:

Kan man skriva äktenskapsförord efter vigseln?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man skriva äktenskapsförord efter vigseln?
  2. Måste man registrera äktenskapsförord?
  3. När gäller inte äktenskapsförord?
  4. När kan man skriva ett äktenskapsförord?
  5. Hur länge gäller ett äktenskapsförord?
  6. Vad händer om man inte har äktenskapsförord?
  7. Var hittar jag mitt äktenskapsförord?
  8. Kan man skriva ett äktenskapsförord själv?
  9. Vad händer om man skiljer sig utan äktenskapsförord?
  10. Vill inte skriva äktenskapsförord?
  11. Finns inget äktenskapsförord?
  12. Vem får huset när man skiljer sig?
  13. Var hittar man sitt äktenskapsförord?
  14. Måste man dela allt vid skilsmässa?
  15. Kan halva huset vara enskild egendom?

Kan man skriva äktenskapsförord efter vigseln?

Om ni är medborgare i Danmark, Finland och Norge, och bor i Sverige, så gäller den svenska namnlagen. Om ni är medborgare i andra länder gäller namnlagen i ert hemland men ni har också möjlighet att byta efternamn enligt den svenska namnlagens regler.

Anmälningsblankett för efternamn skickas automatiskt till er när ni ansöker om hindersprövning för att gifta er. Anmälan lämnar ni till ert skattekontor eller till vigselförrättaren i samband med er vigsel. När ert byte av efternamn blivit godkänt skickas ett registerutdrag till er.

Måste man registrera äktenskapsförord?

Det är vanligt att byta namn i samband med att man gifter sig. Ni har följande alternativ för vilket efternamn ni kan välja:

  • Behålla era ogifta namn
  • Ta den ena partnerns namn
  • Dubbla efternamn
  • Byta till ett helt annat namn

När gäller inte äktenskapsförord?

I lagen anges de juridiska villkoren för att makarna ska kunna få äktenskapsskillnad (se punkt 2). Innan domstolen kan besluta om äktenskapsskillnad måste den kontrollera att dessa juridiska villkor är uppfyllda.

En sådan kontroll är nödvändig även om makarna lämnar in en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad. Makarnas samförstånd är alltså inte i sig själv grund för äktenskapsskillnad. Därför finns egentligen inte begreppet äktenskapsskillnad i samförstånd i Italien. Domstolen måste alltid fastställa de omständigheter som ligger till grund för ansökan innan den kan meddela en dom om äktenskapsskillnad.

Om äktenskapet ingåtts i enlighet med civillagen kan domstolen upplösa det. Om makarna gift sig kyrkligt och äktenskapet vederbörligen registrerats i folkbokföringen kan domstolen befria makarna från äktenskapets civilrättsliga verkningar. En allmän åklagare måste delta i förfarandet.

En av makarna kan ansöka om äktenskapsskillnad i följande fall:

1. Om den andra maken efter giftermålet dömts av domstol för ett mycket allvarligt brott som begåtts före eller efter giftermålet och denna dom vunnit laga kraft. Detta gäller om den andra maken dömts

  • till fängelse på livstid eller i över 15 år, även som en följd av flera olika domar, för uppsåtliga brott med undantag för politiska brott och brott som begåtts av särskilda moraliska eller sociala motiv (motivi di particolare valore morale e sociale),
  • till frihetsstraff för incest (artikel 564 i strafflagen) eller sexualbrott i enlighet med artiklarna 609-bis (sexualbrott), 609-quater, 609-quinquies eller 609-octies (införda genom lag nr 66 från 1996),
  • till frihetsstraff för mord på sin son eller dotter eller för mordförsök på maken eller sin son eller dotter,
  • till frihetsstraff efter två eller flera domar för mycket grov misshandel, utebliven betalning av underhåll, misshandel av familjemedlemmar eller barn eller utnyttjande av personer med bristande rättshandlingsförmåga till skada för maken eller ett barn, utom då den make som ansöker om äktenskapsskillnad har dömts för medverkan eller då det har kunnat fastställas att makarna återigen lever tillsammans.

Hemskillnad innebär att makarna inte längre är skyldiga enligt lag att leva tillsammans. Ett upphävande av samlevnaden saknar rättsverkningar (med undantag för situationer som uppstått före den omarbetade lagen nr 151 från 1975)

och innebär bara att de äktenskapliga banden försvagas något.

Hemskillnad beslutas av domstol eller av parterna i samförstånd.

När kan man skriva ett äktenskapsförord?

Om du har ett giltigt pass rekommenderar vi i så fall att du bokar resan i det namn som står i ditt pass och gör ett nytt pass efter resan när namnändringen är klar. Du kan också vänta med att skicka in namnansökan till efter resan.

Om du inte har något giltigt pass eller om ditt pass snart går ut rekommenderar vi att du

1. skaffar ett nytt pass i ditt nuvarande namn2. bokar resan i ditt nuvarande namn3. skickar in ansökan om namnändring efter att du fått ditt nya pass4. skaffar ett nytt pass med ditt nya namn när du kommit hem och namnändringen är klar.

Hur länge gäller ett äktenskapsförord?

Från och med den 1 juli 2017 har vi en ny lag om personnamn i Sverige. Den nya lagen har moderniserat och förenklat möjligheterna att välja och byta namn. Det finns heller inga hinder för upprepade byten av förnamn eller efternamn.

Hos Skatteverket kan du ansöka om att få byta förnam eller efternam och du kan också ansöka om namn för nyfödda barn. Det finns olika blanketter för de olika namnändringsansökningarna.

Vad händer om man inte har äktenskapsförord?

Allt eller vissa saker eller till­gång­ar som ni äger kan göras till en­skild egen­dom och då räknas de inte in i gif­to­rätts­gods. Med ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni ge­men­samt be­stäm­ma vilken egen­dom som ska vara en­skild egen­dom och som inte ska ingå vid en bo­del­ning vid se­pa­ra­tion eller döds­fall.

Ett äk­ten­skaps­för­ord kan vara ett rik­ti­gt bra sätt att ge varand­ra eko­no­misk trygg­het. Det hand­lar inte om att inte lita på varand­ra utan istäl­let om att ordna det allra bästa för er som familj.

Vid skils­mäs­sa ska man alltid göra en bo­del­ning. Då räknar man var för sig ihop sina till­gång­ar och drar sedan bort lån och andra skul­der. Där­ef­ter slår man ihop bådas till­gång­ar och delar på hälf­ten. På så vis får ni lika mycket av gif­to­rätts­god­set. 

Det be­ty­der att den som på papp­ret äger mer måste betala mel­lan­skill­na­den till den andra maken för att det ska bli lika. Mel­lan­skill­na­den kallas för bo­del­nings­lik­vid. 

Den med mer för­mö­gen­het ger alltså av sin egen­dom till den andre. Om den med mera egen­dom har mycket skul­der kan det dock leda till att ni istäl­let får dela på den egen­dom som den som äger mindre har. 

Var hittar jag mitt äktenskapsförord?

På körkortsportalen står:

Tänk på att du behöver kunna legitimera dig med ditt nya namn när du hämtar ditt körkort hos postens ombud. Det kan du göra genom att ha med dig Skatteverkets personbevis för namnbyte tillsammans med giltig legitimation.

Kan man skriva ett äktenskapsförord själv?

När ditt körkort är tillverkat skickas det ut med rekommenderad post (REK) till ett av Postnords ombud. Du måste hämta ut ditt tillverkade körkort personligen.

När du hämtar ut ditt körkort måste du kunna identifiera dig med en godkänd och giltig legitimation. Observera att Postnord inte accepterar e-legitimation vid utlämning av rekommenderad post (REK). 

Vad händer om man skiljer sig utan äktenskapsförord?

När ditt körkort är tillverkat skickas det ut med rekommenderad post (REK) till ett av Postnords ombud. Du måste hämta ut ditt tillverkade körkort personligen.

När du hämtar ut ditt körkort måste du kunna identifiera dig med en godkänd och giltig legitimation. Observera att Postnord inte accepterar e-legitimation vid utlämning av rekommenderad post (REK). 

Vill inte skriva äktenskapsförord?

Som gifta ska värdet av alla era tillgångar delas lika mellan dig och din partner vid en separation, om det inte avtalats om enskild egendom i ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni själva bestämma hur fördelningen ska vara och vad som känns rättvist för just er. Här informerar vi om när ett äktenskapsförord kan vara bra att skriva.

Efter vigseln äger ni liksom tidigare era egna tillgångar och ni ansvarar var och en för era egna skulder. Men om ni skulle skilja er har ni däremot rätt till hälften av det totala värdet av allt ni äger. Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, värdet av all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

Exempel: Makarna Per och Frida har bestämt sig för att skiljas. De har inte skrivit något äktenskapsförord. De bor i en villa som Frida betalat och äger. Villan är värd en miljon kronor. För att Frida ska få behålla villan efter skilsmässan måste hon betala en halv miljon till Per, alltså halva värdet av villan, om Per begär det.

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. I stället för giftorättsgods utgör då dessa enskild egendom och får behållas av var och en av er.

Finns inget äktenskapsförord?

Du kan själv kontrollera vilka typer av cookies du vill acceptera genom att ta ställning nedan. Läs mer här

Cookies

Vem får huset när man skiljer sig?

Om man är gifta och skil­jer sig ska all egen­dom som inte ut­tryck­li­gen anses vara en­skild egen­dom på grund av äk­ten­skaps­för­ord, gå­vobrev eller tes­ta­men­te för­de­las genom bo­del­ning. Det gäller även hus och bo­stads­rätt som någon av ma­kar­na äger. 

I de flesta fall spelar det därför i slutän­dan ingen roll vem som står som ägare. Re­sul­ta­tet blir näm­li­gen ofta att båda har rätt till var­de­ra halva av bo­sta­dens värde. Den ska med andra ord delas lika.

💡 Visste du att: du kan ha rätt att bo kvar i huset fram till bo­del­ning? Det kallas att ha kvar­sitt­nings­rätt. 

Hand­lar det om en bostad som har varit det pri­mä­ra hemmet men som en av ma­kar­na fort­fa­ran­de har större behov av att ha kvar, så kan det i vissa fall anses att en av ma­kar­na har förtur när det kommer till rätten att be­hål­la bo­sta­den. Detta kallas ibland för förtur vid lott­lägg­ning. 

Denna sorts förtur in­ne­bär hur som helst aldrig att någon får mer än den andra, utan på­ver­kar bara hur saker och ting i slutän­dan ska för­de­las.

Var hittar man sitt äktenskapsförord?

Äktenskapsförord måste registreras för att vara giltiga. Registrering sker hos Skatteverket där vissa uppgifter måste finnas med i ansökan. I samband med att äktenskapsförordet registreras förs det in en uppgift om detta i äktenskapsregistret, som också sköts av Skatteverket. Har du ytterligare funderingar kring äktenskapsförord och registrering? Du når oss på 0770-33 90 70 eller via kontaktformuläret längre ned. 

Nedan video sammanfattar det mest centrala om äktenskapsförord, under en minut.

Måste man dela allt vid skilsmässa?

Här ger vi er en rotavdragskalkylator, som gör det enkelt för er att se hur mycket pengar ni kan få tillbaka efter ett utfört arbete.

Glöm inte att jämföra offerter från flera olika företag innan ni anlitar någon, för bäst pris och resultat.

Kan halva huset vara enskild egendom?

Rotavdrag är ett skatteavdrag i Sverige som syftar till att göra det billigare för privatpersoner att anlita hantverkare för renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT står för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad) av den egna bostaden. 

Genom rotavdraget kan man få tillbaka en del av arbetskostnaden direkt på fakturan genom att hantverkaren drar av en viss procent av arbetskostnaden innan fakturering.

Rutavdrag 2023: Så funkar det och så mycket höjs vår rutavdrag 2024

Det är möjligt att använda rotavdrag även på fritidshus, men det finns flera viktiga faktorer som måste uppfyllas, däribland:

  • Att huset är inrett och utrustat som ett boende.
  • Att du äger huset.
  • Att fritidshuset finns inom EU/EES eller Schweiz.

Här kan du läsa mer om vad som gäller kring rotavdrag och fritidshus.