:

Vad är överskott av aktiv näringsverksamhet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är överskott av aktiv näringsverksamhet?
  2. Hur räknar man ut överskott enskild firma?
  3. Hur mycket skatt på överskott enskild firma?
  4. Vad menas med aktiv näringsverksamhet?
  5. Vad är ett överskott?
  6. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  7. Hur räknar man ut verksamhetens överskott?
  8. Hur beskattas överskott av näringsverksamhet?
  9. Hur räknar jag ut verksamhetens överskott?
  10. Vad är överskott av passiv näringsverksamhet?
  11. Vilka kostnader får dras av i en näringsverksamhet?
  12. När får man ett överskott?
  13. När kollar Skatteverket Swish?
  14. Har Skatteverket koll på Swish?
  15. Vad menas med ett överskott?

Vad är överskott av aktiv näringsverksamhet?

I den här artikeln tittar vi på skattereglerna för enskild firma, dvs vilken skatt du betalar som enskild näringsidkare, och tipsar om åtgärder för att sänka skatten. 

All din enskilda näringsverksamhet betraktas som en och samma verksamhet. Detta betyder att överskott och underskott från olika verksamheter automatiskt kvittas mot varandra både när det gäller skatten och socialavgifterna.

Hur räknar man ut överskott enskild firma?

När du "tar ut lön" i din enskilda firma innebär det att du gör ett eget uttag. Så här fungerar det.

Driver du en enskild näringsverksamhet, enskild firma, gör du uttag istället för att ta ut lön. Foto: Shutterstock

Hur mycket skatt på överskott enskild firma?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Vad menas med aktiv näringsverksamhet?

Aktiv näringsverksamhet är ett skattebegrepp. En näringsverksamhet betraktas enligt huvudregeln som aktiv om näringsidkaren arbetat i verksamheten minst en tredjedels årsarbetstid, dvs 500 timmar under inkomståret.

Om verksamheten baseras på näringsidkarens egen arbetskraft och därför kräver ett mindre antal timmar eget arbete för att skötas betraktas verksamheten normalt som aktiv, trots att timantalet inte uppnåtts (aktivitetsregeln). Detta gäller t ex en konsultverksamhet som bedrivs vid sidan av en anställning.

Vad är ett överskott?

Som nämnt ovan är ett företags vinst inte detsamma som ett överskott eftersom det sistnämnda är ett plus på kontot efter skatt. Vinsten kan uppstå periodvis, men ett överskott är det starkaste bevis för att ett företag ‘’mår bra’’. Inte sällan används begreppet överskott som ett mått för att se till företagets värde, ofta tillsammans med soliditet.

Överskottet det som blir över efter att skatter är betalda och då är det viktigt att företaget investerar på rätt sätt. Den rådande situationen avgör mycket men det gör även företagets storlek och branschen som företagets verkar i. Egna företagare kan exempelvis använda sig av överskottet för att investera i framtiden genom pensionssparande. Medans storbolag kanske använder överskottet till att investera i andra företag.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Hur räknar man ut verksamhetens överskott?

    När man bedriver Enskild Firma och vill ta ut lön så gör du egentligen ett eget uttag ur din firma. Här beskriver vi hur du rent praktiskt kan gå tillväga för att ta ut lön i Enskild Firma.

    När du bedriver verksamhet som enskild näringsidkare så är det din vinst som är din lön. Alla pengar som du alltså har efter att dina kostnader är avdragna räknas som din personliga vinst och samtidigt en skuld för företaget. Detta är ju dina pengar som privatperson så för företaget blir det en skuld. Det är från dessa pengar som du kan ta ut din lön eller göra ett så kallat eget uttag.

    Hur beskattas överskott av näringsverksamhet?

    Inkomst av näringsverksamhet är ett av tre inkomstslag i det svenska skattesystemet.

    Till inkomstslaget räknas inkomster och utgifter på grund av näringsverksamhet. Med näringsverksamhet menas förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt (varaktigt och med vinstsyfte) och självständigt. Innehav av näringsfastigheter och näringsbostadsrätter samt avverkningsrätt till skog räknas alltid som näringsverksamhet. För juridiska personer räknas inkomster och utgifter på grund av kapital alltid till inkomstslaget näringsverksamhet.

    Hur räknar jag ut verksamhetens överskott?

    beräknas av Skatteverket. Skatteverket utgår från de uppgifter som ni uppger i er ansökan via e-tjänsten här på verksamt.se, eller de uppgifter ni lämnat i blanketten "Företagsregistrering". Därefter betalar ni in preliminär skatt med lika stora delar varje månad under beskattningsåret, normalt den 12:e varje månad. Inbetalningarnas storlek varierar därför inte med resultatet för respektive månad.

    Vad är överskott av passiv näringsverksamhet?

    En fysisk person eller ett dödsbo ska betala särskild löneskatt med 24,26 procent på överskott av passiv näringsverksamhet enligt IL under förutsättning att verksamheten utövas här i landet (2 § första stycket SLFL).

    Underlaget för särskild löneskatt är överskottet från den passiva näringsverksamheten och det beräknas enligt samma regler som underlaget för egenavgifter från aktiv näringsverksamhet (2 § andra stycket SLFL). Det innebär att det är nettoinkomsterna enligt beslutet om slutlig skatt som är underlag för särskild löneskatt. Om sjukpenning från Försäkringskassan ingår i nettoinkomsten, ska sjukpenningen dock inte räknas med i underlaget för särskild löneskatt (3 kap. 10 SAL).

    Det ska inte betalas särskild löneskatt om skatteunderlaget är lägre än 1 000 kr (2 § tredje stycket SLFL).

    Vilka kostnader får dras av i en näringsverksamhet?

    Du får dra av alla utgifter du behöver för att bedriva din verksamhet. Vilka utgifter du får dra av beror på vad just din verksamhet kräver. Till exempel får du dra av för hundmat i din kennelverksamhet, men inte om du är massör. Grundregeln är att du får göra avdrag för det du måste köpa in för att kunna tjäna pengar i din verksamhet.

    Inom några områden finns begränsningar eller schabloner för hur stort avdrag som får göras (till exempel resor och ökade levnadskostnader). Det kan du läsa mer om i Avdragslexikon för företag.

    Du får göra avdrag direkt med hela utgiften för så kallade löpande kostnader, exempelvis material, telefon och resor. Om du köper in maskiner och inventarier för mer än ett halvt prisbasbelopp (24 150 kronor för inkomståret 2022 och 26 250 kronor för inkomståret 2023) måste du däremot fördela utgiften över flera år. Detta kan du läsa mer om på sidan Avdrag för värdeminskning (avskrivning).

    När får man ett överskott?

    • Om du får överskott från din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt. Du ska då också betala egenavgifter på överskottet.
    • Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som gått med underskott (förlust) men du måste spara alla underlag för verksamheten.
    • Om du inte får någon vinst och det blir underskott ett år får du spara det och dra av det från eventuellt kommande överskott av samma hobbyverksamhet de fem följande åren.
    • Du får bara göra avdrag för de utgifter som hör till hobbyverksamheten och som du har betalat under inkomståret.

    Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital.

    När kollar Skatteverket Swish?

    För att Skatteverket ska ha koll på Swish måste de veta vem som gör transaktionerna och hur mycket pengar som överförs.

    – Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Conny Svensson.

    Har Skatteverket koll på Swish?

    För att Skatteverket ska ha koll på Swish måste de veta vem som gör transaktionerna och hur mycket pengar som överförs.

    – Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Conny Svensson.

    Vad menas med ett överskott?

    Överskott är något som blir över. I företagssammanhang betyder överskott ett företags samlade vinster efter skatt.

    I företag talar man om vinst, förlust, överskott och underskott. Vinsten är intäkterna minus kostnaderna och om resultatet är negativt kallas det för förlust. Ett företags resultat syns i dess resultaträkning och kan alltså vara både positivt och negativt. När räkenskapsåret är slut överförs resultatet till det egna kapitalet i balansräkningen. Vinsten kan användas till nya investeringar eller aktieutdelning till ägare. Att få ett överskott, gå med vinst, är viktigt. Det är ett nyckeltal som berättar något om ett företags stabilitet och förmåga att klara motgångar. Ett företag som har ett stabilt samlat överskott har en god ekonomisk förmåga att klara även perioder med förluster. Om ett företag gått med förlust brukar man säga att det finns ett underskott i företaget.