:

Kan man låna pengar av sin arbetsgivare?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man låna pengar av sin arbetsgivare?
  2. Hur bokför man lån till anställda?
  3. Kan företag låna ut pengar?
  4. Hur beskattas personallån?
  5. Hur mycket får man låna på sin lön?
  6. Hur mycket av sin inkomst får man låna?
  7. Vilka lån är avdragsgilla?
  8. Hur redovisas lån?
  9. Kan aktiebolag låna ut pengar till anställda?
  10. Vad krävs för att låna ut pengar?
  11. Hur mycket får man låna om man tjänar 35000?
  12. Hur mycket kan man låna om man tjänar 30000?
  13. Hur mycket får man låna om man tjänar 60000?
  14. Hur mycket får man låna om man tjänar 40000?
  15. Vilka får aktiebolag inte låna pengar till?

Kan man låna pengar av sin arbetsgivare?

För- och nackdelar med att jobba svart även om man får jobba vitt?

Det finns bara en fördel egentligen, och det är väl att du får ut mer pengar i fickan varje given månad. Om det sen är finansiellt försvarbart går ju att diskutera.

Hur bokför man lån till anställda?

Tjänar du under 20 431 kronor på ett år, exempelvis för att du studerar, behöver du inte betala skatt. En 500-lapp för att passa grannens hund är alltså inte svartjobb om du inte gör det regelbundet.

Om du anlitar en privatperson för mindre än 1 000 kronor på ett år, behöver du inte heller göra något skatteavdrag, betala arbetsgivaravgift eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket. 

Troligen inte. Det dras visserligen ingen skatt på din lön, men ofta behåller arbetsgivaren pengarna själv. Om du jobbar svart missar du också många trygghetssystem. Du kan inte sjukskriva dig om du blir sjuk och får inte a-kassa. Pensionen blir också lägre och det blir svårare att låna pengar eller hyra lägenhet. 

Kan företag låna ut pengar?

Publicerad 11 nov 2011 kl 15.03, uppdaterad 13 jul 2017 kl 14.53

Snart kan det bli möjligt att ange din skattefuskande granne via nätet. 

Hur beskattas personallån?

Intäkter från din solcellsanläggning beskattas som kapitalinkomst av produkt från en privatbostad. I många fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du får ett schablonavdrag per år som dras av från de totala inkomsterna för varje fastighet. Det kan exempelvis vara inkomster av uthyrning, försäljning av produkter från privatbostaden och vidareförsäljning av producerad el från dina solceller. Avdraget får göras av var och en som äger privatbostaden och som haft inkomster av uthyrning eller försäljning. Det totala avdraget per fastighet är 40 000 kronor och får fördelas mellan ägarna. Läs mer hos Skatteverket.

Om din försäljning av el och andra varor och tjänster uppgår till högst 80 000 per år under två år behöver du inte deklarera och betala moms. Du ska inte heller registrera dig för moms.  

Om försäljningen överstiger 80 000 kronor per år är du dock skyldig att registrera dig för att betala mervärdesskatt på 25 % på den sålda elen. Den här skyldigheten bedöms separat även om verksamheten inte utgör en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket.

Hur mycket får man låna på sin lön?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tror det är Skatteförfarandelagen (2011:1244) 66 kap. 27§ som du eftersöker. I den står att Skatteverket får ompröva ett tidigare beslut om skatt till nackdel för den som beslutet gäller (efterbeskattning), om

Hur mycket av sin inkomst får man låna?

På den här sidan hittar du information om att lämna tips om misstänkt fel eller fusk. Tips som gäller misstänkt felaktig folkbokföring gör du via någon av våra e-tjänster. Tips som gäller misstänkt skattefusk gör du i vårt formulär längre ner på sidan.

Vilka lån är avdragsgilla?

Skatteverket har börjat skicka ut deklarationerna till miljontals svenskar som har digital brevlåda – och det är redan öppet för att lämna in deklarationen 2023. Alla har fortfarande möjlighet att få skattepengarna före påsk. Vi på Lendo har sammanställt de viktigaste datumen du behöver ha koll på inför årets deklaration – och hur du får skattepengarna tidigt.  

Tisdag den 14:e mars öppnade Skatteverket för att skicka in årets deklaration elektroniskt. Har du inte fått deklarationen via din digitala brevlåda Kivra går den att hämta på Skatteverkets hemsida om du har e-legitimation. Du har på dig till och med 2 maj i år att lämna in den.

Hur redovisas lån?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

Kan aktiebolag låna ut pengar till anställda?

Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. Pengarna kommer att betalas ut den 5-6 april om du uppfyller förutsättningarna.

Det är tre villkor som ska vara uppfyllda för att du ska kunna får pengarna tidigt:

Vad krävs för att låna ut pengar?

Skatteåterbäring är den summa pengar som man får tillbaka på skatten om man under föregående år betalat in för mycket i skatt. Både privatpersoner och företag kan få skatteåterbäring.

Hur mycket får man låna om man tjänar 35000?

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

Den 5 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil dit.

Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.

Hur mycket kan man låna om man tjänar 30000?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Hur mycket får man låna om man tjänar 60000?

Lånekolls Lånekalkylator är uppdaterad med de senaste reglerna inom utlåning som bolånetak och nya amorteringsregler, så det är enkelt för dig att räkna ut hur mycket du får låna & kostnaden för lånet.

De som funderar på att låna till hus eller bostadsrätt har säkerligen ställt sig frågan ”Hur mycket får jag låna?”. Det är en fundamental fråga då det avgör vilka bostäder man har råd att vara med i budgivningen på. Det finns flera faktorer som bankerna tar ställning till och som därmed avgör hur mycket man får låna av dem.

Dessa faktorer kan delas in under ”Inkomster och Utgifter” (ex. bolånekalkyl, inkomster och lån m.m.) samt ”Regler och lagar” (ex. amorteringskrav, belåningsgrad m.m.).

Bankerna gör alltid en kreditbedömning för att avgöra om inkomsterna täcker hushållets utgifter. Därmed väger låntagarens inkomst mycket tungt när lånebeloppet ska avgöras.

Det enda som tydligt regleras av inkomsten är skuldkvotstaket och därmed eventuell extra amortering. I övrigt går det inte att säga exakt hur stort belopp som får lånas enbart i förhållande till inkomst. Detta eftersom belåningsgrad, övriga lån samt familjesituation exempelvis påverkar lånesumman. Många banker utgår ifrån att man får låna mellan 5 till 6 gånger årsinkomsten.

Hur mycket får man låna om man tjänar 40000?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2023. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2024 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta att räknas från och med den 12 februari 2024.

Vilka får aktiebolag inte låna pengar till?

Fråga Advisa:

Jag har deklarerat men har inte fått skattepengarna in på kontot. Vad kan det bero på och borde jag vara orolig?