samt okvalificerade 25%. Utdelningen i ett aktiebolag är inte på något sätt avdragningsbar och bolaget måste därmed skatta både för utdelningen och privatvinsten. Således blir det en dubbeldeklarering som måste göras, alltså både för privatpersoner och för själva företaget. Den skatt som måste betalas på kapitalet är 20%, och själva utdelningen på 30%.

När lönar det sig att ha aktiebolag?

– Enskild firma är jättebra om du ska dra i gång en verksamhet och inte vet vad det blir av den.

Detsamma gäller om man driver verksamheten utan anställda och inte har så höga vinster.

Hur mycket skatt på årets resultat?

Hur räknar man ut skatten på årets resultat? Vad är avdragsgillt respektive inte avdragsgillt. Vad kan man räkna som skattefri intäkt? Hur räknar man då ut skatten även om jag vet vad som är avdragsgillt eller inte. Vilka belopp ska jag börja med och hur ska jag gå till väga. Här får du en enkel instruktion på de vanligaste skattefria intäkterna och icke avdragsgilla kostnaderna. Bra att veta när man ska räkna ut skatten i årsbokslutet så att man kan deklarera rätt belopp till Skatteverket för företaget.

Hur mycket är bolagsskatten 2023?

  • En tillfällig skatt på extraordinära vinster för vissa företag under 2023 (pdf 438 kB)
  • Rådets förordning (EU) 2022/1854 av den 6 oktober 2022 om en krisintervention för att komma till rätta med de höga energipriserna (pdf 383 kB)

Rysslands invasion av Ukraina och agerande på energimarknaden har kraftigt ändrat förutsättningarna för den europeiska energimarknaden. Europeiska hushåll och företag står nu inför en vinter med mycket högre energipriser än normalt. Inom EU har det beslutats om en rad åtgärder för att bemöta de höga energipriserna.

Rådet enades den 30 september 2022 om en rad förslag som införs genom förordningen (EU) 2022/1854 av den 6 oktober 2022 om en krisintervention för att komma till rätta med de höga energipriserna, nedan EU-förordningen. Förordningen finns i bilagan.

När betalar man 52% skatt?

Marginalskatten är inte en skatt i sig utan ett mått som visar hur mycket skatt du betalar på den sist intjänade kronan och hur mycket du får behålla vid en eventuell löneökning. De svenska marginalskatterna ligger för närvarande i spannet 28 till 33 procent på genomsnittliga inkomster. Den högsta möjliga marginalskatten i Sverige är idag ungefär 55,5 procent.

Varför betalar jag 30% skatt?

Ta reda på hur mycket skatt du själv betalar på dinskatt.se. Du kan också jämföra hur mycket du hade betalat i skatt på samma lön för alla år ända tillbaka till 1971.

I denna video förklaras hur arbetsgivaravgifter och moms och andra konsumtionsskatter sammanlagt gör att skattebördan överstiger 50 procent för vanliga inkomster:

Hur stor utdelning är skattefri?

Det här är det regelverk som styr hur investeringar i fåmansbolag ska beskattas och däribland hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning från det egna bolaget eller för kapitalvinst vid försäljning av bolaget. Tidigare fanns bestämmelserna i tredje paragrafen, 12 momentet i lagen om statlig inkomstskatt, vilket gav namnet 3:12-reglerna. Även om bestämmelserna numera finns i inkomstskattelagen har namnet dröjt sig kvar.

Hur mycket utdelning till 20% skatt?

Oavsett om du tar ut lön eller inte har du möjlighet att varje år tillgodoräkna dig ett gränsbelopp på 2,75 inkomstbasbelopp enligt den så kallade schablonregeln. 2023 kan du, baserat på nämnda schablonregel, ta en utdelning på 195 250 kronor till 20 procents skatt. Så länge du äger alla aktier i företaget kan du tillgodoräkna dig hela schablonbeloppet, i annat fall får du ta del av schablonen i proportion till hur många aktier du äger. Kom ihåg att schablonbeloppet bara kan användas på aktierna i ett företag som du äger.

Om du tar ut lön ur företaget och dessutom kanske har några anställda lönar det sig antagligen att istället tillämpa den så kallade löneregeln för att bestämma storleken på ditt gränsbelopp. Enligt denna regel kan du tillgodogöra dig 50 procent av totalt utbetalda löner som underlag för utdelningsbeskattning på 20 procent. För att få använda löneregeln räcker det inte med de anställdas löner, du måste också ta ut lön själv. För att kunna tillämpa löneregeln för utdelningar under 2023 måste du som ägare under året innan, alltså 2022, ha tagit ut en lön om minst det lägsta av 6 inkomstbasbelopp (426 000 kronor) med tillägg för 5 procent av totala löner eller 9,6 inkomstbasbelopp (681 600 kronor). Det är alltid löner per kalenderår som ska beaktas vid beräkningen och även en närstående kan uppfylla löneuttagskravet.

Läs också: Lön eller utdelning - så ska du tänka!

Tänk så här; om du vill ta en utdelning år 2024 så är det lönerna år 2023 som du ska räkna på. Skulle du missa att ta ut den lön som krävs tappar du helt möjligheten till att använda dig av löneregeln det året. Det är därför viktigt att du verkligen stämmer av innan årsskiftet att du ligger rätt i lön – och tänk på att lönen måste vara utbetald under 2023.

Vad är nackdelen med aktiebolag?

Ett aktiebolag är en egen juridisk person vilket betyder att företaget kan äga tillgångar, ingå avtal och ådra sig skulder. Som ägare i ett aktiebolag har du inget personligt ansvar att betala eventuella skulder i företaget. Om företaget går omkull riskerar du bara att förlora det satsade kapitalet. En enskild firma är däremot inte en egen juridisk person, vilket innebär att företagaren är obegränsat ansvarig för firmans ekonomi – och därmed eventuella skulder. Om en enskild firma går omkull finns med andra risken att även du som privatperson försätts i personlig konkurs.

Det är också lättare att hålla isär din privatekonomi och företagets ekonomi i ett aktiebolag eftersom de redovisas i två separata deklarationer – du deklarerar dina inkomster som privatperson i Inkomstdeklaration 1, och bolagets inkomster deklareras i Inkomstdeklaration 2. I en enskild firma deklarerar du både din privatekonomi och företagets ekonomi i Inkomstdeklaration 1.

En annan aspekt av det ekonomiska ansvaret är hur mycket du känner att du kan “våga” satsa på företaget. Att till exempel investera i utrustning som är nödvändig för din verksamhet, men som det kommer ta ett tag innan du eventuellt kan räkna hem, kan vara riskabelt när du är personligt ansvarig för ekonomin. Om du planerar att göra sådana satsningar, är det säkrare att göra dem i ett aktiebolag.

En av de kanske största fördelarna med aktiebolag är att du har möjlighet att plocka ut utdelning ur bolaget. Det innebär att du, utöver din månadslön, tar ut en del av verksamhetens överskott, vilken oftast sker i samband med bokslut. Fördelen med utdelning är att den beskattas lägre än den “vanliga” lönen så länge den beskattas i inkomstslaget kapital, vilket innebär en skattesats på 20 procent upp till ett visst gränsbelopp (195 250 kronor 2023 enligt förenklingsregeln i 3:12-reglerna). Utdelning utöver gränsbeloppet beskattas som inkomst av tjänst och kapital, beroende på hur mycket du överskrider gränsbeloppet.

Något som är viktigt att tänka på dock är att utdelning inte ligger till grund för varken pension, sjukpenning eller föräldrapenning – vilket vanlig lön gör. Vill du maximera både trygghet och pengar i plånboken är ofta en kombination mellan utdelning och lön att föredra.

Vad menas med 3 12 regeln?

3:12-reglerna är skatteregler som gäller för dig som är delägare i ett fåmansbolag. Alltså dig som driver ett företag som maximalt ägs av fyra personer. Du som har kvalificerade aktier i detta fåmansbolag omfattas av dessa 3:12-reglerna.

Dags att deklarera? Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag ska deklareras på din K10-blankett: Hur fungerar K10-blanketten – skaffa överblicken du behöver

Vad kan jag ta ut i lön aktiebolag?

Nu har vi gått igenom alla parametrar som påverkar när du räknar ut din lön i ett aktiebolag. Beroende på ålder och lönens storlek påverkas lönekostnaden för ditt företag. Här är ett konkret exempel på hur en uträkning kan se ut:

Stina har intäkter på 100 000 SEK och utgifter på 20 000 SEK. Hon vill dessutom spara 30 000 SEK i företaget som buffert. Pengarna som finns kvar vill hon ta ut i lön. Stina är 32 år gammal och ska betala ut lön till sig själv.

Hur beräknar jag bolagsskatt?

I och med att bolagsskatten är en kostnad för bolaget kan man anta att de preliminära skatteinbetalningarna kostnadsförs löpande. Bokföringen görs på konto 8910 Skatt som belastar årets resultat, även kallat Årets skattekostnad. Dock beräknas skattekostnaden utifrån hela årets resultat, alltså intjänas vinsten inte jämnt under året på samma sätt som de preliminära skatteinbetalningarna. Följaktligen är det onödigt att kostnadsföra de preliminära inbetalningarna då man löpande ändå inte kan redovisa ett rättvisande resultat efter skatt. Förutom det försvårar en löpande kostnadsföring beräkningen av periodiseringsfond. De preliminära skatteinbetalningarna bokförs som förskottsinbetalningar löpande under konto 2518 (Betald preliminärskatt/F-skatt). Vanligt förekommande är att man istället bokför inbetalningarna i gruppkonto 2510 (Skatteskulder). Motkontot som används är konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto).

Ökar ett skuldkonto på debet blir nettoeffekten på en balansräkning motsvarande som om debet ökat hos ett tillgångskonto.

Vad är skattesatsen på ett aktiebolag?

Om du är en egenföretagare som driver ett aktiebolag kan du välja att antingen ta ut din lön direkt från bolaget, eller få pengar i form av utdelningar. Skattesatsen varierar mellan 20 och 60% när det kommer till utdelning. För noterade aktier, det vill säga aktier som är listade på börsen, är skattesatsen i regel ungefär 30%.

Vad är bolagsskatt?

Bolagsskatt är skatt på den vinst som företaget haft under året. Ägaren beskattas för den lön som han eller hon fått från aktiebolaget och för eventuell utdelning. Gå vidare till undermenyn Gå vidare till sidans innehåll

Vad är beskattningen för aktiebolag?

Bolagsskatten för aktiebolag är 21,4 procent (22 procent till och med beskattningsåret 2018). Ägaren beskattas för lön som utbetalas från aktiebolaget och för eventuell utdelning på aktierna. Skatter och avgifter för aktiebolag.