:

Var hittar jag min Slutskattsedel?

Innehållsförteckning:

  1. Var hittar jag min Slutskattsedel?
  2. Kan man se slutskattebesked på Skatteverket?
  3. När kommer besked om slutlig skatt 2023?
  4. Vad är en Slutskattsedel?
  5. När kommer slutskattebesked privatperson?
  6. När kan man se sitt slutskattebesked?
  7. När får man besked om Slutskatt?
  8. När skickar Skatteverket ut slutskattebesked?
  9. När får jag besked om slutlig skatt?
  10. När får man reda på om deklarationen är godkänd?
  11. När får man Slutskattsedel?
  12. Har inte fått skattebesked 2023?
  13. Varför har jag inte fått mitt slutskattebesked?
  14. När får man sin Slutskattsedel?
  15. När kommer det slutliga Skattebeskedet?

Var hittar jag min Slutskattsedel?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-11-26

Vill du veta om du får tillbaka på skatten? Om du hade särskild deklaration blev den färdig i går och du kan redan i dag få veta hur mycket du får tillbaka eller måste betala i skatt.

Kan man se slutskattebesked på Skatteverket?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

När kommer besked om slutlig skatt 2023?

En tjänsteresa som omfattar max tre månader ger dig rätt till ett schablonbelopp som är 240 kronor (inkomståret 2021) i dagtraktamente utan att din arbetsgivare måste betala några arbetsgivaravgifter. 

För tjänsteresa utomlands finns det i stället bestämda normalbelopp per land. Det bör noteras att när en tjänsteresa pågått i mer än tre månader gäller ytterligare reducerade belopp.

Om du ordnar med eget boende under en tjänsteresa kan din arbetsgivare betala ut ett skattefritt nattraktamente istället för att betala logikostnaderna. Med natt menas kl 00.00–06.00. Det högsta skattefria nattraktamente vid tjänsteresor inom Sverige är 120 kr per natt (inkomståret 2021). Och för nattraktamente utomlands gäller hälften av schablonbeloppet för respektive land.

Vad är en Slutskattsedel?

Traktamente och bilersättning är kostnadsersättningar som du som arbetsgivare kan betala ut för att täcka en anställds ökade kostnader vid en tjänsteresa. Ersättningen kan vara skattefri om den betalas ut under vissa förutsättningar. Du behöver då inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgift på ersättningen.

Om du betalar ut traktamente och bilersättning som överstiger de schablonbelopp som gäller ska den överskjutande delen av ersättningen hanteras som lön. Det innebär att du ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivargifter på den överskjutande delen.

När anställda gör tjänsteresor med egen bil kan du som arbetsgivare betala ut skattefri bilersättning enligt schablonbelopp.

När anställda gör tjänsteresor med förmånsbil kan du som arbetsgivare bara betala ut skattefri bilersättning om den anställda betalat allt drivmedel själv.

Om den anställda bara delvis har betalat bilens drivmedel kan du som arbetsgivare inte betala ut skattefri milersättning vid tjänsteresor. Eventuell ersättning blir då lön. Det kan till exempel gälla en anställd som har en laddhybridbil och själv betalar laddning av el vid bostaden medan du som arbetsgivare betalar bensin till bilen eller laddning av el vid arbetsplatsen.

När kommer slutskattebesked privatperson?

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

Observera att 50-kilometerskravet även gäller övernattningen!

När kan man se sitt slutskattebesked?

En enskild firma (eller enskild näringsverksamhet som det också heter) är en bolagsform där du som privatperson ensam kan äga och driva företaget. En enskild firma är inte en juridisk person, vilket betyder att det är du som enskild näringsidkare som personligen ansvarar för företagets ekonomi, lån och andra samarbeten. 

Om pengarna i den enskilda firman inte räcker till är det alltså du som måste betala firmans skulder. En enskild firma har inget organisationsnummer. När du startar en enskild firma är det ditt personnummer som används som identitetsbeteckning.

När får man besked om Slutskatt?

Ja, det går bra att använda e-tjänsten Förenklat årsbokslut om du bokför enligt faktureringsmetoden.

En viktig skillnad mellan kontantmetoden och faktureringsmetoden är bokföringen av bokslutshändelserna. Det är bara du som bokför enligt kontantmetoden som får bokföra bokslutshändelserna på bokslutsunderlag. Du som bokför enligt faktureringsmetoden bokför i stället bokslutshändelserna på samma sätt som vanliga affärshändelser. I praktiken innebär det att en bokföringsorder (verifikation) upprättas för respektive bokslutshändelse, och därefter bokförs på vanligt sätt i kolumndagboken eller bokföringsprogrammet.

När skickar Skatteverket ut slutskattebesked?

En dator eller mobiltelefon räknas som en tillgång i företaget – under förutsättning att det är någonting du behöver för att kunna bedriva din verksamhet. Inventarier som kostar mindre än 26 250 kronor (under 2023), eller beräknas ha en ekonomisk livslängd på högst tre år får du dra av kostnaden för direkt.

Du får göra avdrag för tjänsteresor med egen bil i din verksamhet, till exempel resor till kunder och andra resor som du behöver göra för ditt företag. Avdraget är 25 kr per mil. Dessutom får du göra avdrag för trängselskatt vid tjänsteresorna.

När får jag besked om slutlig skatt?

Upp till 280 miljarder kronor väntas börsbolagen betala i utdelning under 2023. Hur utdelningen beskattas beror på om dina aktier förvaras på ett värdepapperskonto/värdepappersdepå eller ett investeringssparkonto, ISK.

Den som förvarar sina aktier på ett värdepapperskonto eller en värdepappersdepå betalar skatt om 30% på utdelningarna, och har också möjlighet att kvitta kapitalförluster mot kapitalvinster. Att skatten dras och att Skatteverket får rätt uppgifter behöver investeraren inte bekymra sig för. Det utbetalande institutet, vanligen Euroclear, drar skatt på utdelningen direkt vidutbetalningen och aktieägaren får nettobeloppet insatt på sitt konto, skriver Swedbank på hemsidan.

När får man reda på om deklarationen är godkänd?

ska ansöka om godkännande för F-skatt och registrera sig för moms och som arbetsgivare. De uppgifter som du anger i ansökan ligger till grund för hur mycket preliminär skatt företaget ska betala per månad. I tjänsten kan du också registrera bolaget för moms och som arbetsgivare.

bolag fördelas vinsten till aktieägarna genom utdelning. Utdelningen beskattas hos aktieägaren som inkomst av kapital. Särskilda regler gäller för fåmansföretag. En ägare som arbetar i bolaget är anställd och lönen beskattas på samma sätt som för anställda som inte har aktier. Bolagsskatten på 20,6 % (från 1 januari 2021) är den skatt som aktiebolaget betalar för sin vinst.

När får man Slutskattsedel?

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier och andra värdepapper. Inom ditt ISK kan du köpa och sälja aktier utan att betala skatt vid varje enskild affär.

Istället betalar du en schablonskatt på en viss procent per år. Schablonskatten är baserad på ditt kontos värde, samt hur många insättningar du gjort under året.

Här kan du läsa mer om hur skatten på ISK fungerar

Har inte fått skattebesked 2023?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2023 är schablonskatten 0,882 %. 

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram (läs mer nedan) som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Varför har jag inte fått mitt slutskattebesked?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

När får man sin Slutskattsedel?

Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. Pengarna kommer att betalas ut den 5-6 april om du uppfyller förutsättningarna.

Det är tre villkor som ska vara uppfyllda för att du ska kunna får pengarna tidigt:

När kommer det slutliga Skattebeskedet?

De flesta värdepapper redovisar du på bilaga K4, men det finns några undantag. I tabellen ser du vilken bilaga och vilket avsnitt som gäller för olika värdepapper.

Värdepapper