:

Kan ett företag få skuldsanering?

Innehållsförteckning:

  1. Kan ett företag få skuldsanering?
  2. Kan man driva företag under skuldsanering?
  3. Vem får inte skuldsanering?
  4. Vad händer om ett företag inte kan betala sina skulder?
  5. Kan Kronofogden ta pengar från mitt företag?
  6. Kan man bli nekad skuldsanering?
  7. Vem ansvarar för skulder i ett aktiebolag?
  8. Får man ha en bil när man har skuldsanering?
  9. Hur mycket får man kvar att leva på vid skuldsanering?
  10. Hur många år kan ett företag gå med förlust?
  11. Kan en ägare bli ansvarig för ett aktiebolags skulder?
  12. Kan Kronofogden ta mitt aktiebolag?
  13. Kan Kronofogden ta pengar från mitt aktiebolag?
  14. Kan en anställd bli ansvarig för ett aktiebolags skulder?
  15. Hur dyr bil får man äga om man har skuldsanering?

Kan ett företag få skuldsanering?

Missa inga viktiga datum för årets inkomstdeklaration för ditt företag.

För att Skatteverket ska kunna fastställa den slutliga skatten måste alla företag och privatpersoner årligen lämna in en inkomstdeklaration.

Kan man driva företag under skuldsanering?

Här kan du ta del av viktig information om deklarationsdagar och andra viktiga punkter under ett bolags verksamhetsår.

  • Bolag med räkenskapsår som slutar 31 januari, 28 februari, 31 mars eller 30 april lämnar inkomstdeklaration senast 1 november
  • Bolag med räkenskapsår som slutar 31 maj eller 30 juni lämnar inkomstdeklaration senast 17 december.
  • Bolag med räkenskapsår som slutar 31 juli eller 31 augusti lämnar inkomstdeklaration senast 1 mars året efter.
  • Bolag med räkenskapsår som slutar 30 september, 31 oktober, 30 november eller 31 december lämnar inkomstdeklaration senast 1 juli året efter.

Om deklarationen i sin helhet lämnas elektroniskt förlängs deklarationsfristen enligt ovan med en månad.

Inkomstdeklaration privatpersoner, dödsbon, enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag lämnar inkomstdeklaration senast 2 maj om man inte omfattas av byråanstånd då 15 juni är sista deklarationsdag.

Vem får inte skuldsanering?

Om fakturan är obetald p.g.a. att säljare och köpare är oense om kvalitet eller pris kommer säljarens redovisning av moms till Skatteverket att kvarstå oförändrad.

Förutsatt att köparen fått en beställd prestation utförd (ej förskott eller à conton) och fått en faktura med moms har köparen ändå haft rätt att göra avdrag för ingående moms. Avdraget behöver inte justeras enbart p.g.a. att köparen inte har betalt fakturan.

Vad händer om ett företag inte kan betala sina skulder?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

  • din försäljning
  • utgående moms (moms på det du har sålt)
  • ingående moms (moms på det du har köpt in.

Kan Kronofogden ta pengar från mitt företag?

För både privatpersoner och företag finns datum då deklarationen måste vara inlämnad. Vad händer om man glömmer att lämna in deklarationen för enskild firma?

Det är mycket att hålla reda på för dig som driver enskild firma, bland annat att lämna in deklarationen i tid. Här presenteras vad som händer och hur du bör agera om du inser att deklarationen är försenad.

Kan man bli nekad skuldsanering?

Missa inga viktiga datum för årets inkomstdeklaration för ditt företag.

För att Skatteverket ska kunna fastställa den slutliga skatten måste alla företag och privatpersoner årligen lämna in en inkomstdeklaration.

Vem ansvarar för skulder i ett aktiebolag?

Enskilda firmor som köper och säljer varor och/eller tjänster ska normalt alltid anmäla sig för momsregistrering till Skatteverket. Du registrerar dig för moms i samband med att du ansöker om F-skatt och anmälan för momsregistrering ska göras senast 14 dagar före du påbörjar verksamheten. När du godkänns blir du tilldelade ett momsregistreringsnummer.

Det är också till Skatteverket du ska lämna deklarationer och betala moms. I praktiken ska du betala in skillnaden mellan den moms du tar ut på din försäljning (utgående moms) och den moms du betalar på dina inköp (ingående moms).

Som företagare lönar det sig att beräkna dina priser utan moms. Inledningsvis kan det verka knepigt men du vänjer dig snabbt och samtidigt undviker du eventuella överraskningar när du ska deklarera och betala moms till Skatteverket.

Då du fakturerar tjänster eller varor från kunden ska du utöver det skattefria priset lägga till moms på det fakturerade beloppet. Dvs. om du skriver en fakturera på 10 000:- så lägger du vanligtvis till 25% moms så att fakturans totalbelopp blir 12 500:-. I samband med försäljningen bokför du den momsfria försäljningen på ett eget konto och utgående momsen på ett annat konto. Det här lönar det sig att göra fast du använder dig av enkel bokföring enligt kontantmetoden. När du bokför momsens andel av affärshändelserna separat gör du det mycket lättare för dig att sköta momsredovisningen.

Tips! Ladda ner vår gratis fakturamall som beräknar momsen automatiskt!

Får man ha en bil när man har skuldsanering?

Det beror på. Datumen är olika beroende på om du deklarerar som privatperson eller juridisk person. Dessutom ska olika bolagsformer deklararera i olika Inkomstdeklarationer (Inkomstdeklaration 1, 2, 3 eller 4). Se vilka datum som gäller för dig nedan!

 Hämta, klicka, godkänn, skicka – exakt så enkelt kan det vara att deklarera! Och du gör det direkt från bokföringsprogrammet. Nu ingår deklarationstillval när du köper Visma eEkonomi!

Hur mycket får man kvar att leva på vid skuldsanering?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

  • din försäljning
  • utgående moms (moms på det du har sålt)
  • ingående moms (moms på det du har köpt in.

Hur många år kan ett företag gå med förlust?

En utomstående köpare får endast behålla 200% av köpesumman för aktierna i ditt bolag. Om du har 200 000 kronor i sparat underskott måste köparen betala minst 100 000 kronor för att få behålla hela underskottet. 

Kan en ägare bli ansvarig för ett aktiebolags skulder?

Fråga: Personligt ansvarig för aktiebolagets skulder i samband med konkurs

Kan ett aktiebolag som har förlorat ett mål i domstol försättas i konkurs eftersom det inte kan betala sina uppkomna skulder? Kan ägare etc bli personligt ansvariga då? Nyfiken, tack!

Kan Kronofogden ta mitt aktiebolag?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

Kan Kronofogden ta pengar från mitt aktiebolag?

Beloppet för skattefri milersättning har legat på 18,50 kronor sedan 2009. Finansminister Mikael Damberg öppnar nu för en höjning.

Publicerad: 2022-03-07   Uppdaterad: 2022-03-07

Kan en anställd bli ansvarig för ett aktiebolags skulder?

Använder du din privata bil i företaget? Då har du rätt att ta ut en skattefri milersättning från företaget på 18,50 kr per mil (milersättning 2021). Denna ersättning har varit oförändrad under många år och inte räknats upp annars är brukligt. Det är viktigt att du kan styrka att dina resor verkligen gjorts för ditt företag och inte för privat bruk. För att styrka detta behöver du en körjournal. Körjournalen kan vara en digital körjournal eller en manuell körjournal. Körjournalen skall kunna visas upp för Skatteverket vid en eventuell revision. Körjournalen skall innehålla

  • datum och tid för resan
  • vilken organisation du besöker
  • syftet med resan
  • mätarställning
  • antal körda mil

Hur dyr bil får man äga om man har skuldsanering?

Använder du din privata bil i företaget? Då har du rätt att ta ut en skattefri milersättning från företaget på 18,50 kr per mil (milersättning 2021). Denna ersättning har varit oförändrad under många år och inte räknats upp annars är brukligt. Det är viktigt att du kan styrka att dina resor verkligen gjorts för ditt företag och inte för privat bruk. För att styrka detta behöver du en körjournal. Körjournalen kan vara en digital körjournal eller en manuell körjournal. Körjournalen skall kunna visas upp för Skatteverket vid en eventuell revision. Körjournalen skall innehålla

  • datum och tid för resan
  • vilken organisation du besöker
  • syftet med resan
  • mätarställning
  • antal körda mil