:

Är utlägg skattefritt?

Innehållsförteckning:

  1. Är utlägg skattefritt?
  2. Vad gäller vid utlägg?
  3. Vad är ett utlägg?
  4. När betalas utlägg ut?
  5. Hur redovisas utlägg?
  6. Hur ska jag bokföra egna utlägg?
  7. Hur mycket pengar får man ge skattefritt?
  8. Hur gör man utlägg?
  9. Hur bokför jag ett utlägg?
  10. Vad är datum för utlägg?
  11. Hur bokför man ett utlägg?
  12. När ska utlägg bokföras?
  13. Kan man dra moms på utlägg?
  14. Hur bokföra egna utlägg i enskild firma?
  15. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Är utlägg skattefritt?

I samband med ett uppdrag kan du behöva göra inköp, resa eller hyra utrustning. Det är ett så kallat utlägg du gör för kunden. I samband med att du fakturerar din kund för uppdraget bör du även fakturera utlägg som hör till uppdraget. Vi rekommenderar dock att du stämmer av kommande utlägg med din kund i förhand, så att inga missförstånd uppstår när fakturan ska betalas.

Vad gäller vid utlägg?

Om du har ett permanent uppehållstillstånd innebär det att du har rätt att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid. Om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd innebär det att du får stanna i Sverige en begränsad tid. Här hittar du information om vad som gäller när du vill resa från Sverige.

Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. För dig som har ett permanent uppehållstillstånd gäller uppehållstillståndskortet som längst i fem år. Därefter behöver du ett nytt kort. För dig med tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller uppehållskortet lika länge som tillståndet. Uppehållskortet är inte en identitetshandling eller en resehandling.

Vad är ett utlägg?

Övrigt/annat

Jag bor nu själv i en lägenhet och har hela mitt liv bott i samma kommun. Jag har även jobb i denna kommun. Av olika anledningar har jag tänkt att flytta till min husbil och bo där permanent. Jag kommer troligen mestadels att bo i kommunen jag tidigare bott i, men kommer inte ha en anknytning till en fastighet. Jag kommer också att flytta husbilen och bo på andra orter i Sverige. Och kommer att ha ett nytt jobb som digital nomad, vilket gör att inte heller mitt jobb har anknytning till någon specifik ort. Vart ska jag då vara folkbokförd? Kan jag vara folkbokförd i den kommunen jag bor i nu? Eller kan jag vara folkbokförd till ett län? Hur ansöker jag om att vara folkbokförd i en kommun/ län utan fastighet? Vilken adress kommer jag stå på? Kan jag få sämre förutsättningar eller är det något annat som kan komma att påverkas om jag enbart är skriven på en kommun/län? Jag har nu aktivitetsersättning från försäkringskassan, är det något som påverkas hur jag är folkbokförd?

När betalas utlägg ut?

Allmän åklagare väckte vid Göteborgs tingsrätt åtal mot M.K. för folkbokföringsbrott enligt 42 § första stycket första meningen folkbokföringslagen (1991:481). Åklagaren påstod att följande hade hänt.

M.K. har varit folkbokförd och underlåtit att fullgöra sin skyldighet enligt folkbokföringslagen att anmäla flytt eftersom han tillbringat sin dygnsvila på annan plats än där han var folkbokförd. Det hände i vart fall under en period mellan den 1 maj 2020 och den 1 juni 2020 i Göteborgs stad eller på okänd plats i landet. Förfarandet innebar fara i bevishänseende. M.K. begick gärningen med uppsåt.

Hur redovisas utlägg?

Om du fakturerar ett utlägg som du gjort för en kunds räkning ska du inte ta ut moms.För att det ska anses vara ett utlägg (och inte till exempel en vidarefakturering), måste följande villkor vara uppfyllda:

Beloppet för utlägget ska bokföras på ett avräkningskonto och inte på något konto sompåverkar resultatet. Du får inte dra av den ingående momsen, men din kund kan ha avdragsrätt. Du bör därför bifoga en fakturakopia på utlägget när du fakturerar kostnaden till din kund. Det kan vara fråga om utlägg när en byggentreprenör betalar markanskaffnings- och fastighetsbildningskostnad eller ersättning för gatumark för en kunds räkning, eller när ett inkassoföretag gör ett utlägg för ansökningsavgiften till Kronofogden.

Hur ska jag bokföra egna utlägg?

Har du köpt något med privata medel som hör till verksamheten så har du gjort ett så kallat "utlägg". Utlägg hanterar man enklast i Bokios Utläggsfunktion. Följande guide är om du istället vill bokföra utlägget direkt i bokföringen.

För att hantera utlägg som du eller någon av dina medarbetare gjort åt bolaget så bokför du det som vanligt som den händelse (kostnad) som det ska vara tex lunch eller inköp av dator. Men istället för att välja betalkonto: Företagskonto så väljer du Anställds privata konto (2890 - övriga kortfristiga skulder).

Hur mycket pengar får man ge skattefritt?

Den årliga uppräkningen (KPI+2 procentenheter) av skiktgränsen för statlig inkomstskatt pausas för beskattningsåret 2024. Skiktgränsen kommer ligga kvar på samma nivå som 2023 d.v.s. 598 500 kronor. Det innebär att den så kallade brytpunkten, den inkomst man kan tjäna utan att betala statlig inkomstskatt på 20 procent, går vid 615 300 kronor d.v.s. en månadsinkomst på 51 275 kronor för en löntagare. Pensionärer (66+) kan tjäna mer, drygt 58 108 kronor i månaden, innan statlig skatt tas ut, jämfört med 2023 då motsvarande nivå låg på knappt 56 933 kronor. 

Hur gör man utlägg?

  • Presentationsbilder från pressträff med Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson den 4 september 2023 (pdf 212 kB)

– Vår tids arbetslinje handlar om integrationen. Ett arbete innebär gemenskap och tillhörighet, och makt att forma sitt liv. På jobbet lär man sig prata begriplig svenska. På jobbet lär man sig om svenska värderingar. Men för tusentals familjer i Sverige lönar det sig för dåligt att arbeta. Bidrag kan staplas på varandra och bli alldeles för höga. Nu sänker vi skatten för alla, men framför allt på låga och medelhöga inkomster. I kombination med bidragsreformerna kommer det göra det mer lönsamt att jobba och mindre lönsamt att leva på bidrag, säger statsminister Ulf Kristersson.

Svenska hushåll drabbas av det besvärliga ekonomiska läget genom höga räntor och ökade priser. Regeringens ekonomiska plan ligger därför fast – inflationen ska bekämpas samtidigt som utsatta hushåll och välfärden stöttas, arbetslinjen ska återupprättas och strukturreformer ska genomföras för att få upp den låga tillväxten.

Hur bokför jag ett utlägg?

Vad innebär det att man gör egna utlägg? 

Egna utlägg, ofta benämnda som privata utlägg, innebär att en ägare, medlem eller anställd betalar bolagets eller föreningens utgifter med privata pengar. 

Vad är datum för utlägg?

När finansminister Elisabeth Svantesson presenterade reformen tog hon en person med 25 000 kronor i pension per månad som exempel. Hon eller han får betala 3 400 kronor mindre i skatt nästa år, sa ministern.

Men av den skattesänkningen beror större delen på att skatteskalorna är knutna till prisbasbeloppet (som speglar inflationen), något som gör att skatten skulle ha sänkts även utan att politikerna griper in (se tabellen).

Hur bokför man ett utlägg?

Största skattesänkningen i budgeten är ett nytt jobbskatteavdrag på 11 miljarder kronor som också kommer med sänkt skatt för pensionärer på drygt två miljarder. Det är ett välkommet tillskott för många hushåll men framförallt nödvändigt om fler ska kunna arbeta mer. Sveriges låga tillväxttakt riskerar att på sikt erodera vårt välstånd och vill man vända den trenden måste det bli mer lönsamt att arbeta.

Inflationen gör dock sitt bästa för att erodera arbetslinjen när bidrag och ersättningar stiger snabbt. Jobbskatteavdraget är ett litet plåster på såren i jämförelse. En tvåbarnsfamilj med försörjningsstöd som enda inkomstkälla kommer att få se sina bidrag stiga med cirka 1 800 kronor, medan skatten på motsvarande inkomst bara sjunker med cirka 400 kronor. Det blir alltså mindre lönsamt att gå från bidrag till arbete nästa år. Resultatet blir självfallet att det blir färre arbetade timmar, inte fler. Regeringen ser framför sig att det nya jobbskatteavdraget kommer att leda till 11 000 nya helårsarbetskrafter, men med tanke på att det blir mindre lönsamt att jobba så lär det vara en kraftigt överdriven siffra. Regeringen ska försöka ta sig runt detta genom att införa någon form av bidragstak för att säkerställa att det blir lönsammare att jobba, men det ligger i framtiden. Däremot är det välkommet att regeringen i budgeten konstaterar att man ska ta fram ett självförsörjningsmått för att komplettera sysselsättningsmåttet.

När ska utlägg bokföras?

Den årliga uppräkningen (KPI+2 procentenheter) av skiktgränsen för statlig inkomstskatt pausas för beskattningsåret 2024. Skiktgränsen kommer ligga kvar på samma nivå som 2023 d.v.s. 598 500 kronor. Det innebär att den så kallade brytpunkten, den inkomst man kan tjäna utan att betala statlig inkomstskatt på 20 procent, går vid 615 300 kronor d.v.s. en månadsinkomst på 51 275 kronor för en löntagare. Pensionärer (66+) kan tjäna mer, drygt 58 108 kronor i månaden, innan statlig skatt tas ut, jämfört med 2023 då motsvarande nivå låg på knappt 56 933 kronor. 

Kan man dra moms på utlägg?

Ett tips till dig som är 54 år eller äldre är att planera i tid inför din pension. På minPensions webbplats finns verktyget Uttagsplaneraren som hjälper dig att: 

  • se skillnaden på att ta ut dina pensioner på kort och lång tid
  • se vad du får i pension efter skatt
  • få en checklista så att du vet vad du ska göra och vem du ska kontakta för att börja ta ut dina pensioner
  • enkelt spara dina uttagsplaner så att du kan jobba vidare med dem senare.

Gör din plan i Uttagsplaneraren (Länk till annan webbplats)

Hur bokföra egna utlägg i enskild firma?

Regeringen har kritiserats av Riksförbundet FUB för att man dels höjer funkisskatten, dels har lagt ned en utredning om förbättrad sjuk- och aktivitetsersättning.

I en debattartikel på Svd.se den 5 december 2023 svarar socialförsäkringsminister Anna Tenje att uppräkningar i sjuk- och aktivitets­ersättningen kommer personer med intellektuell funktions­nedsättning som har aktivitets­ersättning till del. ”Inga andra samhälls­grupper får så höga uppräkningar för kostnads­ökningarna”, skriver Anna Tenje.

”Syftet med att sjuk- och aktivitets­ersättningen är knuten till prisutvecklingen är att köpkraften ska vara säkrad över tid. Hade ersättningarna i stället varit knutna till utvecklingen av inkomst­index 2022–2024 hade stora grupper av människor, även utanför Riksorganisationen FUB, fått en tredjedel av denna uppräkning”, skriver ministern.

Den 17 november 2023 debatterades funkisskatten i riksdagen av finansminister Elisabeth Svantesson (M), Karin Sundin (S) och Eva Lindh (S). Debatten var initierad av interpellationer från Karin Sundin och Eva Lindh.

Finansminister Elisabeth Svantesson har dock inga planer på att kompensera personer med sjuk- och aktivitetsersättning för det höjda jobbskatteavdraget (vilket är vad som krävs för att funkisskatten inte ska höjas).

Svantesson hänvisade i riksdagdebatten till att ”Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. Inflationen befinner sig fortsatt på en mycket hög nivå. Det viktigaste vi kan göra för hushåll är att se till att inflationen bekämpas. För att det ska lyckas krävs en återhållsam budget.”

Samtidigt betonade Svantesson att regeringen visst ”stöttar hushåll genom krisen”.

Funkisskatten hade redan tidigare tagits upp i en interpellation av Åsa Eriksson (S). Den riksdagsdebatten ägde rum den 6 oktober 2023.

Då viftade finansminister Elisabeth Svantesson (M) bort kritiken mot funkisskatten med att ”det bara handlar om en hundralapp per månad”.

– En hundralapp kan tyckas spela liten roll, om man har 150 000 kronor i månadslön, men inte för den som har 12 000 kronor i månaden. Då har man inget sparkapital, är otroligt utsatt, och varje hundralapp gör skillnad, kommenterade Åsa Eriksson (S).

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

  • den ska vara överlämnad, eller traderad som det heter på juristspråk.
  • det ska finnas en gåvoavsikt, alltså att man ger utan att kräva något tillbaka. 
  • det ska vara en förmögenhetsöverföring från givaren, det vill säga gåvotagaren ska bli berikad.