:

Vilken är min folkbokföringsadress?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken är min folkbokföringsadress?
  2. Kan man söka i folkbokföringen?
  3. Är folkbokföringen offentlig?
  4. Kan man se alla adresser man bott på?
  5. Hur kan man söka efter en person?
  6. Kan man hitta personnummer på nätet?
  7. Hur kollar man folkbokföring?
  8. Hur ser man var någon är skriven?
  9. Måste man bo på sin folkbokföringsadress?
  10. Vad händer om man saknar folkbokföringsadress?
  11. Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?
  12. Hur får man reda på allt om en person?
  13. Varför finns inte alla på hitta?
  14. Hur hittar jag någons personnummer?
  15. Är ett personnummer en offentlig handling?

Vilken är min folkbokföringsadress?

Arvsordningen anger hur arv efter en död person ska fördelas i olika fall. Det finns tre så kallade arvsklasser. En person som lämnar ett arv efter sig kan dock ha bestämt en annan fördelning genom ett testamente. 

Hälften av en bröstarvinges arvslott enligt arvsordningen kallas laglott. Laglott är den del av en arvinges arvslott som inte kan tas ifrån honom eller henne genom testamente.

En bröstarvinge har rätt att få ut sin laglott, även om den avlidne genom ett testamente har bestämt att kvarlåtenskapen helt eller delvis ska gå till någon annan. För att få ut sin laglott måste bröstarvingen begära jämkning av testamentet. Det måste göras inom ett halvår efter det att han eller hon har fått ta del av testamentet. Till exempel: En person som efterlämnar make och ett gemensamt barn har testamenterat sin kvarlåtenskap till en god vän. Barnet har då rätt att kräva ut sin laglott.

På samma sätt kan särkullbarn, den avlidnes barn som inte är barn också till den efterlevande maken, kräva ut sin laglott om föräldern har testamenterat kvarlåtenskapen till den efterlevande maken. Gemensamma barn kan inte kräva någon form av laglott vid den första förälderns död.

Kan man söka i folkbokföringen?

Dödsbodelägares arv kan enligt lag, ärvdabalken, eller enligt testamente omfattas av en rätt till efterarv. Det är viktigt att skilja mellan att vara dödsbodelägare och efterarvinge, eftersom begreppen inte har samma definition. Skillnaden är tidpunkten för arvet.

Dödsbodelägare har omedelbar rätt till arv och efterarvingar har rätt till arv efter att dödsbodelägaren avlidit. Det innebär att dödsbodelägaren har primär arvsrätt och efterarvingen har sekundär arvsrätt.  

Är folkbokföringen offentlig?

Hej!

Min moster har gått bort och skrivit ett testamente med sin banks jurist för några år sedan. Hon hade inga egna barn men hade tre syskon.

Kan man se alla adresser man bott på?

När du har gått igenom den av­lid­nes till­gång­ar och skul­der i döds­bo­et ska du bjuda in till ett boupp­teck­nings­möte. Det kallas också för för­rätt­nings­möte eller boupp­teck­nings­för­rätt­ning. 

Ett boupp­teck­nings­möte är ett möte där man går igenom själva boupp­teck­ning­en. Syftet är att alla be­rör­da ska vara över­ens om att vad som står däri fak­tiskt stäm­mer.

Är alla över­ens skri­ver bo­upp­gi­va­re och två för­rätt­nings­män under boupp­teck­ning­en. Döds­bo­de­lä­ga­re kan också skriva under, men detta är inte ett krav. 

Till mötet ska tre grup­per av per­so­ner kallas. Du ska skicka kal­lel­se till boupp­teck­ning till:

Hur kan man söka efter en person?

Juridik vid dödsfall

Min syster avled för 5 år sedan, hon var gift och nu har hennes man avlidit 7/11-17. De hade inga barn tillsammans men han har 3 barn i ett tidigare förhålllande. Nu undrar jag om jag har arvsrätt efter min syster? Det finns även en brorsdotter, min bror är också avliden, det finns inget testamente makar emellan.

Kan man hitta personnummer på nätet?

I Sverige har vi en lagstadgad arvsordning, legal arvsordning brukar den kallas. Reglerna för denna finns i ärvdabalken och avgör vilka familje- och släktmedlemmar som ärver den avlidne.

Ärvdabalken har tre arvsklasser och det är just dessa som bestämmer ordningen för ett arv. Släktskapet påverkar i sin tur vilken arvsklass man hamnar i. 

  • Kusiner ärver inte varandra enligt arvsordningen, även om det inte skulle finnas någon annan levande släkting till den avlidne.
  • När det inte finns någon som har rätt till arv enligt arvsordningen och när ett testamente saknas, kommer arvet tillfalla Allmänna arvsfonden.
  • Bröstarvingars arvsrätt (det vill säga rätt till laglott) är orubblig, oavsett ett testamentes innehåll.
  • Skriv enkelt testamente själv online via våra digitala mallar. Behöver du hjälp finns våra jurister tillgängliga för dig.

    Hur kollar man folkbokföring?

    Hej och tack för din fråga,

    Man kan sitta i orubbat bo om en make dör. Det förutsätter dock att ingen av den avlidnes barn begär att få ut sin arvslott. Om ni vill försäkra er om att den efterlevande maken får så stor del av arvet som möjligt kan ni skriva ett testamente. Även om ni testamenterar all egendom till den andra maken kan den avlidnes barn dock begära att få ut sin laglott. Laglotten utgör halva arvslotten, dvs. hälften av det som barnet har rätt till enligt lag.

    Hur ser man var någon är skriven?

    Uppgifterna kommer huvudsakligen från dig när Skatteverket registrerat din ansökan eller anmälan och uppdaterat databasen med den nya uppgiften. Det gäller när du vill:

    • ansöka om namn för ett nyfött barn
    • ansöka om att byta namn
    • anmäla flytt inom Sverige
    • anmäla särskild postadress
    • anmäla flytt till Sverige
    • anmäla flytt till utlandet
    • ansöka om hindersprövning

    Från andra myndigheter kommer domar eller beslut som ska registreras i folkbokföringen.

    Måste man bo på sin folkbokföringsadress?

    Om det är någon annan som hjälper dig med ekonomin kan du använda tjänsten Ombud och behörigheter. Då kan den person du anmält lämna in din preliminära inkomstdeklaration och andra deklarationer samt ha koll på ditt skattekonto via tjänsten Skattekonto.

    Vad händer om man saknar folkbokföringsadress?

    1 februari 2022 kl 08:30

    Nyheter Du ska vara skriven där du bor. Men det är fortfarande många som inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott. Hem & Hyra reder ut vad det är som gäller.

    Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?

    För största delen av privatpersonerna infaller förfallodagarna för kvarskatt i augusti och oktober eller i september och november. Betalningsraterna är två om kvarskatten är 170 euro eller mera.

    Kvarskatt påförs inte om beloppet är mindre än tio euro.

    Om du eller din make eller maka gjorde ändringar i skattedeklarationen ändras förfallodagarna för kvarskatten. Även kvarskattebeloppet kan ändras. Vi skickar dig ett nytt beskattningsbeslut med nya betalningsuppgifter före utgången av oktober.

    Hur får man reda på allt om en person?

    Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

    Den 5 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

    Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil dit.

    Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.

    Varför finns inte alla på hitta?

    Behöver du ta reda på hur stort underskott du kommer att få innan du har fått din deklaration eller ditt slutskattebesked, har Skatteverket två tjänster som du kan ta hjälp av.

    Hur hittar jag någons personnummer?

    Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

    Offentlig handlingUppgifter om personnummer finns i folkbokföringen. Folkbokföringen hanteras av Skatteverket som är en myndighet vilken är skyldig att följa offentlighetsprincipen. Offentlighetsprincipen innebär bland annat att du som privatperson har rätt att ta del av allmänna handlingar (2 kap. 1 § Tryckfrihetsförordningen). Vissa handlingar kan vara belagda med sekretess vilket utgör ett hinder för att begära ut dessa. Vid folkbokföringen kan uppgifter sekretessbeläggas i vissa fall där personen uppgiften rör skulle lida men i det fall uppgiften skulle komma ut (22 kap. 1 § Offentlighets- och sekretesslag). I normalfallet är detta dock en uppgift som går att begära ut.

    Är ett personnummer en offentlig handling?

    Obs! Om du betalar via Internet måste du ange det OCR-nummer som är unikt för just dig. Det är mycket viktigt att du anger ett korrekt OCR-nummer. Du hittar ditt OCR-nummer på de förifyllda inbetalningskort du kan beställa från Skatteverket (se nedan), men du kan också själv räkna ut det här på webbplatsen.