:

Hur fungerar skatten i Danmark?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar skatten i Danmark?
  2. När får man tillbaka på skatten i Danmark?
  3. Kan man jobba i Danmark men bo i Sverige?
  4. Kan man jobba i Danmark och betala skatt i Sverige?
  5. Är skatten högre i Danmark än Sverige?
  6. Måste man betala skatt i två länder?
  7. Vad heter danska Skatteverket?
  8. Var betalar man skatt om man jobbar i Danmark?
  9. Är det värt att jobba i Danmark?
  10. Hur mycket skatt betalar man om man jobbar i Danmark?
  11. Hur undviker jag dubbelbeskattning?
  12. Vad är 183 dagars regeln?
  13. Hur skattar man i Danmark?
  14. Hur ser ett danskt personnummer ut?
  15. Hur många timmar är heltid i Danmark?

Hur fungerar skatten i Danmark?

Enligt huvudregeln i det nordiska avtalet ska du deklarera din danska inkomst i Danmark. Det är också i den danska deklarationen som du yrkar avdrag för kostnader som hänger ihop med din danska inkomst. Avdragen medges enligt de danska skattereglerna. Närmare upplysningar om avdrag finner du på SKAT:s webbplats under rubriken " som finns under Borger/Inkomst og skat/Udlandsforhold/Du bor i udlandet og arbejder i Danmark

  • Du bor i udlandet og arbejder i Danmark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du ska också lämna en deklaration i Sverige där du under "Övriga upplysningar” talar om att du har haft en inkomst i Danmark. Övriga inkomster ska deklareras i Sverige.

När får man tillbaka på skatten i Danmark?

Nedan kan du läsa om de skatteregler som gäller dig som är privatanställd.

Bor du i Sverige och arbetar i Danmark för en dansk offentlig arbetsgivare ska du betala skatt i Danmark för den inkomsten. Om du utför en del av arbetet i Sverige ska du normalt betala skatt för den delen i Sverige.

Om du bor i Sverige och arbetar i Danmark för en svensk offentlig arbetsgivare, ska du normalt betala skatt för den inkomsten i Sverige.

Kan man jobba i Danmark men bo i Sverige?

Att jobba i Danmark och bo i Sverige är inget ovanligt. Gränspendling har blivit vanligt tack vare Öresundsbron och Öresundsregionen, Nordens befolkningsmässigt största samarbetsregion som omfattar Skåne och östra Danmark. Att bo i Malmö och jobba i Danmark är populärt bland många svenskar och det finns många möjligheter på den danska arbetsmarknaden.

En skillnad mellan att jobba i Danmark och Sverige är att det danska arbetsklimatet kan vara lite hårdare. Men lönerna är högre i Danmark, vilket är positivt. Det finns flera fördelar för svenskar att jobbpendla till Danmark, men även vissa regler och skyldigheter.

Kan man jobba i Danmark och betala skatt i Sverige?

Sedan årsskiftet kräver Sverige att utländska arbetsgivare registrerar sig i Sverige och betalar in svensk skatt för anställda som jobbar där. Under pandemin drabbar det bland annat danska arbetsgivare med anställda som bor i Sverige – då många arbetar hemifrån mer än 50 procent av tiden. Arbetsgivare som lämnar felaktiga uppgifter eller inga uppgifter alls om sina anställda riskerar att få ett skattetillägg.

Sedan snart ett år tillbaka har Öresundspendlare som arbetar hemifrån mer än 50 procent av tiden stått inför utsikten att behöva betala skatt både i Danmark och Sverige. Det ligger på gränspendlarnas eget ansvar att se till att redovisa rätt löneunderlag i sina deklarationer i Sverige och Danmark, så beskattningen blir korrekt. Men i och med den nya svenska lagen ökar administrationen även för danska arbetsgivare med anställda som bor i Sverige och jobbar hemifrån. Enligt regelverket måste nämligen de danska arbetsgivarna registrera sig som arbetsgivare i Sverige och betala in svensk skatt till svenska myndigheter för de tidsperioder då de anställda är skattskyldiga i Sverige.

Är skatten högre i Danmark än Sverige?

Det går inte att rakt av jämföra det danska skattesystemet med det svenska. Men redan idag har alltså Danmark en marginalskatt på 56,5 procent jämfört med Sveriges som ligger på 66 procent, med hänsyn tagen till arbetsgivaravgiften. Det gör att Sverige ligger i den absoluta världstoppen, bara slaget av Belgien. Genomsnittet för OECD är 46 procent (se tabell nedan).

Förutom arbetsgivaravgiften betalar man i Sverige bara kommunalskatt eller lägre på inkomster på upp till 537 200 kronor (2021). Hur stor skatten blir avgörs av jobbskatteavdrag och grundavdrag. Till exempel betalar man 48,6 procent inklusive arbetsgivaravgifter på inkomster över 384 700 kronor.

Över en årlig lön på 537 200 kronor så betalar svenskarna också statlig inkomstskatt på 20 procent och över 644 500 kronor hamnar man på den högsta marginalskatten på 66 procent på grund av avtrappningen av jobbskatteavdraget. (Läs mer på Ekonomifakta)

Måste man betala skatt i två länder?

Om du blir folkbokförd i Sverige och vill börja arbeta i Sverige ska du kontakta Skatteverket för att få en A-skattsedel. Med skattsedeln kan din arbetsgivare dra skatt från din lön samt betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter.

Vad heter danska Skatteverket?

De anställda som beskattas enligt inkomstskattelagen (IL) i Sverige ska lämna in en deklaration till svenska Skatteverket senast den 1 maj 2023. Detta gäller även om de bor i Danmark. De anställda som betalar särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) och endast har löneinkomst, ska inte lämna någon deklaration i Sverige.

Anställda som SINK-beskattas behöver inte deklarera sin löneinkomst i Sverige. Däremot kan personen ha sålt eller innehaft andra tillgångar, exempelvis bostad eller värdepapper, som ska deklareras och beskattas i Sverige. Den anställde bör i sådana fall kontakta Skatteverket för ytterligare information. Den som SINK-beskattas har inte rätt till några avdrag.

Var betalar man skatt om man jobbar i Danmark?

Arbetar du i din bostad eller på ett annat ställe i det land där du bor, skall lönen för den delen av arbetet bara beskattas i det land där du bor. Detta gäller allt arbete som är utfört i det land där du bor oavsett om det är planerat eller mer tillfälligt.

Är du på tjänsteresa utanför Danmark, skall lönen för den delen av arbetet bara beskattas i det land där du bor.

Du ska betala skatt i Danmark om ett av en av nedanstående villkor är uppfyllt:

  • du tillbringar mer än 183 dagar i arbetslandet under en löpande 12-månadersperiod
  • din arbetsgivare har fast driftställe i arbetslandet
  • du är uthyrd till en verksamhet i arbetslandet

Du ska betala skatt i ditt bosättningsland om inte något av ovanstående villkor är uppfyllt.

Är det värt att jobba i Danmark?

Du har säkert hört talas om att danskarna är ett av världens lyckligaste folk. Att många tar valet till att bo och jobba i Danmark kommer inte som en överraskning.Trots sin närhet till Sverige så har Danmark mycket originellt att bjuda på. Allt från dansk design till deras alldeles unika anknytning till havet. För att inte tala om den kontinentala atmosfären i städerna.

Något annat som lockar svenskar till att bo och jobba i Danmark är landets höga löner samt växelkurs.

Hur mycket skatt betalar man om man jobbar i Danmark?

Arbetar du i din bostad eller på ett annat ställe i det land där du bor, skall lönen för den delen av arbetet bara beskattas i det land där du bor. Detta gäller allt arbete som är utfört i det land där du bor oavsett om det är planerat eller mer tillfälligt.

Är du på tjänsteresa utanför Danmark, skall lönen för den delen av arbetet bara beskattas i det land där du bor.

Du ska betala skatt i Danmark om ett av en av nedanstående villkor är uppfyllt:

  • du tillbringar mer än 183 dagar i arbetslandet under en löpande 12-månadersperiod
  • din arbetsgivare har fast driftställe i arbetslandet
  • du är uthyrd till en verksamhet i arbetslandet

Du ska betala skatt i ditt bosättningsland om inte något av ovanstående villkor är uppfyllt.

Hur undviker jag dubbelbeskattning?

Mer än 300 000 svenskar kommer dubbelbeskattas på sitt pensionssparande under 2016. Totalt rör det sig om cirka 885 miljoner kronor som riskerar beskattning helt i onödan. Detta enligt en DN-artikel som hänvisar till uppgifter från Skatteverket.

Tidigare, fram till och med 2014, kunde du som privatperson sätta undan upp till 12 000 kronor varje år i ett pensionssparande tex i en pensionsförsäkring eller IPS (individuellt pensionssparande). Beloppet kunde du sedan göra avdrag för i din deklaration. På så vis fick du en skattelättnad för att sen i framtiden, när du plockar ut pengarna, beskattas med pensionsinkomst.

Vad är 183 dagars regeln?

Processen om en ny skattelagstiftning för tillfälligt arbete i Sverige började redan 2017. Detta efter att Skatteverket uttryckt en önskan till Regeringen om att även arbetstagare som arbetar tillfälligt i Sverige via uthyrning från ett utländskt företag ska beskattas i Sverige för sina inkomster. Bakgrunden till de önskade förändringarna i skattelagstiftningen var att skapa konkurrensneutrala regler.

Man har ansett att 183-dagarsregeln har missbrukats och skapat en orättvis konkurrenssituation i Sverige mellan verksamhet som anställer egen arbetskraft i Sverige och verksamheter som hyr arbetskraft från utländska bemanningsbolag. Sverige har tidigare inte kunnat beskatta en tillfällig arbetstagare som haft en utländsk arbetsgivare.

Ett ekonomiskt arbetsgivarsynsätt tillämpas redan av en majoritet av Europas länder, så det var ett naturligt steg för Sverige att ta. Efter Sveriges implementation är det bara Finland av de nordiska länderna som fortsatt tillämpar ett formellt arbetsgivarsynsätt.

Hur skattar man i Danmark?

I Danmark är skattesystemet progressivt. Det innebär att ju mer du tjänar, desto högre procentandel betalar du i skatt.

Hur ser ett danskt personnummer ut?

Måste ha ett cpr-nummer då jag ska jobba i danmark, men HUR skaffar jag det och vad behöver jag ha med då jag ansöker om det? Jag bor i Göteborg men ska jobba i Köpenhamn och har hört att det ska ansökas om i den region där man ska arbeta, kan ju googla den informationen, men vilka ska jag uppsöka?

SNÄLLA, NÅGON SOM VET MINSTA LILLA, HJÄLP MIG, DETTA ÄR VIKTIGT!

Hur många timmar är heltid i Danmark?

Danska företag tenderar att ha platta ledningsstrukturer och det finns en betoning på lagarbete och skapande av samförstånd. Mötena är öppna och arbetstagarna uppmuntras att bidra med sina idéer till diskussionen. Det finns också en tydlig uppdelning mellan det yrkesmässiga och sociala livet och det är inte ovanligt med flexibla arbetstider då båda föräldrarna i de flesta familjer är en del av arbetskraften. Danskar värdesätter blygsamhet och har ett gott sinne för humor. De tenderar att vara informella och utåtriktade på jobbet, och de är mycket jämlika. De är inte vana vid att arbeta långa dagar men är kända för att arbeta hårt och att göra det bästa av tiden de är på kontoret.

I Danmark fastställs de flesta anställningsvillkor och arbetsförhållanden genom överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter istället för genom lagstadgade föreskrifter. Det finns mycket få lagstadgade arbets- och anställningsvillkor i Danmark och de som finns är ofta resultatet av EU-lagstiftningen. Ungefär 70 % av alla arbetstagare i Danmark är medlemmar i en fackförening.

Kollektivavtal är en viktig faktor i dansk arbetslagstiftning med anledning av de viktiga rollerna på arbetsmarknaden. Kollektivavtal med fackföreningar och arbetstagarrepresentanter är mycket vanliga i många branscher och majoriteten av den danska arbetskraften omfattas av ett kollektivavtal. Därför regleras anställningsvillkoren i stor utsträckning av kollektivavtal, till exempel arbetstimmar, minimilön, uppsägningstid etc.

Även om ett skriftligt anställningsavtal inte krävs är bästa praxis att skapa ett omfattande anställningsavtal på danska som anger villkoren för den anställdes kompensation, förmåner och uppsägningskrav. Det föreskrivs i lag att anställda har rätt till ett skriftligt avtal efter att de har påbörjat sin anställning. Anställda som i genomsnitt arbetar minst åtta timmar i veckan och vars anställningsperiod avses ha en varaktighet på minst en månad ska meddelas skriftligen om alla väsentliga anställningsvillkor. Ett erbjudande om anställning och anställningsavtal i Danmark bör alltid ange lön och eventuell kompensation i danska kronor i stället för i en utländsk valuta.

Den genomsnittliga arbetsveckan i Danmark ska inte överskrida 48 timmar, inklusive övertid. De flesta kollektivavtal innehåller dock regler om normala arbetsveckor och det typiska antalet arbetstimmar är 37-37,5 per vecka, måndag till fredag. Anställda har rätt till att vara lediga åtminstone en heldag per vecka. Denna dag infaller normalt på en söndag.

Övertidsersättning regleras av kollektivavtal. Vissa kollektivavtal tillåter anställda att välja mellan att ta emot betalning och att ta ledigt i stället för att få betalt.