:

Var kan jag se min fordonsskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Var kan jag se min fordonsskatt?
  2. Hur vet jag vad jag ska betala i fordonsskatt?
  3. Hur ser man hur mycket fordonsskatt man ska betala?
  4. När ska bilskatten betalas 2023?
  5. Har inte fått min fordonsskatt?
  6. Hur mycket fordonsskatt per år?
  7. När behöver jag betala fordonsskatt?
  8. När slipper man betala fordonsskatt?
  9. Hur mycket fordonsskatt registreringsnummer?
  10. När ska jag betala skatten på min bil?
  11. När kommer skatten betalas ut?
  12. När kommer skatten på min bil?
  13. Vad händer om den förra ägaren inte betalar skatten på bilen?
  14. Hur beräknas fordonsskatten 2023?
  15. Vad händer med fordonsskatten efter 3 år?

Var kan jag se min fordonsskatt?

Fordonsskatt, eller bilskatt, är en årlig skatt som ska betalas för alla skattepliktiga fordon som inte är avställda. Det är ägaren av fordonet som ansvarar för att skatten betalas. Här berättar vi vilka fordon du måste betala skatt för, hur stor skatten är och hur den räknas ut.

Hur vet jag vad jag ska betala i fordonsskatt?

Idag finns det flera sätt för dig att gå tillväga om du vill kontrollera vilken årsskatt din bil har. Skulle det vara så att du vill kontrollera årsskatten för en bil som någon annan äger kan du använda dig av Fordonsuppgifter-tjänsten på Transportstyrelsens hemsida och kontrollera med hjälp av bilens registreringsnummer. Handlar det om en bil som du själv äger går du in på samma tjänst, men trycker sedan vidare på ”Ditt fordon” eller ”Mina fordon” om du använder dig av appen. Här kan du se hur mycket du ska betala, samt få information om andra betalningsuppgifter.

Hur ser man hur mycket fordonsskatt man ska betala?

Moped klass I är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul och som är konstruerat för en hastighet av högst 45 km/tim. Nedan avser den tvåhjuliga mopeden.

När ska bilskatten betalas 2023?

  • personbilar
  • lastbilar
  • bussar
  • motorcyklar
  • traktorer klass 1 (trafiktraktor)
  • motorredskap
  • släpvagnar (med en totalvikt av 751 kg eller mer)
  • tunga terrängvagnar.

Har inte fått min fordonsskatt?

Om du fortsätter att jobba i stället för att ta ut pension betalar du lägre skatt på din lön än du gjort tidigare år. Det beror på att du från det år du fyller 66 får ett förhöjt jobbskatteavdrag på din lön.

Från det år du fyller 66 kan man faktiskt säga att skatten på arbete är negativ, det vill säga mindre än noll. Om du arbetar (och inte tar ut pension) är skatten på lön upp till cirka 42 800 kronor i månaden nämligen lägre än de 17,21 procent som sätts av till din allmänna pension. Din allmänna pension fylls alltså på med mer pengar än du betalar i skatt. Och på inkomster upp till 25 400 kronor i månaden är skatten bara 8 procent!

Hur mycket fordonsskatt per år?

Fordonsskatt betalas för de flesta motordrivna fordon som förväntas framföras på allmän väg. Skattens syfte är både att bekosta underhåll av Sveriges vägar samt påverka bilägarna att välja miljövänliga fordonsalternativ.

Det som avgör hur fordonsskatten beräknas är antingen fordonets koldioxidutsläpp eller vikt. Vilken av dessa två faktorer som är avgörande beror både på fordonsklass samt fordonsår.

När fordonsskatten beräknas utifrån koldioxidutsläpp sker detta utifrån två separata delar, grundbelopp och koldioxidkomponent. Är det ett dieseldrivet fordon tillkommer även ytterligare kostnadsdelar.

När behöver jag betala fordonsskatt?

Bilskatt, eller fordonsskatt som det även kallas, ska betalas för alla skattepliktiga fordon – det vill säga majoriteten av de fordon som inte är avställda eller tillfälligt registrerade.  

När slipper man betala fordonsskatt?

Grundbeloppet är beloppet alla skattepliktiga fordon måste betala oavasett hur mycket eller lite de släpper ut. Beloppets storlek är 360 kronor om året. Det betyder att en bil aldrig kan ha längre fordonsskatt än 360 kronor. Elbilar som inte har något utsläppsvärde har därför samma fordonsskatt som grundbeloppet.

Grundbeloppet är beloppet alla skattepliktiga fordon måste betala oavasett hur mycket eller lite de släpper ut. Beloppets storlek är 360 kronor om året. Det betyder att en bil aldrig kan ha längre fordonsskatt än 360 kronor. Elbilar som inte har något utsläppsvärde har därför samma fordonsskatt som grundbeloppet.

Om bilen är av fordonsår 2006 eller senare eller ingår i någon av miljöklasserna 2005, hybrid eller el beskattas bilen utifrån hur mycket koldioxid bilen släpper ut per kilometer. Bilar som inte uppfyller något av de kraven räknas på skattevikt, det vill säga äldre bilar. 

För att räkna ut fordonsskatten tar man utsläppsvärdet som överstiger 111 gram multiplicerat med en faktor som är 11 kronor per gram om bilen kan drivas med alternativt drivmedel (gas, etanol, LNG, CNG) eller 22 kronor per gram om den inte kan drivas på något av de drivmedlena. 

Hur mycket fordonsskatt registreringsnummer?

Regeringen vill höja skatten på nya bensin- och dieselbilar för tredje gången sedan bonus-malus infördes 1 juli 2018. En suv som Volvo XC60 B5 AWD som för 3,5 år sedan kostade omkring 1500 kronor i skatt kommer att få omkring 13 000 kronor i ny årlig skatt från 1 juli nästa år.

Anledningen är att systemet med bonus-malus inte längre går ihop. Svenskarna köper så många elbilar och laddhybrider att straffskatten på bensin- och dieselbilar inte längre täcker skattetappet. Hittills i år är andelen laddbara bilar 49 procent, varav 26 procent laddhybrider och 14 procent elbilar.

När ska jag betala skatten på min bil?

Om betalningen inte bokförts på Transportstyrelsens konto för trängselskatt det datum som står på avin, läggs en tilläggsavgift på. Tilläggsavgiften är 500 kronor.

Skatten, tillsammans med tilläggsavgiften, måste vara bokförd på vårt konto för trängselskatt senast 30 dagar efter beslutet om tilläggsavgift. Obetalda skattebeslut överlämnas därefter till Kronofogden, som debiterar 600 kronor i grundavgift.

När kommer skatten betalas ut?

Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor per år (gäller för 2023). Det betyder att om du till exempel tjänar 22 000 kronor på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengarna får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!

När kommer skatten på min bil?

”Det enda jag tänker på när jag kör bilen är hur mycket det kostar”, säger Wiktoria Nyström från Storvik om de höga bränslekostnaderna. Foto: Arvid Jansson/SVT

Uppdaterad 11 oktober 2022Publicerad 11 oktober 2022

Vad händer om den förra ägaren inte betalar skatten på bilen?

Sista siffran i fordonets registreringsnummer bestämmer i vilken månad fordonsskatten ska betalas. Skatten ska vara bokförd som betald på Transportstyrelsens konto för fordonsskatt den sista dagen i den månaden. Om den sista infaller på en helgdag, ska betalningen vara bokförd som betald senast den nästföljande vardagen.

Om det sista tecknet på skylten är en bokstav är det näst sista tecknet som avgör, och det är alltid en siffra.

Hur beräknas fordonsskatten 2023?

Skatteverket har en bra beräkningssnurra där det går att räkna ut vad just din skatt blir. 

Obs! Tänk på att Skatteverkets tabeller gäller i dag. Skatteuttaget kan vara annorlunda den dag du går i pension.

Skriv in ditt födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår. Tänk på att det är viktigt att skriva in summan i rätt kolumn eftersom lön och pension beskattas olika. Vill du veta vilken skatt som gäller i din kommun, kolla skatten där du bor.

Din ålder spelar roll för hur stor skatten på pensionen blir. Skälet är att grundavdragen är olika. Läs mer om det hos Skatteverket.  Är du född 1957 gäller särskilda regler. Läs mer om dem här: 

Vad händer med fordonsskatten efter 3 år?

SINK står för Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta och berör dig som arbetar i Sverige men bor i något annat land.

Om du arbetar i Sverige men bor i ett annat land kan du bli beskattad enligt SINK. Den som vistas i Sverige under en längre period, sex månader eller mer, ska betala skatt enligt vanliga regler men om du inte är stadigvarande i Sverige eller har väsentlig anknytning hit kan du bli beskattad enligt SINK. Då betalar du en särskild inkomstskatt. Du behöver inte deklarera i Sverige men du får heller inte göra några avdrag. Även om du skulle uppfylla de krav som finns för SINK kan du välja att betala skatt enligt inkomstskattelagen. Fördelen med detta är att du då har möjlighet att göra olika avdrag i deklarationen, till exempel avdrag för resor till och från arbetet. A-SINK betalas av artister, idrottsutövare, artistföretag och arrangörer som inte bor i Sverige och uppfyller vissa villkor, till exempel gäller ersättningen bara för publikframträdanden i Sverige och den som ska få ersättning ska vistas i landet i mindre än sex månader.