:

Hur får man uppskov med deklarationen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man uppskov med deklarationen?
  2. Hur länge har man uppskov på deklarationen?
  3. Hur mycket ska man betala av uppskovsbeloppet?
  4. Hur länge kan man skjuta på uppskov?
  5. När får man inte göra uppskov?
  6. När ska deklarationen vara inne uppskov?
  7. Vad är fördelen med uppskov?
  8. Hur många gånger kan man få uppskov?
  9. Hur hög blir Uppskovsavgiften för ett uppskov på KR 500 000?
  10. Hur många gånger kan man skjuta upp uppskov?
  11. Har jag rätt till uppskov?
  12. När ska man begära uppskov?
  13. Hur mycket får man ha i uppskov?
  14. Hur mycket är skatten på uppskov?
  15. Hur mycket uppskov får man göra om man köper billigare?

Hur får man uppskov med deklarationen?

Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?

Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter till deklarationen eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att lämna inkomstdeklarationen.

Hur länge har man uppskov på deklarationen?

Har du enskild firma och det känner att du inte hinner deklarera i tid? Då kan du söka om anstånd hos Skatteverket och få uppskov med hela inkomstdeklarationen. Här berättar vi hur du ska göra och vilka förutsättningar som krävs för att du ska få uppskov med deklarationen.

Alla som behöver extra tid för att lämna in deklarationen kan få anstånd fram till 1 juni. Beskedet får du direkt redan vid ansökan. Har du redan tidigare fått anstånd så förlängs det automatiskt fram till 1 juni och du behöver inte göra något mer. Det finns särskilda fall där Skatteverket kan ge ännu längre uppskov, men detta är inget du kan räkna med.

Hur mycket ska man betala av uppskovsbeloppet?

TV-avgiften har sitt ursprung i licensavgiften för radioapparater. Ursprungligen krävde innehav av radiomottagare tillstånd från Kungl. Maj:t, vilket kunde sökas hos Telestyrelsen mot en stämpelavgift på 3:50 kronor. Vid början av 1924 fanns 4 500 sådana tillstånd och vid årets slut hade antalet ökat till 40 000. Detta år bestämdes det också att stämpelavgiften skulle ersättas av en licensavgift vars storlek bestämdes av regeringen. Från och med 1925 skulle den som hade en radiomottagare betala en avgift på tolv kronor.[5] 1926 sänktes avgiften till tio kronor, något som skulle gälla fram till 1951.

År 1943 infördes en särskild avgift för radio i bil eller båt, vilket betydde att trafikpolisen kunde fråga efter radiolicensen.[6]

Från 1956 blev även innehavare av TV-mottagare skyldiga att betala en licensavgift, som uppgick till 25 kronor per kalenderkvartal. År 1967 övergick avgiften till att bli en "allmän mottagaravgift", och begreppet "licens" avskaffades. De hushåll som ägde en TV-apparat betalade en allmän mottagaravgift som även täckte eventuellt innehav av radiomottagare. Den som bara hade en radioapparat betalade en mindre "särskild ljudradioavgift".

Under 2018 var avgiften 2 400 kr per hushåll med TV-mottagare, medan den 2019 blev maximalt cirka 1 300 kr per person och reducerad för personer med låga förvärvsinkomster. Som förvärvsinkomst räknas även exempelvis a-kassa, pension och sjukersättning. Under dessa premisser föreligger betalningsskyldighet till och med dödsåret.[16] Företag, juridiska personer, personer under 18 år och personer utan förvärvsinkomst (exempelvis studerande som enbart har studiemedel som inkomst) betalar ingen avgift från och med 2019.[17] Förändringen trädde i kraft automatiskt och de som betalade TV-avgift 2018 behövde inte göra något. De som hade betalat den gamla avgiften för 2019 skulle återbetalas av Radiotjänst.[18]

Som jämförelse kan nämnas en undersökning publicerad 2023 av Mediavision som visade att svenska hushåll i genomsnitt betalade 685 kr/mån för prenumeration och abonnemang på media och journalistik.[19]

Hur länge kan man skjuta på uppskov?

I mitten på november 2018 fattade riksdagen beslut om att ersätta radio- och tv-avgiften med en allmän public service-avgift som tas ut via skatten. Beslutet innebar slutet för Radiotjänst i Kiruna, som sedan 1988 har drivit in avgiften från alla hushåll som har en tv-apparat. Samtidigt stod det klart att 240 Kirunabor förlorar sina jobb.

Läs mer: Ovissheten på Radiotjänst gjorde många sjuka

När får man inte göra uppskov?

Sverigedemokraterna har tidigare varit för en skattefinansierad lösning framför ett licenssystem, men anser att förtroendet för public service inte är tillräckligt högt för att finansieras av skattebetalarna. SD anser även att Granskningsnämnden, eller ett annat organ, i högre utsträckning ska kontrollera sakligheten i public service-program.

De övriga partierna är i helhet överens om förändringarna, men har reserverat sig mot vissa delar. Till exempel hade Socialdemokraterna gärna sett sändningstillståndsperioder på tio år, i stället för fastslagna sex år till en början och åtta år från och med 2026.

Moderaterna och Kristdemokraterna anser bland annat att sponsringen i SVT vid till exempel sportevenemang bör minska.

När ska deklarationen vara inne uppskov?

Uppdaterat torsdag 19 oktober kl 11.03 Publicerat tisdag 25 mars 2008 kl 13.33

Sveriges Radios, SVT:s och Utbildningsradions verksamhet finansieras via en individuell public service-avgift som tas ut via skattsedeln.

Vad är fördelen med uppskov?

Public service-avgiftens storlek beslutas för varje inkomstår. För inkomståret 2023 är public service-avgiften maximalt 1 300 kronor per person och år. Du som har en beskattningsbar förvärvsinkomst som är lägre än 130 025 kronor per år betalar i stället 1 procent av inkomsten. Beskattningsbar förvärvsinkomst är din inkomst av tjänst eller näringsverksamhet efter avdrag. Som beskattningsbar förvärvsinkomst räknas till exempel lön, pension och sjukersättning men inte inkomst av kapital.

Du får inga inbetalningskort och behöver alltså inte göra någon inbetalning, utan avgiften dras direkt med skatten. Avgiften bestäms utifrån inkomstbasbeloppet, som ändras varje år.

För inkomståret 2022 var public service-avgiften maximalt 1 327 kronor per person och år.

Hur många gånger kan man få uppskov?

Den som säljer sin bostad med vinst kan välja att betala vinstskatt eller att skjuta upp beskattningen genom så kallat uppskov. Fram tills nu har det nästan alltid varit en dålig affär att skjuta på skatten. Den skatt man har fått betala har varit 2,27%* (vilket har motsvarat en bolåneränta på 3,25% med hänsyn till ränteavdraget) och då har det varit betydligt bättre att låna av banken så länge man får lån.

Nu tas uppskovsräntan bort och det betyder att något som tidigare motsvarade ett superdyrt lån istället blir ett helt gratis lån. Det betyder att du som säljer din bostad med vinst från och med år 2020 alltid bör ansöka om uppskov.

Har du sålt en bostad med vinst 2014-2019 kan du ompröva dina gamla deklarationer och därmed begära uppskov retroaktivt. Man kan nämligen alltid ändra sina gamla deklarationer sex år tillbaka i tiden. Det betyder också att det är bråttom för dig som sålde under 2014. Du behöver ansöka före årsskiftet om du vill söka uppskov retroaktivt. 

För dig som sålde senare finns ingen lika tydlig deadline, men om du använder pengarna du får loss till att amortera på ett bolån eller sätta på ett sparkonto med ränta vill du såklart helst göra det så fort som möjligt. Därför tjänar du mer ju fortare du gör den retroaktiva ändringen.

Ansöker du om uppskov retroaktivt kommer du fortfarande att få betala den höga räntan på åren fram till och med 2020. Därefter blir räntan noll. Det betyder i praktiken att du betalar en engångskostnad nu för att ta ett lån som därefter är gratis. 

Hur hög blir Uppskovsavgiften för ett uppskov på KR 500 000?

Enligt inkomstskattelagen (IL) har den som säljer sin privatbostad under vissa förutsättningar rätt att få uppskov med beskattningen av vinsten på denna bostad. Förutsättningarna för att få uppskov är att

Har säljaren inte bosatt sig i någon ersättningsbostad senast 2 maj året efter försäljningsåret kan han eller hon få preliminärt uppskov.

Hur många gånger kan man skjuta upp uppskov?

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För varje år betalar skattebetalarna mindre och mindre i public service-avgift. Samtidigt har inflationen gjort att public service-bolagen kämpar med ökade kostnader och kan tvingas till nedskärningar. Journalistförbundet har därför hemställt till regeringen om att public service-avgiften inte ska sänkas ytterligare. I stället bör det överskott som bildas användas genom extra medelstilldelningar till public service.

Har jag rätt till uppskov?

Public service-avgiftens storlek beslutas för varje inkomstår. För inkomståret 2023 är public service-avgiften maximalt 1 300 kronor per person och år. Du som har en beskattningsbar förvärvsinkomst som är lägre än 130 025 kronor per år betalar i stället 1 procent av inkomsten. Beskattningsbar förvärvsinkomst är din inkomst av tjänst eller näringsverksamhet efter avdrag. Som beskattningsbar förvärvsinkomst räknas till exempel lön, pension och sjukersättning men inte inkomst av kapital.

Du får inga inbetalningskort och behöver alltså inte göra någon inbetalning, utan avgiften dras direkt med skatten. Avgiften bestäms utifrån inkomstbasbeloppet, som ändras varje år.

För inkomståret 2022 var public service-avgiften maximalt 1 327 kronor per person och år.

När ska man begära uppskov?

Public service består av tre olika företag, Sveriges Television AB (SVT), Sveriges Radio AB (SR) och Sveriges Utbildningsradio AB (UR). SVT sänder fyra kanaler SVT1, SVT2, SVT Barn och Kunskapskanalen som de samsänder med UR. SR har fyra nationella kanaler: P1, P2, P3 och P4. P4 består av 25 lokala kanaler. SR sänder även lokalt i Södertälje och P6 i Stockholm samt P3 Din Gata i Malmö. Dessutom sänder de digitalt över vissa områden.

Hur mycket får man ha i uppskov?

Public service-avgiftens storlek beslutas för varje inkomstår. För inkomståret 2023 är public service-avgiften maximalt 1 300 kronor per person och år. Du som har en beskattningsbar förvärvsinkomst som är lägre än 130 025 kronor per år betalar i stället 1 procent av inkomsten. Beskattningsbar förvärvsinkomst är din inkomst av tjänst eller näringsverksamhet efter avdrag. Som beskattningsbar förvärvsinkomst räknas till exempel lön, pension och sjukersättning men inte inkomst av kapital.

Du får inga inbetalningskort och behöver alltså inte göra någon inbetalning, utan avgiften dras direkt med skatten. Avgiften bestäms utifrån inkomstbasbeloppet, som ändras varje år.

För inkomståret 2022 var public service-avgiften maximalt 1 327 kronor per person och år.

Hur mycket är skatten på uppskov?

Sverigedemokraterna har tidigare varit för en skattefinansierad lösning framför ett licenssystem, men anser att förtroendet för public service inte är tillräckligt högt för att finansieras av skattebetalarna. SD anser även att Granskningsnämnden, eller ett annat organ, i högre utsträckning ska kontrollera sakligheten i public service-program.

De övriga partierna är i helhet överens om förändringarna, men har reserverat sig mot vissa delar. Till exempel hade Socialdemokraterna gärna sett sändningstillståndsperioder på tio år, i stället för fastslagna sex år till en början och åtta år från och med 2026.

Moderaterna och Kristdemokraterna anser bland annat att sponsringen i SVT vid till exempel sportevenemang bör minska.

Hur mycket uppskov får man göra om man köper billigare?

Om du köper en ny bostad i samband med försäljningen av din gamla permanentbostad, kan du i vissa fall skjuta upp beskattningen av din vinst, reavinstskatten, genom ett uppskov. Försäljning av fritidshus ger inte uppskov.

Kostnadsfria reavinstuppskov från 1 januari 2021