:

Vilka områden är stödområden?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka områden är stödområden?
  2. Vad menas med stödområde?
  3. Måste man betala sociala avgifter enskild firma?
  4. Vad är stödområde 1 2 och 3?
  5. Vart ligger stödområde 1 3?
  6. Vilka är stödområde 1 2 3?
  7. Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt enskild firma?
  8. Måste en enskild firma gå med vinst?
  9. Vilka elområden får stöd?
  10. Vad händer med stödrätter 2023?
  11. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  12. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  13. Vilka är nackdelar med enskild firma?
  14. Vad är nackdelar med enskild firma?
  15. Får alla i elområde 3 och 4 ersättning?

Vilka områden är stödområden?

Använd vår tjänst för att få beräkningshjälp. I tjänsten får du bland annat vägledning om

Om du haft kostnader för resor till och från arbetet beror ditt avdrag på hur du har gjort dina resor. Om du har använt olika transportmedel under året, bytt arbetsplats eller flyttat gör du separata beräkningar och lägger sedan ihop beloppen.

Vad menas med stödområde?

Artiklar & Kunskap

Det finns många slags vårtecken. Alla är inte lika välkomna som de första blåsipporna eller lärkans drill. Att lämna den årliga inkomstdeklarationen är knappast något de flesta ser fram emot. Många drar ut på det in i det sista. Detta trots att det de senaste åren blivit allt enklare att deklarera. Men vad är deklaration? Hur deklarerar man? Och varför deklarera? Det reder vi ut i den här artikeln

Måste man betala sociala avgifter enskild firma?

Egenavgifterna beräknas på företagarens nettointäkt, det vill säga verksamhetens överskott. För att räkna fram den beräknade vinsten gör man en uppskattning av intäkterna och de avdragsgilla kostnaderna för året. Från det beloppet räknar man som huvudregel av 25 procent, vilket är ett schablonavdrag som ska motsvara de egenavgifter företagaren ska betala. Det belopp man får fram benämns nettointäkt efter schablonavdrag och motsvarar den skattemässiga nettointäkten. Egenavgifter ska endast betalas på inkomst av aktiv näringsverksamhet. På inkomster av passiv näringsverksamhet betalas istället särskild löneskatt.

Med anledning av coronaviruset och dess ekonomiska följder sänktes egenavgifterna tillfälligt under beskattningsåret 2020. Därför måste två beräkningar göras: schablonavdrag medges med 10 procent upp till ett överskott om högst 111 111 kronor. På överskott som överstiger 111 111 kronor får avdrag med 25 procent göras.

Vad är stödområde 1 2 och 3?

1 §  För att främja en hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft i företag och därmed en hållbar regional tillväxt får i mån av tillgång på medel stöd lämnas enligt denna förordning.

Stödgivningen ska bidra till att nuvarande och kommande generationer kan erbjudas sunda ekonomiska, sociala och miljömässiga förhållanden.

  • kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget, eller
  • kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse.
  • Vart ligger stödområde 1 3?

    Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag om 2000 kronor per år för värme, vatten och el. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Grundförutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. Om du jobbar mindre än 800 timmar i din bostad får du inte göra avdrag för värme, vatten och el, däremot kan du få göra avdrag för telefon, bil etcetera.

    Om du redan har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma så kan du göra avdrag med den del av kostnaden som rör din firma. Om du skaffar ett helt nytt abonnemang och en ny mobil som du bokför i firman så kan du dra av kostnaden. Privat användning kan uttagsbeskattas.

    Vilka är stödområde 1 2 3?

    Här ser du vilka församlingar som ingår i de tolv olika stödområdena för kompensationsstödet och nationella stödet.

    Församlingsindelning är enligt den indelning som gjordes 1 januari 2000.

    Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt enskild firma?

    Dagens kostnadsbaserade reseavdrag gäller året ut, alltså även för år 2022.

    • Du kan få avdrag för arbetsresor om arbetsplatsen ligger så långt från din bostad att du behöver använda ett transportmedel (12 kap. 26 § IL)
      • … men bara till den del dina kostnader överstiger 11 000 kr/år (12 kap. 2 § IL)
      • … och om allmänna transportmedel saknas (12 kap. 28 § IL)
      • Men om allmänna transportmedel finns (12 kap. 27 § IL)
        • Ska arbetsplatsen ligga minst 5 km från hemmet
        • Och du ska vinna minst 2 timmar på att använda egen bil i stället för allmänna transportmedel (minst 2 timmar ”per dag” enligt Skatteverkets hemsida)
      • Avdrag medges för trängselskatt, väg-, bro- och färjeavgifter samt driftkostnader (12 kap. 27 § IL)
        • Driftkostnader, egen bil (12 kap. 27 § IL): 18:50/mil
        • Driftkostnader, förmånsbil (12 kap. 29 § IL): 6:50/mil (diesel) eller 9:50/mil (övriga drivmedel)

    Det finns ytterligare regler om när egen bil används även i tjänsten (12 kap. 27 §), för personer som behöver använda bil på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder (12 kap. 30 § IL), samt för andra typer av fordon och drivmedel (Skatteverkets hemsida).

    Måste en enskild firma gå med vinst?

    Reseavdraget är ett skatteavdrag du kan göra för resor till och från arbetet och för resor i tjänsten. För att ha rätt till reseavdraget 2023 krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att sträckan du reser till och från jobbet är minst fem kilometer.

    Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet och finns i ett flertal länder. Hur reseavdraget är utformat skiljer sig mellan olika länder. Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet och för tjänsteresor och kan göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket.

    Vilka elområden får stöd?

    • En tennisklubb, i till exempel Halland, som under 12-månadersperioden hade en elförbrukning på 45 000 kWh får 35 550 kronor i stöd (45 000 x 0,79 = 35 550).• En villaägare i Örebro med en förbrukning på 19 500 kWh under 12-månadersperioden får 9 750 kronor (19 500 x 0,50 = 9 750).• Ett bageri i Kalmar med en förbrukning på 66 000 kWh under 12-månadersperioden får 52 140 kronor (66 000 x 0,79 = 52 140).

    – Utgångspunkten är att 55 miljarder kronor ska betalas ut i stöd. Ersättningsmodellen bygger på att vi har tagit fram ett referenspris på 75 öre/kWh. De elområden som har haft ett högre medelpris på elbörsen under 12-månadersperioden får stöd. Det är elanvändare i elområdena 3 och 4.

    Vad händer med stödrätter 2023?

    För den som reser till och från arbete eller gör tjänsteresor kan ha rätt till reseavdrag som är en skattereduktion. Det är endast de utgifter som överstiger 11 000 kronor som kan användas för avdrag. När du beräknar restiden och avståndet måste privata ärenden räknas bort. Själva avdraget görs i din årliga deklaration till Skatteverket. Hela avdraget är inte ett belopp du får tillbaka utan ger i stället en skatteminskning eftersom det sänker inkomsten som din skatt sedan beräknas på.

    Kraven och schablonbeloppen som kan räknas som utgifter beror på transportsättet. Om man har använt flera olika transportsätt räknas dessa ihop så länge man uppfyller kraven för varje.

    Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

    Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

    Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.

    Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

    Som anställd betalar du A-skatt och startar du eget företag betalar du F-skatt. Som egenföretagare kan du välja mellan en rad olika bolagsformer, men du som vill satsa litet kan välja att inte starta företag alls utan använda tjänster där företag erbjuder sig att fakturera åt dig. De tar då runt 4-6% av fakturan mot att betala ut summan som blir kvar som lön till dig. 

    Du som vill starta upp men ändå behålla din anställning kan vara både betala både A- och F-skatt.

    Vilka är nackdelar med enskild firma?

    Grunden är att aktieägaren inte har något personligt ansvar för företagets skulder. Bolaget företräds av sin styrelse, som utses av aktieägarna vid bolagsstämma. Bolaget kan också företrädas av eventuell verkställande direktör, som utses av styrelsen.

    Om mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där bolaget riskerar att bli likviderat. För att skydda bolagets långivare bör det egna kapitalet (tillgångarna minus skulderna) vara minst lika stort som aktiekapitalet.

    Vi har lagerbolag med 25 000 kr i aktiekapital. Beställ online för snabb hantering, eller kontakta oss för mer information.

    I en enskild firma är företagets organisationsnummer samma som ägarens personnummer. Ägaren kallas för egen företagare och är personligt ansvarig för alla företagets skulder.

    Vad är nackdelar med enskild firma?

    Den som idag får ladda sin privata elbil eller förmånsbil kostnadsfritt på arbetsplatsen ska enligt dagens regler förmånsbeskattas. Som reglerna ser ut idag är förmån av fritt drivmedel en skattepliktig förmån. Detta gäller alla typer av drivmedel, även el.

    Får alla i elområde 3 och 4 ersättning?

    Många svenskar kan minska sin skatt genom att kontrollera deklarationen och göra de skatteavdrag som de har rätt till. Här går vi på Lendo igenom 12 av de vanligaste avdragen inför deklarationen 2023. Du får faktiskt dra av för cykelresor! 

    I början av mars fick många svenskar deklarationen i sin digitala brevlåda och i mitten av månaden öppnade Skatteverket för inlämning. Den som lämnar in sin deklaration före den 30:e mars har möjlighet att få pengar tillbaka på skatten redan före påsk. Men många svenskar har avdrag att göra, och då blir väntan längre. Men naturligtvis lönar det sig att göra de avdrag du har rätt till.